• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego

        Styczeń 8, 2021

      • Twój oddech potrzebuje pomocy?

        Grudzień 23, 2020

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Tomson on:

        Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?

      • Krystyna on:

        To może być HIT !!!

    0

    Alergia · Jedzenie · Jedzenie · Jedzenie · Porady · Recenzje · Wywiady · Zoom na produkty

    Farma ekologiczna i zasady biodynamiki.


    • dodany przez Asia Wieruszewska
    • Marzec 26, 2019
     

    hipoalergiczni-farma-ekologiczna-ogrod-szambala

    Alergie, choroby autoimmunologiczne, nowotwory – wszystkie związane z rozwojem cywilizacji. Tylko czy w ulepszaniu życia na pewno chodzi o zatracanie zdrowia? Gdzie znaleźć złoty środek, jak żyć zgodnie z pradawnymi zasadami?

    TEKST: Marta Gładuń

    ROZMAWIAŁA: Żaneta Geltz

    Już wiesz, że notoryczne zmęczenie to nie polska norma, ale dowód na to, że w sklepie, gdzie robisz zakupy sprzedają przetworzoną, bezwartościową żywność, która przekłada się na brak siły w ciele. Zastanawiasz się jak znaleźć dawne i autentyczne smaki, by poczuć, że pomidor, którego masz na kanapce, to rzeczywisty eliksir młodości. Masz już dość ciągłego zmęczenia, miałkiego jedzenia i życia z dnia na dzień.

    Podejmujesz decyzję o zakończeniu przygody z plastikowymi pudełkami pełnymi pseudo jedzenia dla hipoalergiczni-farma-ekologiczna-ogrod-szambala1korporacyjnych “szczurów wyścigowych” i stawiasz pierwsze kroki w kierunku eko. A tu niespodzianka! Giełdy i hipermarkety już mają na ciebie zastawioną pułapkę: posypane ziemią ziemniaki od “Pana Kazia” i świeże maliny “od rolnika”. Wpadasz w sidła i dziwisz się, że nie ma żadnego efektu zmiany! Inni już tu byli, już zrozumieli. Dlatego inni, czyli ci, którzy już popełnili wszystkie twoje przyszłe błędy poszli o krok dalej. Pojechali sprawdzić, gdzie warzywa są uprawiane, skąd farmer sprowadza nasiona, czy warzywa uprawiane są siłą ludzkich rąk, czy stosowane były pestycydy przy uprawie. Nie były? Ale jak długo? Tylko w ostatnim roku, a może w ciągu ostatnich 5 lat? To nie wystarczy. Jak podaje niemiecka prasa, glifosat – jeden z najbardziej popularnych herbicydów na świecie – stwierdzono w badanym moczu w przypadku 70% mieszkańców dużych miast w Niemczech, podobnie rzecz się ma w przypadku 63% Holdendrów, 60% Czechów, 55% Belgów, 40% Hiszpanów, Chorwatów. Najwyższy poziom trapi nie tylko Niemców, ale również Polaków, Brytyjczyków i Maltańczyków – jak alarmuje Hubert Weiger z organizacji BUND, zajmującej się ochroną środowiska i przyrody.

    Marta Gładuń pokonała wszystkie etapy docierania do prawdziwej żywności. Edukowała się, podróżowała, zdobywała nasiona, siała na skrawku ziemi na Mazurach. Popełniała błędy darząc zaufaniem polskie hurtownie ekologiczne, aby w końcu podjąć niebywale odważną decyzję. Po kilku latach poszukiwań czystej ziemi w Polsce, znalazła kilka hektarów dziewiczej gleby w otulinie Parku Krajobrazowego na Roztoczu tuż u podnóża góry Czubatki. Sprawdziła wszystko. Nie tylko historię samej gleby, ale również historię ziemi rolników, którzy sąsiadują z terenem przyszłej farmy. Nie tylko kupiła ziemię, ale nawiązała siatkę relacji z pobliskimi rolnikami i hodowcami zwierząt, aby zasilać farmę w naturalne, sprawdzone nawozy i zapewniać swoim przyjaciołom jajka od biegających po trawie kur i surowe mleko od krowy, która żywi się trawą.

    Obecnie farma jest powodem do dumy – wydawałoby się marzycielki – i źródłem żywności dla setek osób, a jest w stanie wyżywić około tysiąca.

    Marzy o republice, w której społeczność będzie dbać o siebie nawzajem, zarówno pod kątem zdrowia, jak i rozwoju artystycznego, z dala od zgiełku miast – w warunkach sprzyjających rzeczywistej reformy życia.

    Żaneta Geltz: Większość osób oczekuje od życia, że może robić i jeść co chce, bo na tym polega wolność. Czy tak jest?

    Marta Gładuń: Prawdziwa wolność polega na wolności od złego samopoczucia, na czuciu się wspaniale do końca życia. Bycie chorym jest więzieniem. A jedzenie „byle czego” w prostym przełożeniu równa się ciężkiej chorobie. To mądrość daje wolność, bo chroni nas przed przykrymi konsekwencjami swoich nie do końca przemyślanych decyzji żywieniowych, które dopadają wszystkich bez wyjątku. Zawsze bałam się, że na starość będę słaba, chora i brzydka. Dlatego wcześnie zaczęłam zwracać uwagę na to, jakie substancje wprowadzam do swoich komórek, bo przecież one nie są niezniszczalne! W końcu możemy żyć długo i pięknie albo krótko i byle jak. Wolność to możliwość wyboru. Decyzja należy do każdego z nas.

    hipoalergiczni-farma-ekologiczna-ogrod-szambala2

    ŻG: Takie dolegliwości jak wzdęcia, ociężałość po zjedzeniu obiadu, zgaga po kolacji czy ból głowy przed pójściem spać traktujemy jak normę.

    MG: To nie jest norma! Tylko sygnał, że w naszym organizmie dzieje się bardzo źle.

    ŻG: Kolorowe jedzenie to nie barwione cukierki, tylko kosz warzyw. Jaka jest Twoja recepta na zdrowie doskonałe?

    MG: Załapałam się już niestety na „niezdrowe” czasy, nie miałam żadnego zdrowotnego wzorca. Dopiero podróże do Azji, a zwłaszcza Indii, gdzie studiowałam medycynę Siddha otworzyło mi oczy na bardzo ważne aspekty zdrowia. Życie z joginami pokazało zaś, gdzie znaleźć klucz do doskonałego zdrowia. Jest kilka ważnych zasad.

    Po pierwsze: codzienna, krótka, ale niemęcząca gimnastyka, rower czy pływanie.

    Po drugie: wysokiej jakości woda (min. 3 litry wypijane małymi łykami).

    Po trzecie: warzywa i owoce, bo to one zaopatrują nasze komórki w bombę witamin i minerałów. Pod warunkiem oczywiście, że są prawdziwie eko, pielęgnowane według starych zasad).

    ŻG: Powszechna opinia głosi, że warzywami nie da się najeść, mężczyźni potrzebują dużo

    Pszczoły są naturalnym elementem krajobrazu i jednocześnie zadowolonymi pracownicami na farmie.

    Pszczoły są naturalnym elementem krajobrazu i jednocześnie
    zadowolonymi pracownicami na farmie.

    mięsa. Czy to prawda?

    MG: Najsilniejszym Niemcem jest Patrik Baboumian, wegetarianin. Dla sportu ciągnie ciężarówki i samoloty, jest profesjonalnym strongmanem, a kiedy sześć lat temu podjął decyzję o całkowitym zrezygnowaniu z mięsa, jego osiągi jeszcze wzrosły.

    hipoalergiczni-farma-ekologiczna-ogrod-szambala4

    Farma Ekologiczna „Szambala” leży w otulinie Parku Krajobrazowego na Roztoczu u podnóża góry Czubatki.

    Najsilniejszym człowiekiem na świecie jest zaś Daniel Grabowski. Zanim zdobył ten tytuł, był wegetarianinem przez siedem lat. Dodam jeszcze, że żyje na świecie maratończyk, który zaczął biegać w wieku 85 lat. I jest wegetarianinem. Białko? Jest go mnóstwo w roślinach. Na dodatek bardzo łatwo przyswajalnego. Mówi się, że mamy ograniczoną ilość energii życiowej – podobnie do płetwonurka, który nurkując w wodzie, ma ograniczoną ilość tlenu w butli. Dodatkową energię możemy sobie zorganizować w życiu tylko przez lekkie, pełnowartościowe jedzenie. Wcale nie jest nim produkt z supermarketu! Nasz organizm trawi mięso ok. 24 godziny, co zabiera mnóstwo energii życiowej. A ponieważ nie dajemy mu takiego czasu na dobre trawienie, tylko po trzech godzinach dorzucamy do układu pokarmowego następny posiłek, to nie do końca strawione

    Warzywa z farmy Marty Gładuń posiadają certyfikat ekologiczny

    Warzywa z farmy Marty Gładuń posiadają certyfikat ekologiczny

    mięso zaczyna gnić i zalegać w jelitach. Nie dość, że taka praktyka poważnie osłabia jelita, to jeszcze zaburza produkcję witamin z grupy B chroniących nas przed rakiem.

    Dr Campbell – wychowany na amerykańskiej farmie hodowców krów – żywi się obecnie razem z całą rodziną produktami wegetariańskimi. W swojej doskonałej książce „Nowoczesne zasady odżywiania” przedstawia badania naukowe, które jasno pokazują, że osoby odżywiające się na bazie roślinnej i unikające produktów pochodzenia zwierzęcego są w stanie uniknąć lub zahamować rozwój raka i chorób przewlekłych.

    ŻG: Skąd wziął się pomysł na Farmę Szambala?

    MG: Od kilku lat szukałam w Polsce producentów pełnowartościowych i zdrowych, czystych warzyw dla siebie, moich dzieci, moich przyjaciół i pacjentów. Niestety – bezskutecznie. W sklepach ekologicznych w Polsce też nie mamy żadnej pewności, skąd pochodzą produkty. Doszłam więc do wniosku, że nigdy nie będę wiedziała co jem, dlatego postanowiłam założyć własną uprawę. Dzięki pomocy pasjonatów ekologii powstał Ogród Szambala. Zaczęliśmy uprawiać i pielęgnować warzywa w taki sposób, aby miały wszystkie potrzebne człowiekowi do życia mikroelementy, maksimum witamin i najwyższą biowitalność. Stosujemy wyłącznie biodynamiczne i ekologiczne metody uprawy. Zależało mi na tym, aby warzywa były wolne od chemii, a także miały bardzo zagęszczoną, silną strukturę, bo tylko taka struktura jest w stanie zmagazynować maksimum witamin i mikroelementów. Bardzo ważna jest nie tylko dobra ziemia, ale i dobre nasiona. Tylko z najlepszych nasion posianych w najlepszej glebie i wypielęgnowanych według starych zasad wyrośnie coś, co da nam moc!

    ŻG: Kto może znaleźć na Waszej farmie rozwiązanie dla siebie?

    MG: Wszyscy, którzy zadają sobie pytania o to, dlaczego nagle pojawiło się tyle alergii, chorób autoagresji i nowotworów. Farma jest rozwiązaniem dla ludzi, którzy nie chcą się znaleźć w tej statystyce i wiedzących, jak należy się odżywiać. Dla wegetarian, wegan, sklepów, które chcą sprzedawać wartościowe jedzenie i restauracji, które chcą mieć zdrowe menu.

    hipoalergiczni-farma-ekologiczna-ogrod-szambala6

    ŻG: Ile to kosztuje? Jak można zamawiać?

    MG: Przygotowujemy gotowe, kolorowe miksy naszych warzyw. Paczka, która wystarcza na parę dni, kosztuje 50 zł. Można ją odebrać wieczorem w Warszawie na Placu Konstytucji 2 lub możemy dostarczyć kurierem bezpośrednio do domu (wówczas paczka kosztuje 65,50zł). Można też złożyć indywidualne zamówienie na ogrod.szambala.com.

    Warzywa już po kilku tygodniach spożywania doprowadzają do odczuwalnego oczyszczenia jelit i krwi, co w połączeniu z innymi pomysłami na poprawę naszego życia, jak codzienna gimnastyka i spożywanie wody już od samego rana, aż do późnego wieczora – daje spektakularną poprawę samopoczucia i ponownego odczuwania pełni smaków. Ma to niebagatelne znaczenie dla osób, które oczekują od siebie i swojego życia czegoś więcej niż bycie sługą na rzecz pracodawcy, który nie uznaje wagi spożywania ciepłych i świeżych posiłków w przerwie obiadowej. Ma to też znacznie dla osób, które po miesięcznym żywieniu prawdziwym jedzeniem zaczynają zadawać pytania:

    „Czy marnuję się w obecnej firmie, nie wykorzystując w pełni swojego talentu?”

    „Co ja robię w tym toksycznym związku?”

    „Czy na pewno jestem dla siebie dobry, czy dobrze myślę o sobie?”

    „Dlaczego nie potrafię być wdzięczny rodzinie?”

    „Co mnie powstrzymuje przed zmianą – rodzina, kredyt, praca?”

    Te i podobne pytania wynikające z długotrwałego zmęczenia sytuacją, są wyrazem pragnienia resetu w życiu. Oczyszczony warzywami organizm i zasilona w substancje odżywcze krew – dostarczają sił witalnych, które pozwalają nam na podjęcie odważnych decyzji, kołaczących w naszej głowie już od wielu miesięcy, a może i lat.

    prenumerata-hipoalergiczni-luty-2019-baner

     

    Tags: ekomagazyn Hipoalergiczniorganicprofilaktykastyl życiazdrowa żywnośćżywność

    • Poprzedni artykuł Domowa fermentacja i dziadkowe hodowle bakterii
    • Kolejny artykuł Bez przytulania nie ma odporności, czyli o magii dotyku okiem pedagoga.

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni_porady_czy_wszystkie_drzewa_musza_pylic Czy wszystkie drzewa muszą pylić? Kwiecień 23, 2013
    • nagroda1 Odkurzacz Miele Medicair Sierpień 30, 2012
    • hipoalergiczni-happy-baby-poznan-2017 Rodzinny Weekend na Targach: Happy Baby, Hobby, Aqua&ZOO – znajdź swojego BZIKA na Targach! Październik 5, 2017
    • hipoalergiczni_dla_krasnala_Indikidual_dzieci Bardziej niż naturalne. Ekologiczne tkaniny dla twojego dziecka Marzec 2, 2015
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Roztocze w powiększeniuJak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Oily skin and clear skin. Two photos before and after. Portrait of a girl with problem skinZmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • Żaneta Geltz Happy Evolution BanerHappy Evolution – wybierz coś dla siebie6 grudnia 2020
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • hipoalergiczni-czy-od-sprzatania-mozna-miec-astme1Czy od sprzątania można zachorować? Astma a środki czyszczące i odkażające30 listopada 2020
      • hipoalergiczni-wywiad-piotr-czajkowski-talent-motywuje-do-wdziecznosci-11Talent motywuje mnie do wdzięczności – mówi artysta malarz Piotr Czajkowski14 listopada 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Twój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Zmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
      • Patrycja on:Co warto przeczytać jesienią? Książki polecane przez redakcję.
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej