Co takiego ma w swoim składzie, że warto wprowadzić go do naszego domu.. czyli do naszej kuchni? Spiesz się, żeby zdążyć zebrać kwiaty, a już wkrótce owoce!
Bez czarny Sambucus Niger – powszechnie występuje w całej Polsce na łąkach, skrajach lasu, czy przy domostwach. To średniej wielkości krzew, niewielkie drzewko, które kwitnie na biało i roztacza słodki charakterystyczny kwiatowy zapach.
Jak działa na nasze zdrowie bez czarny?
Właściwości:
Kwiaty to bogactwo flawonoidów, rutyny, fitosteroli, kwasów, garbników, a także wit C i minerałów np. potasu.
Zastosowanie:
Doskonały okazuje się nie tylko jako środek wspomagający na:
- Na przeziębienia, kaszel, grypę
- Na wzmocnienie i oczyszczanie
- Na kruche naczynka krwionośne
Ale i jako doskonały kosmetyk wspierający skórę:
- W stanach zapalnych różnych części ciała
- Na worki i cienie pod oczami
- Na przebarwienia
Jak i kiedy zbierać oraz co przyrządzić z kwiatów bzu?
Jeśli chcemy skorzystać ze zdrowotnego potencjału rośliny to należy w słoneczny letni dzień zebrać kwiaty a następnie:
– ususzyć je w ciemnym i przewiewnym miejscu
– zaparzyć świeżo zebrane lub suszone kwiaty jako herbatkę
– zrobić z nich syrop
– przyrządzić w cieście naleśnikowym
– dodać syrop do wody i przygotować chłodzącą lemoniadę
Jeśli chcemy jeszcze skorzystać z kwiatów to spieszmy się, bo sezon kwitnienia – czerwiec i początek lipca – zbliża się ku końcowi, ale już niedługo na przełomie sierpnia i września pojawią się równie cenne owoce.
Właściwości i zastosowanie owoców:
Owoce obfitują w wit. C, zawierają też witaminy z grupy B, wit H a także karoten, kwasy, garbniki i cukry oraz sole mineralne: potas, żelazo, wapń.
Przetwory z owoców działają przede wszystkim:
- wzmacniająco
- regulują wypróżnienia
- przeciwbólowo i przeciwzapalnie, także przy chorobach reumatycznych
- przeciwgorączkowo przy przeziębieniach i grypie
Co robimy z owoców?
- sok
- syrop
- konfitury
Warto wiedzieć o bzie czarnym, że jest to cenna roślina lecznicza, ale nie zjadamy surowych kwiatów i owoców ze względu na obecność szkodliwych substancji takich jak glikozyd sambunigryna. Na szczęście pod wpływem obróbki termicznej całkowicie dezaktywuje się i traci szkodliwe działanie.
Dr Henryk Różański przestrzega też przed ziarenkami zawartymi w owocach bzu czarnego, a to ze względu na kwas cyjanowodorowy uwalniany pod wpływem enzymów w żołądku. W celu otrzymania bezpiecznych przetworów takich jak soki, marmoladki, przeciery należy po prostu oddzielić nasionka przez sitko.
A oto przepisy na bezcenne przetwory
z bzu czarnego!
Syrop z kwiatów
- Około 40 lub 50 baldachów kwiatów (w zależności od ich wielkości)
- Około 2 litrów wody, tak by przykryła kwiaty (najlepiej mineralnej lub źródlanej)
- 1 kg cukru (ja daję 0,5kg trzcinowego bio)
- sok z 4 cytryn (może też być kwasek cytrynowy)
Kwiaty warto rozgnieść np. przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie zalewamy wodą, zagotowujemy i zostawiamy na noc w garnku. Nastepnego dnia odcedzamy, dodajemy cukier i cytrynę, zagotowujemy i od razu należy przelać do czystych, wyparzonych słoiczków. Postawić do góry dnem i odwróć dopiero jak wystygną.
Syrop z owoców bzu czarnego
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 0,5 kg cukru nierafinowanego
- 1 szklanka wody
Obrane z szypułek owoce myjemy, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem do chwili, w której owoce puszczą sok. Następnie przecedzamy i przelewamy do butelek.
Cieszmy się bogactwem przyrody całe lato, a dzięki przetworom w słoiczkach wzmacniajmy nasze organizmy i później w zimowe chłodne dni.
Marzena Andrzejewska – biolog, diet coach, zielarka, prowadzi rubrykę DOBRE ZIOŁO dla Magazynu Hipoalergiczni.
www.coaching-dietetyczny.com | www.facebook.com/Zmiany-Poradnictwo-i-Coaching-Dietetyczny-282386958863913
Zobacz jak zbiera zioła Marzena Andrzejewska >>