Zarówno celiakia, jak i alergia na gluten mają związek z nietolerancją glutenu. W obu przypadkach objawy chorobowe są łudząco do siebie podobne, dlatego warto przyjrzeć się bliżej różnicom pomiędzy nimi.
Czym jest celiakia?
[dropcap]C[/dropcap]eliakia to choroba polegająca na nietolerancji glutenu. Jest spowodowana reakcją na prolaminę, białko znajdujące się w zbożach: pszenicy, jęczmieniu, życie, owsie. Może pojawić się u osób predysponowanych genetycznie w każdym wieku, jednak najczęściej jej objawy uwidoczniają się w wieku niemowlęcym.[pullquote align=”right”]”Ścisłe przestrzeganie diety pozwala na wyleczenie jelita i w większości przypadków prowadzi to do ustąpienia objawów chorobowych.”[/pullquote]
Chroniczny stan zapalny i nietolerancja glutenu w celiakii, powodują uszkodzenia wewnętrznej wyściółki jelita cienkiego, co z kolei prowadzi do upośledzenia wchłaniania minerałów i składników odżywczych.
Jak rozpoznaje się celiakię?
Celiakia nie jest łatwa do zdiagnozowania, ponieważ jej objawy mogą być bardzo różne. Symptomy celiakii mogą przejawiać się w ostrej lub łagodnej postaci. Czasami mogą to być: zmęczenie, anemia, wzdęcia brzucha. Niektóre z objawów wskazują na upośledzone wchłanianie składników odżywczych. Są też przypadki, kiedy celiakia przebiega bezobjawowo.
Co może być objawem celiakii?
- skurcze żołądka, wzdęcia,
- bóle kości i stawów,
- depresja,
- biegunka,
- łatwość powstawania siniaków,
- zatrzymywanie płynów w organizmie,
- objawy ze strony układu pokarmowego,
- ogólne osłabienie, zmęczenie,
- bezpłodność,
- ciągłe uczucie głodu,
- anemia,
- słabość i skurcze mięśni,
- mdłości,
- mrowienie w nogach,
- otyłość,
- osteoporoza,
- napady paniki,
- czerwony mocz,
- pokrzywka,
- bladość twarzy,
- zawroty głowy,
- utrata wagi,
- wysypka na łokciach, kolanach i pośladkach.
Diagnoza
Zdarza się, że występujące objawy nie są tak konkretne; czasami pacjent po prostu uskarża się na złe samopoczucie. W diagnozie stosuje się następujące badania:
- Badanie krwi – specyficzne dla celiakii są przeciwciała przeciw gliadynie (białku z grupy prolamin pszenicy), przeciwciała śródmięśniowe i przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej.
- Biopsja – pobranych do badania zostaje kilka próbek z wyściółki jelita cienkiego w drodze endoskopii.
- Badanie pod kątem występowania genów celiakii, które są charakterystyczne dla celiakii w większości przypadków.
Leczenie
Leczenie celiakii obejmuje stosowanie diety bezglutenowej. Ścisłe przestrzeganie diety pozwala na wyleczenie jelita i w większości przypadków prowadzi to do ustąpienia objawów chorobowych.
Czym jest alergia na gluten?
Popularnie zwana „alergia na gluten” jest w rzeczywistości nietolerancją glutenu czy też nadwrażliwością na gluten. Jak dotąd czynniki warunkujące powstanie tej choroby nie zostały dokładnie poznane. Nie ma też badań opisujących związek z celiakią.[pullquote align=”right”]”W przeciwieństwie jednak do osób chorych na celiakię, osoby z nadwrażliwością nie mają uszkodzonej wyściółki jelita cienkiego.”[/pullquote]
Wiadomo tylko, że objawy zarówno celiakii, jak i nietolerancji glutenu są do siebie łudząco podobne. W przeciwieństwie jednak do osób chorych na celiakię, osoby z nadwrażliwością nie mają uszkodzonej wyściółki jelita cienkiego. Do tej pory nie stwierdzono powodów takiej różnicy.
Diagnoza i leczenie
W obecnej chwili nie istnieją badania diagnostyczne, które mogłyby potwierdzić u pacjenta nietolerancję glutenu. Diagnozuje się ją poprzez próbę eliminacji glutenu z diety (lepsze samopoczucie pacjenta i ustąpienie objawów wskazuje na gluten jako ich przyczynę), jak również poprzez wykluczenie celiakii.
Leczenie nietolerancji glutenu jest identyczne jak w przypadku celiakii. Ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej pozwala na ustąpienie objawów. Różnica jednak pomiędzy tymi dwiema chorobami jest taka, że celiakia wymaga przestrzegania jej przez całe życie, natomiast alergia na gluten może z czasem ustąpić.
Celiakia, a alergia na gluten. Źródła
Zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych cierpiących na nietolerancję glutenu jest coraz więcej niż na przykład kilka lub kilkanaście lat temu. Wysypka na nietolerancję glutenu może się pojawiać bardzo często u dzieci – dla zainteresowanych polecam poczytać. http://dzieciuchowo.pl/gluten-czy-warto-wykluczyc-go-z-diety-dziecka/
Jeżeli ktokolwiek myśli, że ma problem z glutenem, koniecznie powinien wykonać badania w kierunku celiakii! To naprawdę nie są żarty… Można się ostro przejechać na tak głupiej sprawie. Ja chorowałam przez praktycznie całe życie, aż do momentu, kiedy koleżanka mnie uświadomiła, że to może być poważny problem… Na początku myślałam, że problem przedstawiał się tak: „zjem za dużo glutenu = będę miała problem, zjem troszeczkę = nic się nie stanie”. I faktycznie, tak się dzieje kiedy jesteśmy wrażliwi na gluten. Gorzej jeżeli mamy celiakię. Wtedy każda nawet mikrodawka glutenu sprawia, że nasze jelita są dosłownie niszczone! Nasze kosmki jelitowe zanikają i przestajemy przyjmować substancje odżywcze z pożywienia. To prowadzi do niedoborów, które przekładają się później na suchą skórę, osteoporozę, anemie, niepłodność i mnóstwo innych okropnych chorób. Z tego co wiem najgorszą konsekwencją życia z nieleczoną celiakią są zmiany nowotworowe w jelicie cienkim, czyli wiadomo co… Warto zrobić sobie jeden szybki test naszego DNA na celiakię i wiedzieć, czy zagrażają nam prawdziwe, bardzo ciężkie konsekwencje… Chciałabym być „tylko” wrażliwa na gluten… Chętnie porozmawiam ze wszystkimi osobami borykającymi się lub zastanawiającymi się nad tym czy chorują na celiakię. Długo w tym siedzę i chętnie pomogę 🙂 Do czasu aż przestanę nudzić się w domu 😛 Możecie napisać do mnie na buka.politechnika@gmail.com 🙂
Czy jeśli mam wykluczoną alergię na gluten, to automatycznie mogę wykluczyć celiakię?
no raczej
🙂 zapraszamy na http://www.celiakia.pl
zrezygnowałam z glutenu i nie mam już porannego zmęczenia, depresji w nocy i niestrawności. Mam nadzieję, że nic mnie nie skusi, żeby zjeść coś z glutenem..