• Zaloguj się
  • Zarejestruj się

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • Karta rabatowa
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        24 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        20 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Uwielbiana przez dzieci, ukochana przez śpiochów – przytulna Alpaka!

        Kwiecień 10, 2018

      • Mikrobiom na 1 miejscu !

        Kwiecień 5, 2018

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Żaneta Geltz on:

        To może być HIT !!!

      • Hanna Trzcińska on:

        To może być HIT !!!

    0

    Alergia · Porady · Sposoby na zdrowie

    Czy jesteśmy zagrzybieni?


    • dodany przez Krzysztof Paszkiewicz
    • Luty 25, 2015

    Hipoalergiczni_Myłek_zagrzybienieGrzyby stanowią potężną część natury. Bez grzybów nie ma rozkładu starego, aby dać miejsce nowemu. Rola grzybów w przyrodzie jest więc pozytywna. Inaczej jest w przypadku oddziaływania grzybów na ludzki organizm, który może ucierpieć w kontakcie z obecnymi w otoczeniu czy pokarmie grzybami.

    Grzyby mogą wywołać infekcję w płucach, zatokach, w przewodzie pokarmowym, na skórze, włosach i paznokciach. Ich toksyny są największym wrogiem naczelnego narządu układu immunologicznego, głównej naszej obrony – czyli grasicy. Ich toksyny mogą, poprzez negatywną stymulację tego narządu, spowodować powstawanie alergii, autoagresji, nowotworów, infekcji bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych, robaczych. Pośrednio, poprzez podwzgórze i przysadkę , mogą wpływać na funkcje narządów płciowych i być jednym z licznych powodów bezpłodności. Ich toksyn nie lubi wątroba – nasza fabryka przeciwciał, fabryka przerobu naszej żywności i jej przemiany w niezbędne dla nas witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe, białka, enzymy, przeciwutleniacze, nasz bufor regulujący pH, nasz magazyn energii i wielu innych czynników, niezbędnych do życia.

    Każdy narząd jest bardzo wrażliwy na działanie toksyn grzybiczych i może zacząć chorować (tarczyca, trzustka, mózg, nerki). Toksyny grzybicze zażywamy także wtedy, gdy stosujemy antybiotyki, które są niczym innym jak syntetycznymi toksynami grzybiczymi. W Polsce nadużywanie antybiotyków jest gigantyczne bez żadnych badań udowadniających przyczynę bakteryjną. Stosowane są z byle powodów, rzadko po wstępnej diagnostyce służącej odróżnieniu poważnych infekcji bakteryjnych, w których antybiotyk jest jednocześnie złem i cudem koniecznym ratującym życie, od infekcji wirusowych, których antybiotyk nie zwalcza. Wręcz przeciwnie – antybiotyki jako największy,

    obok sterydów, stresu i promieniowania jonizującego, wróg grasicy, niszczy jej potencjał obronny przed wszystkimi infekcjami. Toksyny grzybicze spożywamy także wraz z wywarem z drobiu hodowanego w sposób masowy, przemysłowy, jedząc podgniłe owoce i warzywa.

    Od lekarza do kucharza, dr Danuta Myłek

    Grzyby są wszędzie: w powietrzu, w ziemi, na warzywach i owocach. Mało kto wie, że bardzo toksyczny grzyb Fusarium bytuje na większości zbóż, z wyjątkiem amarantusa, mozgi trzcinowatej, gryki i mozgi kanaryjskiej. Jeśli ktoś jest więc uczulony na tego grzyba to nie powinien jadać żadnych wyrobów z pozostałych zbóż (pszenica, żyto, owies, kukurydza, proso, orkisz). Przepisy na pokarmy bez użycia zbóż bogatych w gluten (pszenica) oraz tych, na których nie rosną grzyby Fusarium i pochodzących z nich różnych produktów mącznych zawarłam w mojej ostatniej książce kucharsko-medycznej: „Od lekarza do kucharza”, Centrum Alergii Progres, Stalowa Wola, 2014.

    Wymienione okoliczności dotyczą potencjalnie każdego. Gorzej mają ci, którzy mieszkają i pracują w pomieszczeniach zagrzybionych. Na tych ludzi działają zarówno toksyny grzybów pleśniowych (najczęściej Mucor, Penicilium, Botrytis, Alternaria, Aspergillus i innych), jak i toksyny zarodników grzybów, bytujących na ścianach pomieszczeń. Pod wpływem tych mikroorganizmów rozwijają się infekcje, które trudno wyleczyć pozostając wciąż pod wpływem grzybów.

    Osobnym problemem jest nasz własny, współistniejący z nami grzyb drożdżakowy: Candida albicans. Ten grzyb zawsze bytuje w przewodzie pokarmowym, pochwie, narządach płciowych, na stopach, czasem w gardle, zatokach, rzadko w niższych partiach dróg oddechowych. Jeżeli jego liczba na kolonii na 1 g kału nie przekracza maksymalnie 100, możemy uznać to za górną granicę normy. Ale jeżeli liczba jego kolonii na 1 gram kału przekracza tę liczbę, to oznacza że: organizm jest zakwaszony, lokalna obrona jelita jest osłabiona, centralna obrona, czyli układ immunologiczny zależny od grasicy, osłabiona. W żadnej z wyżej opisanych sytuacji nie wystarczy podać leki przeciwgrzybicze. Należy uregulować pH wnętrza organizmu, śluzówek i skóry, uporządkować sposób żywienia i swojego życia. Więcej o związku różnych grzybów z alergiami, nawracającymi infekcjami, chorobami autoagresyjnymi, a nawet nowotworami i bezpłodnością w mojej książce „ALERGIE”, WAB, Warszawa, 2010.

    dr Danuta Myłek, ekspert Magazynu HipoalergiczniDr n. med. Danuta Myłek jest znanym specjalistą w zakresie alergologii i dermatologii. Pracuje w Stalowej Woli. Jest pionierem w alergologii na Podkarpaciu, którą organizuje i doskonali od 30 lat. Przez 10 lat pełniła funkcję Konsultanta d/s Alergologii Województwa Podkarpackiego, jest dyrektorem Przychodni Alergologicznej „ALERGIA” w Stalowej Woli i właścicielem Centrum Alergii „PROGRES” w Stalowej Woli. Ponad 30 lat temu zaczęła popularyzować podstawową wiedzę o profilaktyce alergii na terenie miasta, początkowo wśród lekarzy i położnych, a potem wśród społeczeństwa miasta, okolic, województwa i kraju. Jest jedynym polskim członkiem naukowym prestiżowej alergologicznej organizacji naukowej: American College of Asthma, Allergy and Clinical Immunology oraz członkiem European Academy of Allergy and Clinical Immunology, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Lekarskiego– Sekcji Medycyny Psychosomatycznej. W 2005 r. została kobietą Roku Podkarpacia w dziedzinie „Medycyna i Nauka”. www.danutamylek.pl

    Tags: alergiaantybiotykidietagrzybica

    • Poprzedni artykuł Babi Targ – wiosenne wietrzenie szaf!
    • Kolejny artykuł Mother & Baby Gdańsk. Przyjdź 7-8 marca!

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni_zoom_na_produkty_chemia_srodki_do_mebli Meble pełne alergenów Maj 2, 2013
    • hipoalergiczni_szczepionka_na_grype_bezpieczna_dla_alergika Szczepionka na grypę bezpieczna dla alergika Wrzesień 26, 2013
    • hipoalergiczni_Machlarz_cyklotymia_dziewczyna Od czego zależy nasz nastrój? Cyklotymia i nieprawidłowe odżywanie Czerwiec 16, 2015
    • przedszkole-czyli-dziecieca-wytwornia-infekcji-hipoalergiczni Przedszkole, czyli dziecięca wytwórnia infekcji. 5 zasad chroniących dziecko. Lipiec 30, 2017
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-wywiad-wełna-z-alpaki-2Uwielbiana przez dzieci, ukochana przez śpiochów – przytulna Alpaka!10 kwietnia 2018
      • Emeran A. Mayer, MD, PhD, poses for photographs in the UCLA Microbiome Center in Westwood, March 2 2017.Mikrobiom na 1 miejscu !5 kwietnia 2018
      • foodiesfeed.com_hipoalrgiczni-psychika-konfrencja-2018“Psychika a Dietetyka” – II edycja Ogólnopolskiej Konferencji PAD w Łodzi5 kwietnia 2018
      • hipoalergiczni-podsłuchuj-przyrode-happy-evolutionPodsłuchuj przyrodę3 kwietnia 2018
      • Żaneta Geltz on:To może być HIT !!!
      • Hanna Trzcińska on:To może być HIT !!!
      • Daniel on:Glinka bentonitowa. Najlepszy środek do detoksykacji organizmu
      • Ola on:HIPOALERGICZNA ŚCIEMA w BIO FAMILY SUPERMARKET w Poznaniu już w najbliższą sobotę
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • WYDARZENIA

    • Ad
    • PRENUMERATA

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Wyszukaj lekarza

    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dziecko eko etykiety gluten konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna medycyna chińska nauka objawy odkwaszanie organic prawo profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Facebook

    • Filmy

      • plakat-hipoalergiczni-festiwal-filmowy-fair-trade-4Fair Trade Film Festival – Kraków, Wrocław, Warszawa18 października 2017
      • hipoalergiczni-szamala-5-rytuałów-tybetańskich-marta-gładuń-żaneta-geltzGimnastyka podnosząca odporność7 października 2017
      • Targi-Natura-Food-hipoalergiczni-2017Targi Natura Food i beECO 2017 oraz FORUM ALERGII w Łodzi23 sierpnia 2017
      • hipoalergiczni-targi-ecotime-kielce-2017-2Targi EcoTime 2017 – ekologia w domu i w biznesie3 maja 2017
    • Nasz newsletter

      Aby zapisać się do newslettera, wpisz swój adres email poniżej. Otrzymasz email z informacją, jak potwierdzić subskrypcję.

    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-wywiad-wełna-z-alpaki-2Uwielbiana przez dzieci, ukochana przez śpiochów – przytulna Alpaka!10 kwietnia 2018
      • Emeran A. Mayer, MD, PhD, poses for photographs in the UCLA Microbiome Center in Westwood, March 2 2017.Mikrobiom na 1 miejscu !5 kwietnia 2018
      • hipoalergiczni-cherry-tree-justyna-piotr-muzykaZ miłości do wiśniowego drzewa27 marca 2018
      • 40669328 - pile of peruvian purple corn backgroundDrogocenne, niebieskie ziarno z odległego Meksyku prosto na polski stół22 marca 2018
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • HOTJAR

    • Najnowsze

      • Uwielbiana przez dzieci, ukochana przez śpiochów – przytulna Alpaka!10 kwietnia 2018
      • Mikrobiom na 1 miejscu !5 kwietnia 2018
      • “Psychika a Dietetyka” – II edycja Ogólnopolskiej Konferencji PAD w Łodzi5 kwietnia 2018
      • Podsłuchuj przyrodę3 kwietnia 2018
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Żaneta Geltz on:To może być HIT !!!
      • Hanna Trzcińska on:To może być HIT !!!
      • Daniel on:Glinka bentonitowa. Najlepszy środek do detoksykacji organizmu
    • O nas

      Portal hipoalergiczni.pl działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej