Nietolerancja pokarmowa
Alergia pokarmowa polega na nadwrażliwości organizmu na niektóre składniki pokarmowe. Zwykle jednak rozpoczyna się znacznie częstszą przypadłością, jaką jest nietolerancja pokarmowa. Bagatelizowanie nietolerancji może doprowadzić do zaostrzenia objawów i chronicznej niestrawności.
[dropcap]N[/dropcap]ietolerancja różni się od alergii tym, że jej objawy nie są tak gwałtowne. Niekiedy pojawiają się dopiero po kilkunastu godzinach, a nawet po kliku dniach, utrzymując się przez tydzień. Osoba nietolerująca pewnych składników pokarmowych często może sobie pozwolić na ich spożycie w niewielkich ilościach, a dopiero nadmiar powoduje złe samopoczucie, bóle stawów, problemy gastryczne, wysypkę, podkrążone oczy, nadmierną potliwość i problemy ze snem.
Nietolerancja pokarmowa ma różne źródła:
1) Niedobór enzymów trawiennych
Każdy z nas wyposażony jest w enzymy trawienne odpowiedzialne za rozpuszczanie różnych rodzajów pokarmów. W przypadku, gdy nasz organizm produkuje za mało któregoś z enzymów, po posiłku trawienie jest znacznie utrudnione. W efekcie źle się czujemy, cierpimy na wzdęcia, a nawet na wymioty czy biegunkę. Nasz układ pokarmowy nie radzi sobie ze wszystkimi pokarmami, a niestrawione resztki zalegają w jelitach.[pullquote align=”right”]”Bywa, że ten sam składnik pokarmowy powoduje za każdym razem inne negatywne skutki w organizmie.”[/pullquote]
Szczególnie częsta jest nietolerancja laktozy u osób dorosłych. Po wypiciu mleka następują wszystkie nieprzyjemne objawy. Bez konsultacji z lekarzem trudno jest jednoznacznie określić, czy są to objawy nietolerancji, czy już alergia na mleko. Alergia w tym przypadku polegałaby na produkowaniu przez nasz organizm przeciwciał dla białka zawartego w mleku. Dlatego konsultacja lekarska jest niezbędna, aby mieć świadomość, czy wystarczy ograniczyć mleko, czy już trzeba je całkowicie wyeliminować z diety.
2) Zawartość drażniących i szkodliwych składników w pokarmie
Niektóre składniki pokarmowe mają tendencję do drażnienia przewodu pokarmowego. Zazwyczaj jesteśmy na nie odporni, ale przy nadmiernym lub zbyt częstym spożyciu mogą pojawiać się objawy zatrucia pokarmowego.
Pośród drażniących składników wyróżniamy takie jak:
- kofeina zawarta w kawie i czekoladzie
- aminokwasy obecne w żółtym serze
- aflatoksyny pochodzące z niedogotowanej fasoli i ciecierzycy
- histamina obecna w rybach
- salicylany
- barwniki, konserwanty i spulchniacze
Objawy nietolerancji bywają zupełnie nieoczekiwane i nietypowe. Bywa, że ten sam składnik pokarmowy powoduje za każdym razem inne negatywne skutki w organizmie. Jeśli szkodliwy dla nas pokarm spożywany jest sporadycznie, objawy także będą się różnić od tych wywołanych częstym jego spożywaniem. W każdym wypadku wskazana jest wizyta u lekarza w celu eliminacji podejrzenia alergii pokarmowej, a także rozpoznania, który składnik pokarmowy wywołuje u nas nietolerancję. Zlekceważona nietolerancja pokarmowa może przerodzić się w stałą, chroniczną niestrawność. Pomocne jest prowadzenie dzienniczka i zapisywanie wszystkiego, co zjadamy, aby w razie wystąpienia objawów mieć pełną świadomość tego, co zjedliśmy.[pullquote]”Zlekceważona nietolerancja pokarmowa może przerodzić się w stałą, chroniczną niestrawność.”[/pullquote]
Rozpoznanie nietolerancji pokarmowej przeprowadza się za pomocą diety eliminacyjnej. Polega ona na okresowej eliminacji jakiegoś składnika pokarmowego z codziennej diety, aby sprawdzić, czy poskutkuje ustąpieniem objawów. Po tym czasie następuje ponowne wprowadzenie składnika do diety, które ma ostatecznie potwierdzić jego szkodliwość dla naszego organizmu.
Dieta trwa zazwyczaj od 3 do 6 tygodni i musi być koniecznie konsultowana z dietetykiem, który pomoże nam zastąpić brakujące wartości odżywcze. Taka terapia może dla wielu być uciążliwa, bo uniemożliwia swobodne planowanie posiłków i wymaga dużej samodyscypliny i wytrwałości. Jednakże jej efekty mogą zmienić nasze życie, eliminując męczące objawy nietolerancji.
Odkrycie czynnika uczulającego przez eliminację z diety jest mega trudne, prawie niemożliwe? Kluczem chyba jest zmiana w ogóle diety na bardziej zdrową i naturalną, tak by doprowadzić jelita do satysfakcjonującego stanu.
to coś nowego,byłam pewna ,żę kiedy jesteśmy uczuleni na jakiś produkt to mamy te same objawy chorobowe lub podobne zawsze kiedy go jemy czy wdychamy itp.ten artykuł dał mi do myślenia nie jest łatwo w takim razie znaleźć taki alergen…