• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego

        Styczeń 8, 2021

      • Twój oddech potrzebuje pomocy?

        Grudzień 23, 2020

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Tomson on:

        Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?

      • Krystyna on:

        To może być HIT !!!

    0

    Alergia · Jedzenie · Jedzenie · Porady · Przepisy · Sposoby na zdrowie · Wywiady

    Łowię smaki


    • dodany przez Asia Wieruszewska
    • Kwiecień 9, 2019

    hipoalergiczni-lowie-smaki-Ina-Rybarczyk5

    Stworzyła 140 przepisów i swój własny kulinarny świat pełen smaków i zapachów. Świat kuchni roślinnej bez glutenu i rafinowanego cukru. Czarodziejka, Ina Rybarczyk – autorka bloga True Taste Hunters – pokazuje jak jeść, bawić się i zdrowieć!

    Żaneta Geltz: Dlaczego zajęła się Pani prowadzeniem bloga kulinarnego, skoro powstały ich już tysiące?

    Ina Rybarczyk: Decyzja o założeniu bloga kulinarnego była spontaniczna. Nie spodziewałam się, że stanie się on moim sposobem na życie. Ba! Przez myśl mi nawet nie przeszło, że ktokolwiek przeczyta opublikowany przeze mnie post i co więcej, wykona przepis czy skomentuje. Internet jest niczym wielka galaktyka, w której trudno świecić tak jasno, by zostać zauważonym. Jako realistka wiedziałam o tym. Tym bardziej, że sama dopiero zaczynałam gotować. Był rok 2014, kiedy pierwsze blogi zdobywały popularność, zaczęły być zauważane i doceniane przez środowisko gastronomiczne. Wiedziałam, że tu liczą się najlepsi, ci wnoszący coś nowego w kulinarny świat. Ten „wyścig kulinarnych bloggerów” mnie nie dotyczył. Prowadziłam bloga dla siebie, tworząc swój mały wirtualny świat, gdzie zapisywałam własne postępy, doświadczenia i stworzone przez siebie przepisy, które dostosowywałam do nowego, dość wymagającego sposobu odżywiania. W przeciwieństwie do rzeczywistości, tu nie było miejsca na granice i szybko przekonałam się, że to nie dieta nam je stawia, ale my sami. I tak powstała m.in. migdałowa tarta z fasoli z malinami czy nachosy z ciecierzycy. Ludzie docenili to czyste kulinarne szaleństwo, za którym, oprócz fajnej nazwy, szedł wyjątkowy smak. Nagle dzięki pasji, miłości do jedzenia i autentyczności, stanęłam w miejscu, w którym trzymałam w ręku własną książkę, a na warsztaty kulinarne zapisywano się z 2-miesięcznym wyprzedzeniem. Tak to się samo jakoś potoczyło.

    ŻG: Jemy za dużo mięsa?

    IR: Lubimy mleko, sery czy mięso, które w naszej kulturze kojarzą się z dostatkiem. Boimy się zmiany hipoalergiczni-lowie-smaki-Ina-Rybarczyk4jadłospisu, myśląc, że ten oparty na roślinach będzie ubogi i nieapetyczny. A wystarczy, chociażby spróbować smalcu z fasoli, by zobaczyć, że w niczym nie jest on gorszy od tego klasycznego. Wbrew pozorom i obiegowej opinii, zrezygnowanie z produktów zwierzęcych lub przynajmniej ich ograniczenie – wychodzi naszemu organizmowi na dobre i nie musi powodować niedoborów. Wystarczy jeść różnorodnie. Żelazo znajdziemy np. w kaszach, orzechach, nasionach, kakao, brokułach czy zielonych warzywach liściastych. Jest ono słabiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia zwierzęcego. Jednak spożywanie białka zwierzęcego zaburza mikroflorę jelit powodując m.in. gorsze wchłanianie substancji odżywczych. Może się więc okazać, że pomimo jedzenia dużej ilości mięsa bogatego w żelazo, mamy go mniej w organizmie niż dbający o różnorodną dietę weganin. Jedyną witaminą, której nie znajdziemy w diecie roślinnej jest witamina B12. Ją trzeba suplementować. To jedyny minus tego sposobu odżywiania. Myślę, że klasyczna dieta Kowalskiego ma ich więcej.

    ŻG: Na cóż specjalnego mogą liczyć Czytelnicy Pani bloga i książki, jeśli chodzi o profil alergiczny?

    IR: Przepisy zarówno na blogu, jak i w książce nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego (m.in. jajek czy nabiału), glutenu, mleka sojowego czy rafinowanego cukru. Jeśli używam mocno uczulającego klasycznego masła orzechowego czy mąki kukurydzianej, zawsze staram się podać w przepisie propozycję zamienników. Blog jest miejscem, w którym można liczyć na moją poradę, pomoc czy dobre słowo. I najważniejsze, jest miejscem, które udowadnia, że rezygnując z niektórych produktów nadal można jeść pysznie i różnorodnie, a jedzenie może nadal cieszyć.

    Owsiane naleśniki z pesto buraczanym

    SKŁADNIKI

    CIASTO NALEŚNIKOWE:hipoalergiczni-lowie-smaki-Ina-Rybarczyk

    110 g bezglutenowej mąki owsianej

    75 g mąki gryczanej

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka sody

    1 łyżka octu jabłkowego

    1 szklanka mleka roślinnego

    1/2 szklanki wody gazowanej

    1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

    duża szczypta soli

    nierafinowany olej do smażenia

    PESTO BURACZANE:

    2 duże upieczone buraki

    1 łyżka octu balsamicznego

    6 łyżek uprażonych na suchej patelni pestek dyni

    2-3 łyżki oliwy z oliwek

    5-6 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych

    2 ząbki czosnku

    1 „doniczka” świeżej bazylii

    skórka otarta z ½ cytryny

    sól, pieprz

    dodatkowo: oliwa z oliwek, świeża bazylia i mięta,

    pestki dyni, skórka cytrynowa

    CIASTO NALEŚNIKOWE:

    1. Do blendera kielichowego wlewam mleko i 1/2 szklanki wody. Dodaję szczyptę soli, mąki i kurkumę. Wszystko blenduję na gładką masę. Całość przelewam do miski.
    2. W miseczce dokładnie mieszam sodę z octem jabłkowym. Powstałą pianę dodaję do masy i znów mieszam. Ciasto pozostawiam przykryte ściereczką na ok. 30-60 min. Po tym czasie sprawdzam jego konsystencję. Powinno być dosyć luźne i mieć konsystencję śmietany. Dodaję tyle wody, aby ją uzyskać.
    3. Naleśniki smażę z obu stron na średnio rozgrzanej patelni na małej ilości oleju. Usmażone faszeruję pesto buraczanym i przysmażam na rumiano na oleju. Podaję posypane drobno pokrojoną bazylią i miętą, pestkami dyni i skórką otartą z cytryny. Całość skrapiam oliwą z oliwek.

    PESTO BURACZANE:

    1. Wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku. Jeśli mus jest zbyt suchy, dodaję odrobinę oliwy.

    hipoalergiczni-lowie-smaki-Ina-Rybarczyk6

    Nocna owsianka czekoladowa

    SKŁADNIKIhipoalergiczni-lowie-smaki-Ina-Rybarczyk1

    50 g bezglutenowych płatków owsianych

    ok. 120 ml mleka roślinnego

    1 banan

    1 łyżka dobrej jakości kakao

    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

    szczypta soli

    dodatkowo: plasterki banana, orzechy włoskie

    PRZYGOTOWANIE:

    1. W malakserze mieszam: mleko roślinne, banana, kakao, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól.
    2. Blenduję na gładką masę.
    3. Masę przelewam do miseczki, dodaję płatki owsiane i mieszam.
    4. Przykrywam i zostawiam na noc. Rano czeka na mnie pyszne śniadanie.
    5. Ozdabiam je plasterkami banana i orzechami włoskimi.

    Chleb z kasz

    SKŁADNIKIhipoalergiczni-lowie-smaki-Ina-Rybarczyk2

    ok. 600 g ugotowanej kaszy jaglanej

    ok.  600 g ugotowanej kaszy gryczanej

    3 łyżki sezamu

    1-2 łyżki nasion chia

    3 łyżki ziaren słonecznika

    1 łyżka ziaren siemienia lnianego

    1 łyżka pestek dyni

    1 łyżeczka syropu klonowego

    1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki

    100 g mielonego siemienia lnianego

    3 łyżki płynnego oleju kokosowego

    2 łyżeczki soli

    PRZYGOTOWANIE:

    1. Do dużej miski wkładam wszystkie składniki i za pomocą dłoni dokładnie je łączę.
    2. Gotową masę wkładam do keksówki wysmarowanej tłuszczem.
    3. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na 50-60 min.
    4. Upieczony chlebek wyjmuję z piekarnika, odstawiam do ostudzenia, najlepiej na całą noc.
    5. W upalne dni, najlepiej przechowywać go w lodówce.

    Smacznego !

    hipoalergiczni-lowie-smaki-Ina-Rybarczyk3Ina Rybarczyk – malarka, pasjonatka jogi i dobrego jedzenia. Autorka bloga truetastehunters.com oraz książki „Łowcy smaków. Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru” Domu Wydawniczego Rebis. Promuje zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, a jej warsztaty cieszą się ogromnym zainteresowaniem.

     

     

     

     

     

     

    prenumerata-hipoalergiczni-luty-2019-baner

    Tags: dietaglutenkonserwantystyl życiazdrowa żywność

    • Poprzedni artykuł Odkryj wiosną dziką stronę Warszawy na Biegu Wegańskim
    • Kolejny artykuł Zdrowy Naród zaczyna się w domu i w przedszkolu.

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • ARBOLES - copia Oliwny raj prosto z Hiszpanii Lipiec 16, 2013
    • hipoalergiczni-pies-z-glowa-w-dol Pies z głową w dół… w salonie. Zestawienie blogów o jodze i fitnesie. Marzec 14, 2016
    • hipoalergiczni-happy-evolution-2018-targi-Organic-and-Natural-Dubaj-1 Targi Ekologiczne na Bliskim Wschodzie – podwajają swoją powierzchnię! Sierpień 12, 2018
    • hipoalergiczni-mother-and-baby-gdansk-2017-7 Targi Mother & Baby – 27 i 28 maja w Gdańsku! Maj 20, 2017
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Roztocze w powiększeniuJak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Oily skin and clear skin. Two photos before and after. Portrait of a girl with problem skinZmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • Żaneta Geltz Happy Evolution BanerHappy Evolution – wybierz coś dla siebie6 grudnia 2020
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • hipoalergiczni-czy-od-sprzatania-mozna-miec-astme1Czy od sprzątania można zachorować? Astma a środki czyszczące i odkażające30 listopada 2020
      • hipoalergiczni-wywiad-piotr-czajkowski-talent-motywuje-do-wdziecznosci-11Talent motywuje mnie do wdzięczności – mówi artysta malarz Piotr Czajkowski14 listopada 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Twój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Zmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
      • Patrycja on:Co warto przeczytać jesienią? Książki polecane przez redakcję.
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej