• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego

        Styczeń 8, 2021

      • Twój oddech potrzebuje pomocy?

        Grudzień 23, 2020

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Tomson on:

        Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?

      • Krystyna on:

        To może być HIT !!!

    0

    Alergia · Chemia · Jedzenie · Jedzenie · Wywiady · Zoom na produkty

    Ostra reakcja na MSG czyli glutaminian sodu


    • dodany przez Helena Chmielewska
    • Czerwiec 17, 2019

    hipoalergiczni-ostra-reakcja-na-glutaminiam-sodu-Wynonia-Boller

    Reakcje alergiczne są plagą naszych czasów. Uczulać może dosłownie wszystko. Oto historia Wynonii Boller, żony, matki i babci z Arkansas w Stanach Zjednoczonych. Przeczytajcie uważnie.

    TEKST: Agata Źrałko
    TŁUMACZENIE: Paulina Owczarzak-Baran

    “Przyprawa grecka” – jeśli widzimy taki produkt w sklepie, kojarzymy receptury na bazie oregano, pietruszki, tymianku, czosnku, rozmarynu czy soli. Ty miałaś okazję “skosztować” innego składu, prawda?

    Wynonia Boller: Tak. Kupiłam przyprawę grecką na grilla, choć nigdy wcześniej jej nie próbowałam. Po prostu pomyślałam, że spróbuję czegoś nowego. Niedługo po zjedzeniu grillowanego mięsa na mojej skórze pojawiła się czerwona, swędząca wysypka – nie zrobiłam jej zdjęcia, ale wyglądała jak pokrzywka. Do podrażnionej skóry szybko doszedł kolejny objaw: potworny ból głowy. Natychmiast pomyślałam o reakcji alergicznej, ale nie miałam wtedy pojęcia, co to może być. Sporządziłam więc listę rzeczy, które jadłam w ciągu ostatnich dwóch, trzech dni i zaczęłam się zastanawiać, co takiego nowego wprowadziłam do swojej diety albo co mogło zmienić zwykły produkt w tak mocno mnie alergizujący (np. mydło do prania albo do kąpieli).

    Szybko okazało się, że jedyną nowinką była właśnie ta przyprawa grecka. Spojrzałam więc na składniki i jednym z pierwszych wymienionych na etykiecie był glutaminian sodu. Wszystko stało się jasne. Objawy, których doznałam, okazały się związane z alergią na glutaminian! Nadszedł w końcu czas, aby przyjrzeć się temu, co “pakuję” do swojego ciała. Przypomniałam sobie, że podobne objawy pojawiały się wcale nie tak rzadko. Dlaczego nie zareagowałam wcześniej? Nie jestem pewna. Po prostu nie szukałam pomocy medycznej, objawy wyglądały na zwykłą reakcję alergiczną, więc brałam środek antyhistaminowy i ibuprofen.

    hipoalergiczni-ostra-reakcja-na-glutaminiam-sodu-Wynonia-Boller-msg

    A.Ź.: Jak udało ci się uniknąć jedzenia zawierającego MSG?

    W.B.: Unikanie żywności z MSG jest dość trudne, ponieważ glutaminian jest ukrywany pod rozmaitymi nazwami. W moim odczuciu w Stanach Zjednoczonych takie zabiegi są może dozwolone z uwagi na to, aby chronić recepturę. Co robię, żeby uniknąć MSG? Kupuję świeże lub mrożone warzywa albo uprawiam własne, tworzę też własne przyprawy, czytam uważnie etykiety. Kupuję też wiele produktów z ekologicznych lub zdrowych sklepów spożywczych. Ale nawet tam muszę czytać etykiety.

    hipoalergiczni-ostra-reakcja-na-glutaminiam-sodu-Wynonia-Boller-msg-1

    A.Ź.: A co się stanie, jeśli niechcący zjesz glutaminian sodu?

    W.B.: Jeśli przypadkiem przegapię MSG w produkcie spożywczym, wówczas dostaję tych samych objawów, co zawsze: swędzącej wysypki i okropnego bólu głowy. Czasem zdarza mi się to podczas tzw. imprezy firmowej w pracy, ale przecież nie będę pytała kolegów i koleżanek, jakich przypraw dodali do swoich potraw. Tak samo jest jak wychodzę zjeść na miasto – nie jestem w stanie sprawdzić składników i przypraw.

    A.Ź.: Czy zmieniłaś swoje dotychczasowe nawyki zakupowe?

    W.B.: Zdecydowanie! W miarę możliwości starannie czytam etykiety – oglądam nawet wędliny. Odkryłam, że wiele firm dodaje do swoich mięs sól, która często zawiera MSG. Prawda jest taka, że dopóki nie zaczniesz czytać etykiet, dopóty nie wiesz, ile produktów zawiera glutaminian. To jest przygnębiające.

    A.Ź.: Eksperci twierdzą, że nie ma uczulenia na MSG, jest tylko “wrażliwość”, gdyż glutaminian to nie białko. Czy zażywasz jakieś leki, kiedy czujesz, że coś jest nie tak?

    W.B.: Na wypadek, gdybym przypadkowo spożyła glutaminian, zawsze trzymam pod ręką Benadryl. Jednak bez względu na to, co myślą „eksperci”, sądzę, że jeśli coś bardzo źle wpływa na moje ciało, to nie powinnam tego zjadać ani używać. Niemożliwym jest unikanie glutaminianu przez cały czas, ponieważ często zmieniają się też wyniki badań „ekspertów”. “Ups, przepraszamy, byliśmy w błędzie, to nie jest dla ciebie takie złe” – jak często słyszeliśmy taką tezę po “dogłębnej analizie”? Wolę słuchać tego, co mówi moje ciało. Jeśli coś zjem i chwilę później poczuję się okropnie, wówczas robię wszystko, by tego produktu unikać w przyszłości. Ludzie nie są nieomylni.

    A.Ź.: Czy ktoś z twojej rodziny również cierpi z tego samego powodu?

    W.B.: Nie, o ile pytasz, czy członkowie mojej rodziny również mają reakcję alergiczną na MSG. Jeśli jednak miałaś na myśli, czy glutaminian jest powodem wielu wyrzeczeń, np. żywieniowych, z ich strony, to… również nie. Uważam, że mogą czuć się z tego powodu zdrowsi, ponieważ staram się kupować rzeczy, które mają jak najkrótszy skład, w tym jak najmniej dodatków i konserwantów. Nie sądzę, żeby narzekali.

    Wynonia Boller
    Urodziła się, wychowała i mieszka w północno- -zachodnim Arkansas w Stanach Zjednoczonych. Właśnie skończyła 49 lat. Jest mężatką, ma dwoje dorosłych dzieci i jednego wnuka. Obecnie pracuje jako sekretarz sądu okręgowego (kierownik wydziału) w sądzie w Northwest Arkansas. Ukończyła studia licencjackie na kierunku zarządzania biznesem.

    Tags: alergiaalergia pokarmowaalergicyBenadrylbiałkochemiachemia spożywczaglutaminian soduHipoalergicznijedzeniemsgprodukty spożywczeświadome jedzenietrujące składnikizdrowie

    • Poprzedni artykuł Krótkowzroczność dzieci – epidemia w erze smartfonów i nowy sposób leczenia
    • Kolejny artykuł Niespodziewana infekcja po wizycie u wizażysty

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni-eye-wywiad-hernandez-fot-pexels-com-by-mododeolhar Spójrz mi prosto w oczy! Luty 29, 2020
    • hipoalergiczni-magnez-na-stres Wyluzuj! Magnez na stres? dr Mirosław Mastej Wrzesień 25, 2016
    • hipoalergiczni-wywiad-jacek-kotarbinski-manipulacja-w-swiecie-reklamy-1 Manipulacja w reklamie żywności – Jacek Kotarbiński mówi wprost: firmy muszą przestać kłamać Maj 1, 2020
    • stopy Przytulny dom, czy siedlisko roztoczy? Październik 18, 2017
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Roztocze w powiększeniuJak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Oily skin and clear skin. Two photos before and after. Portrait of a girl with problem skinZmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • Żaneta Geltz Happy Evolution BanerHappy Evolution – wybierz coś dla siebie6 grudnia 2020
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • hipoalergiczni-czy-od-sprzatania-mozna-miec-astme1Czy od sprzątania można zachorować? Astma a środki czyszczące i odkażające30 listopada 2020
      • hipoalergiczni-wywiad-piotr-czajkowski-talent-motywuje-do-wdziecznosci-11Talent motywuje mnie do wdzięczności – mówi artysta malarz Piotr Czajkowski14 listopada 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Twój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Zmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
      • Patrycja on:Co warto przeczytać jesienią? Książki polecane przez redakcję.
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej