• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • To może być HIT !!!

        40 komentarzy

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami

        Luty 20, 2021

      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?

        Luty 15, 2021

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Jurek on:

        Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard

      • Ewa on:

        To może być HIT !!!

    0

    Alergia

    Czym jest alergia?


    • dodany przez Maria Pajączek
    • Marzec 29, 2012

    dziewczynka_dmuch

    Układ odpornościowy chroni organizm przed chorobami, rozpoznaje on i likwiduje szkodliwe substancje i drobnoustroje, które dostaną się do krwi i innych tkanek ciała. W przypadku alergii układ odpornościowy działa nieco inaczej, w sposób nadgorliwy.

    Oprócz zwykłych reakcji obronnych pojawiających się wtedy, gdy alergik ma styczność z bakteriami, wirusami czy innymi patogenami, organizm alergika wyzwala reakcje obronne również w odpowiedzi na substancje neutralne dla większości ludzi. Alergie dzielimy na IgE-zależne oraz IgE-niezależne[1]. “Organizm alergika wyzwala reakcje obronne również w odpowiedzi na substancje neutralne dla większości ludzi.”

    Początek reakcji alergicznej to zidentyfikowanie przez komórki układu odpornościowego neutralnej substancji jako wroga. W alergiach IgE zależnych organizm zaczyna produkować klasę przeciwciał nazywanych IgE, specyficznych dla danego alergenu. Wytworzenie takich przeciwciał powiązanych z daną substancją to baza uczulenia.

    Wytworzone przeciwciała komunikują obecność zagrażającej substancji walczącym komórkom układu odpornościowego (bazofilom i komórkom tucznym) za każdym razem, gdy pojawi się ona w organizmie. Komórki tuczne łączą się z przeciwciałami IgE,  by od razu rozpoznać alergen przy następnym kontakcie z ciałem. To stadium reakcji alergicznej nazywane jest sensytyzacją lub uwrażliwianiem i nie występują w nim żadne fizyczne objawy alergii.

    Komórki tuczne występują we wszystkich tkankach mających kontakt ze światem zewnętrznym:

    • skórze
    • śluzówkach nosa
    • ucha
    • gardła
    • krtani
    • oskrzeli
    • żołądka
    • jelit

    Gdy alergen dostaje się do organizmu, komórki tuczne traktują go jako wroga, reagując wydzielaniem histaminy i innych substancji zwanych mediatorami. Mediatory to substancje odpowiedzialne za wszystkie dokuczliwe objawy obserwowane w alergii.

    Jakie objawy zaobserwuje u siebie alergik?

    Najczęściej obserwowane objawy reakcji alergicznej to:

    • katar
    • swędzące oczy i jama ustna
    • wysypka na skórze, zaczerwienienia
    • dolegliwości jelitowe (ból brzucha)
    • napady kaszlu
    • spadek koncentracji
    • zaburzenia snu
    • napady kichania lub łzawienia
    • wymioty
    • zanik głosu
    • i inne

    Poważne alergie mogą również powodować problemy z oddychaniem i spadek ciśnienia krwi. Najcięższy rodzaj reakcji alergicznej to wstrząs anafilaktyczny, który może doprowadzić nawet do śmierci.

    Przy wydłużonej ekspozycji na alergeny, układ odpornościowy angażuje do walki dodatkowe komórki. Wydzielają one kolejne substancje chemiczne nasilające objawy alergii i jakość życia alergika znacznie się obniża.

    “W nadwrażliwościach IgE-niezależnych różne komórki układu odpornościowego reagują nieprawidłowo w obecności alergenu.”

    Układ immunologiczny może reagować na alergeny bez produkowania pośredniczących w reakcji alergicznej przeciwciał IgE. W nadwrażliwościach IgE-niezależnych różne komórki układu odpornościowego reagują nieprawidłowo w obecności alergenu. W rezultacie powstają podobne objawy jak przy alergiach, czyli nadwrażliwościach IgE zależnych.

    Symptomy reakcji IgE-niezależnych są odroczone w czasie i trudniej jest zidentyfikować jaki alergen je wywołał. Reakcje alergiczne IgE-zależne występują natychmiast po zetknięciu się z alergenem, stąd można łatwiej wpaść na jego trop.

    Profilaktyka alergii

    Najlepsze efekty w leczeniu alergii osiągniemy poprzez:

    • eliminację alergenu lub czynnika, który nas podrażnił
    • leczenie farmakologiczne zalecone przez alergologa
    • immunoterapię (łagodzenie stopnia uczulenia/odczulanie)
    • edukacja na temat postępowania z alergią i staranny dobór produktów spożywczych, kosmetyczno-chemicznych oraz wnętrzarskich (np.: usunięcie dywanów i zasłon, jeśli mamy stwierdzoną alergię na roztocze kurzu domowego)
    • unikanie przebywania w towarzystwie osób palących papierosy

    Jeśli szukasz alergologa, wejdź tutaj >>

     


    [1] Kwestia systematyzacji zjawisk alergicznych nadal pozostaje otwarta,  część lekarzy przychyla się do proponowanego tutaj podziału, inni twierdzą, że alergiami nazywamy tylko reakcje IgE-zależne, pozostałe zaś określane są mianem nadwrażliwości.

    Tags: alergeny

    • Poprzedni artykuł 6 najpopularniejszych oliwek dla dzieci pod lupą
    • Kolejny artykuł Alergeny

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • TeraFood Alergicy też mogą jeść słodycze! Marzec 2, 2016
    • hipoalergiczni-kampania-karmienie-piersia-w-warszawskim-metrze-2017-tablica Karmienie piersią w warszawskim metrze Sierpień 2, 2017
    • hipoalergiczni-farma-ekologiczna-ogrod-szambala Farma ekologiczna i zasady biodynamiki. Marzec 26, 2019
    • hipoalergiczni-anna-teresa-hofman-ale-siara-wywiad-karmienie-piersia Ale siara! Styczeń 24, 2018
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • pexels-anna-shvets-hipoalergiczni-zero-wasteCzy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • hipoalergiczni-jak-nie-dać-się-złamać-fizjoterapeuta-Joanna-WieruszewskaJak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • Jak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • Ajurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej