JAKIE BADANIA WARTO WYKONAĆ?
Jedni z nas badania wykonują chętnie i często. Drugich wołami nie zaciągniesz, taką mają niechęć. Jeszcze inni wolą nie wywoływać „wilka z lasu”, więc czekają aż to będzie konieczne albo w pracy „trzeba będzie zrobić” serię badań okresowych. Każdy ma prawo do swojego podejścia do badań.
Jednak czasami, bądź to z braku wiedzy, z braku przekonania, z braku uważności dla siebie samych – nie podejmujemy badań, które są dla nas cenne, zbawienne i należałoby je wykonywać regularnie: raz na jakiś czas, aby uniknąć niespodzianek.
Kiedy jednak coś pójdzie nie tak, mamy tendencje do obwiniania innych, do zrzucania winy na system opieki zdrowotnej, na pracodawcę, na partnera, na lekarza.. Trudno jest nam w ciężkiej sytuacji przyznać się do rażących zaniedbań, kiedy ktoś nam rzuca na twarz zdanie: „To nie wiedziała Pani, że trzeba co rok udać się do ginekologa?”.
Brak dbałości i staranności z naszej strony tworzy koszt po stronie rodziny, po stronie rodziców, po stronie dzieci, po stronie wszystkich osób, którym przyjdzie się zmierzyć z naszą tymczasową niedyspozycją.
A więc jakie badania warto wykonywać poza tymi, które zleci nam lekarz w Poradni Rodzinnej, czy w popularnie nazywanej placówce POZ?
Istnieje bardzo szeroki wachlarz badań dobrowolnych, które możemy wykonać bez skierowań, z którego możemy wybrać sobie podzbiór takich, które:
- są nam najbardziej bliskie, adekwatne
- na które nas stać
- ich regularne lub jednorazowe wykonanie daje nam szeroki obraz stanu zdrowia
Oto niektóre z badań, które mogą okazać się przydatne i które warto wykonać.
Poziom glifosatu w moczu
Badanie umożliwia określenie poziomu herbicydów w organizmie.
Zastosowanie glifosatu hamuje tak zwaną ścieżkę szikimową, co oznacza, że rośliny nie mogą już tworzyć niezbędnych aminokwasów. Ponieważ ten szlak metaboliczny występuje tylko w roślinach, bakteriach i grzybach, bezpośredni toksyczny wpływ na ludzi jest uważany za mało prawdopodobny.
Jednak niektóre badania wskazują na możliwą toksyczność:
- badania pokazują negatywny wpływ glifosatu na florę jelitową człowieka (mikrobiom jelitowy)
- wykazano, że glifosat jest silnie antybiotyczny, szczególnie przeciwko bakteriom mlekowym, bifidobakteriom i Enterococcus faecalis
- wrażliwość na glifosat prowadzi do zmniejszenia ilości ochronnych bakterii w jelicie człowieka, a w konsekwencji do pogorszenia odporności na bakterie chorobotwórcze, w szczególności Clostridia i Salmonella
Federalny Instytut Oceny Ryzyka obecnie ocenia glifosat jako nierakotwórczy. Jednak Kalifornijski Departament Zdrowia i Ochrony Środowiska umieszcza ten preparat na liście substancji chemicznych, które mogą powodować raka.
Gdzie zlecić: sprawdź >>
O GLIFOSACIE I JEGO SZKODLIWOŚCI PRZECZYTASZ
W KSIĄŻCE „CO CI SZEPCZE BRZUCH?”
Poziom jodu
Badanie umożliwia określenie poziomu jodu poprzez dobową zbiórkę moczu
Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy – tyroksyny T4 i trójjodotyroniny T3, a pośrednio do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Hormony tarczycy odpowiadają m.in. za syntezę białek, aktywność enzymatyczną, wpływają na metabolizm. Są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i wzrostu układu kostnego, nerwowego u niemowląt i w trakcie życia płodowego. Ponadto potwierdzono także działanie ochronne jodu w procesach zapalnych i nowotworowych.
Dlaczego warto kontrolować poziom jodu?
WHO zaleca u osób dorosłych spożycie 150 μg jodu dziennie, a u kobiet ciężarnych i karmiących ok. 250 μg dziennie. W Polsce w 1997 roku wprowadzono narodowy program profilaktyki jodowej, polegający na obowiązkowym jodowaniu soli kuchennej, obligatoryjnym jodowaniu odżywek dla niemowląt i nieobowiązkowej suplementacji kobiet ciężarnych i karmiących. Głównymi źródłami jodu w diecie, za wyjątkiem soli kuchennej, są produkty pochodzenia zwierzęcego, nabiał oraz jaja, a w szczególności ryby, owoce morza i wodorosty. Woda pitna dostarcza ok. 10% zapotrzebowania dziennego na jod. Dieta bogata w powyższe składniki powinna zapewnić nam optymalny poziom jodu. Jednak wielu z nas z różnych powodów je ogranicza, a ryby i skorupiaki, które zawierają najwięcej jodu nie goszczą na naszych stołach zbyt często. Ponadto mimo programu profilaktyki jodowania soli, na choroby tarczycy, które są skutkiem diety niedoborowej w jod choruje ok. 8 mln Polaków! Problem ten najczęściej dotyczy kobiet, u których średnie spożycie jodu w Polsce wynosi zaledwie 117 μg/dobę.
Niski poziom jodu w organizmie może być przyczyną zwiększonego ryzyka nie tylko raka tarczycy, ale również raka piersi, jajników, macicy i prostaty.
Najbardziej miarodajnym badaniem odzwierciedlającym zaopatrzenie organizmu w jod jest badanie dobowej zbiórki moczu pod kątem zawartości jodu. Jest to najbardziej czuła metoda, ponieważ 90% spożytego jodu jest wydalane przez nerki.
Oznaczenie poziomu jodu wykonywane jest wysoce czułą metodą Spektrometrią mas sprzężoną z plazmą wzbudzaną indukcyjnie ICP-MS.
Gdzie zlecić: sprawdź >>
Przesiewowe badanie dna oka
Badanie pod kątem oznak najczęstszych chorób oczu:
AMD, DR, Jaskry, Zaćmy
W wybranych salonach optycznych można zrealizować usługę w zakresie przesiewowej oceny ryzyka wybranych chorób oczu. W ramach takiego badania oceniane jest ryzyko zmian w kierunku retinopatii cukrzycowej, zwyrodnienia żółtej plamki związanym z wiekiem, jaskry i zaćmy.
Są to najczęstsi złodzieje wzroku, podczas gdy 80% przypadków ślepoty na świecie można byłoby uniknąć, gdyby wykrycie wczesnych objawów nastąpiło na czas.
Badanie trwa zaledwie kilka minut i jest bezbolesne i nie jest kosztowne, więc warto je wrzucić do koszyka rozważanych badań.
Badanie takie można też wykonać w gabinecie swojego lekarza okulisty.
Gdzie zrealizować: sprawdź >>
i tutaj >>
Analiza Pierwiastkowa Włosa
Badanie określa stężenia w organizmie 29 różnych pierwiastków
Test ten jest przydatny w wykrywaniu różnych problemów zdrowotnych oraz tendencji do zachorowania. Oceniany jest poziom 6 makroelementów, 14 mikroelementów oraz 9 pierwiastków toksycznych.
Dowiadujemy się jak odżywiony jest organizm. Poznajemy charakterystykę swojego metabolizmu i tendencje zdrowotne. Otrzymamy program suplementacyjny oraz dietę metaboliczną.
Gdzie zlecić: sprawdź >>
USG tarczycy, oczu i wątroby
Badanie USG pozwala zbadać bieżący stan ważnych narządów
USG tarczycy pozwala ocenić, czy jest odpowiednia wielkość/pojemność naszej tarczycy – można próbować wykonać owo badanie na NFZ (jeśli istnieją wskazania), a jeśli nie, to za kilkaset złotych możemy zrealizować je prywatnie, np. w placówkach: medicover.pl/usg/tarczycy Wyniki badania można omówić z lekarzem prowadzącym. My polecamy konsultacje z dr n. med. Tadeuszem Oleszczukiem, który dokładnie wyjaśnia skąd biorą się nieprawidłowości i prowadzi pacjenta. Polecamy także konsultacje z dr n. med. Danutą Myłek, która od lat leczy pacjentów z chorobami tarczycy.
USG oczu możemy wykonać u naszego lekarza okulisty, który nas prowadzi i zna od lat. A jeśli nie znajdziemy u niego w gabinecie takiej usługi, możemy poszukać centrum medycznego, które takie urządzenie i możliwości techniczne posiada. Tu znajdziesz opis takiego badania: beskidmed.pl
USG wątroby powinno być możliwe w ramach Funduszu Narodowego, a więc warto zapytać lekarza rodzinnego o możliwość skierowania na USG nie tylko wątroby, ale całej jamy brzusznej.
USG Doppler to badanie tętnic i żył kończyn dolnych – warto je wykonać, jeśli w rodzinie spotykana jest choroba naczyń czy widoczne są objawy żylaków. Badanie trwa kilka minut i kosztuje kilkaset złotych.
OMEGA Test
Profil Kwasów Tłuszczowych
Oznaczenie stężenia kwasów tłuszczowych we krwi umożliwia wprowadzenie diety zgodnej z aktualnym zapotrzebowaniem organizmu, co zagwarantuje optymalny stan zdrowia.
Jest to badanie wysyłkowe – Klient pobiera próbkę do badania samodzielnie w domu, następnie za pośrednictwem strony internetowej zamawia kuriera po odbiór.
Kwasy tłuszczowe stanowią materiał budulcowy i energetyczny, ale biorą także udział w patogenezie niektórych schorzeń.
Gdzie zrealizować: sprawdź >>
Hemoglobina glikowana i próby wątrobowe
Ocena kondycji wątroby
Głównym narządem odpowiadającym za przemiany metaboliczne m.in lipidów, cukrów i białek jest wątroba. Pełni ona również funkcję detoksykującą. Próby wątrobowe pomogą ocenić kondycję tego organu.
Oprócz regularnych badań tzw. profilu lipidowego oraz poziomu glukozy, warto co jakiś czas przeprowadzić próby wątrobowe, czyli zbadać takie enzymy jak:
-
- Bilirubina – BIL
- Transaminaza – 4 enzymy ALT, AST, ALP, GGTP
- Albumina
- Insulina
- DAO – dodatkowo płatne (badanie pozwala sprawdzić, czy te enzymy zostały zniszczone) – dostępne np. tutaj >>
Przy okazji badań wątroby warto również zbadać profil lipidowy: cholesterol całkowity, LDL, HDL, triglicerydy.
Jest to zestaw badań służący monitorowaniu gospodarki lipidowej organizmu i oszacowaniu ryzyka zachorowania na choroby sercowo – naczyniowe np. miażdżycę i nadciśnienie tętnicze oraz wystąpienia groźnych incydentów jak udar, zawał, czy nagła śmierć sercowa. Dieta wysokotłuszczowa i wysokowęglowodanowa, która w konsekwencji odpowiada za zwiększenie stężenia cholesterolu we krwi prowadzi do rozwoju miażdżycy. To choroba polegająca na tworzeniu w obrębie tętniczych naczyń krwionośnych blaszek miażdżycowych, zawężających światło naczynia. Skutkiem tych zmian jest zwiększenie ciśnienia tętniczego krwi, ale także zmniejszony przepływ krwi przez naczynia krwionośne, również te, które zaopatrują serce w tlen i składniki odżywcze. Serce pracujące pod wpływem zwiększonego ciśnienia ulega nieprawidłowej przebudowie, a niedotlenienie powoduje, że z biegiem czasu staje się niewydolne. Najgroźniejszym powikłaniem miażdżycy jest zawał mięśnia sercowego, który nadal obarczony jest wysokim ryzykiem zgonu.
Gdzie można zrealizować: sprawdź >>
Szukaj też innych pakietów: link >>
Co nam robi glikacja?
„Stały dopływ cukrów prostych (z amylopektyny A, cukru, owoców, miodu) powoduje glikację białek, czyli powstawanie AGEs (od ang. Advanced Glycation End products, zaawansowane produkty glikacji białek i lipidów) – trwałych kompleksów cukrów prostych i białek, które przestają normalnie funkcjonować. Glikacja tworzy „śmieci” gromadzące się przez całe nasze życie.
W konsekwencji następuje:
- destrukcja struktur komórkowych, wzrost poziomu prozapalnej cytokiny TNF-alfa
- upośledzenie funkcji enzymów antyoksydacyjnych – przez co wolne rodniki
- mogą bezkarnie niszczyć organizm poprzez wyzwalanie markerów zapalenia. Prowadzi to do rozwoju przewlekłych chorób zapalnych (nowotworów złośliwych, chorób serca, chorób stawów, cukrzycy);
- niszczenie genów w obrębie spirali DNA, co sprzyja mutacjom i nieprawidłowym procesom reperacyjnym w organizmie;
- demencja (zmiana szybkości przewodzenia impulsów);
- zaćma (agregacja krystaliny soczewki) i zmiany degeneracyjne na dnie oka (zwyrodnienie plamki żółtej);
- głuchota (niszczenie nerwów słuchowych);
- niszczenie kolagenu i elastyny skóry (zmarszczki i wiotka opadająca skóra, zmiany w stawach i chrząstkach);
- choroby nerek w wyniku niszczenia drobnych włośniczek kłębuszków nerkowych;
- nowotwory (niszczenie białek będących materiałem genetycznym);
- miażdżyca (dezintegracja komórek śródbłonka naczyń, co prowadzi do obkurczania naczyń i niedotlenienia tkanek, zaburzenia pracy fibroblastów, monocytów, makrofagów, granulocytów, komórek T11, czyli komórek zapalenia; ściany naczyń krwionośnych sztywnieją, powstają płytki miażdżycowe);
- cukrzyca (insulinooporność) – chorzy na cukrzycę mają o 60% wyższą zawartość AGEs we krwi niż ludzie bez cukrzycy.
Najniebezpieczniejsze są kompleksy AGEs z białkami długożyjącymi (np. wszystkimi typami kolagenu i elastyny – podstawowymi strukturami naszego rusztowania: układu ruchu, tkanki łącznej i skóry). Glikacja tych struktur powoduje starzenie się kolagenu. Badanie poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1C) daje obraz nie tylko hemoglobiny trwale połączonej z glukozą, ale także, pośrednio, obraz wszystkich białek w organizmie zmienionych w AGEs. AGEs powstają zawsze, ilekroć wzrasta poziom glukozy we krwi – u każdego, bez wyjątków. Im więcej cukrów, tym więcej AGEs – i tym szybsze starzenie wszystkich tkanek.” – fragment książki „O CI SZEPCZE BRZUCH?”, część pierwsza: dr n. med. Danuta Myłek.
I-GENESIS Completo 10
Test na polimorfizmy
- jakie zdolności antyoksydacyjne i detoksykacyjne ma twój organizm,
- jakim typem metabolicznym jesteś – jakie są genetycznie uwarunkowane możliwości twojego organizmu do metabolizowania składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów), czy masz skłonność do przybierania masy ciała i efektu „jo-jo”,
- czy masz predyspozycje do hipercholesterolemii, chorób serca, osteoporozy, Alzheimera, depresji i innych chorób cywilizacyjnych,
- jakiego rodzaju sport i z jaką częstotliwością powinnaś uprawiać chcąc zachować zdrowie i piękny wygląd,
- czy masz genetycznie uwarunkowane nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe m.in. na gluten, fruktozę, kofeinę, nikiel, sól czy laktozę,
- jak metabolizujesz kluczowe witaminy i składniki mineralne, takie jak witaminy A, B6, B9, B12, C, D, E, cholina, wapń, magnez i żelazo, oraz co powinnaś suplementować.
Co daje ta wiedza w praktyce?
Na podstawie wyników eksperci ułożą dla ciebie spersonalizowaną dietę, suplementację, a nawet trening. Dzięki trzymaniu się tych zaleceń masz szansę być zdrowsza, młodsza i żyć dłużej, ciesząc się aktywnym życiem. Oznacza to też lepsze samopoczucie, atrakcyjniejszy wygląd, więcej energii, szczuplejszą sylwetkę (nawet jeśli wcześniej miałaś problemy z jej osiągnięciem). Znając genetycznie uwarunkowane predyspozycje np. do pewnych chorób czy otyłości, możesz tak zmienić swój styl życia i odżywiania, aby zminimalizować ich ryzyko. Uważa się bowiem, że tylko w 20% o tym, jak się starzejemy, decydują geny, 80% to styl życia.
Test jest bezbolesny w wykonaniu – materiał genetyczny z jamy ustnej zostaje pobrany szpatułką i wysłany do laboratoriów do badania (zestaw do pobrania wraz z instrukcją można zamówić do domu).
Co ważne, testy robisz tylko raz w życiu, co rekompensuje cenę – zalecenia otrzymane na podstawie wyników (w formie wielostronicowego i bardzo szczegółowego raportu) nigdy się nie dezaktualizują.
Kiedy warto wykonać test iGenesis?
- Nadwaga i otyłość
- Wspomaganie leczenia chorób przewlekłych (choroby układu krążenia, cukrzyca, nowotwory, autoimmunizacyjne, alergie itd.)
- Profilaktyka zdrowia – zapobieganie chorobom przewlekłym, obciążenie rodzinne
- Niepłodność, poronienia
- Choroby neurologiczne
- Przewlekłe stany zapalne
Gdzie wykonać: sprawdź >>
Poziom witamin B12 i D3
Poziom krytycznych dla równowagi witamin
B12 = kobalamina
Wśród najważniejszych funkcji kobalaminy wskazuje się udział w procesie produkcji krwinek czerwonych (erytrocytów). Odgrywa istotną rolę we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego. Bierze czynny udział w tworzeniu otaczającej nerwy osłonki mielinowej. W przypadku jej niedoboru może dochodzić do demielinizacji, a to manifestuje się niepokojącymi objawami w obrębie układu nerwowego, jak np. neuropatią obwodową czy zaburzeniami pamięci.
Witamina B12 wchodzi w skład enzymów, które odpowiadają za metabolizm białek, tłuszczów oraz węglowodanów, a także biorących udział w syntezie hemoglobiny (białka transportującego tlen do komórek). Wskazuje się również, że odpowiednie stężenie witaminy i kwasu foliowego jest istotnym elementem regulacji stężenia homocysteiny, a hiperhomocysteinemia stanowi czynnik ryzyka rozwoju miażdżycy.
Foliany i kobalamina odgrywają ważną rolę w syntezie neuroprzekaźników, takich jak serotonina, dopamina adrenalina, noradrenalina i melatonina. Niedobór witaminy B12 w organizmie może prowadzić do zaburzeń neurologicznych i psychiatrycznych.
Oznaczenie poziomu witaminy B12 we krwi związane jest z podejrzeniem: niedokrwistości, gdy u pacjenta występują objawy neurologiczne, gdy lekarz podejrzewa tasiemczycę, po resekcji żołądka.
Jak rozpoznać niedobory witaminy B12?
Do objawów niedoboru należą m.in.: zaburzenia pamięci, w tym demencja, zaburzenia świadomości oraz zaburzenia funkcji nerwów, w tym neuropatia obwodowa.
Niedobór kobalaminy towarzyszy np.:
- anemii złośliwej,
- leukopenii,
- zaburzeniu wchłaniania spowodowanego resekcją jelita lub żołądka,
- stanom zapalnym jelit,
- chorobom związanym z zaburzeniem wchłaniania witaminy B12, np. chorobie Crohna, celiakii.
- nadmiernej produkcji ciepła przez organizm (np. przy nadczynności tarczycy),
- diecie wegańskiej,
- ciąży.
Krew pobierana jest w godzinach porannych. Jedynym wymaganiem jest to, że pacjent musi być na czczo (około 6-8 godzin od ostatniego posiłku). Niektóre leki mogą wpływać na wynik badania, dlatego lekarz może zalecić ich tymczasowe odstawienie.
Niedobór witaminy B12 prowadzi do zaburzonej syntezy DNA i RNA.
Koszt: poniżej 100 zł. Nasz artykuł na temat witaminy B12: dr n. med. M. Mastej >>
Gdzie zrealizować: sprawdź >>
D3 = cholekalcyferol
Wśród najważniejszych funkcji kobalaminy wskazuje się udział w procesie produkcji krwinek czerwonyc
Cholekalcyferol powstaje z cholesterolu w dolnych warstwach komórek naskórka, na styku z wierzchnią warstwą skóry właściwej. Proces jego powstawania jest nieenzymatyczny, co zdarza się w naszym organizmie bardzo rzadko i jest bardzo intrygujący. Cholekalcyferol powstaje pod wpływem określonej dawki energii światła słonecznego, docierającej do tych miejsc, gdzie zdeponowany jest cholesterol. Reakcja ta jest spontaniczna, zależy tylko od tego czy cząsteczki cholesterolu znajdują się we właściwym miejscu oraz czy dotrze do nich odpowiednia ilość energii – fotonów. Dlatego reakcję tę określamy jako fotochemiczną, a nie enzymatyczną.
DO JAKIEGO LEKARZA?
Ponieważ niedobory witaminy D3 objawiają się wielokierunkowo, każdy lekarz, niezależnie od specjalizacji, może mieć do czynienia z pacjentem z deficytem D3 i rożnymi objawami. Wydaje się, że najwłaściwszym pierwszym specjalistą, do którego warto się udać jest endokrynolog, jako że witamina D3 jest pro-hormonem. Z całą pewnością już lekarz POZ [Podstawowej Opieki Zdrowotnej] powinien mieć szeroką wiedzę na temat możliwych chorób i objawów wynikających z niedoboru D3 i być pierwszym doradcą ogólnym. Powinien być nim także ginekolog-położnik dla kobiet lub par próbujących zajść w ciążę, a także:
– alergolog i pediatra mający pacjentów z atopowym zapaleniem skóry, alergią, astmą, czy przewlekłymi przeziębieniami,
– dermatolog zajmujący się atopowymi zapaleniami skóry, ale też trądzikiem, łuszczycą i bielactwem,
– geriatra – czy to z racji słabszej produkcji witaminy D3 przez starczą skórę, czy z powodu przebywania pacjentów w pomieszczeniach zamkniętych, czy też z powodu niewłaściwej pracy układu trawiennego osób w wieku podeszłym,
– neurolog – stwardnienie rozsiane (koniecznie!) i szereg chorób od wieku dziecięcego (niedobory D3 podczas rozwoju mózgu i neuronów) do Alzheimera i chorób otępiennych,
– kardiolog i hipertensjolog – sprawdzenie stanu zwapnienia tętnic, zastawek w sercu, łuku aorty i aorty (poszukiwanie zwapnień i tętniaków w aorcie i dużych tętnicach). Istnieją dowody, że suplementacja witaminą D3 zwiększa elastyczność ściany tętnic właśnie przez zmniejszenie ich uwapnienia (kalcyfikacji). Im wcześniej wykryjemy niedobór, tym skuteczniej możemy sobie pomóc w leczeniu choroby,
– psychiatra przy leczeniu depresji obowiązkowo powinien oznaczyć D3 we krwi i zalecić odpowiednie postępowanie: słoneczko, suplementacja, naświetlania lampami.
________________
Co podlega badaniu?
- materiałem do badania jest krew
- badanie nie wymaga specjalnego przygotowania, można je wykonać o dowolnej porze dnia
- nie trzeba być na czczo
Jeśli już suplementujesz witaminę D3, nie odstawiaj jej do badania. Nie odstawiaj również żadnych innych leków.
Koszt: powyżej 200 zł. Nasz artykuł na temat witaminy D3: dr n. med. M. Mastej >>
G
Gdzie zrealizować: sprawdź >>
HLA DQ2, HLA DQ8
Markery ludzkich genów leukocytarnych
Badanie pozwala na określenie podatności na celiakię oraz obecności przeciwciał przeciwko gliadynom IgA EmA.
Gdy występują takie objawy jak: bóle stawów, anemia, zaburzenia wzroku, niedowład kończyn, zaburzenia równowagi, warto oznaczyć markery ludzkich genów leukocytarnych.
Badanie genetyczne dotyczy haplotydu HLA-DQ2 lub HLA-DQ8 występującego w celiakii, chorobie o podłożu immunologicznym.
Badanie HLA-DQ2/DQ8 jest jednym z kryteriów rozpoznawania i potwierdzenia celiakii. Około 95% pacjentów z celiakią posiada genotyp HLA-DQ2. Pacjenci, u których nie występuje HLA-DQ2, wykazują obecność genotypu HLA-DQ8.
Celiakia jest chorobą genetyczną trwającą całe życie. Celiakia polega na nietolerancji glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach (pszenicy, jęczmieniu, życie, owsie). Gluten działający niekorzystnie na procesy trawienne i wchłanianie pokarmów prowadzi do negatywnych objawów klinicznych.
Oznaczenie HLA-DQ2 i HLA-DQ8 jest istotne przy:
- niejednoznacznych wynikach biopsji,
- niejednoznacznych wynikach testów serologicznych (zwłaszcza u dzieci poniżej 2 r. życia),
- pacjentów stosujących dietę bezglutenową bez potwierdzonej, jednoznacznej diagnozy,
- przy określeniu predyspozycji genetycznej u krewnych pierwszego stopnia pacjentów z celiakią
- podczas różnicowania innych chorób jelit.
Badanie wykonywane jest na podstawie próbki krwi. Koszt ok. 300 zł.
Gdzie zrealizować: sprawdź >>
ORGANIX GASTRO
Skład mikrobioty jelitowej
Badanie Organix Gastro to pośredni test dysbiozy wykonywany z moczu, w którym oznaczana jest zawartość 12 kwasów organicznych będących metabolitami bakterii zasiedlających przewód pokarmowy. Test pozwala na wczesne wykrycie zaburzeń równowagi mikrobioty jelitowej (dysbiozę).
Organix Gastro – pośredni test dysbiozy to badanie, które pozwala ocenić skład mikroflory jelitowej na podstawie oznaczenia zawartości 12 kwasów organicznych będących metabolitami bakterii zasiedlających przewód pokarmowy. Ocena ilości tych związków w badanym materiale może być źródłem istotnych informacji na temat nieprawidłowej mikroflory bakteryjnej zasiedlającej jelita, w tym: drożdżaków, bakterii beztlenowych, bakterii zasiedlających jelito cienkie.
Badanie Organix Gastro wykonuje się bardzo czułą metodą spektrometrii mas, która może wskazać we wczesnym etapie na zwiększoną kolonizację patogennych mikroorganizmów w jelicie.
Badanie dedykowane jest dla osób, u których występuje ryzyko rozwoju dysbiozy oraz dla tych, którzy chcą potwierdzić przyczynę występujących dolegliwości tj. objawów ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha jelit, zaparcia, biegunki), a także zaburzeń psychicznych w rodzaju senności, wahań nastroju, drażliwości.
Szczególnie dla pacjentów:
- po antybiotykoterapii lub przyjmującymi na stałe inne leki (np. sterydy czy niesteroidowe leki przeciwzapalne),
- z objawami nieswoistych stanów zapalnych jelit,
- z chorobami nowotworowymi,
- w podeszłym wieku,
- ze stanami alergicznymi (przewlekły katar, atopowe zapalenia skóry)
- żyjącym w stresie
- stosującym w diecie dużo wysokoprzetworzonych produktów
- z chorobami autoimmunologicznymi
Badanie Organix Gastro można również wykonać u dzieci z ryzykiem zaburzeń mikroflory jelitowej (tj. urodzone poprzez cesarskie cięcie, karmione sztucznie, z nieswoistymi objawami z przewodu pokarmowego, zaburzenia psychicznymi, autyzmem).
Materiałem do badania jest mocz pobrany z próbki porannej, ze środkowego strumienia – pobrany do specjalnego zestawu do pobrań. W skład zestawu do pobrań wchodzi instrukcja przeprowadzenia pobrania materiału.
Zobacz, jak przygotować się do badania: tutaj >>
Nasz artykuł na temat właściwej mikrobioty: dr n. med. M. Mastej >>