• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego

        Styczeń 8, 2021

      • Twój oddech potrzebuje pomocy?

        Grudzień 23, 2020

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Tomson on:

        Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?

      • Krystyna on:

        To może być HIT !!!

    2

    Jedzenie · Porady · Sposoby na zdrowie

    Na cukrowym odwyku


    • dodany przez Anna Siódmak
    • Sierpień 21, 2014

    hipoalergiczni-wykluczyc-cukierJuż dawno przestaliśmy wierzyć w przedwojenny slogan „cukier krzepi”. Jego miejsce zajął współcześnie zwrot „cukier zabija” i choć doskonale wiemy, jakie są konsekwencje nadużywania tej substancji, to większość z nas nie odmawia sobie na co dzień słodkich przyjemności.

    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) bije na alarm – z badań wynika, że zjadamy średnio 40 kg cukru rocznie. To dwa razy za dużo! Skąd biorą się te liczby? Wszystko, dlatego że jesteśmy przekonani, iż cukier dodaje energii i poprawia samopoczucie. Na nic się zdają argumenty, że przyczynia się do nadwagi, próchnicy, cukrzycy czy miażdżycy. Mało kto wie, że cukier to trzeci po alkoholu i papierosach środek pod względem szybkości i ilości uzależnionych osób na świecie, siejący w organizmie ludzkim równie nieodwracalne zniszczenia.

    Co z tą energią

    Na pewno znacie to uczucie, kiedy po spożyciu czegoś słodkiego w zaskakująco szybkim tempie poprawia się samopoczucie, a energia rozpiera organizm. Ale co dzieje się kilkadziesiąt minut później? Stajemy się ospali, zmęczeni i ociężali. Przyczyną takiej sytuacji jest fakt, iż po spożyciu słodyczy poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, powodując uczucie zadowolenia i sytości. Stan błogości nie trwa jednak długo – poziom glukozy jak szybko wzrasta, tak samo szybko maleje, dając uczucie senności, znużenia, spadku sił, wilczego głodu. To swego rodzaju pułapka. Aby utrzymać energię i poziom nasycenia na stałym poziomie musielibyśmy niemalże nie przestawać spożywać węglowodanów prostych. Dlaczego więc dajemy się zwieść? Większość osób tłumaczy, że bez słodyczy czują się przygnębieni i nieszczęśliwi. Coś w tym jest. Samopoczucie zależy bowiem od przemian biochemicznych zachodzących w mózgu, a te są silniejsze, gdy dostarczamy organizmowi cukru. Następuje wówczas uwolnienie serotoniny, czyli substancji powodującej rozluźnienie i zadowolenie. Należy jednak pamiętać, że cukry proste, których dostarczamy sobie wraz ze słodyczami, nie zawierają żadnych witamin, cennych składników mineralnych czy błonnika, dlatego nie warto z nimi przesadzać.

    Cukier nie dla alergika

    Udowodniono, że cukier – poza szeregiem czynników wpływających na pogorszenie pracy organizmu – może również powodować alergie. Sacharoza niszczy bowiem śluzówkę jelita i sprzyja nadmiernemu rozwojowi drożdży i kolonizacji grzybami pleśniowymi w przewodzie pokarmowym oraz ułatwia powstawanie alergii na pokarmy i na grzyby. Osobom, które odczuwają dyskomfort po spożyciu produktów zawierających cukier zaleca się dietę antygrzybiczą (bez cukru, słodkiego nabiału), która minimalizuje dolegliwości układu pokarmowego. Badania pokazały także, że spożywanie cukru może powodować toksyczność krwi podczas ciąży, a także przyczyniać się do powstawania egzemy u dzieci.

    Ukryty cukier

    Studiowanie etykiet produktów spożywczych może czasem zaskoczyć. Wydawałoby się, że jeśli nie ma w składzie słowa cukier lub sacharoza to znaczy, że go tam nie ma. Niestety, nic bardziej mylnego. Poniżej spis nazw, pod jakimi może występować cukier:

    hipoalergiczni-ciastkaacesulfam K – sztuczny słodzik
    agawa
    aspartam – sztuczny słodzik
    brązowy cukier
    cukier inwertowany
    cukier kukurydziany
    dekstroza
    dekstryna
    ekstrakt słodu jęczmiennego
    fruktoza naturalna, ale niezdrowa
    fruktoza krystaliczna (j.w)
    glukoza
    karmel
    koncentrat soku owocowego
    ksylitol naturalny
    ksyloza
    laktoza – cukier mleczny
    maltodekstryna
    maltoza
    mannitol
    melasa
    miód
    sacharoza
    sacharyna sztuczna
    słód kukurydziany
    sok z trzciny cukrowej
    sorbitol
    sukraloza sztuczna
    syrop klonowy
    syrop kukurydziany
    syrop ryżowy
    syrop słodowy
    syrop sorgo
    syrop z agawy
    syrop z brązowego ryżu
    syrop z trzciny cukrowej
    wysokofruktozowy syrop kukurydziany

    Zdrowsze przekąski

    Gdy masz ochotę coś przegryźć, nie musisz rzucać się na słodycze, aby zaspokoić apetyt. Zamiast tego sięgnij po coś dietetycznego, co doda ci energii

    Owoce – dla przykładu: jabłko (około 70 kcal), banan (około 100 kcal), gruszka (około 60 kcal), brzoskwinia (około 60 kcal), nektarynka (około 65 kcal
    Jogurt owocowy (w 100 g około 70 – 120 kcal) lub naturalny (w 100 g około 60 kcal)
    Pieczywo chrupkie pełnoziarniste (od 20 – 60 kcal w porcji)
    Wafle ryżowe (około 40 kcal w porcji)
    Baton musli (od 100 kcal do 170 kcal – najlepiej wybierać te bez czekolady)
    Orzechy (porcja 20 g – około 110 – 140 kcal w zależności od rodzaju)
    Chipsy jabłkowe (porcja 20 g – około 60 kcal)
    Marchew (jedna sztuka: od 20 – 40 kcal)
    Suszone morele (40 g to około 110 kcal)
    Pestki dyni (20 g to około 120 kcal)
    Nasiona słonecznika (20 g to około 110 kcal)

    Czym lepiej słodzić

    Jeśli nie jesteś w stanie zrezygnować ze słodzenia napojów – wybierz alternatywę dla białego cukru

    Miód naturalny – powstaje z przetworzonego nektaru kwiatowego lub spadzi. Występuje wiele jego rodzajów, w zależności od rośliny, z jakiej został pozyskany. Zawiera cukry: glukozę i fruktozę, a oprócz nich także enzymy, kwasy organiczne, związki białkowe oraz witaminy i minerały. Przypisywane są mu właściwości lecznicze, takie jak usprawnienie pracy serca, krążenia i obniżenie ciśnienia krwi. Wpływa też korzystnie na układ nerwowy i poprawia samopoczucie. Nie należy go podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze traci wartościowe substancje

    Ksylitol – cukier pochodzenia naturalnego, najczęściej pozyskiwany z brzozy. Jest dużo słodszy od sacharozy, dzięki czemu używa się go znacznie mniej; oprócz tego dostarcza mniej kalorii i węglowodanów. Udowodniono też, że nie zatruwa organizmu oraz uodparnia na bakterie i wirusy. Dzięki powolnemu przyswajaniu korzystnie stymuluje tempo produkcji insuliny

    Stewia – naturalny słodzik pozyskiwany z rośliny o wyjątkowo słodkich liściach. Co ciekawe, jest 250 – 450 razy słodszy od sacharozy i prawie nie zawiera kalorii. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści odpowiada szklance cukru. Może być używany do pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do białego cukru, nie powoduje próchnicy zębów. Jest bezpieczny dla diabetyków i osób chorych na fenyloketonurię. Nie ulega fermentacji

    Syrop klonowy – otrzymywany jest dzięki odparowywaniu wody z soku pobieranego z pnia klonu. Jest bogaty w cukry, sole mineralne i witaminy, w dodatku nie zawiera konserwantów. Ma także właściwości bakteriobójcze. Jest mniej kaloryczny od sacharozy i miodu. Cechuje go bursztynowa barwa i gęsta konsystencja

    A może aspartam?

    Jest on najpowszechniejszą substancją słodzącą i również najbardziej kontrowersyjną. Dlaczego? Aspartam to ester metylowy dwóch aminokwasów: kwasu asparaginowego i fenyloalaniny. W przemyśle spożywczym zaistniał już w 1981 roku jako zamiennik sacharozy nadający słodki smak potrawom i napojom, a jednocześnie znacznie obniżający kaloryczność wymienionych produktów. Aspartam praktycznie nie dostarcza kalorii, jest tańszy, a jednocześnie około 200 razy słodszy niż cukier. Bezpieczna dawka ustalona jest na poziomie 40 – 50 mg/ kg masy ciała. Jednak z upływem czasu oraz z napływem nowych danych słodzik ten coraz częściej wywoływał spory wśród naukowców. Kontrowersje wokół aspartamu spotkały się z szerokim zainteresowaniem mediów i w taki sposób coraz to nowe dane (nie zawsze potwierdzone) wypływały na światło dzienne. W przypadku badań przeprowadzanych na zwierzętach w wielu wynikach można było doszukać się rakotwórczego działania aspartamu, a dokładnie formaldehydu (związek powstający podczas przemian metabolicznych słodziku). Aspartam obwiniano o zwiększanie ryzyka wystąpienia nowotworów mózgu, płuc, nerek, jednak badania przeprowadzone na ludziach nie potwierdziły tej tezy. Zatem jest on nadal uznawany za bezpieczny i nadal jest stosowany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Na korzyść aspartamu przemawia też fakt, że w wyniku przemian metabolicznych innych produktów spożywczych (nie dosładzanych) powstaje więcej metanolu (metabolizowanego do formaldehydu), a jednak nikt nie zabrania nam pić soku pomidorowego czy czerwonego wina. Zalecamy zatem umiar, a na pewno wam nie zaszkodzi

    Pamiętajcie jednak żeby nie zatruwać organizmu zbyt dużą ilością jakiegokolwiek cukru. Najlepiej dostarczać organizmowi paliwa w postaci węglowodanów złożonych, produktów pełnoziarnistych, warzyw czy owoców. Zdrowe węglowodany powoli podnoszą poziom cukru, pobudzając wytwarzanie niewielkiej ilości insuliny, dzięki czemu nie będziecie odczuwać spadków energii

    hipoalergiczni-justyna-sosnowska-portretJustyna Sosnowska-Skrabacz – redaktor prowadząca miesięcznika Zdrowie Menedżera. Propagatorka aktywnego stylu życia. Pogromczyni mitów dotyczących odżywiania. W wolnych chwilach gotuje zdrowe potrawy, udowadniając, że ciasto z fasoli lub marchewki również może być smaczne. Świadomie wybrała życie poza miastem, by móc z przyjemnością celebrować ciszę. Uwielbia spędzać czas na świeżym powietrzu, jeżdżąc na rowerze lub spacerując. Miłośniczka filozofii work-life balance. Wyznaje zasadę szczerości mimo wszystko, nie potrafi milczeć w towarzystwie i wciąż uczy się sztuki kompromisu.

    Tags: dietaprofilaktykazdrowa żywność

    • Poprzedni artykuł Wygrać ze stresem. Mindfulness w Polsce.
    • Kolejny artykuł Odnaleźć swoją energię

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    2 Komentarze

    1. JAM JD pisze:
      22 stycznia 2019 o 10:21

      Witam,
      Ciekawy artykuł ale coraz więcej osób ma złożone problemy zdrowotne, zależne od wielu czynników, w tym m.in. stresu.
      A co poleciłaby Pani w przypadku nietolerancji węglowodanów? Ketoza kontrolowana jest dość drastyczną metodą. Czy spotkała się Pani gdzieś z innymi propozycjami?

      Pozdrawiam serdecznie,
      Joanna Antonina Maria

       
      Odpowiedz
    2. piotr pisze:
      30 lipca 2017 o 09:13

      Najlepsza forma życia w życiu,pozdrawiam PC.

       
      Odpowiedz

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni_sposoby_a_zdrowie_ziolowe_napary_na_alergie Ziołowe napary na alergię? Kwiecień 30, 2013
    • Hipoalergiczni Cover czy ulegasz reklamie_ Sprawdź czy dajesz się nabrać! Czy ulegasz reklamie? Sprawdź czy dajesz się nabrać! Czerwiec 13, 2019
    • hipoalergiczni-sprawca-choroby-twojego-dziecka Sprawca choroby Twojego dziecka. Marzec 24, 2016
    • hipoalergiczni_akademia_pięć_smaków Zdrowie Polaków wg medycyny chińskiej Listopad 19, 2014
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Roztocze w powiększeniuJak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Oily skin and clear skin. Two photos before and after. Portrait of a girl with problem skinZmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • Żaneta Geltz Happy Evolution BanerHappy Evolution – wybierz coś dla siebie6 grudnia 2020
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • hipoalergiczni-czy-od-sprzatania-mozna-miec-astme1Czy od sprzątania można zachorować? Astma a środki czyszczące i odkażające30 listopada 2020
      • hipoalergiczni-wywiad-piotr-czajkowski-talent-motywuje-do-wdziecznosci-11Talent motywuje mnie do wdzięczności – mówi artysta malarz Piotr Czajkowski14 listopada 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Twój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Zmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
      • Patrycja on:Co warto przeczytać jesienią? Książki polecane przez redakcję.
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej