• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego

        Styczeń 8, 2021

      • Twój oddech potrzebuje pomocy?

        Grudzień 23, 2020

      • Komentarze

        Najnowsze

      • antyglifo on:

        Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!

      • Edzia on:

        Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.

    0

    Ciekawostki · Jedzenie · Porady · Przepisy · Recenzje · Sposoby na zdrowie · Zapytaj Doktora

    Jeśli nie mleko, to co ?


    • dodany przez Asia Wieruszewska
    • Marzec 7, 2019
     

    hipoalergiczni-jesli-nie-mleko-to-co-Zalasiński

    Na przestrzeni długich okresów w historii ludzkości jedynym źródłem mleka było mleko kobiece. Z chwilą, kiedy człowiek oswoił zwierzęta, podstawowych składników odżywczych mogło dostarczać również mleko innych ssaków. Na całym świecie wykorzystuje się w tym celu różne gatunki: krowy, kozy, owce, klacze, oślice, bawolice, renifery, wielbłądzice. Trudno byłoby nam usmażyć smaczną jajecznicę inaczej niż na maśle czy naleśniki przygotować bez maślanki lub kefiru.

     

    W mleku zidentyfikowano ok. 250 składników chemicznych, w tym ok. 140 kwasów tłuszczowych. W jego suchej masie można znaleźć białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, zwłaszcza wapń, zespół witamin B, witaminy A i D. Składniki te są niezbędne w żywieniu człowieka – a szczególnie dzieci i młodzieży. Mleko i sery są w końcu najtańszym źródłem białka zwierzęcego.

    hipoalergiczni-jesli-nie-mleko-to-co-Zalasiński1

    Ogólną wartość mleka mierzy się ilością zawartych w nim składników suchej masy.

    Analiza pokazuje, że najwartościowsze mleko zwierzęce, to mleko owcze, które zawiera dużo tłuszczu i białek, a sucha masa często przekracza 25%.

    Przyjmując mleko krowie za wzorzec, odznaczający się bardzo zrównoważonym stosunkiem tłuszczu, białek i węglowodanów, kozie mleko można ocenić jako zawierające przeciętnie nieco więcej suchej masy, a zwłaszcza tłuszczu, jakkolwiek różnice są niewielkie.

    Mleko składa się przede wszystkim z emulsji tłuszczu, koloidalnego roztworu białek oraz pełnego roztworu cukru – laktozy. Biało-kremowy, nieprzezroczysty wygląd mleka spowodowany jest głównie dyspersją białek oraz obecnością nierozpuszczalnych soli wapnia. Lipidy mleka są nierozpuszczalne w wodzie (z wyjątkiem śladowych ilości rozpuszczalnych w wodzie kwasów tłuszczowych) i występują w formie kuleczek tłuszczowych, tworzących emulsję w mleku.

    Poziom tłuszczu w mleku zależy nie tylko od właściwości genetycznych zwierzęcia, ale także, i to znacznie, od żywienia. Działo ono dwojako: przez zmianę procesów fermentacji w żwaczu z równoczesną zmianą metabolitów oraz przez dostarczenie w pożywieniu składników potrzebnych do syntezy tłuszczu w mleku. Wszystkie zabiegi, które powodują obniżenie produkcji kwasu octowego w żwaczu i zmniejszają stosunek kwasu octowego do propionowego, prowadzą do obniżenia procentu tłuszczu w mleku.

    MASŁOhipoalergiczni-jesli-nie-mleko-to-co-Zalasiński2

    Jest to produkt tłuszczowy otrzymany na drodze mechanicznej zmaślania odpowiednio przygotowanej śmietany. Masło wyprodukowane w mleczarni, z reguły uzyskiwane jest ze śmietany pasteryzowanej, a następnie słabiej lub silniej ukwaszonej zakwasem czystych kultur paciorkowców mlekowych. Masło otrzymane z pasteryzowanej, nie ukwaszonej śmietany nosi nazwę masła śmietankowego. Masło tzw. wiejskie wyrabiane jest zwykle z nie pasteryzowanej i samoistnie dość silnie ukwaszonej śmietany, i w przeciwieństwie do masła przemysłowego, charakteryzuje się znaczną zmiennością smaku i zapachu oraz ograniczoną trwałością.

    SKĄD ALERGIA NA MLEKO ?

    Alergia mleczna występuje głównie u niemowląt i dzieci do drugiego roku życia. Ocenia się, że schorzenia te obejmuje min. 30% dzieci alergicznych (wliczając w to inne alergie), co w zestawieniu z liczbą dzieci niealergicznych stanowi od 0,1 do 7%. Od momentu urodzenia do trzeciego miesiąca życia śluzówka przewodu pokarmowego człowieka jest stosunkowo dobrze przepuszczalna dla niestrawionych białek z pokarmów. Dlatego też organizm jest szczególnie narażony w tym okresie na działanie „obcych” białek. Fakt ten ma istotne znaczenie dla niemowląt z rodzin ze skłonnościami alergicznymi, toteż zwłaszcza w tym przypadku polecane jest karmienie piersią. Prawdopodobieństwo rozwoju alergii mlecznej maleje znacznie z wiekiem. Dzieci karmione przez określony czas piersią, reagują w późniejszym okresie znacznie niższym poziomem przeciwciał niż te, które bezpośrednio po urodzeniu otrzymywały mleko pasteryzowane lub wygenerowane z proszku. A więc stopień nasilenia reakcji wytworzenia przeciwciał był tym mniejszy, im dłuższy był okres karmienia piersią. Karmienie piersią znacząco obniża ryzyko wystąpienia alergii.

    Diagnoza alergii mlecznej jest trudna z dwóch powodów: objawy jej są podobne do wielu innych chorób, brak też obiektywnych testów. Najbardziej wartościowy tzw. test prowokacji polegający na wywołaniu ewentualnych objawów alergii po spożyciu mleka, a następnie obserwacji ich zanikania po całkowitym usunięciu mleka z diety. Wykonanie tego testu w kilku powtórzeniach podnosi wiarygodność diagnozy. Najnowsze badania wykazały, że substancje, które powstają w żołądku podczas hydrolizy enzymatycznej kazeiny, α – laktoalbuminy, β – laktoglobuliny i albuminy surowicy krwi przy udziale enzymu pepsyny stanowią główne potencjalne czynniki alergiczne.

    hipoalergiczni-jesli-nie-mleko-to-co-Zalasiński3

    Białka dostarczane przez rozmaite produkty spożywcze nie mają jednakowej wartości odżywczej.

    100 g białek zawartych w rozmaitych pokarmach dostarcza następujących ilości aminokwasów w gramach (wg Blocka i Boillinga).

    hipoalergiczni-jesli-nie-mleko-to-co-Zalasiński4

    Niezbędne aminokwasy zawarte w 1 L mleka w porównaniu z przeciętnym minimalnym zapotrzebowaniem dziennym dorosłego człowieka.

    hipoalergiczni-jesli-nie-mleko-to-co-Zalasiński5

    *Histydyna jest niezbędna dla wzrostu niemowląt i dzieci, ale nie dla osobników dorosłych. Cystyna i tyrozyna częściowo zaspokajają wymagania w zakresie (odpowiednio)

    CUKIER MLECZNY – LAKTOZA

    Głównym węglowodanem mleka wszystkich ssaków jest laktoza. Mleko kobiece zawiera 7% laktozy, która stanowi 56% jego suchej masy. Mniejszy udział laktozy w mleku krowim (36% suchej masy) oraz w mleku królika (6% suchej masy) jest w dużym stopniu skorelowane z rozmiarami mózgu. Ponieważ laktoza zawiera galaktozę, składnik centralnego systemu nerwowego (galaktozydy i cerebrozydy tworzą część tkanki nerwowej i mózgowej), może ona stanowić pokarm dla mózgu, który pod koniec pierwszego roku życia osiąga około 70% masy mózgu człowieka dorosłego. Chemicznie laktoza jest z glukozy i galaktozy ( β –D – galaktopiranozylo – 1,4 – D- glukopiranoza).

    W wodzie laktoza rozpuszcza się trudno:

    – w temperaturze 10 stopni Celsjusza w 17%

    – w 100 stopniach Celsjusza w 40%

    Niska rozpuszczalność laktozy czynią ją mniej drażniącą żołądek i śluzówkę niż wysoko rozpuszczalne hipoalergiczni-jesli-nie-mleko-to-co-Zalasiński7cukry. Tworzona laktoza absorbuje się wolno z przewodu pokarmowego. Jej obecność w jelitach stymuluje wzrost drobnoustrojów, które wytwarzają kwasy organiczne (szczególnie gatunek Lactobacillusacidophilus) i syntetyzują wiele witamin B-complex np. biotynę, ryboflawinę, kwas nikotynowy i kwas foliowy. Duża koncentracja kwasów wstrzymuje procesy gnilne białka, a także hamuje wzrost wielu chorobotwórczych drobnoustrojów z powodu ich wrażliwości na wysoką kwasowość (niektóre szczepy gatunku Lactobacillus acidophilus wytwarzają antybiotyki mogące hamować wzrost bakterii w jelitach). Tę samą zasadę stosuje się dla zniszczenia bakterii chorobotwórczych w mleku w większości krajów na świecie, gdzie higieniczne warunki są niezadowalające, a gruźlica u bydła występuje powszechnie. Tak więc Lactobacillus bulgaricus i inne gatunki drobnoustrojów ukwaszających mleko przekształcają laktozę w kwas mlekowy i inne kwasy w wystarczającym stężeniu, aby groźne chorobotwórcze bakterie zostały zniszczone, czyniąc w ten sposób mleko pożywieniem bezpiecznym dla człowieka nawet w warunkach poprzednio opisanych.

    Laktoza łatwo przekształca się w przewodzie pokarmowym w kwas mlekowy, który wywiera korzystny wpływ podczas doustnego podawania antybiotyków, gdyż sprzyja ponownemu powstawaniu prawidłowej mikrobioty. W ten sposób umożliwiają syntezę np. biotyny i witaminy K po zakończonym leczeniu terapeutycznym.

    hipoalergiczni-jesli-nie-mleko-to-co-Zalasiński6

    Badania dowiodły, że obecność laktozy wzmaga wchłanianie wapnia, fosforu i magnezu z przewodu pokarmowego. Ta rzadka cecha laktozy czyni także mleko doskonałym pokarmem przeciwkrzywicznym nawet wtedy, gdy mleko ma niską zawartość witaminy D (witamina D także zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z jelita cienkiego i jest wobec tego ważna w zapobieganiu krzywicy). Dodawanie laktozy do pożywienia, wywołującego bez jej dodatku krzywicę, okazało się szczególnie korzystne w profilaktyce krzywic wśród dzieci przedszkolnych, które otrzymywały minimalne dawki wapnia w pożywieniu ubogim w mleko, uzupełnionym ortofosforanem dwuwapniowym.

    Innym zagadnieniem są zaburzenia tolerancji laktozy notowane u niektórych grup etnicznych. Problem wiąże się ze zbyt małą ilością enzymu hydrolizującego w jelicie cienkim laktozę do glukozy i galaktozy. Enzym hydrolizujący laktozę nosi nazwę β – galaktozydazy. Enzym ten tworzy się dopiero w ostatnich dniach życia płodowego dziecka, osiągając maksymalną aktywność zaraz po jego urodzeniu. Następnie traci swoją aktywność i spada do niskiego poziomu, gdy dziecko ma od 6 miesięcy do 3 lat.

    Mieszkańcy północnej Europy wykazują tolerancję na laktozę w mleku w 90%, podczas gdy niektóre ludy afrykańskie, a nawet ich potomkowie żyjący w Ameryce Północnej, a także niektóre grupy ludności żyjące w Japonii, Żydzi izraelscy, Eskimosi oraz niektóre szczepy Indian z Ameryki Południowej wykazują bardzo duże zaburzenia tolerancji. Brak możliwości hydrolizy laktozy powoduje przedostawanie się tego dwucukru do krwiobiegu i wydalanie z moczem. Część laktozy przechodzi do jelita grubego, powodując z jednej strony adsorpcję wody, z drugiej zaś rozkład mikrobiologiczny z wydzielaniem się dwutlenku węgla i kwasów organicznych. Po spożyciu znacznej ilości mleka z laktozą występuje w takich przypadkach biegunka fermentacyjna. Słodycz laktozy wynosi ok.1/6 mocy słodzącej sacharozy.

    hipoalergiczni-jesli-nie-mleko-to-co-Zalasiński8

    Wnioski:

    1. Najcenniejsze dla rozwijającego dziecka jest mleko kobiece
    2. Najbardziej odpowiednim dla potrzeb człowieka mlekiem innego ssaka jest mleko owcze.
    3. Człowiek potrzebuje zarówno mleka, masła, laktozy jak i fermentowanych postaci nabiału, ale pod warunkiem, że pochodzą one z ekologicznego mleka.

     

    prof. dr inż. Jerzy Leszek Zalasiński Fizjolog i biochemik roślin, ekolog. Od wielu lat jest ekspertem ONZ, FAO/WHO i Rady Europy. Wykłady wygłaszane przez profesora na wielu uniwersytetach krajowych i zagranicznych zostały uhonorowane licznymi odznaczeniami i listami gratulacyjnymi od Rektorów. Autor wielu rozwiązań w zakresie biotechnologii ważnych dla postępu biologicznego w rolnictwie, ogrodnictwie, leśnictwie i pszczelarstwie. Kontakt w redakcji: redakcja@hipoalergiczni.pl

    prof. dr inż. Jerzy Leszek Zalasiński

    Fizjolog i biochemik roślin, ekolog. Od wielu lat jest ekspertem ONZ, FAO/WHO i Rady Europy. Wykłady wygłaszane przez profesora na wielu uniwersytetach krajowych i zagranicznych zostały uhonorowane licznymi odznaczeniami i listami gratulacyjnymi od Rektorów. Autor wielu rozwiązań w zakresie biotechnologii ważnych dla postępu biologicznego w rolnictwie, ogrodnictwie, leśnictwie i pszczelarstwie.

    Kontakt w redakcji: redakcja@hipoalergiczni.pl

    prenumerata-hipoalergiczni-luty-2019-baner

    Tags: alergiadietanaukaprofilaktykazdrowa żywność

    • Poprzedni artykuł Hydrolaty na celowniku – co warto o nich wiedzieć?
    • Kolejny artykuł Mikrobiota. Ile mikroorganizmów mieszka w człowieku?

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni_uszkodzone_geny_przyczyna Uszkodzone geny przyczyną alergii na orzeszki ziemne? Lipiec 19, 2013
    • po-co-mi-przeglad 3. Po co mi przegląd? Czerwiec 1, 2016
    • hipoalergiczni - hummus4 Kto jeszcze nie próbował hummusu Lipiec 9, 2014
    • okładka infekcja po wizycie u wizażysty Hipoalergiczni Niespodziewana infekcja po wizycie u wizażysty Czerwiec 17, 2019
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Roztocze w powiększeniuJak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Oily skin and clear skin. Two photos before and after. Portrait of a girl with problem skinZmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • Żaneta Geltz Happy Evolution BanerHappy Evolution – wybierz coś dla siebie6 grudnia 2020
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • hipoalergiczni-czy-od-sprzatania-mozna-miec-astme1Czy od sprzątania można zachorować? Astma a środki czyszczące i odkażające30 listopada 2020
      • hipoalergiczni-wywiad-piotr-czajkowski-talent-motywuje-do-wdziecznosci-11Talent motywuje mnie do wdzięczności – mówi artysta malarz Piotr Czajkowski14 listopada 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Twój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Zmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
    • Multishop24
    • Komentarze

      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej