• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • To może być HIT !!!

        40 komentarzy

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami

        Luty 20, 2021

      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?

        Luty 15, 2021

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Jurek on:

        Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard

      • Ewa on:

        To może być HIT !!!

    0

    Alergia · Ciekawostki · Newsroom · Pokój Alergika · Porady

    Cynk. Skóra, odporność, samopoczucie.


    • dodany przez Asia Wieruszewska
    • Wrzesień 8, 2020

    hipoalergiczni-cynk-skóra-odporność-samopoczucie-Żurek

    Gdyby wszyscy zaczęli uzupełniać niedobory cynku, zmniejszyłoby to ogólną ilość sprzedawanych leków o połowę, doprowadzając kilka koncernów farmaceutycznych do bankructwa – i znacząco wydłużyłoby średnią długość życia w naszym kraju. Wystarczyłaby rozsądna mineralizacja pól uprawnych, bez konieczności dawania każdemu tabletek czy dodawania cynku do żywności. To jedna z tych niewygodnych decyzji, która jest korzystna dla 99% populacji, ale wyjątkowo niekorzystna dla najbogatszego 1%. Co nam daje cynk?

    Dzięki niemu szybko goją się rany, znikają uciążliwe infekcje oraz problemy z układem pokarmowym. Świetnie wpływa na stan skóry, paznokci i włosów. Wygląda na to, że cynk, bo o nim mowa, powinien być na naszym stole każdego dnia. Mówi się, że jego niedobory są plagą jedynie w krajach rozwijających się, ale jest to pogląd całkowicie błędny. W Polsce co prawda nie ma skrajnego niedoboru, ale jednak mamy do czynienia z prawdziwą epidemią chorób wywołanych jego brakiem. W każdym przypadku osoby uzupełniające cynk odczuwają korzyści:

    »» poprawia się znaczenie stan ich skóry, paznokci, włosów,

    »» rany goją się błyskawicznie,

    »» znikają uciążliwe infekcje oraz problemy z układem pokarmowym,

    »» znacznie poprawia się samopoczucie.

    Nie da się wyliczyć wszystkich korzyści z uzupełnienia niedoboru tego pierwiastka. Ale z pewnością wprowadzenie programu powszechnej suplementacji

    Paulina Żurek Mgr biochemii i dietetyk. Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Redaktor naczelna pierwszego w Polsce portalu medycyny mitochondrialnej www.mito-med.pl. Pasjonuje się medycyną mitochondrialną. www.mito-pharma.pl

    Paulina Żurek
    Mgr biochemii i dietetyk. Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Redaktor naczelna pierwszego w Polsce portalu medycyny mitochondrialnej www.mito-med.pl. Pasjonuje się medycyną mitochondrialną.
    www.mito-pharma.pl

    cynku zmniejszyłoby ogólną ilość sprzedawanych leków o połowę, doprowadzając kilka koncernów farmaceutycznych do bankructwa – i znacząco wydłużyło średnią życia w naszym kraju. Wystarczyłoby odpowiednio mineralizować pola uprawne, a obyłoby się bez konieczności podawania tabletek wielu chorym czy dodawania cynku do żywności. Jest to jedna z tych niewygodnych decyzji, która jest korzystna dla 99% populacji, ale wyjątkowo niekorzystna dla najbogatszego 1%. W związku z czym najprawdopodobniej nigdy nie zostanie wprowadzona. Na szczęście nikt (jeszcze) nie zabronił uzupełniania diety w minerały we własnym zakresie. Wybierając suplement, należy szukać cynku organicznego (najlepiej takiego, który jest połączony z algą – spiruliną platensis i uzupełniony o jej drogocenne właściwości). Taki cynk będzie lepiej przyswajalny i korzystniej metabolizowany przez organizm.

    Skąd niedobory w epoce, gdy praktycznie nie ma głodu?

    Obecnie niemal każdy ma dostęp do dowolnego niemal pożywienia ze wszystkich stron świata. Skąd więc tak potężne niedobory cynku? Jednym z powodów jest bez wątpienia wyjałowienie pól. Dawniej wysiewaliśmy coś na ziemi, zbieraliśmy raz, drugi, trzeci… zostawialiśmy to naturze i szliśmy dalej. Albo zrywaliśmy owoce z drzew. Obecnie wysiewamy i zbieramy co roku. Owszem, nawozimy, żeby coś wyrosło, ale tylko tak, aby było jak najtaniej. A więc dawniejsza żywność zawierała o wiele więcej mikroelementów. Dziś jest ona kilkukrotnie uboższa.

    Drugi powód to nasz styl życia. Nieograniczony dostęp do żywności jest tak błogosławieństwem, jak i przekleństwem. Nie zdążyliśmy się ewolucyjnie przystosować do takiego dobrobytu. Człowiek nigdy w swojej historii gatunku nie spotkał się z sytuacją, że miał nadmiar pożywienia. Nie potrafimy się kontrolować, jemy za dużo i wybieramy te pokarmy, które ewolucyjnie nauczyliśmy się oceniać jako „smaczne”, czyli najbardziej sycące, słone i tłuste. Dawniej miało to sens, objadając się, gdyż zwiększaliśmy szansę na przeżycie okresu głodu. Dzisiaj, pokarmy „smaczne” wypierają te, które nas mniej pociągają, ale są o wiele zdrowsze. Nasza dieta powinna składać się głównie z warzyw i owoców, a składa się w coraz większej ilości z mięsa i nabiału. Jemy też stanowczo za dużo chleba z pszennej mąki, który dietetycznie jest niemal równie bezwartościowy, podobnie jak czysty cukier. Co z tego, że mamy pełne żołądki, skoro każda komórka w naszym ciele umiera z głodu?

    hipoalergiczni-cynk-skóra-odporność-samopoczucie

    W czym pomoże cynk?

    ► NOWOTWORY

    Związek tych chorób z niedoborami pokarmowymi jest tak ścisły, że w przypadku raka piersi niektórzy lekarze postulują przemianowanie go na chorobę wynikającą z niedożywienia. Nie jest to zbyt adekwatna definicja, gdyż pacjentki takie z reguły nie głodują – wręcz przeciwnie, jedzą bardzo dużo. Tyle, że żywności bezwartościowej. W jednym z badań, pacjentki które 2 lata przed diagnozą raka piersi miały niski poziom cynku miały pięciokrotnie (!) większe ryzyko zachorowania1. Podobnie w przypadku raka prostaty – co prawda stosowanie suplementów nie wpłynęło na samo ryzyko zachorowania, jednak trzykrotnie zmniejszyło ryzyko rozwoju agresywnej, śmiertelnej odmiany tego nowotworu2. Natomiast osoby z najwyższym poziomem cynku we krwi miały pięciokrotnie (!) niższe ryzyko rozwoju raka przełyku, miały też niemal czterokrotnie wyższą szansę przeżycia, jeśli nowotwór ten się rozwinął.

    hipoalergiczni-cynk-skóra-odporność-samopoczucie-1

    ► ODPORNOŚĆ

    Infekcje są coraz poważniejszym problemem, gdyż każdego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z setkami patogenów, niektóre są niegroźne (ale potrafią położyć nas do łóżka na kilka dni), podczas, gdy inne mogą doprowadzić do rozwoju takich schorzeń, jak rak czy stwardnienie rozsiane. Wirus brodawczaka ludzkiego, odpowiedzialny między innymi za powstawanie raka szyjki macicy nie był w stanie przetrwać terapii cynkiem. Większość badań jednak skupiała się na doraźnych, jednorazowych terapiach, podczas gdy odporność można podnieść tylko suplementacją długotrwałą. Kilkumiesięczne uzupełnianie przyniosło bowiem wyraźną redukcję przypadków zapaleń płuc u dzieci.

    ► SAMOPOCZUCIE

    Nie ma chyba ważniejszej rzeczy, niż samopoczucie. Nawet najbogatszy człowiek cierpiący na depresję nie jest w stanie cieszyć się życiem, podczas gdy najbiedniejszy, jeśli jest zadowolony będzie od niego szczęśliwszy. Depresja jest epidemią dzisiejszego świata, lekarze nie potrafią jej leczyć- przepisują jedynie psychotropy, które maskują objawy tak długo, jak długo się je przyjmuje, mając przy tym niestety dziesiątki skutków ubocznych. Niejednokrotnie przyczyną depresji jest najzwyklejszy w świecie niedobór cynku. Wykazano, że suplementacja tego pierwiastka likwiduje depresję oraz nadmierną agresję. Już po 2 tygodniach bez cynku, szczury laboratoryjne zaczęły wpadać w silną nerwicę, podobnie wśród pacjentów z nerwicą i atakami lękowymi poziom cynku jest wyraźnie niższy, natomiast po suplementacji ich objawy znikają.

    Osoby cierpiące z powodu alergii powinny w szczególności zadbać o uzupełnienie niedoborów cynku, gdyż z powodu alergii na migdały, kakao czy choćby owoce morza, czyli cenne źródło cynku- mogą doprowadzić do stopniowego wyniszczenia organizmu. Często uczulenie, zmiany na skórze, czy nawet trądzik i zajady są następstwem dużych niedoborów cynku! Dodatkowo jest on też niezbędny w naszej własnej produkcji kolagenu, to też warto go uzupełniać, by nie doprowadzić do przedwczesnego starzenia skóry i powstawania niechcianych zmarszczek.

    magazyn-hipoalergiczni-pakiet-konesera

    Tags: ciążadietamedycynaprofilaktykazdrowa żywność

    • Poprzedni artykuł Hipoalergiczni recenzują: robot odkurzający i mopujący PURON PR10
    • Kolejny artykuł Co zrobić z pyłkami, smogiem i… koronawirusem?

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni-stlsh-wieszak Less is more – etyczna moda Wrzesień 16, 2015
    • hipoalergiczni-mother-and-baby-gdansk-2017-7 Targi Mother & Baby – 27 i 28 maja w Gdańsku! Maj 20, 2017
    • hipoalergiczni-bea-johnson-zerowastehome.com Zero odpadów: w kieszeni przybywa gotówki, a ciału ubywa lat! Wrzesień 17, 2017
    • hipoalergiczni_bez_glutenu_z_pierogami Bez glutenu ale z pierogami Kwiecień 29, 2015
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • pexels-anna-shvets-hipoalergiczni-zero-wasteCzy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • hipoalergiczni-jak-nie-dać-się-złamać-fizjoterapeuta-Joanna-WieruszewskaJak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • Jak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • Ajurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej