Należę do grona szczęśliwców. Ani ja, ani moje dzieci nie jesteśmy alergikami. Możemy jeść właściwie wszytko, co nie oznacza, że tak robimy…
Jestem wegetarianką, więc jestem „na diecie”. Nie znoszę tego określenia, bo kojarzy mi się z dużymi ograniczeniami, z monotonią posiłków, z jedzeniem, które nie sprawia przyjemności. A moja kuchnia jest kolorowa, pachnąca i każdego dnia inna. Osoby na diecie bezglutenowej też mogą odkryć bogactwo różnorodnych smaków.
Jeżeli lubicie słodkie, szybkie śniadania, które jednocześnie nie będą zawierały pszenicy i będą zdrowe, koniecznie spróbujcie chrupiącej gryki z melasą, na obiad zamiast makaronu ugotujcie ryż ze złocistym curry, a na kolację ciepłą gęstą zupę z soczewicą i grzybami. Smacznie, zdrowo i… bezglutenowo!
Chrupiąca gryka z jogurtem i owocami
50 g chrupiącej gryki z melasą ( do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
100 g jogurtu naturalnego
200 g malin ( mrożonych)
2 łyżki syropu z agawy
melon
2 kiwi
Jogurt naturalny miksujemy z malinami i syropem z agawy. Do dużej miski z niskim rantem wsypujemy grykę i polewamy jogurtem. Nakładamy plasterki obranego kiwi oraz kulki melona.
Ryż z curry, bobem i tofu
2 szalotki
½ szklanki ryżu basmati
2 łyżki masła
2 płaskie łyżki dobrego curry ( bez glutaminianu sodu)
150 g bobu ( mrożonego lub świeżego)
150 g kukurydzy ( mrożonej lub świeżej)
100 g tofu
½ ostrej papryczki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
kiełki słonecznika
Na dwóch łyżkach masła podsmażamy pokrojone w cienkie plasterki szalotki z curry. Następnie dodajemy ryż basmati i podprażamy go chwilę z cebulą, ciągle mieszając. Następnie zalewamy dwukrotną ilością wody. Tofu kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oliwy z drobno poszatkowaną papryczką, czosnkiem i solą na złocisty kolor. W małym garnku gotujemy kilka minut w małej ilości wody bób z odrobiną soli ( gdy jest mrożony, przed ugotowaniem możemy go obrać). Gdy ryż jest ugotowany ( powinien wchłonąć całą wodę i być sypki) przesypujemy go na patelnię z podsmażonym tempeh, dodajemy kukurydzę, całość delikatnie mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty. Na końcu dodajemy ugotowany, odsączony bób, ostrożnie mieszamy i posypujemy kiełkami słonecznika.
Zupa z czarnej soczewicy z grzybami
½ szklanki czarnej soczewicy BELUGA (może też być zielona)
2 średnie ziemniaki
¼ średniego selera
1 duża cebula (najlepiej czosnkowa)
mała garść suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
100 ml słodkiej śmietanki 30 %
5 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Seler ścieramy na grubej tarce i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, odrobinę solimy i smażymy całość na średnim gazie mieszając od czasu do czasu aż cebula się zeszkli. Na koniec dosłownie na chwilę dorzucamy poszatkowany czosnek, chwilę mieszamy i wszystko zalewamy 1,2 l wody. Dodajemy namoczoną soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zmielone w młynku grzyby i całość gotujemy aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodajemy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Możemy zupę zmiksować, ale nie jest to konieczne.
Monika Mrozowska – aktorka, która odkryła pasję do zdrowego i kolorowego gotowania. Na swoim blogu http://monika-mrozowska.pl/pl/blog propaguje przepyszne dania wegetariańskie dostępne dla każdego.
Pamiętaj!
Jeśli ze względu na alergię lub celiakię jesteś na diecie bezglutenowej, zachowaj szczególną ostrożność dobierając produkty. Zwracaj uwagę na oznaczenia na opakowaniach „nie zawiera glutenu”. Każdy produkt bez powyższego oznaczenia mógł mieć styczność z glutenem i tym samym wywoływać niepożądane skutki zdrowotne u alergików lub chorych na celiakię.
przepisy wyglądają fajnie ,co do glutenu wiadomo każdy z nas wie co mu szkodzi i jak zamieniać niektóre składniki albo gdzie kupować aby wyeliminować ryzyko zakupu rzeczy ,produktów szkodliwych , każdy z nas zna siebie najlepiej i powinien potrafic dbac o siebie i swoje zdrowie:)
Niestety produkty ze znakiem kłosa też posiadają gluten(dawka dopuszczalna) co jest dla mnie bezsensem niesamowitym. Skoro przy celiakii obowiązuje dieta ściśle bezglutenowa to jak produkty bezglutenowe mogą zawierać jakąkolwiek dawkę glutenu? Ludzie myślcie!!! mój organizm nie toleruje nawet produktów bezglutenowych(jestem chora na celiakię od urodzenia) Po za tym produkty które są z natury bezglutenowe jak ryż czy kasza gryczana są zanieczyszczone glutenem co dla mnie jest w ogóle paranoją. Takie rzeczy trzeba kupować w sklepach ze „zdrową” zywnością(kon by się usmiał) i przepłacać.To jest po prostu nienormalne.
..a czy Pani Monika robi zdjęcia potrawom?
Fajnie byłoby się zainspirować fotografią podczas robienia dania albo chociaż efektu końcowego 🙂