Amerykańskie przepisy dotyczące żywności znacznie różnią się od tych w innych częściach świata. Skutkiem tego jest to, że Amerykanie na swoich talerzach często spotykają produkty, które gdzie indziej są zakazane, głównie ze względu na bezpieczeństwo, ekologię i dobro zwierząt.
1. Mięso zawierające raktopaminę.
Raktopamina to lek stosowany głównie w USA w hodowli zwierząt mięsnych. Jest to substancja podobna w budowie do leków stosowanych u ludzi w celu rozszerzenia dróg oddechowych. Z tego powodu podejrzewa się, że jej pozostałości w mięsie mogą być szkodliwe dla pewnej grupy osób cierpiących na choroby układu krążenia. Stosowanie raktopaminy w hodowli jest zakazane min. w Unii Europejskiej, Rosji i Chinach.
2. Mleko i produkty mleczne od krów, którym podawano rBGH.
rBGH to rekombinowany krowi hormon wzrostu. Jest to najczęściej kupowany w Ameryce lek weterynaryjny, będący syntetyczną wersją krowiej somatotropiny, wytwarzanej naturalnie w przysadkach mózgowych krów. rBGH wytwarzane jest z modyfikowanych genetycznie bakterii E.coli. Choć rBGH, podobnie jak naturalny hormon, jest całkowicie niszczony przez ludzki układ trawienny i najprawdopodobniej nie ma żadnego wpływu na ludzkie zdrowie, to jego stosowanie sprzyja wielu chorobom u bydła. Z tego powodu stosowanie tego środka, jak i sprzedaż produktów pochodzących od krów, które nim traktowano, jest zabroniona w Unii Europejskiej, Kanadzie, Japonii czy Nowej Zelandii.
3. Genetycznie modyfikowana papaja
Naukowcy z Hawajów w latach osiemdziesiątych zaczęli pracować nad odmianą papai odporną na wirusa powodujące znaczne straty w plonach. W 1999 roku zaczęto hodowlę na skalę handlową. Wpływ genetycznie modyfikowanej żywności wciąż pozostaje do pewnego stopnia zagadką. Nie istnieją jeszcze badania długoterminowego wpływu spożycia GMO na szeroką skalę, dlatego w wielu krajach ten rodzaj żywności nie jest dopuszczony do hodowli ani sprzedaży – w tym w Unii Europejskiej.
4. Napoje z bromowanym olejem roślinnym
Niektóre napoje bezalkoholowe w USA zawierają bromowany olej roślinny (BVO), który oryginalnie został opatentowany jako substancja opóźniająca spalanie. BVO odkłada się w ludzkich tkankach i mleku marki, a badania na zwierzętach wykazały, że powoduje liczne nieprawidłowości behawioralne i rozrodcze. Dodawanie BVO do żywności jest zakazane w Europie i Japonii.
5. Żywność zawierająca barwniki
W USA wciąż na półkach sklepowych możemy ujrzeć wysoko przetworzoną żywność z dodatkiem licznych barwników. Norwegia i Austria zakazały stosowania barwników, natomiast Wielka Brytania już od 2009 roku odradza ich wykorzystywanie. Przepisy Unii Europejskiej wymagają ponadto wyraźnego oznaczenia barwników na etykiecie produktu.
6. Kurczak z pozostałościami arszeniku
Leki na bazie arszeniku są dozwolone w hodowli drobiu w Ameryce. FDA twierdzi, że ze względu na zawartość organicznego arszeniku, są mniej toksyczne od syntetycznych odpowiedników. Stosowanie takich leków jest zabronione na terenie Unii Europejskiej. Istnieją badania, które pozwalają przypuszczać, że organiczny arszenik może zmieniać się w swoją nieorganiczną formę i gromadzić się w mięsie kurczaka.
7. Pieczywo z bromianem potasu
Przemysłowe piekarnie dodają do mąki bromian potasu, twierdząc, że ciasto z tym dodatkiem ma lepszą strukturę. Bromian potasu znajduje się na liście potencjalnych substancji rakotwórczych IARC. Jego użycie jest zabronione w Kanadzie, Chinach i Unii Europejskiej.
8. Olestra/olean
Pod tą nazwą kryje się substytut tłuszczu, niezawierający cholesterolu, który ma zerową wartość kaloryczną. Miał służyć do produkcji zdrowszych przekąsek takich jak frytki i chipsy. Badania na zwierzętach wykazały jednak, że powoduje wzrost wagi, szereg problemów trawiennych i zaburza przyswajanie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin. Jego użycie i sprzedaż są zabronione w Unii Europejskiej i Kanadzie, lecz wciąż dozwolone w USA.
9. Żywność z konserwantami BHA i BHT
Konserwanty te są szeroko wykorzystywane w produkcji płatków śniadaniowych, mieszanek orzechów, piwa i wielu innych produktów spożywczych w USA. Badania na zwierzętach wykazały ich rakotwórczość. Podejrzewane są także o sprzyjanie nowotworom u ludzi. Dodatek BHA i BHT jest zabroniony w części krajów Unii Europejskiej oraz w Japonii. W Wielkiej Brytanii nie wolno ich dodawać do żywności dla niemowląt.