• Zaloguj się
  • Zarejestruj się

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • To może być HIT !!!

        32 komentarzy

      • Nowa plaga – nużeniec

        30 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Organiczne życie

        Grudzień 2, 2019

      • INFORMACJA ≠ MANIPULACJA – rola i znaczenie informacji we współczesnym świecie

        Listopad 30, 2019

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Zielińska on:

        DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: DZIURAWIEC ZWYCZAJNY działa przeciwdepresyjnie

      • NMA on:

        Anna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!

    0

    Alergia

    Diagnoza: celiakia. Jak znalazłam się w zaszczytnym gronie 1% populacji?


    • dodany przez Helena Chmielewska
    • Czerwiec 15, 2019

    okładka diagnoza celiakia

    Wędrówka od lekarza do lekarza i wysłuchiwanie najróżniejszych diagnoz, może wpędzić w depresję i pozbawić nas sił… Jednak nasilające się objawy i jakiś wewnętrzny głos podpowiadają, że nie można bagatelizować tego stanu i tym samym wreszcie się udaje. Wioletta Garbicz zna cenę właściwej diagnozy – obecnie na diecie bezglutenowej – opowiada o tym, jak poskromiła celiakię i wróciła do normalnego życia.

    TEKST: Wioletta Garbicz

    Wędrówka od lekarza do lekarza i wysłuchiwanie najróżniejszych diagnoz, może wpędzić w depresję i pozbawić nas sił… Jednak nasilające się objawy i jakiś wewnętrzny głos podpowiadają, że nie można bagatelizować tego stanu i tym samym wreszcie się udaje. Wioletta Garbicz zna cenę właściwej diagnozy – obecnie na diecie bezglutenowej – opowiada o tym, jak poskromiła celiakię i wróciła do normalnego życia.

    Dlaczego podjęłam walkę?
    Batalię o swoje zdrowie rozpoczęłam jako 26-letnia kobieta. Przez 9 miesięcy z determinacją próbowałam przekazać lekarzom, że z moim organizmem dzieje się coś niedobrego. Jako osoba interesująca się dietetyką, podjęłam równolegle samodzielną próbę znalezienia przyczyny tego stanu. Miałam jednak to nieszczęście, że z każdym dniem, stopniowo w trakcie diagnozowania w kierunku celiakii, pojawiały się nowe objawy, a właściwie ogromny pakiet symptomów. Warto wiedzieć, że w celiakii objawy są nieswoiste – pasują do wielu chorób, a zbierając je wszystkie w całość, dla typowego lekarza praktyka rzadko dają klarowny obraz konkretnej jednostki chorobowej. Trzeba mieć wielkie szczęście, aby tra ć od razu na specjalistę, który będzie w stanie połączyć wszystkie objawy i wyniki badań tak, by szybko postawić diagnozę celiakii.

    Długa droga do diagnozy
    Zaczęło się we wrześniu od nawracającego zapalenia pęcherza moczowego z uczuciem ciągłego napierania – niestety badanie USG nic nie wykazało, dlatego zastosowano u mnie antybiotykoterapię. W międzyczasie pojawiło się i trwało 9 miesięcy pieczenie jamy ustnej z bólem i owrzodzeniem języka. Kierunek: laryngolog i dentysta – podejrzenie aft, kandydozy i bruksizmu. Zalecono mi różne leki, płyny, a nawet usunięcie ósemek – jednak nie nastąpiła żadna poprawa! Kolejny poranek, uczucie zakwasów w łydkach – jako biegacz wiem, że może to być normalne, ale jednak po tygodniu zrozumiałam, że to nie mogą być zakwasy potreningowe. Bóle mięśniowe wędrowały od łydek do mięśni szyi i głowy oraz towarzyszyły im bóle stawów aż po policzki. Objawy nasilały się i pojawiały się nowe, więc szukałam dalej… Wizyta u reumatologa oraz podejrzenie Zespołu Sjögrena (przewlekłej, zapalnej choroby autoimmunologicznej niszczącej gruczoły wydzielania zewnętrznego, jak i inne narządy np. stawy, płuca, serce, wątrobę, nerki) lub boreliozy, a także skierowanie do poradni chorób zakaźnych w celu wykluczenia HBs, HCV oraz HIV. Każda z tych nazw wywoływała strach nie do opisania. Jednak wyniki wszystkich badań okazały się prawidłowe. Jedynie czynnik reumatoidalny RF był podwyższony, co wskazywało, że w organizmie może istnieć choroba autoimmunologiczna. A więc w końcu znalazłam potwierdzenie, że coś się w nim dzieje! Z kolei moje wyniki pod względem reumatologicznym, neurologicznym i zakaźnym stwierdzały, że jestem w pełni zdrowa! Ponadto, w międzyczasie pojawiły się problemy ze wzrokiem i bóle głowy – wizyta u okulisty, wyrobienie okularów (aktualnie na diecie bezglutenowej wada zniknęła!). Dodatkowo, problemy hormonalne, brak miesiączki przez 4 miesiące i wywoływanie jej za pomocą środków antykoncepcyjnych. Do pakietu objawów dołączyła także wysypka na brzuchu, przy pachwinach i ramionach oraz przyspieszony metabolizm, objawiający się koniecznością odwiedzania toalety kilkanaście razy dziennie. Nie wspominając o obniżonej odporności, ciągłych infekcjach i próbach detoksów oraz hydrokolonoskopii.

