• Zaloguj się
  • Zarejestruj się

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • To może być HIT !!!

        32 komentarzy

      • Nowa plaga – nużeniec

        30 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Organiczne życie

        Grudzień 2, 2019

      • INFORMACJA ≠ MANIPULACJA – rola i znaczenie informacji we współczesnym świecie

        Listopad 30, 2019

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Zielińska on:

        DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: DZIURAWIEC ZWYCZAJNY działa przeciwdepresyjnie

      • NMA on:

        Anna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!

    0

    Jedzenie · Porady · Sposoby na zdrowie · Wywiady

    Kto jeszcze nie próbował hummusu


    • dodany przez Krzysztof Paszkiewicz
    • Lipiec 9, 2014

     

    hipoalergiczni - hummus4Orientalny smak, który podbija serca coraz większej liczby osób – hummus, pasta z cieciorki, sezamu i czosnku. Robić samemu czy kupić gotową? Poradziliśmy się prawdziwych pasjonatów, dla których produkcja wyjątkowego hummusu stała się sposobem na życie.

    Hipoalergiczni: Wiele osób toczy spór, skąd pochodzi hummus, jedni mówią, że z Maroko, drudzy – że z Indii. Czy wiadomo, kto stworzył recepturę?
    Jakub Witkowski: Nie chciałbym na początku rozmowy być rozjemcą w wielowiekowym sporze, określanym nawet mianem „wojny o hummus”. Sam pierwszy raz jadłem hummus podczas pobytu w Stanach Zjednoczonych. Od kiedy poznałem moją żonę Denitsę, która zaszczepiła we mnie świadomość zdrowego odżywiania, na stałe zagościł w mojej lodówce. Mój ulubiony smak to hummus z papryczkami jalapeńo, w Nowej Zelandii bardzo popularny jest wymieszany z czerwonymi buraczkami, natomiast w Austrii z wasabi, tak więc w naszych czasach, jest to danie głównie międzynarodowe i można je spożywać w dziesiątkach kombinacji smakowych. Odpowiadając na pytanie, ponieważ powinniśmy jednak pamiętać skąd pochodzi i komu zawdzięczamy to fantastyczne danie, pierwsze zapiski o hummusie, pochodzą z Egiptu z Kairu z XIII w., a samo słowo hummus w języku arabskim oznacza cieciorkę, która jest głównym składnikiem hummusu.

    H: Hummus to nadal bardzo mało popularna forma podania cieciorki, dlaczego Polacy mieliby to jeść?Hummus z grillowanymi warzywami
    JW: W ciągu ostatnich 20 lat, hummus stał się niezwykle popularną potrawą na całym świecie, można go zjeść nie tylko w restauracjach serwujących kuchnię Śródziemnomorską, ale również w sklepach spożywczych ma stałe miejsce na półkach. Wielu mniejszych i większych producentów prześciga się wymyślaniu nowych smaków. Podobną sytuację myślę, że będzie można za jakiś czas zaobserwować w naszym kraju. Jesteśmy bardzo otwarci na wszelkie nowinki kulinarne, a jeżeli coś jest smaczne, świeże i zdrowe to jest duża szansa, że podobnie jak i w innych krajach, tak i tutaj stanie się popularne.

    H: Czy hummus może być hummusem, tylko wtedy, gdy powstaje z cieciorki, czy znane są też inne rodzaje?
    JW: Hummus znany jest jako pasta z cieciorki, z dodatkiem tahini, soku z cytryny i przypraw i w ten sposób go robimy, widziałem przepisy na hummus zrobiony z soczewicy lub z białej fasoli, będzie się jednak różnił w smaku od wykonanego z ciecierzycy.

    H: Czy hummus ma właściwości lecznicze, uzdrawiające?Wrapy z hummusem
    JW: Hummus jest bardzo pożywny, znany jest z wysokiej zawartości białka, i może być doskonałym jego źródłem w diecie bezmięsnej. Z kromką pieczywa, może służyć za pełen posiłek, bogaty oprócz białka, w żelazo, witaminę B6, błonnik. Może być bardzo pomocny dla osób na diecie. Dzięki zawartości odżywczego białka, nie będziemy mieli ochoty na węglowodany, a dzięki zawartości żelaza, które doda nam energii, chętniej pójdziemy na siłownię. Znany jest pozytywny wpływ roślin strączkowych na krążenie, ciśnienie oraz dobre samopoczucie, więc hummus składający się głównie z ciecierzycy na pewno też ma te właściwości.

    H: Czy alergik może czuć się bezpiecznie sięgając po produkt przez niektórych
    kojarzony z soją, przez innych z orzechami?
    JW: Hummus zawiera ziarna sezamu, które mogą wywoływać alergie u osób uczulonych na sezam, lub orzechy. Niestety nie mamy jeszcze w swojej ofercie hummusu bez sezamu. Natomiast nie ma w naszych hummusach soi.

    H: Jak najlepiej podać hummus, żeby smakował najciekawiej i zaskoczył kompozycją
    naszych gości?
    JW: Hummus jest niezastąpiony, jeżeli chodzi o przygotowanie szybkiego, smacznego i niebagatelnego dania na przyjęcie. Przede wszystkim jako dip, z poukładanymi wokół świeżymi lub grillowanymi warzywami i pieczywem do namaczania i przegryzania. Wszyscy uwielbiają wspólnie wyjadać kolejne porcje hummusu za pomocą kawałków świeżej papryki, lub nachosów. Również świetnie nadaje się jako dodatek do grillowanych szaszłyków z kurczaka i warzyw oraz zamiast masła lub majonezu do przygotowania kanapek i wrapów. Świetnie nadaje się również na przyjęcia dla dzieci, jest naprawdę dobrą alternatywą dla ogólnie dostępnych snacków, a co najważniejsze dzieci naprawdę uwielbiają hummus, szczególnie ze słodką czerwoną papryką.Hummus w pudelkach

    H: Jakie rodzaje hummusu można znaleźć w Waszej ofercie i ile to kosztuje?
    JW: W tym momencie oferujemy hummus w 4 różnych smakach. Tradycyjny, z pieczoną czerwoną papryką, z czosnkiem oraz z czarnymi oliwkami. Hummus może jednak być zrobiony w wielu smakach, więc na tym na pewno nie poprzestaniemy będziemy wprowadzać nowe kombinacje.

    H: Dlaczego zajął się Pan tak trudnym wycinkiem rynku zdrowej żywności, gdzie produkt ma zaledwie kilka dni terminu przydatności?
    JW: Po przeprowadzce do Polski, brakowało mi w sklepach produktów, takich jak świeże dipy, salsy, czy guacamole, do których jedzenia przyzwyczaiłem się podczas pobytu w Stanach Zjednoczonych. Postanowiłem więc spróbować wprowadzić podobne dania na lokalny rynek. Oczywiście łatwiej byłoby gdyby produkt miał dłuższy czas przydatności do spożycia, ale hummus jest smaczny tylko wtedy, kiedy jest świeży, z lodówki i taki właśnie chciałem zaproponować naszym klientom.

    H: Gdzie można zobaczyć i kupić Wasze hummusy?
    JW: Zapraszamy do delikatesów i sklepów ze zdrowa żywnością w Poznaniu i okolicy. Między innymi w sklepie Eko Jagódka na ulicy Naramowickiej w Poznaniu, w Orkiszowych Polach na Podolanach, czy w Strefie Zdrowia, w Galerii Mallwowej. Dokładna lista sklepów można znaleźć na naszym fanpagu pod adresem
    facebook.com/lavicagourmet

    Hummus ze świeżymi warzywami

     

    Jakub WitkowskiJakub Witkowski – urodzony w Poznaniu, ukończył studia na wydziale technologii żywności i żywienia człowieka. Po studiach wyjechał do Stanów Zjednoczonych, tam poznał swoją żonę i urodziła mu się pierwsza córka Lena. Po 8 latach wrócił do Polski w poszukiwaniu pomysłu na ciekawe zajęcie. Od roku prowadzi firmę, która robi świeży hummus, uczestniczy w targach żywieniowych, prowadzi catering. Aktualnie ma dwie córki, młodsza Stella urodziła się w tym roku w marcu. Miłośnik podróży kulinarnych, lubi próbować lokalnych smaków, zawsze poznaje miejsca, do których jedzie od tej strony. Zajął się hummusem, ponieważ wszyscy go lubimy, a nigdzie nie można było go dostać.
    www.facebook.com/lavicagourmet

     

     

    Tags: zdrowa żywność

    • Poprzedni artykuł Zimowe kłopoty ze skórą dłoni
    • Kolejny artykuł Kabiny dla palaczy

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni-dh-ogród-trawa Inauguracja prozdrowotnego Domu Hybrydowego podczas Dni Alergii Listopad 27, 2015
    • hipoalergiczni-szczescie-po-dunsku2 Szczęście po duńsku Listopad 4, 2016
    • hipoalergiczni_dlaczego_astmatyk_ma_prochnice Dlaczego mały astmatyk ma problemy z próchnicą? Styczeń 15, 2014
    • hipoalergiczni_porady_pies_kot_czy_dziecko Pies, kot czy dziecko? Czerwiec 18, 2013
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • ORGANIC-GROWTH-ALLIANCE-ORGANICZNE-ZYCIE-HIPOALERGICZNI-HAPPY-EVOLUTION-ZANETA-GELTZOrganiczne życie2 grudnia 2019
      • hipoalergiczni-konferencja-security-in-practice-gniezno-13-grudnia-2019-1INFORMACJA ≠ MANIPULACJA – rola i znaczenie informacji we współczesnym świecie30 listopada 2019
      • Hipoalergiczni-recenzja-recenzja-odkurzacza-polor-henry-dla-alergikow-1Hipoalergiczni recenzują: odkurzacz Henry Allergy25 listopada 2019
      • Targi-zero-waste-warszawa-hipoalergiczniChcielibyście uprościć swoje życie i wdrażać idee bezodpadowe? Wstąpcie na Targi Zero Waste w Warszawie!16 listopada 2019
      • Pressekonferenz zur BIOFACH 2020 und VIVANESS 2020 am 17. September 2019 in der Labstelle in Wien.Główna tematyka kongresu BIOFACH 2020 ‘Ekologia działa!’3 listopada 2019
      • Magazyn-Hipoalergiczni-wydanie-listopad-2019_Adam-Zamoyski-main-interviewMagazyn Hipoalergiczni – jesienne wydanie 2019 już w sprzedaży!31 października 2019
      • Zielińska on:DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: DZIURAWIEC ZWYCZAJNY działa przeciwdepresyjnie
      • NMA on:Anna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!
      • Żaneta Geltz on:Anna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!
      • NMA on:Anna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!
      • Żaneta Geltz on:Glutation – ludzki power bank
    • Ad
    • Ad
    • POLECAMY TARGI W DUBAJU

    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-dziurawiec-zwyczajny-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: DZIURAWIEC ZWYCZAJNY działa przeciwdepresyjnie3 września 2019
      • hipoalergiczni-polskie-super-owoce-fot-Dorota-PróbaCzas na polskie super owoce!11 sierpnia 2019
      • hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-zmijowiec-dobre-ziolo-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia ŻMIJOWIEC ZWYCZAJNY – nie tylko na ukąszenia8 sierpnia 2019
      • https://youtu.be/SMU44R-gBpUDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia BEZ CZARNY4 lipca 2019
      • prenumerata-hipoalergiczni-luty-2019-news-coverMagazyn Hipoalergiczni – zimowe wydanie 2019 już w sprzedaży!1 lutego 2019
    • Facebook

    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • Magazyn-Hipoalergiczni-wydanie-listopad-2019_Adam-Zamoyski-main-interviewMagazyn Hipoalergiczni – jesienne wydanie 2019 już w sprzedaży!31 października 2019
      • Anna-zalewska-happy-evolution-hipoalergiczni-fot-anna-elzbieta-jamrozekAnna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!30 października 2019
      • hipoalergiczni-andrew-kawalec-interview-hand-lanolin-1Hipoalergiczna lanolina5 października 2019
      • hipoalergiczni-dobre-zioło-żywokost-lekarski-marzena-andrzejewskaDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: ŻYWOKOST LEKARSKI3 września 2019
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Organiczne życie2 grudnia 2019
      • INFORMACJA ≠ MANIPULACJA – rola i znaczenie informacji we współczesnym świecie30 listopada 2019
      • Hipoalergiczni recenzują: odkurzacz Henry Allergy25 listopada 2019
      • Chcielibyście uprościć swoje życie i wdrażać idee bezodpadowe? Wstąpcie na Targi Zero Waste w Warszawie!16 listopada 2019
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Zielińska on:DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: DZIURAWIEC ZWYCZAJNY działa przeciwdepresyjnie
      • NMA on:Anna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!
      • Żaneta Geltz on:Anna Zalewska – nie kupuje, nie poucza, a jednak inspiruje!
    • O nas

      Portal hipoalergiczni.pl działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej