• Zaloguj się
  • Zarejestruj się

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • Karta rabatowa
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        24 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        20 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Uwielbiana przez dzieci, ukochana przez śpiochów – przytulna Alpaka!

        Kwiecień 10, 2018

      • Mikrobiom na 1 miejscu !

        Kwiecień 5, 2018

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Żaneta Geltz on:

        To może być HIT !!!

      • Hanna Trzcińska on:

        To może być HIT !!!

    2

    Etykiety bez tajemnic · Jedzenie · Newsroom · Porady

    Wznieś toast za alergię


    • dodany przez Krzysztof Paszkiewicz
    • Maj 17, 2013

    hipoalergiczni_zoom_na_produkty_jedzenie_wznies_toast_za_alergieBiały Rosjanin, Malibu, czy Cuba Libre? Nazwy drinków mogą przyprawić o zawrót głowy. Podobnie jak samo spożycie tychże drinków. Czy alergik powinien mieć jakieś szczególne obawy zamawiając napój alkoholowy przy barze?

    Alergia czy nietolerancja?

    Wielu z nas tuż po wypiciu napoju alkoholowego odczuwa nieprzyjemne objawy. Prawdziwa alergia na alkohol jest niezmiernie rzadka i charakteryzuje się tym, że już 1 ml czystego alkoholu (odpowiednik łyku piwa czy 10 ml wina) wystarczy do wywołania reakcji, która może polegać zarówno na wysypce, pokrzywce, obrzęku jamy ustnej czy poważniejszych problemach z oddychaniem lub krążeniem.

    W większości przypadków mamy do czynienia z nietolerancją samego alkoholu lub reakcją na inny składnik drinka. Nietolerancja alkoholu ma przyczyny genetyczne i wiąże się z niedoborem enzymów rozkładających alkohol. Jest powszechna u osób pochodzenia azjatyckiego.

    Co mi dolano do drinka?

    Różne składniki napojów alkoholowych mogą być przyczyną niepożądanych reakcji ludzkiego organizmu:

    • Drożdże stosowane do produkcji alkoholu mogą być przyczyną prawdziwej alergii. Badania jednak pokazują, że zawartość białek pochodzących z drożdży jest w samych napojach marginalna.
    • Siarczyny i powstający w wyniku ich rozkładu dwutlenek siarki są częstą przyczyną reakcji po spożyciu alkoholu. Bardzo często stosowane są jako konserwant w napojach alkoholowych, głównie winach. Niemal 10% astmatyków jest wrażliwych na dwutlenek siarki i reaguje napadami duszności na kontakt z tą substancją.
    • Sztuczne dodatki do alkoholi czy innych napojów mieszanych z alkoholami w drinkach mogą być przyczyną reakcji podobnej do alergicznej. Mowa tu o barwnikach (na przykład tartrazyna) czy konserwantach (na przykład benzoesan sodu). Zwykle są one stosowane w napojach gazowanych dodawanych do drinków.
    • Alergeny naturalne zawarte w drinkach. Do drinków bardzo często dodawane są soki z różnych owoców lub też kawałki owoców do dekoracji. Czasem także dodaje się do napojów likiery zawierające różne przyprawy, kakao, kawę czy kokos.
    • Zboża. Wiele alkoholi produkowanych jest na bazie słodów zbożowych, w związku z tym istnieje ryzyko wywołania reakcji u osób uczulonych na białkach tych zbóż. Whisky, będąca składnikiem bardzo wielu drinków, wytwarzana jest ze słodu lub ziarna różnych zbóż – najczęściej jęczmienia, ale także żyta czy kukurydzy.

    Nietolerancja histaminy

    Dużo alkoholi zawiera histaminę. Będąca mediatorem procesu zapalnego może u wrażliwych osób wywołać objawy bardzo podobne do alergicznych – świąd, pokrzywkę, zaczerwienienie skóry. Dzieje się tak u osób mających trudności z rozkładem i eliminacją histaminy z organizmu.

    Pić czy nie pić?

    Popularne porzekadło mówi, że wszystko jest dla ludzi. Jednak niektórzy ludzie muszą uważać na to, co piją bardziej niż inni. Tak właśnie jest z alergikami i osobami nietolerującymi pewnych substancji. Jeżeli mamy świadomość, że jesteśmy uczuleni na jakiś składnik czy mamy problem z tolerancją samego alkoholu, to nie ryzykujmy i nie pijmy. Trzeba także pamiętać, że nawet u osób zupełnie zdrowych alkohol nie jest obojętny dla organizmu i zawsze trzeba znać umiar w jego spożyciu.

    “Wznieś toast za alergię” Źródła

    Tags: alergia pokarmowa

    • Poprzedni artykuł Komputerowa alergia
    • Kolejny artykuł Czy klej z sosny to samo zdrowie?

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    2 Komentarze

    1. Sama natura pisze:
      22 listopada 2013 o 09:30

      hehehe z tym się muszę zgodzić ludzie nie potrafia pić świadomie albo sami siebie oszukują ,że potrafią a efekt jest taki jaki widać po naszym społeczeństwie….

       
      Odpowiedz
    2. karra 88 pisze:
      3 października 2013 o 20:47

      no i z tym się zgodzę wszystko jest dla ludzi więc pijmy z umiarem,żeby nasze ciało i umysł był swiadomy tego ,że wypił coś mniej lub bardziej dobrego i na zdrowie:P

       
      Odpowiedz

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni-po-co-mi-rozwoj-osobisty Po co mi rozwój osobisty? Kwiecień 23, 2016
    • hipoalergiczni-oliwa-butelka Dobrodziejstwa oliwy z oliwek Maj 11, 2014
    • hipoalergiczni-odkwaszanie-groszek Dlaczego mam zakwaszony organizm? Lipiec 21, 2014
    • hipoalergiczni-co-z-ta-kawa-pic-czy-nie1 Co z tą kawą? Pić czy nie? Styczeń 21, 2018
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-wywiad-wełna-z-alpaki-2Uwielbiana przez dzieci, ukochana przez śpiochów – przytulna Alpaka!10 kwietnia 2018
      • Emeran A. Mayer, MD, PhD, poses for photographs in the UCLA Microbiome Center in Westwood, March 2 2017.Mikrobiom na 1 miejscu !5 kwietnia 2018
      • foodiesfeed.com_hipoalrgiczni-psychika-konfrencja-2018“Psychika a Dietetyka” – II edycja Ogólnopolskiej Konferencji PAD w Łodzi5 kwietnia 2018
      • hipoalergiczni-podsłuchuj-przyrode-happy-evolutionPodsłuchuj przyrodę3 kwietnia 2018
      • Żaneta Geltz on:To może być HIT !!!
      • Hanna Trzcińska on:To może być HIT !!!
      • Daniel on:Glinka bentonitowa. Najlepszy środek do detoksykacji organizmu
      • Ola on:HIPOALERGICZNA ŚCIEMA w BIO FAMILY SUPERMARKET w Poznaniu już w najbliższą sobotę
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • WYDARZENIA

    • Ad
    • PRENUMERATA

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Wyszukaj lekarza

    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dziecko eko etykiety gluten konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna medycyna chińska nauka objawy odkwaszanie organic prawo profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Facebook

    • Filmy

      • plakat-hipoalergiczni-festiwal-filmowy-fair-trade-4Fair Trade Film Festival – Kraków, Wrocław, Warszawa18 października 2017
      • hipoalergiczni-szamala-5-rytuałów-tybetańskich-marta-gładuń-żaneta-geltzGimnastyka podnosząca odporność7 października 2017
      • Targi-Natura-Food-hipoalergiczni-2017Targi Natura Food i beECO 2017 oraz FORUM ALERGII w Łodzi23 sierpnia 2017
      • hipoalergiczni-targi-ecotime-kielce-2017-2Targi EcoTime 2017 – ekologia w domu i w biznesie3 maja 2017
    • Nasz newsletter

      Aby zapisać się do newslettera, wpisz swój adres email poniżej. Otrzymasz email z informacją, jak potwierdzić subskrypcję.

    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-wywiad-wełna-z-alpaki-2Uwielbiana przez dzieci, ukochana przez śpiochów – przytulna Alpaka!10 kwietnia 2018
      • Emeran A. Mayer, MD, PhD, poses for photographs in the UCLA Microbiome Center in Westwood, March 2 2017.Mikrobiom na 1 miejscu !5 kwietnia 2018
      • hipoalergiczni-cherry-tree-justyna-piotr-muzykaZ miłości do wiśniowego drzewa27 marca 2018
      • 40669328 - pile of peruvian purple corn backgroundDrogocenne, niebieskie ziarno z odległego Meksyku prosto na polski stół22 marca 2018
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • HOTJAR

    • Najnowsze

      • Uwielbiana przez dzieci, ukochana przez śpiochów – przytulna Alpaka!10 kwietnia 2018
      • Mikrobiom na 1 miejscu !5 kwietnia 2018
      • “Psychika a Dietetyka” – II edycja Ogólnopolskiej Konferencji PAD w Łodzi5 kwietnia 2018
      • Podsłuchuj przyrodę3 kwietnia 2018
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Żaneta Geltz on:To może być HIT !!!
      • Hanna Trzcińska on:To może być HIT !!!
      • Daniel on:Glinka bentonitowa. Najlepszy środek do detoksykacji organizmu
    • O nas

      Portal hipoalergiczni.pl działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej