• Zaloguj się
  • Zarejestruj się

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • Karta rabatowa
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        24 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        20 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Uwielbiana przez dzieci, ukochana przez śpiochów – przytulna Alpaka!

        Kwiecień 10, 2018

      • Mikrobiom na 1 miejscu !

        Kwiecień 5, 2018

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Żaneta Geltz on:

        To może być HIT !!!

      • Hanna Trzcińska on:

        To może być HIT !!!

    0

    Ciekawostki · Etykiety bez tajemnic · Jedzenie · Porady

    Jedzmy jabłka!


    • dodany przez Krzysztof Paszkiewicz
    • Wrzesień 18, 2014

    hipoalergiczni-jedzmy-jabłkaJabłka to jedne z najzdrowszych, najtańszych i najłatwiej dostępnych owoców. Polska jest gigantem w dziedzinie ich produkcji, nieco gorzej wypadamy z zagospodarowaniem plonów naszego sadownictwa. Większość polskich jabłek kończy jako zagęszczony sok owocowy. A można z nich wyprodukować wiele innych produktów, w tym cydr, którego popularność stopniowo rośnie.

    Cydr a sprawa polska

    Sytuacja polityczna w Europie spowodowała, iż polscy sadownicy zostali ze znaczną ilością owoców, które do tej pory eksportowali za naszą wschodnią granicę.  Gospodarstwa zajmujące się uprawą jabłoni zastanawiają się gdzie sprzedać swoją produkcję. Z pomocą mogą przyjść producenci cydru, którzy byliby w stanie zagospodarować nawet 100 tysięcy ton owoców. Cydr świetnie odnalazłby się na stołach Polaków zwłaszcza teraz, gdy promowane jest jedzenie jabłek, nieco z przekory.

    Czym jest cydr według polskiego prawa?

    Zgodnie z polską definicją, cydr to napój fermentowany z jabłek, o zawartości alkoholu od 1% do 8,5%. Produkowany według tradycyjnych receptur, w procesie długiej fermentacji, zwykle ma od 5 do 7 % alkoholu. Przy czym większość produkowanego w Polsce cydru ma nie więcej niż 4,5%. Ma to związek z wymogami podatku akcyzowego. Cydr do 5% obłożony jest taką samą akcyzą jak piwo, mocniejsze odmiany oznaczają wyższy podatek i tym samym znacznie mniej opłacalną produkcję.

    Dyskryminowany napój jabłkowy

    Jedną z przeszkód w ekspansji cydru na polskim rynku i polskich stołach było traktowanie go przez polskie przepisy na równi z winami.  Oznaczało to dość wysoką akcyzę i nakaz banderolowania butelek. W świetle embarga nałożonego przez Federację Rosyjską na zachodnią żywność, w tym polskie jabłka, minister rolnictwa Marek Sawicki postanowił stawiać na cydr. Wniósł do Ministerstwa Finansów o zawieszenie akcyzy na cydr, a także zapowiedział zmiany w prawie, które umożliwią producentom cydru reklamę na takich samych prawach co producentom piwa. Co prawda Ministerstwo Finansów nie dało się przekonać i akcyza wciąż pozostaje w mocy, to sygnał dla producentów jabłek jest jasny. Samo zmniejszenie podatku akcyzowego, które miało miejsce w 2013 roku, spowodowało gwałtowny wzrost produkcji. Szacuje się obecnie, że w Polsce pijemy nawet 28 mln litrów cydru rocznie, z czego w 2013 polscy producenci wytworzyli zaledwie 2 mln litrów. Nieoficjalne szacunki mówią, że w perspektywie kilku lat polski rynek może wchłonąć nawet 70 mln litrów jabłkowego napoju. To ogromna szansa i pole do popisu dla sadowników.

    Konflikt interesów?

    Czy polski rząd ostatecznie otworzy furtkę producentom cydru i da równe prawe z producentami piwa? Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Nawet w samym rządzie pojawiają się sprzeczne głosy. Z jednej strony Ministerstwo Rolnictwa i Ministerstwo Gospodarki są gorącymi zwolennikami zrównania cydru z piwem, z drugiej, Ministerstwo Zdrowia jest temu przeciwne. Resort zdrowia argumentuje to tym, że reklama zawsze wpływa na wzrost spożycia a priorytetem powinno być ograniczenie spożycia alkoholu, nie jego promocja.

    Źródła “Jedzmy jabłka! Niekoniecznie na złość Putinowi”

    Tags: ciekawostkidieta

    • Poprzedni artykuł 5 porcji warzyw, czyli jak przez mamy trafić do jadłospisu dzieci
    • Kolejny artykuł Magia słoika

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni_google Wyszukiwarka w służbie alergików Sierpień 22, 2013
    • Hipoalergiczni-beata-sadowska-wywiad-okładka-maj-2016-1 “Jestem szczęściarą” – Beata Sadowska nieustannie w podróży! Sierpień 27, 2016
    • hipoalergiczni-natura-food-mtł-łódź-2017-0 X Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD & VI Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO pobiły rekord! Październik 29, 2017
    • olej-kokosowy Olej kokosowy do sałatki i maseczki Marzec 12, 2016
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-wywiad-wełna-z-alpaki-2Uwielbiana przez dzieci, ukochana przez śpiochów – przytulna Alpaka!10 kwietnia 2018
      • Emeran A. Mayer, MD, PhD, poses for photographs in the UCLA Microbiome Center in Westwood, March 2 2017.Mikrobiom na 1 miejscu !5 kwietnia 2018
      • foodiesfeed.com_hipoalrgiczni-psychika-konfrencja-2018“Psychika a Dietetyka” – II edycja Ogólnopolskiej Konferencji PAD w Łodzi5 kwietnia 2018
      • hipoalergiczni-podsłuchuj-przyrode-happy-evolutionPodsłuchuj przyrodę3 kwietnia 2018
      • Żaneta Geltz on:To może być HIT !!!
      • Hanna Trzcińska on:To może być HIT !!!
      • Daniel on:Glinka bentonitowa. Najlepszy środek do detoksykacji organizmu
      • Ola on:HIPOALERGICZNA ŚCIEMA w BIO FAMILY SUPERMARKET w Poznaniu już w najbliższą sobotę
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • WYDARZENIA

    • Ad
    • PRENUMERATA

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Wyszukaj lekarza

    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dziecko eko etykiety gluten konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna medycyna chińska nauka objawy odkwaszanie organic prawo profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Facebook

    • Filmy

      • plakat-hipoalergiczni-festiwal-filmowy-fair-trade-4Fair Trade Film Festival – Kraków, Wrocław, Warszawa18 października 2017
      • hipoalergiczni-szamala-5-rytuałów-tybetańskich-marta-gładuń-żaneta-geltzGimnastyka podnosząca odporność7 października 2017
      • Targi-Natura-Food-hipoalergiczni-2017Targi Natura Food i beECO 2017 oraz FORUM ALERGII w Łodzi23 sierpnia 2017
      • hipoalergiczni-targi-ecotime-kielce-2017-2Targi EcoTime 2017 – ekologia w domu i w biznesie3 maja 2017
    • Nasz newsletter

      Aby zapisać się do newslettera, wpisz swój adres email poniżej. Otrzymasz email z informacją, jak potwierdzić subskrypcję.

    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-wywiad-wełna-z-alpaki-2Uwielbiana przez dzieci, ukochana przez śpiochów – przytulna Alpaka!10 kwietnia 2018
      • Emeran A. Mayer, MD, PhD, poses for photographs in the UCLA Microbiome Center in Westwood, March 2 2017.Mikrobiom na 1 miejscu !5 kwietnia 2018
      • hipoalergiczni-cherry-tree-justyna-piotr-muzykaZ miłości do wiśniowego drzewa27 marca 2018
      • 40669328 - pile of peruvian purple corn backgroundDrogocenne, niebieskie ziarno z odległego Meksyku prosto na polski stół22 marca 2018
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • HOTJAR

    • Najnowsze

      • Uwielbiana przez dzieci, ukochana przez śpiochów – przytulna Alpaka!10 kwietnia 2018
      • Mikrobiom na 1 miejscu !5 kwietnia 2018
      • “Psychika a Dietetyka” – II edycja Ogólnopolskiej Konferencji PAD w Łodzi5 kwietnia 2018
      • Podsłuchuj przyrodę3 kwietnia 2018
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Żaneta Geltz on:To może być HIT !!!
      • Hanna Trzcińska on:To może być HIT !!!
      • Daniel on:Glinka bentonitowa. Najlepszy środek do detoksykacji organizmu
    • O nas

      Portal hipoalergiczni.pl działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej