Każdy z nasz szuka złotego sposobu na zdrowie, a tymczasem ten złoty klucz ma kolor fioletowy! Dlaczego? Bo zawiera kluczowe dla zdrowia antocyjany. A czymże jest ten fioletowy składnik, że działa tak uzdrawiająco, naprawczo, przeciwzapalnie, a na dodatek hamująco na stężenie glukozy we krwi? Gdybyśmy wszyscy znali właściwości tego owocu, Małgorzacie i Marcinowi nie starczyłoby hektarów plantacji, bo każdy chciałby go mieć w domu i pić codziennie! Zobaczmy, skąd pomysł, by lekarka, Małgorzata Jaszyk, zamiast leczyć ludzi w gabinecie pomaga ludziom będąc rolniczką!
Żaneta Geltz: Dlaczego lekarz zakłada plantację? Skąd u Pani taka decyzja?
Małgorzata Jaszyk: Odeszłam z firmy farmaceutycznej, w której pracowałam. Mój brat Marcin namówił mnie na to, żeby nie wracać do świata farmacji, tylko, abyśmy razem zaczęli rodzinną plantację. Przez 2 lata szukaliśmy pomysłu na owoc, aż trafiliśmy na jagodę kamczacką. Przejrzałam wtedy dostępną literaturę medyczną i zachwyciłam się nią. Kupiliśmy ziemię na Kujawach wraz z gospodarstwem, 6 hektarów przeznaczając na jej uprawę.
Moje dzieciństwo spędziłam na pomaganiu dziadkom w ogrodzie, w szklarniach, na polu, w robieniu rozsad, pieleniu, zbiorach, więc dla mnie ta plantacja, to właściwie powrót do korzeni.
Udało nam się nawiązać kontakt z ojcem polskich odmian jagody kamczackiej, panem Hieronimem Łukaszewskim, który nam bardzo pomógł w założeniu plantacji i jej prowadzeniu do dziś. Trzeba było się dobrze przygotować, ściągaliśmy literaturę z Kanady, Rosji, zatrudniliśmy nawet tłumaczkę języka japońskiego, która przez kilka miesięcy tłumaczyła nam japońskie teksty na temat uprawy jagody kamczackiej, zwanej tam haskap. I ta nazwa ta przyjęła się finalnie na całym świecie.
Marcin miał z kolei duże doświadczenie biznesowe: od dwudziestu lat prowadził agencję marketingową, ja pracowałam w marketingu medycznym i to było idealne połączenie na start z tym pro-zdrowotnym owocem.
Ż.G.: Co sprawiło, że zdecydowała się Pani na uprawy w systemie ekologicznym?
M.J.: Wiedząc jak cennym owocem jest jagoda kamczacka, nie wyobrażaliśmy sobie, żeby uprawiać go konwencjonalnie i stosować pestycydy. To byłoby sprzeczne z naszą komunikacją marki BIOHASKAP w segmencie zdrowej żywności, przedstawiając produkt Klientowi, trzeba być wiarygodnym na każdym etapie: od surowca do finalnego produktu.
Dodatkowo, co potwierdziliśmy badając nasze owoce, wg metaanalizy 343 prac dokonanej przez Barańskiego w 2014 roku, w ekologicznych owocach jest dużo więcej antyoksydantów w porównaniu do uprawianych konwencjonalnie, a antocyjanów nawet o 51% więcej. Od samego początku naszą strategią było osiągnięcie maksymalnej zawartości tych związków w finalnym produkcie.
Trzeba więc dbać o środowisko, o jego bioróżnorodność, o czystą wodę – na rzecz dla przyszłych pokoleń. Trudniej przez to walczy nam się ze szkodnikami na plantacji, np. gryzoniami, bo nie stosujemy żadnych trutek, ale mamy za to naturalnych sprzymierzeńców: myszołowy. Zamieszkują nasz teren, polują na plantacji i dodatkowo pomagają odstraszać inne ptakami od objadania owoców tuż przed zbiorem.
Ż.G.: Wybrała Pani dość drogi gatunek owoców, za litr soku płacimy ponad 80 zł, czy są na to klienci?
M.J.: Jagoda kamczacka, to pro-zdrowotny owoc, tak jak rokitnik, acai czy liście moringi. Dobre soki w tej kategorii kosztują od 70 zł (rokitnik) do 90 zł (moringa) za litr, są do tego ekologiczne, tłoczone na zimno, zawierają mnóstwo cennych związków i nie pijemy takiej butelki na raz, tylko w niewielkich ilościach codziennie. Klienci, którzy spróbują naszego soku BIOHASKAP – doceniają smak, kolor i korzystne efekty zdrowotne, bo po zakupie jednej butelki na próbę zwykle systematycznie wracają po kolejne kilkanaście.
Ż.G.: Kto powinien sięgnąć po sok z jagody kamczackiej? Nie jest to codzienny produkt..
M.J.: A ja powiem przewrotnie, że jak najbardziej codzienny – bo zaleca się go pić 50 ml , najlepiej rano na czczo. Najlepsze efekty obserwuje się wtedy, gdy pije się go w niewielkich ilościach, ale stale. Niektórzy wolą pić na noc, bo mówią, że ich wycisza i łatwiej się zasypia.
Ż.G.: Co możemy zrobić z proszkiem z jagód?
M.J.: Wszystko, byle nie na ciepło!!! Proszek BIOHASKAP, to źródło antocyjanów, które są wrażliwe na temperaturę, dlatego suszymy jagody specjalną delikatną metodą, żeby tych cennych antocyjanów nie zniszczyć. Pracowaliśmy nad tym 2 lata.
Jak używać proszek? Można nim posypać owsiankę, musli, dodać do jogurtu – z mleka zwierzęcego czy roślinnego (pyszne połączenie z kokosowym), zrobić smoothie, posypać lody (polecam czekoladowe), dodać do kremu do ciasta, do nadzienia do rurek z bitą śmietaną. Zastosowań jest mnóstwo, uzyskujemy bogaty w antyoksydanty deser o wspaniałym smaku i kolorze i wystarczy tylko 1 łyżeczka proszku z jagody.
Ż.G.: Czy możemy stwierdzić, że jagoda kamczacka jest rodzajem superfood?
M.J.: Tak, jagoda ma bardzo bogaty profil polifenolowy, zawiera głównie antocyjany, które są 4 razy silniejsze od witaminy C. Zawiera też kwas chlorogenowy, luteoinę, kwercetynę, katechiny i ostatnio odkryte irydioidy, które mają silne właściwości przeciwzapalne. Jest to z pewnością superfood i może stać się hitem zdrowego odżywiania, ale wymaga jeszcze dużo promocji i pewnie wiele lat pracy w edukowaniu o jej prozdrowotnych właściwościach. Tak, jak na początku było z acai czy moringą.
Ludy Ainu, zamieszkujące Japonię, skąd, jak wspominałam, pochodzi haskap, uważają tę jagodę za „eliksir życia” – owoc dla długiego życia i dobrego wzroku.
Ż.G.: Jacy pacjenci mogliby skorzystać zdrowotnie, spożywając produkty z jagody kamczackiej? Czy zdrowi również odczują różnicę?
M.J.: Po pierwsze, owoce są bogatym źródłem antocyjanów, które wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia. Potwierdzają to liczne doniesienia naukowe sugerujące silny związek między spożyciem owoców jagodowych a zmniejszonym ryzykiem występowania chorób układu sercowo-naczyniowych. Co ciekawe, jagoda kamczacka była od dawna używana w medycynie ludowej w celu obniżenia ciśnienia krwi.
Jagoda kamczacka (haskap) wykazuje również silne właściwości antydiabetyczne. Co to oznacza dla cukrzyków? Otóż, badania na zwierzętach wykazały, że zarówno krótkotrwałe, jak i długotrwałe spożywanie jej owoców hamowało poposiłkowe stężenie glukozy, normalizowało też poziom poposiłkowego stężenia triglicerydów i obniżało poziom cholesterolu HDL w osoczu. Ponadto, jagoda kamczacka jest potencjalnym źródłem prozdrowotnych fitozwiązków, które hamują trawienie węglowodanów w jelitach. Jest to przydatne w leczeniu cukrzycy typu 2, ponieważ zmniejsza szybkie uwalnianie glukozy do krwi przez pokarm o wysokim indeksie glikemicznym. Zgodnie z pracą badawczą Podsędek i in., jagoda kamczacka wykazywała najsilniejszą aktywność hamującą, a kolejność siły działania była następująca:
- jagoda kamczacka
- borówka amerykańska
- borówka czarna
- czarna porzeczka
- czereśnia
- czerwony agrest
Opóźnione trawienie cukrów wspiera kontrolowanie hiperglikemii poposiłkowej u pacjentów z cukrzycą!
W innych badaniach wykazano korzystny wpływ jagody kamczackiej na choroby tarczycy. Doustne podawanie ekstraktu z jagody złagodziło nadczynność tarczycy poprzez zmniejszenie wydzielania hormonów tarczycy. Badanie wykazało również, że spożycie jagody kamczackiej zmniejsza uwalnianie enzymów wątrobowych, które normalnie są podwyższone w stanie zapalnym wątroby bądź w przypadku jej uszkodzenia.
Ż.G.: Proszek z jagód mógłby również służyć do lodów, do ciast i puddingów, czy współpracujecie z producentami żywności w Polsce lub zagranicą?
M.J.: Tak, po targach BIOFACH w Norymberdze nawiązaliśmy wiele kontaktów i utrzymujemy je do dzisiaj. Szkoda tylko, że pandemia zatrzymała wiele projektów – część firm wstrzymała się wprowadzenie nowych produktów na rynek. W czasie, kiedy klienci wpadają do sklepu tylko po to, żeby kupić najważniejsze rzeczy z listy, nie można przeprowadzić degustacji ani promocji, takie próby skończyłyby się fiaskiem. Natomiast, my we własnym zakresie prowadzimy testy i mamy nadzieję już na jesieni uda nam się wprowadzić pierwszy produkt z nowej linii BIOHASKAP.
Ż.G.: Czego potrzebuje Małgorzata Jaszyk, aby czuła satysfakcję ze swojego pomysłu? Czego trzeba do szczęścia takiej osobie, jak Pani?
M.J.: Jestem szczęśliwa każdego dnia na plantacji, kiedy schodzę zmordowana z pola po pieleniu, kiedy docinam krzewy, kiedy sadzę aksamitki, kiedy widzę, jak krzewy pięknie kwitną i rosną.
Najbardziej teraz brakuje mi do szczęścia możliwości przeprowadzenia degustacji, targów, promocji i widoku uśmiechniętej buzi, gdy ktoś spróbuje soku albo proszku i się zachwyca. I wraca do nas po kolejne butelki, bo odczuł na sobie, jak dobrze działa na niego jagoda kamczacka.
I mam na myśli degustacje, nie tylko w Polsce, ale i w Europie, gdzie mamy swoich dystrybutorów i tylko czekają, żeby móc zacząć działać.
W ten sposób coraz więcej osób dowie się o jagodzie kamczackiej, coraz więcej będzie odnosić korzyści z jej spożywania.
Z kodem rabatowym: HIPO nasi Czytelnicy
zrealizują zakupy (od 90 zł) z 10% rabatem!
Małgorzata Jaszyk
Lekarz z wykształcenia, z zamiłowania rolnik – ekolog. Od 2015 roku, wspólnie z bratem Marcinem, prowadzi ekologiczną plantację jagody kamczackiej na Kujawach. W 2018 założyli firmę Nutracevit, zajmującą się przetwórstwem owocu pod rodzinną marką BIOHASKAP®.
Dumna z sukcesów: sok otrzymał główną nagrodę Best New Product w kategorii napoje na największych targach ekologicznej żywności BIOFACH w Norymberdze w 2019 roku, pokonując 100 innych konkurentów z całego świata. Dyplom wisi nad jej biurkiem i przypomina w trudnych chwilach, czego już dokonali.
W 2020 roku firma otrzymuje wyróżnienie w konkursie Mikroprzedsiębiorca roku organizowanym przez Stowarzyszenie Inicjatywa Firm Rodzinnych.
Marka BIOHASKAP®, dzięki wysokiej ocenie konsumentów żywności ekologicznej, otrzymała tytuł Odkrycie Roku 2020 – Laur Klienta, przeznaczony dla produktów nowych, innowacyjnych i funkcjonujących na rynku od stosunkowo niedługiego czasu, ale już zdobywających serca klientów. Żartują z Marcinem, że już więcej medali na etykiecie soku nie zmieszczą.
Wspólnie z bratanicą prowadzi profile BIOHASKAP® na Facebooku i na Instagramie, gdzie na bieżąco można śledzić co się dzieje na plantacji i podpatrzeć przepisy z zastosowaniem proszku z jagód.
Chętnie dzieli się wiedzą o uprawie jagody kamczackiej z innymi plantatorami tego owocu w Polsce i Europie. Marzy o utworzeniu międzynarodowego stowarzyszenia i europejskiej kampanii promującej owoc.
Można jej posłuchać jak z pasją opowiada o jagodzie kamczackiej na BIOBAZARZE w Warszawie, gdzie raz w miesiącu wystawia się z produktami BIOHASKAP i spotyka ze stałymi Klientami.
Literatura:
- Bell L. et al., „ A pilot dose–response study of the acute effects of haskap berry extract (Lonicera caerulea L.) on cognition, mood, and blood pressure in older adults, European Journal of Nutrition, (Dec 2018)
- Ben-Amotz A. et al, Bioavailability of a natural isomer mixture compared with synthetic all-trans beta-carotene in human serum. Am J Clin Nutr (1996), 63:729–734
- Broda, B. Zarys botaniki farmaceutycznej; Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich: Warszawa, Poland, 2002.
- Chalker-Scott L, Environmental significance of anthocyanins in plant stress responses. Photoechem Photobiol (1999) 70: 1-9
- Chalker-Scott L, Do anthocyanins function as osmoregulators in leaf tissues? Advances in Botanical Research, Academic Press, London (2002)
- EFSA, Technical Report on the notification of berries of Lonicera caerulea L. as a traditional food from a third country pursuant to Article 14 of Regulation (EU) 2015/2283doi:10.2903/sp.efsa.2018.EN-1442
- Karłowicz-Bodalska K et al., Anti-inflammatory properties of selected plants containing iridoid compounds, Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2017, s. 229-234 | DOI: 10.25121/PF.2017.18.3.229
- Kohlmünzer, S. Pharmacognosy: Book for Students of Pharmacy; PZWL:Warszawa, Poland, 2007.
- Kucharska AZ et al., Identification of Iridoids in Edible Honeysuckle Berries (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.) by UPLC-ESI-qTOF-MS/MS Molecules (2016), 21, 1157; doi:10.3390/molecules21091157
- Kucharska AZ et al., Iridoids, Phenolic Compounds and Antioxidant Activity of Edible Honeysuckle Berries(Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.) Molecules (2017), 22, 405; doi:10.3390/molecules22030405
- Li D et al. Purified anthocyanin supplementation reduces dyslipidemia, enhances antioxidant capacity, and prevents insulin resistance in diabetic patients. J Nutr. (2015) 145(4):742–748.
- Liu C et al. Effects of anthocyanin on serum lipids in dyslipidemia patients: a systematic review and meta-analysis. PloS One. (2016);11(9):e0162089
- McDougall GJ et al., Assessing potential bioavailability of raspberry anthocyanins using an in vitro digestion system. Journal of Agricultural and Food Chemistry (2005); 53:5896–5904.
- McDougall GJ et al., The inhibitory effects of berry polyphenols on digestive enzymes. BioFactors (2005); 23:189–195
- Qin Y et al., Anthocyanin supplementation improves serum LDL-and HDL-cholesterol concentrations associated with the inhibition of cholesteryl ester transfer protein in dyslipidemic subjects. Am J Clin Nutr. (2009);90(3):485–492
- Rupasinghe HPV, The potential health benefits of haskap (Lonicera caerulea L.): Role of cyanidin-3-O-glucoside, Journal of Functional Foods, (2018) 44: 24-39
- Sellappan S. et al, Phenolic compounds and antioxidant capacity of Georgia-grown blueberries and blackberries. J Agric Food Chem (2002) 50:2432–2438. doi:10.1021
- Shishtar E et all, Long-term dietary flavonoid intake and risk of Alzheimer disease and related dementias in the Framingham Offspring Cohort . The American Journal of Clinical Nutrition (2020); DOI: 1093/ajcn/nqaa079
- Sozański T et al., Iridoid–loganic acid versus anthocyanins from the Cornus mas fruits (cornelian cherry): Common and different effects on diet-induced atherosclerosis, PPARs expression and inflammation, Atherosclerosis., 254 (2016), s. 151-160.
- Steyn W.J et al, Anthocyanins in vegetative tissues: a proposed unified function in photoprotection. New Phytologists (2002). 155: 349 – 361
- Szajdek A. et al, Bioactive Compounds and Health-Promoting Properties of Berry Fruits: A Review Plant Foods Hum Nutr (2008) 63:147–156 DOI 10.1007/s11130-008-0097-5
- Szumny D et al, Application of Cornelian Cherry Iridoid-Polyphenolic Fraction and Loganic Acid to Reduce Intraocular Pressure Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, (2015), s. 1-8
- Taira T el all, Dietary polyphenols increase fecal mucin and immunoglobulin A and ameliorate the disturbance in gut microbiota caused by a high fat diet J Clin Biochem Nutr (2015), vol.57, no.3 212-216
- Thompson M.M., Introducing haskap, Japanese blue honeysuckle, Journal of American Pomological Society., 60 (2006), s. 164-168.
- Vinson JA et al, Phenol antioxidant quantity and quality in foods: fruits. J Agric Food Chem (2001) 49:5315–5321. doi:10.1021/jf0009293
- Wang C et al., Iridoids: Research Advances in Their Phytochemistry, Biological Activities, and Pharmacokinetics, Molecules 2020, 25, 287; doi:10.3390/molecules25020287
- Wang H et al, Total antioxidant capacity of fruits. J Agric Food Chem, (1996) 44:701–705. doi:10.1021/jf950579y
- Weisel T et al., An anthocyanin/polyphenolic-rich fruit juice reduces oxidative DNA damage and increases glutathione level in healthy probands. Biotechnol J (2006);1:388–397. [PubMed: 16892265]
Za czasów dziadków naszych leczono się przede wszystkim ziołami i jedzeniem ,wszelkie tabletki jakie wymyślił przemysł farmaceutyczny to sa kopie związków zawartych w roślinach , które maja dużo więcej skutków ubocznych niż ich protoplaści roślinni
wiadomo ,że Jagoda najlepsza na wszystko (mama dała mi tak na imię):P , a tak serio warto sprawdzić zwłaszcza przy tarczycy i cukrzycy zamiast tradycyjnych leków lub jako dodatek do leków oczywiście pod nadzorem lekarza , nikogo nie namawiam na zaprzestanie leczenia ,ale raczej do powrotu do natury i wykorzystywania naturalnych ziół i środków leczniczych pod okiem lekarza…