Kandydozę, zwaną także drożdżycą, wywołują grzyby Candida albicans – drobnoustroje, które należą do naturalnej flory bakteryjnej. Niewielka ich ilość jest stale obecna w organizmie, ale zwykle nie ma to żadnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Nadmierny rozwój grzybów następuje dopiero wtedy, gdy organizmowi zaczyna brakować odpowiedniej odporności.
Do rozwoju kandydozy prowadzi również spożywanie nadmiernej ilości cukru (drożdże odżywiają się cukrem), antybiotykoterapia, zakwaszające jedzenie i picie słodkich napojów gazowanych, konserwanty w produktach, spożywanie fast-foodów, zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, niedobór witamin (zwłaszcza z grupy B) pleśń i grzyby w domach (pleśń w domu to przyczyna choroby płuc). W trakcie wzrostu i namnażania się drożdży powstaje zmutowana forma kandyd, które rozrastają się w grzybnie, wydalają toksyny i mocne kwasy. Korzenie grzybów z pomocą kwasów przerastają przez śluzówkę przewodu pokarmowego. Powstaje zespół dziurawych jelit-substancje toksyczne, cząstki niestrawionego pokarmu, bakterie drożdży zaczynają przenikać do krwi i roznoszą się do różnych organów, przenikają nawet do mózgu. Człowiek w rezultacie źle się czuje, a lekarze często nie mogą znaleźć przyczyn osłabienia.
Przyczyn osłabienia odporności może być wiele:
- stres
- pigułki antykoncepcyjne
- hormony
- sterydy
- otyłość
- cukrzyca
- onkologia
- chemioterapia
Drożdże rozwijają się i mnożą, gdy spożywamy: Cukier, słodycze i miód, słodkie owoce (arbuzy, banany, gruszki i inne), pleśniowe i żółte sery, mleko i wyroby mleczne, chleb drożdżowy, bułki.
Oznaki i symptomy kandydozy:
- Powstawanie gazów w jelitach, wzdęcia
- Nerwica, depresja, kłopoty z pamięcią
- Ciągłe zmęczenie, ogólne osłabienie
- Zapalenie pochwy, grzybica
- Zapalenie dziąseł
- Wysypki, wysypka w pachwinach
- Grzybica stóp i paznokci
- Alergia
- Ciągle zatkany nos, przewlekły katar
- Biały osad na języku
- Zgaga
- Zaparcia albo rozwolnienia
- Swędzenie odbytu
- Bóle głowy
- Bóle stawów
- Częste przeziębienia
- Trądzik, sucha skóra, łuszczyca
- Niepokój, lęk, trwoga
- Częste oddawanie moczu, nietrzymanie moczu
- Trudności ze schudnięciem
- Impotencja u mężczyzn. Obniżenie libido u kobiet.
Kandydozie sprzyja picie: piwa, wina, szampana, likierów, słodkich gazowanych napojów, słodkich soków. Nie wolno jeść przy kandydozie serów, octu i wyrobów z octem, majonezu, musztardy, keczupu (za wyjątkiem własnego przygotowania, z sokiem z cytryny), chleba drożdżowego i wyrobów z pszenicy, skrobi ziemniaczanej, białego ryżu, ziemniaków i gotowanej marchwi (dopuszczalne w ograniczonej ilości, jako dodatek do zupy), fast-foodów, zupek w proszku, konserw, wędlin. Produkty polecane: produkty białkowe, mięso (gotowane), ryby, jajka, fasola, groch (aby uniknąć wzdęć, przed przygotowaniem zamoczyć na półgodziny w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki oczyszczonej sody).
Polecane tłuszcze: masło naturalne, oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron. Węglowodany: brokuły, kalafior, brukselka, ogórki świeże i kiszone, kapusta (również kiszona), seler, cukinia, fasolka szparagowa, szparagi, szpinak, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, czosnek, cebula. Owoce kwaśne: cytryny i grejpfruty, kiwi, owoce jagodowe (porzeczka czarna i czerwona), wiśnie. Pieczywo: chleb żytni albo orkiszowy bez drożdży na zakwasie. Wyroby z mąki żytniej, owsianej, gryczanej. Kasze: jęczmienna, gryczana, jaglana, płatki owsiane, ryż brązowy. Pestki i nasiona oleiste: orzechy, migdały, pestki z dyni i słonecznika. Zamiast mleka krowiego: mleczko migdałowe, ryżowe, kokosowe. Przyprawy bez konserwantów i glutaminianu sodu. Cukry: Ksylitol (zabija grzyby), stewia. Dobrze pić wodę alkaliczną i wodę żywą (woda jest żywa w ciągu 12 godzin po rozmrożeniu.
8 krokow do zdrowia:
- Spożywanie pokarmów, które nie odżywiają grzybów
- Normalizacja równowagi kwasowo-zasadowej
- Branie przeciwgrzybiczych biologicznie-aktywnych dodatków i probiotyków
- Normalizacja flory bakteryjnej jelit
- Podnoszenie odporności
- Oczyszczenie organizmu
- Odbudowanie dziurawych jelit
- Przyjmowanie witamin i minerałów naturalnego pochodzenia (syntetyczne szkodzą)
Ludmiła Frąckowiak – lekarz, nutricjolog, specjalista medycyny naturalnej. Diagnozuje pacjentów przy użyciu aparatu Sensitiv, który pozwala uwidocznić zanieczyszczenie organizmu, a także ocenić stopień zaawansowania stanu chorobowego. Pomaga przy wielu chorobach wewnętrznych, chorobach sercowo-naczyniowych, złym poziomie cholesterolu czy alergiach i astmie.
ciekawe , czyli witaminy z apteki nie dadzą rady nas zasuplementować ?? a te które lekarze każą podawać dzieciom już od najmłodszych lat? w takim razie co z witaminami które się dodaje do soków itp. produktów?? nic z nich nie ma??