Do żywności, którą kupujemy w sklepach, dodaje się tysiące różnych substancji, które mają poprawiać jej smak, zapach, wygląd, a także przedłużyć jej termin ważności. Dodatki te stanowią minimalny procent w produktach, jednak spożywane codziennie mogą powodować niepożądane reakcje organizmu.
Apetyczne i kolorowe
[dropcap]Z[/dropcap]anim żywność trafi do sklepów, jest „ulepszana” pod różnymi względami. Co sprawia, że wygląda i smakuje lepiej niż naturalna, a ponadto jej termin przydatnosci jest podejrzanie długi?
- Barwniki (na przykład tetrazyna, arnota, karmin),
- Substancje smakowe i zapachowe (glutaminian sodu, przyprawy, słodziki),
- Stabilizatory (gumy, lecytyna)
- Przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, kwas mlekowy),
- Konserwanty (benzoesany, azotany, siarczany).
Reakcje na chemiczne dodatki i konserwanty
Ponieważ trudno zdiagnozować reakcje organizmu na dodatki zawarte w żywności, często ich przyczyna pozostaje nierozpoznana. Istnieją jednak badania mówiące, iż mniej niż u 1% dorosłych i do 2% dzieci cierpi z powodu reakcji na „ulepszacze”.
Jakie reakcje mogą powodować dodatki w żywności?
Istnieje wiele reakcji, które mogą świadczyć o alergii lub nietolerancji na dodatki zawarte w żywności. Dlatego też, poszukując przyczyn naszych objawów, weźmy je pod uwagę. Pamiętajmy jednak, że podane poniżej objawy mogą świadczyć też o innych chorobach.
- Zapalenie skóry
- Potliwość
- Świąd
- Uderzenia gorąca
- Obrzęk naczynioworuchowy
- Bóle brzucha
- Mdłości/wymioty
- Biegunka
- Katar sienny
- Kaszel
- Objawy ze strony układu oddechowego
- Bóle mięśni i stawów
- Zmęczenie, osłabienie
- Zmiany nastrojów
- Migreny
- Trudności z koncentracją
- Atopowe zapalenie skóry
- Arytmia
- Katar sienny
Jak diagnozuje się alergię na dodatki w żywności?
Podejrzenie alergii na dodatki zawarte w żywności następuje wtedy, gdy pacjent odczuwa objawy po zjedzeniu gotowej żywności lub posiłków w restauracji. Różne pod względem pochodzenia produkty mogą zawierać te same dodatki, np. barwniki i konserwanty. Testy alergiczne mogą być przeprowadzone jedynie na naturalne dodatki (karmin, szafran, arnota). Ponieważ badanie pod kątem uczulenia na syntetyczne dodatki nie jest możliwe, w postawieniu diagnozy konieczne jest zastosowanie diety pozbawionej chemicznych dodatków do żywności.
Jakie dodatki mogą powodować alergie?
Barwniki:
- Tetrazyna
- Karmin
- Arnota
- Szafran
Przeciwutleniacze:
- Butylohydroksyanizol (BHA)
- Butylohydroksytoluen (BHT)
Stabilizatory:
- Lecytyna
- Gumy – guar, ksantanowa, karaginian
Dodatki smakowe:
- Glutaminian sodu
Przyprawy:
- Papryka chilli
- Seler
- Cynamon
- Czosnek
- Cebula
- Papryka
- Pietruszka
- Pieprz
Wbrew powszechnej opinii o największym zagrożeniu płynącym z dodatków o nazwach rozpoczynających się literą E, niektóre z nich są nieszkodliwe. Należą do nich:
- E101 – Ryboflawina (witamina B2)
- E260 – kwas octowy
- E200-203 – kwas sorbowy i jego pochodne
- E300 (witamina C)
Ponieważ jednak nie zostały jeszcze przeprowadzone testy diagnostyczne potwierdzające brak szkodliwości dodatków, zawsze lepiej traktować wszelkie dodatki z pewną dozą podejrzliwości. Jednakże, w porównaniu z ilością osób uczulonych na orzechy, jajka, nabiał i gluten, ilość pacjentów z alergią na dodatki w żywności jest relatywnie mała.
W tym miejscu wspomnieć należy o interesującym badaniu przeprowadzonym w 2004 roku przez grupę badaczy z dr Warnerem na czele. Pokazało ono wpływ sztucznych barwników i benzoesanu sodu zawartych w żywności, którą spożywały dzieci w wieku przedszkolnym na ich hiperaktywność.
Zarówno ilość dodatków, jak i objawów, jakie mogą one powodować, jest duża, dlatego bardzo ważne jest czytanie etykiet i zapoznawanie się z zawartością kupowanej żywności – w tym przypadku pomoc pacjenta w diagnozowaniu jest nieoceniona i wręcz niezbędna.
„Czy konserwanty i dodatki w żywności są niebezpieczne?” Źródła