Gdy rozważamy przejście na dietę bezglutenową, jedną z przeszkód staje się nasza narodowa miłość do pierogów, klusek, naleśników i wszelkiego rodzaju dań mącznych. Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska, autorki niedawno wydanej książki „Kuchnia polska bez pszenicy”, przekonują nas, że wcale nie musimy żegnać się z przysmakami, a wszystko można zastąpić zdrowymi zamiennikami.
Hipoalergiczni: To niezła sztuka, aby ulepić cokolwiek z mąki, która z założenia lepiąca się nie jest. Czym zastąpiły Panie pszenicę w polskich daniach bez glutenu i jaka była droga do sukcesu w kuchni?
Marta Szloser: Trzeba pewnej wprawy i doświadczenia, by odpowiednio połączyć składniki bezglutenowe i uzyskać konsystencję ciasta nadającą się np. do lepienia pierogów. W bezglutenowej kuchni niezbędne są gryka, proso (kasza jaglana), amarantus, quinoa, wszelkie orzechy, pestki i rośliny strączkowe. Często używamy siemienia lnianego. Pojawia się także ryż i kukurydza oraz skrobie – ziemniaczana i z tapioki – ale staramy się używać ich coraz mniej. Podstawą jest dla nas gryka. Ma najlepsze właściwości.
Wanda Gąsiorowska: Do produktów mącznych dochodzi cała gama warzyw i owoców, które są przecież naturalnie bezglutenowe. Niczego nam nie brakuje. Z tych produktów można przygotować każdą potrawę, którą jadłyśmy i lubiłyśmy w wersji pszennej. Ich różnorodność zapewnia nam wszelkie potrzebne składniki odżywcze, a bogactwo nieznanych wcześniej konsystencji i smaków sprawia, że w naszej kuchni nie gości monotonia!
H: Czy w swojej książce skupiają się Panie na daniach mącznych? Słynny Davis proponuje np. pizzę bezglutenową, owszem, ale bez spodu, same warzywa i ser. Czy to ten kierunek?
MS: Skoncentrowałyśmy się na tych daniach i słodkościach, które naturalnie zawierały gluten, a których wielu osobom brakuje. Zachęcamy do jak najczęstszego jadania warzyw, najlepiej w jak najmniej przetworzonej wersji. Nie każdy chce od razu żywić się tak, jak wskazuje doktor Davis. U niego jest np. dużo mięsa i nabiału, których my praktycznie nie jemy. WG: Dostępne na rynku książki z przepisami bezglutenowymi zazwyczaj koncentrują się wyłącznie na bezglutenowości. W przepisach jest więc cukier, guma guar, składniki z całą litanią E-dodatków, często dużo nabiału i mięsa. Nie znalazłyśmy do tej pory ani jednej książki, z której same mogłybyśmy gotować. Za każdym razem musiałyśmy przerabiać przepisy tak, by udały się w naszej wersji. Dzięki naszej książce każdy, kto chce gotować ze zdrowych produktów, bez zbędnych E-dodatków, będzie miał ułatwione zadanie.
H: Z czego upiec chleb bezglutenowy, aby rzeczywiście dało się z niego zrobić kanapki na drogę? Czy chleby gotowe to zdrowe produkty?
MS: Chleb bezglutenowy można upiec z tych samych mąk, z których robi się naleśniki, pierogi czy ciasta. W książce podajemy ponad 20 przepisów na różne rodzaje pieczywa – chleby, bułki, „ciabatty”, chlebki witariańskie. Na drożdżach, zakwasie, proszku do pieczenia i bez żadnych spulchniaczy. Chleb można upiec także bez dodatku mąki – na ziarnach i kaszach. Zrobienie kanapek to dla nas żaden problem! Natomiast chleby gotowe to problem bardzo duży… Jak na razie jadłyśmy tylko jeden dobry chleb bezglutenowy, o zadowalającym składzie, konsystencji i smaku. Pochodził z wyspecjalizowanej warszawskiej piekarni. Bezglutenowe chleby, bułki, muffinki i ciasta pakowane w foliowe woreczki i sprzedawane w sklepach, to składnikowy koszmar! Lista produktów użytych do ich upieczenia jest tak długa i tak nieciekawa, że lepiej omijać te wyroby szerokim łukiem. O wiele korzystniej, finansowo i zdrowotnie, jest upiec własny chleb.
Marta Szloser zaczęła gotować z potrzeby serca – dosłownie. Przepisami dzieli się na własnym blogu, co pewien czas przechodząc na kolejny etap wtajemniczenia, np. wykluczenie cukru, glutenu, krowiego mleka czy mięsa. Ukończyła kurs tradycyjnej dietetyki, ale podąża własną ścieżką. www.nakuchennymprogu.pl www.kulinarnaczytelnia.pl
Wanda Gąsiorowska łączy zgłębianie wiedzy o żywieniu z praktyką we własnej kuchni, szukając przekonujących argumentów dla dietetycznych zakazów i zaleceń. Jej zainteresowania zaowocowały dietą wegetariańską, rezygnacją z cukru, glutenu, nabiału, a także certyfikatem doradcy dietetycznego. Swą wiedzą i doświadczeniem dzieli się na warsztatach. www.kuchnia-edukacyjna.com
cały czas się zabieram za upieczenie swojego chleba i jakos nie mam natchnienia ,jak upiec dobry chleb? potrzeba mi wsparcia i motywacji , gdzie znajdę wasze przepisy? są tylko w książce? czy maja panie jakiegoś bloga ?? chętnie się dowiem jak zrobic pierogi bez glutenu