    wykaz dieta bezglutenowa

    Brak sił. Ileż można?
    Miałam już dosyć „specjalistycznej” diagnostyki, która mi nic nie wskazywała. Objawów przybywało, czułam się coraz gorzej. Nie wytrzymałam i na początku czerwca w pełni zmobilizowana wybrałam się na SOR, gdzie w szpitalu przeczekałam 10 h. Miałam szczęście, bo nie tra łam na lekarkę, która zamiast stwierdzić – jak 80% wcześniej spotkanych lekarzy, że to stres lub jelito drażliwe i zalecających wizytę u psychiatry – powiedziała, że „nikt nie robi tylu kosztownych badań bez potrzeby” i na szczęście zostałam w szpitalu. Tutaj wykonano pełną diagnostykę: TK, MRI, RTG i EMG. Wszystkie wyniki w normie, poza jednym, przypadkowym badaniem, które wskazywało wysoki niedobór białka. To był drogowskaz do dwóch ostatnich przystanków na drodze do diagnozy. Pierwszym był alergolog z pełnym wywiadem i badaniami w kierunku celiakii na przeciwciała tTG oraz DGP lub GAF – specyficznych dla celiakii, gdyż ich obecność potwierdza chorobę. Jednak warto wiedzieć, że wynik negatywny nie zawsze wyklucza celiakię, dlatego ostatecznym przystankiem jest wizyta u gastroenterologa, który wykonuje gastroskopię z biopsją jelita cienkiego. Dzięki temu badaniu można zweryfikować stan kosmków jelitowych. Wynik w moim przypadku był jednoznaczny – diagnoza: celiakia. Znalazłam się w zaszczytnym gronie 1% populacji. Ku mojemu zdziwieniu, po zaledwie trzech tygodniach restrykcyjnej diety objawy zaczęły zanikać.

    Walka o zdrowie – gra warta świeczki
    Właściwa diagnoza przywróciła mnie wreszcie do życia. Z doświadczenia wiem, że najważniejsze w walce z celiakią jest otoczenie się wyrozumiałymi ludźmi, przearanżowanie swojej kuchni i zmiana wydeptanych przez siebie ścieżek w sklepie podczas zakupów. W razie trudności sprawdzi się również skorzystanie z porad osoby doświadczonej lub wyspecjalizowanej. Warto jednak przede wszystkim zadbać o zmianę postrzegania – brak glutenu w diecie nie może być traktowany jako przymus, a styl życia.

    celiakia-przepis-hipoalergiczni-maj-2018

    Po diagnozie zmiana jadłospisu na bezglutenowy nie była dla mnie wyzwaniem, gdyż racjonalne żywienie wprowadziłam już wiele lat temu. Gorsze było zdiagnozowanie równolegle kilkunastu alergii pokarmowych, w tym m.in. na ryby i owoce morza, pomidory, ryż, kakao, jajka, orzechy włoskie i laskowe, soję, pietruszkę, brzoskwinie i na stałe wykluczenie ich z mojej diety. Jednak po 9 miesiącach wyeliminowania powyższych produktów, alergie ustały.

    Co jeść mając celiakię?
    Z najważniejszych kwestii do zmiany jest to, aby pamiętać o kupowaniu tylko produktów bezglutenowych, oznaczonych przekreślonym kłosem. Wyrazy „śladowe ilości” w składzie powinny sprawić, że produkt odłożymy natychmiast na półkę. Z praktycznych wskazówek dla osób podróżujących, w obrębie Polski polecam stronę www.menubezglutenu.pl, natomiast zagranicą aplikację Find me gluten free, która wiele razy mnie uratowała. Bezglutenowy styl życia to także 4-5 posiłków dziennie, które najlepiej przygotowywać samemu. A oto, co jem w ciągu dnia:

    ŚNIADANIE
    Każdy dzień rozpoczynam od wypicia na czczo ciepłej wody z sokiem z cytryny lub zakwasu buraczanego (naprzemiennie). Po 30 minutach zjadam jogurt (bez laktozy), zamiennie z mlekiem migdałowym lub gotowanym amarantusem + dodatkami w zależności od fantazji (płatki owsiane bezglutenowe, owoce, orzechy, pestki dyni, nasiona chia, siemię lniane). Zamiennie: jajecznica, omlet, jajko gotowane – generalnie jajka w każdej postaci i z jakimikolwiek warzywami. Zamiast chleba używam wafli ryżowych bądź kukurydziano-ryżowych, które są doskonałą bazą do „kanapek”. Sprawdzą się również frytki z dyni na ciepło lub placki z namoczonej, niepalonej kaszy gryczanej a’la naleśniki.

    Miseczka Wioletta Garbicz

    PRZEKĄSKA I
    Sprawdzą się wszystkie świeże owoce, gdyż również są bezglutenowe! Należy jedynie pamiętać o 3 h przerwy między posiłkiem a owocową przekąską.

    OBIAD
    Tutaj również fantazja nie zna granic. Możemy stworzyć danie z ryb, owoców morza, mięsa – w postaci surowej – wszystkie są bezglutenowe. Pieczenie w piekarniku, gotowanie na parze, smażenie (polecam olej kokosowy) z przyprawami również niezanieczyszczonymi glutenem! Plus dodatki takie jak: ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, quinoa, papier ryżowy, makaron ryżowy i wszystkie inne, oznaczone jako bezglutenowe.

    Placuszek Wioletta Garbicz

    PRZEKĄSKA II
    Tym razem owoce ze względu na porę nie są już wskazane. Można jednak z powodzeniem zjeść: orzechy lub suszone owoce suszone. Inną propozycją są desery z tapioki lub awokado z karobem i bananem!

    przekąska - Kokos Wioletta Garbicz

    KOLACJA
    Tutaj najlepiej sprawdzą się sałatki w każdej postaci. Warto podkreślić, że tylko te bez gotowych sosów i mieszanek przypraw.

    przepis autorki Wioletta Garbicz

    bio Wioletta Garbicz


    Wioletta Garbicz

    Z wykształcenia inżynier biomedyczny, na co dzień zajmuje stanowisko managera firmy Servona, która zajmuje się sprzętem medycznym. Z zamiłowania specjalista żywienia, dietetyk. 

    Zachęcam do kontaktu – mail: wioletta.garbicz@gmail.com.

    Magazyn-hipoalergiczni-pakiet-konesera-zaneta-geltz

    Tags: alergiaalergikbez glutenuceliakiadieta bez glutenuglutenglutenfreeHipoalergiczni

    • Poprzedni artykuł „Bezgluten” to nie ściema
    • Kolejny artykuł Czy żywność BIO się opłaca?

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • układ pokarmowy Układ pokarmowy Marzec 29, 2012
    • viaglam3 Sukienka jedwabna Max Mara z butiku viaglam.com Sierpień 30, 2012
    • Hipoalergiczni-aplikacja-baner-obiad Nie wiesz gdzie możesz bezpiecznie zjeść? Podpowie Ci aplikacja. Sierpień 22, 2015
    • hipoalergiczni-dni-alergii-debata-ciąża Od mamy mleko, od taty bakterie, czyli jak nie dać się alergii Luty 10, 2015
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • ORGANIC-GROWTH-ALLIANCE-ORGANICZNE-ZYCIE-HIPOALERGICZNI-HAPPY-EVOLUTION-ZANETA-GELTZOrganiczne życie2 grudnia 2019
      • hipoalergiczni-konferencja-security-in-practice-gniezno-13-grudnia-2019-1INFORMACJA ≠ MANIPULACJA – rola i znaczenie informacji we współczesnym świecie30 listopada 2019
      • Hipoalergiczni-recenzja-recenzja-odkurzacza-polor-henry-dla-alergikow-1Hipoalergiczni recenzują: odkurzacz Henry Allergy25 listopada 2019
      • Targi-zero-waste-warszawa-hipoalergiczniChcielibyście uprościć swoje życie i wdrażać idee bezodpadowe? Wstąpcie na Targi Zero Waste w Warszawie!16 listopada 2019
      • Pressekonferenz zur BIOFACH 2020 und VIVANESS 2020 am 17. September 2019 in der Labstelle in Wien.Główna tematyka kongresu BIOFACH 2020 ‘Ekologia działa!’3 listopada 2019
      • Magazyn-Hipoalergiczni-wydanie-listopad-2019_Adam-Zamoyski-main-interviewMagazyn Hipoalergiczni – jesienne wydanie 2019 już w sprzedaży!31 października 2019
      • Zielińska on:DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: DZIURAWIEC ZWYCZAJNY działa przeciwdepresyjnie
      • NMA on:Anna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!
      • Żaneta Geltz on:Anna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!
      • NMA on:Anna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!
      • Żaneta Geltz on:Glutation – ludzki power bank
    • Ad
    • Ad
    • POLECAMY TARGI W DUBAJU

    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-dziurawiec-zwyczajny-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: DZIURAWIEC ZWYCZAJNY działa przeciwdepresyjnie3 września 2019
      • hipoalergiczni-polskie-super-owoce-fot-Dorota-PróbaCzas na polskie super owoce!11 sierpnia 2019
      • hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-zmijowiec-dobre-ziolo-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia ŻMIJOWIEC ZWYCZAJNY – nie tylko na ukąszenia8 sierpnia 2019
      • https://youtu.be/SMU44R-gBpUDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia BEZ CZARNY4 lipca 2019
      • prenumerata-hipoalergiczni-luty-2019-news-coverMagazyn Hipoalergiczni – zimowe wydanie 2019 już w sprzedaży!1 lutego 2019
    • Facebook

    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • Magazyn-Hipoalergiczni-wydanie-listopad-2019_Adam-Zamoyski-main-interviewMagazyn Hipoalergiczni – jesienne wydanie 2019 już w sprzedaży!31 października 2019
      • Anna-zalewska-happy-evolution-hipoalergiczni-fot-anna-elzbieta-jamrozekAnna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!30 października 2019
      • hipoalergiczni-andrew-kawalec-interview-hand-lanolin-1Hipoalergiczna lanolina5 października 2019
      • hipoalergiczni-dobre-zioło-żywokost-lekarski-marzena-andrzejewskaDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: ŻYWOKOST LEKARSKI3 września 2019
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Organiczne życie2 grudnia 2019
      • INFORMACJA ≠ MANIPULACJA – rola i znaczenie informacji we współczesnym świecie30 listopada 2019
      • Hipoalergiczni recenzują: odkurzacz Henry Allergy25 listopada 2019
      • Chcielibyście uprościć swoje życie i wdrażać idee bezodpadowe? Wstąpcie na Targi Zero Waste w Warszawie!16 listopada 2019
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Zielińska on:DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: DZIURAWIEC ZWYCZAJNY działa przeciwdepresyjnie
      • NMA on:Anna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!
      • Żaneta Geltz on:Anna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!
    • O nas

      Portal hipoalergiczni.pl działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej