• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego

        Styczeń 8, 2021

      • Twój oddech potrzebuje pomocy?

        Grudzień 23, 2020

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Tomson on:

        Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?

      • Krystyna on:

        To może być HIT !!!

    0

    Jedzenie · Sposoby na zdrowie · Wywiady

    Chcę być wege i co dalej ?


    • dodany przez Asia Wieruszewska
    • Listopad 29, 2017

    hipoalergiczni-chce-byc-wege-i-co-dalej

    Poznaj zasady odżywiania na diecie wegetariańskiej

    Moda na bycie na diecie wegetariańskiej trwa! Jakie korzyści przynosi jej stosowanie? Czy może przynieść szkodę kobiecie w ciąży, matce karmiącej, dziecku czy w końcu osobie starszej? Piotr Tyszewski zdradza, co jeść i jakich zasad należy się trzymać, aby bycie wege wychodziło nam na dobre.

    TEKST: Piotr Tyszewski

    Sonia Młodzianowska: Dieta wegetariańska, czyli właściwie jaka?

    Piotr Tyszewski: Wegetarianizm to sposób odżywiania, polegający na całkowitym wyłączeniu z jadłospisu mięsa, ryb i owoców morza oraz produktów pochodnych takich jak np. żelatyna. Jego bardziej restrykcyjną formą jest dieta wegańska, która wyklucza spożywanie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli również nabiału, jaj i miodu.

    W 2013 roku Polskie Ministerstwo Zdrowia wydało oświadczenie stwierdzające, że prawidłowo zbilansowane diety wegetariańskie, czyli:

    – dieta laktoowowegetariańska

    – owowegetariańska

    – laktowegetariańska

    spotkały się z pozytywną oceną i brakiem przeciwwskazań do ich stosowania.

    Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków zaznacza, że dobrze zaplanowana dieta wegańska oraz inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa oraz dla sportowców. Istnieje jednak kilka ważnych aspektów, na które należy bezwzględnie zwrócić uwagę stosując tego typu diety eliminacyjne.

    SM: Codzienność, czyli co jeść będąc wege?

    PT: Należy pamiętać o odpowiedniej podaży energii dostarczanej z pożywieniem, ponieważ posiłki wegetariańskie są często niskokaloryczne. Istnieje duże ryzyko, że w diecie będzie brakowało kalorii. Posiłki zawsze uzupełniamy w produkty o relatywnie wysokiej kaloryczności np. orzechy, nasiona, oleje roślinne, nasiona roślin strączkowych, a także kasze, ziemniaki, makaron i ryż.

    Prawdopodobieństwo dostarczenia zbyt małej ilości białka w diecie lub spożycie białka o niskiej wartości biologicznej także jest duże. Temat aminokwasów jest szczególnie bliski sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Codziennie należy spożywać odpowiednią ilość białka pod postacią fasoli, grochu, soczewicy, soi oraz ciecierzycy, a także orzechów, past i serów typu tofu. Dodatkowo w celu zapewnienia pełnego składu aminokwasowego i zbudowania białka pełnowartościowego należy wykorzystać w jadłospisie odpowiednie zestawy tj. fasola/groch/soczewica + ryż (w proporcji 1,5:4), fasola/groch/soczewica + mąka pszenna (w proporcji 1,2:3), fasola/ groch/soczewica + kukurydza (w proporcji 1,2:2), soja + ryż (1,2:5). Wykorzystanie powyższych propozycji z zachowaniem sugerowanych proporcji będzie powodował wzrost wartości biologicznej białka o 10% do nawet 50%.

    hipoalergiczni-chce-byc-wege-i-co-dalej1

    SM: Jak przeciwdziałać niedoborom witamin i minerałów?

    PT: Dodatkowym ryzykiem zdrowotnym szczególnie w przypadku stosowania diety wegańskiej jest niedobór witaminy B12 oraz witaminy D w organizmie. Witaminy te występują jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego i nie da się ich zastąpić w sposób naturalny. Należy regularnie kontrolować ich poziom w organizmie, a także suplementować odpowiedni preparat po wcześniejszej konsultacji z lekarzem i dietetykiem w celu ustalenia odpowiedniej dawki.

    Kolejną istotną kwestią jest wystarczająca podaż składników mineralnych, a przede wszystkim żelaza. Żelazo pochodzenia roślinnego to żelazo niehemowe, należy więc spożyć go dużo więcej niż żelaza pochodzenia zwierzęcego. Badania dowodzą jednak, że odpowiednia podaż produktów bogatych w żelazo roślinne w zupełności może pokryć zapotrzebowanie osoby na „zielonej” diecie. Dużo uwagi należy w tym przypadku poświęcić sokowi z buraka (w szczególności kiszony w domowy sposób).

    Należy również uwzględnić w diecie stałą podaż migdałów, orzechów, zielonych części roślinoraz warzyw liściastych, kasz, nasionroślin strączkowych, suszonych owoców jak np. morele oraz pieczywo pełnoziarniste w kontekście odpowiedniej zawartości wapnia w diecie.

    Ze względu na dużą zawartość błonnika w diecie wegetariańskiej strawność oraz przyswajalność składników odżywczych może być mniejsza niż u osób stosujących dietę tradycyjną. Trawienie poprawić możemy za pomocą stosowania odpowiednich przypraw tj. majeranek, rozmaryn, koper, tymianek i inne, herbat ziołowych oraz tzw. „wody imbirowej”, czyli przegotowanej, ciepłej wody z dodatkiem świeżego imbiru i miodu.

    SM: Początki nie zawsze bywają łatwe…

    PT: Osoby, które rozpoczynają swoją przygodę z wegetarianizmem mają tendencję do spożywania dużej ilości soi i produktów mącznych (glutenu). Białka te mają mocne oddziaływanie na nasz układ immunologiczny, przez co powodują odzew organizmu taki, jak w przypadku zaatakowania układu odpornościowego przez czynnik chorobotwórczy. Organizm reaguje odpowiedzią immunologiczną i pobudza wytwarzanie przeciwciał. Produkty zawierające gluten, szczególnie pszenny można zamienić na zboża bezglutenowe np. ryż, kasza jaglana, kasza gryczana, amarantus, quinoa.

    Białko sojowe zastąpić można innymi roślinami strączkowymi, a szczególnie białkiem konopnym lub grochowym. Nie jest konieczne całkowite wykluczenie soi i glutenu z diety, jednak przeplatanie ich zamiennikami.

    Poważnym ryzykiem jest także spożywanie żywności przetworzonej, zawierającej duże ilości szkodliwych dodatków tj. konserwanty i barwniki. Gotowe produkty wegetariańskie oraz dania garmażeryjne i mrożone powinny zostać ograniczone do minimum.

    Warzywa i owoce „marketowe” oraz z niewiadomego pochodzenia mogą zawierać dużą ilości pestycydów lub innych środków ochrony roślin, a także metale ciężkie i inne szkodliwe substancje, dlatego powinniśmy korzystać ze sklepów ekologicznych, zaufanych warzywniaków oraz targów.

    SM: Dlaczego warto być wege?

    PT: Dobrze zbilansowana dieta niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych takich jak zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia, choroby nowotworowe lub cukrzycę typu II. Wegetarianie zdecydowanie rzadziej borykają się także z problemem z otyłością.

    Wprowadzenie diety wegetariańskiej w okresie dzieciństwa oraz w wieku dorosłym może działać silnie prozdrowotnie. Pamiętajmy jednak, aby zawsze korzystać z pomocy wykwalifikowanego specjalisty w kwestii poradnictwa dietetycznego i weryfikacji sposobu żywienia oraz być pod stałą opieką lekarza dokonując regularnych badań okresowych. Osoby aktywne fizycznie dodatkowo powinny zasięgnąć porady trenera personalnego  i dobrać odpowiedni panel suplementów naturalnych wspomagając swoją dietę.

    hipoalergiczni-chce-byc-wege-i-co-dalej2

    hipoalergiczni-Piotr-Tyszewski

     

    Piotr Tyszewski
    Dietetyk, witarianin. Surowy pokarm ze względu na bogactwo enzymów traktuje jako główne źródło pożywienia. Szczególną uwagę poświęca trawie pszenicznej, uprawiając ją i zgłębiając jej prozdrowotne działanie. Sok ze świeżo wyciśniętej trawy pszenicznej uważa za prawdziwy nektar młodości i życia.

    hipoalergiczni-prenumerata-small-banner-2017_11 L

     

    Zapisz

    Tags: dietaprofilaktykastyl życia

    • Poprzedni artykuł Targi produktów konopnych już w grudniu w Warszawie
    • Kolejny artykuł Badanie za badaniem, a nadal boli… Kiedy do fizjoterapeuty ?

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni_baner_babski_dzien_2015 Tylko raz w roku przez jeden dzień odbywa się na Torwarze Babski Dzień – już 21 marca od 10:00. Marzec 12, 2015
    • hipoalergiczni_pupus_dziecko_pieluszki Doktorat z pieluszkowania Kwiecień 8, 2015
    • hipoalergiczni-odpornosc-contra-wirus-koronawirus-walka-ekozywnosc-main Na wirusa nie ma leku! Rozwiązaniem jest wyłącznie nasz układ odpornościowy – jak go wzmocnić? Marzec 26, 2020
    • Technika Bowena procedura głowy Bez skalpela i pigułki. Holistyczna terapia Techniką Bowena Lipiec 2, 2014
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Roztocze w powiększeniuJak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Oily skin and clear skin. Two photos before and after. Portrait of a girl with problem skinZmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • Żaneta Geltz Happy Evolution BanerHappy Evolution – wybierz coś dla siebie6 grudnia 2020
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • hipoalergiczni-czy-od-sprzatania-mozna-miec-astme1Czy od sprzątania można zachorować? Astma a środki czyszczące i odkażające30 listopada 2020
      • hipoalergiczni-wywiad-piotr-czajkowski-talent-motywuje-do-wdziecznosci-11Talent motywuje mnie do wdzięczności – mówi artysta malarz Piotr Czajkowski14 listopada 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Twój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Zmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
      • Patrycja on:Co warto przeczytać jesienią? Książki polecane przez redakcję.
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej