• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • To może być HIT !!!

        40 komentarzy

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami

        Luty 20, 2021

      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?

        Luty 15, 2021

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Jurek on:

        Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard

      • Ewa on:

        To może być HIT !!!

    0

    Alergia · Dziecko · Jedzenie · Porady · Przepisy · Sposoby na zdrowie

    Alergicy też mogą jeść słodycze!


    • dodany przez Asia Wieruszewska
    • Marzec 2, 2016

    TeraFoodMleko i słodycze. W tych produktach, tak lubianych przez wszystkich, jest najwięcej alergenów. Nie trzeba jednak rezygnować ani z mleka, ani czekolady, jeżeli jest się alergikiem. Wystarczy odpowiednio je przyrządzić.

    Nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego dotyczy większości z nas. Bóle brzucha, wzdęcia i biegunka to powszechne objawy wskazujące na nietolerancję produktów mlecznych. I mimo że na polskim rynku pojawiły się tabletki, po których spożyciu (jak przekonują producenci) możemy wypić mleko bez żadnych konsekwencji zdrowotnych, takie rozwiązanie nie jest zbyt odpowiedzialne. Przyjmowanie niesprawdzonych suplementów diety może doprowadzić do wyniszczenia układu pokarmowego, który pełni jedną z najważniejszych funkcji w organizmie ludzkim. Wchłania wszystkie składniki odżywcze z jedzenia i wprowadza je do krwiobiegu, dlatego ważne jest, żeby odżywiać się odpowiedzialnie i zdrowo.

    TeraMleko

    Nie trzeba jednak rezygnować z przyjemności. Mleko jest pełne alergenów, ponadto jego picie nie wpływa Hipoalergiczni-alergicy-tez-moga-jesc-slodyczekorzystnie na nasz organizm.  Dobrym zamiennikiem mleka krowiego jest terapeutyczne mleko (tzw. TeraMleko) z orzechów brazylijskich. Swoją barwą i smakiem przypomina to krowie, ale charakteryzuje się wysoką zawartością i dobrą jakością minerałów, takich jak wapń, magnez czy selen, potrzebnych w procesach detoksykacyjnych.
    Co więcej, w przeciwieństwie do mleka krowiego poprawia metabolizm i sprzyja dobrej perystaltyce jelit, co dla osób z nietolerancją laktozy jest niezwykle istotne. Innym odpowiednikiem mleka krowiego będzie mleko migdałowe jest znacznie mniej tłuste niż z orzechów brazylijskich, ale cechuje się wysoką zawartością białka i aminokwasów, dlatego jest świetnym napojem dla sportowców. Migdały wspaniale odkwaszają organizm, a mleko na ich bazie pomoże przy wrzodach i refluksie żołądka. Jest znacznie mniej tłuste niż mleko krowie, zawiera wiele witamin i minerałów i może być składnikiem wielu deserów i koktajli.

    Nie rezygnuj z czekolady

    Mleko krowie pojawia się także w czekoladzie. A poza tym w czekoladzie z półek sklepowych znają się: biały cukier, duża zawartość tłuszczów, sztuczne barwniki, a nawet gluten. Po zjedzeniu kawałka mlecznej czekolady człowiek, który nie jest obciążony alergiami może czuć się źle. Alergików zaś taka „przyjemność” może doprowadzić nawet do śmierci. Naszym celem jest, żeby ludzie poprzez jedzenie deserów terapeutycznych poprawiali funkcjonowanie swoich organizmów. Dlatego TeraCzekolada nie zawiera mleka, jest niepasteryzowana, a wszystkie jej składniki są skomponowane tak, żeby ze sobą współgrały w terapeutycznej synergii. Co więc się w niej znajduje? Surowe kakao, wiórki kokosowe, suszone polskie jagody, ekologiczna kawa, kurkuma, miód i sól himalajska. To wszystko sprzyja regeneracji organizmu, wchłania i eliminuje złe tłuszcze, alkalizuje i, co najważniejsze, niweluje skutki wszystkich złych rzeczy, które zostaną zjedzone w ciągu dnia.

    Mleko możesz zrobić sam

    TeraMleko

    TeraMleko

    Składniki:
    l Orzechy brazylijskie (lub inne orzechy dostępne w domu)
    l Woda (najlepiej źródlana)
    l Miód
    l Kardamon (opcjonalne)
    l Sól (morska, himalajska lub polska kamienna), nie polecamy stołowej
    l Ekstrakt waniliowy

    Przygotowanie:
    Orzechy z wodą zmielić w blenderze, przecedzić przez lniany worek lub kuchenną czystą ściereczkę, odcisnąć. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

    TeraMleko, TeraCzekolada oraz worki do mleka są dostępne na BioBazarze i na stronie terafood.pl.

     Irek Ciara – szef kuchni, propagator Rawfood i terapeutycznego żywienia: TeraFood to kombinacja teorii, które działają w praktyce: mieszanka ziołolecznictwa, mądrego wegetarianizmu i współczesnej, niezależnej nauki. TeraŻywienie, w odróżnieniu od innych tradycji żywieniowych działa terapeutycznie, regenerująco i przywraca siły życiowe. Tutaj każdy składnik, każda przyprawa restaurują nasze ciało i dają mu siłę życia, a posiłki przybierają formę receptur zdrowotnych. TeraFood to prawdziwa odnowa ciała poprzez przewód pokarmowy i to właśnie ten jest dla mnie najważniejszy. Jako kucharz mam do niego bezpośredni dostęp, a w nim też zaczyna się cały metabolizm naszego ciała. Dzięki wysokoobrotowym blenderom, których używam, TeraFood jest żywe, ale nie surowe, ponieważ jest poddane obróbce mechanicznej, a nie termicznej.

    Tags: alergiaalergia pokarmowadietaekomedycyna alternatywnaorganicroślinystyl życiazdrowa żywność

    • Poprzedni artykuł Alchemia zdrowia
    • Kolejny artykuł Produkt naturalny – czyli jaki?

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni-zabawka-roku Znamy już wyniki 7 edycji konkursu Zabawka Roku! Kwiecień 19, 2017
    • hipoalergiczni-zabawka-roku-2015 Najlepsze Zabawki Roku wybrane! Listopad 24, 2015
    • michał-toczylowski-hipoalergiczni-wywiad-narine-baner Odkrycie Erzinkyana, ormiańskiego naukowca – szczep Narine: najsilniejszą bakterią na świecie Listopad 4, 2020
    • dom-alergika-showroom-hipoalergiczni-zaneta-geltz Showroom DOM ALERGIKA – modelowe wnętrze przyjazne dla alergików i nie tylko! Marzec 1, 2017
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • pexels-anna-shvets-hipoalergiczni-zero-wasteCzy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • hipoalergiczni-jak-nie-dać-się-złamać-fizjoterapeuta-Joanna-WieruszewskaJak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • Jak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • Ajurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej