Zawsze po wypiciu kieliszka wina wyskakiwały mi na twarzy czerwone plamy, a ciało swędziało i domagało się jak najszybszej reakcji w postaci drapania. Czy to uczulenie na alkohol?
W mediach często pojawia się stwierdzenie „uczulenie na alkohol”. Badania jednak wykazują, że alkohol sam w sobie nie uczula, a jego składniki, na które jesteśmy uczuleni. Dr n. med. Grażyna Durska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie twierdzi, ze nie wszystkie reakcje niepożądane, które odczuwamy po wypiciu napoju wyskokowego, mają charakter alergiczny.
Zboże, drożdże, ziemniaki
Do produkcji alkoholu wykorzystuje się składniki, takie jak owoce, jęczmień, chmiel, ziemniaki, zboże czy drożdże. Każdy z nas może być uczulony na jeden z tych składników (np. gluten). Wtedy po wypiciu piwa będziemy czuć się źle, a na skórze pojawią się wykwity skórne. Kiedy wypijemy jednak wino, nie zawsze zaobserwujemy taką reakcję. Jednak badania wykazały, że 14 proc. osób cierpiących na różne alergie, nie zawsze związane z pożywieniem, odczuwa zwiększenie objawów po wypiciu alkoholu.
Histamina
Wszystkiemu winna jest histamina, która odpowiedzialna jest za obrzęki, swędzenie czy zaczerwienienia. Wydzielana jest przez komórki tuczne. Wypicie napojów wyskokowych może zaburzyć wydzielanie histaminy. Szwedzcy badacze przeprowadzili badania na kilku tysiącach osób ze zdiagnozowaną astmą, bronchitem lub katarem siennym. Wykazały one, że po spożyciu kieliszka alkoholu, objawy ich alergii się nasiliły. Co ciekawe, najgorzej czuły się osoby, które wypiły białe lub czerwone wino. Dlaczego tak się dzieje? Silnie uczulającymi alergenami w winie mogą być drożdże lub grzyby pleśniowe, powstałe w procesie produkcji. Ponadto korki, którymi zakręca się butelki, mogą być siedliskiem grzybów. Hiszpanie odczuwają objawy uczulenia na winorośl w okresie jej pylenia.
Jesteś tym, co jesz
Alkohol wzmaga także apetyt. Dlatego, zanim stwierdzimy, że jesteśmy uczuleni na alkohol, zwróćmy uwagę na to, co do niego jemy. Dojrzewające sery, marynowane owoce, warzywa oraz produkty zawierające drożdże, takie jak pieczywo, to produkty wykazujące silne działanie alergizujące. Lekarze zalecają także, aby w czasie pylenia roślin alergicy unikali picia napojów alkoholowych oraz spożywania produktów zawierających histaminę.
Bezalkoholowo?
Ci, którzy już zdecydowali się nie spożywać alkoholu, a chcą dotrzymać kroku w towarzystwie, mogą sięgnąć po piwo lub wino bezalkoholowe. Jednak i w tym przypadku należy wziąć pod uwagę grzyby i pleśnie, kóte powstają w trakcie produkcji.
Daria Antonatus – z wykształcenia kulturoznawca, z zamiłowania wegetarianka i propagatorka zdrowego odżywiania. Wciąż poszukuje naturalnych sposobów, by zwalczyć alergie pokarmowe, jednak nic nie działa tak, jak odpowiednia dieta. Dziennikarka Magazynu Hipoalergiczni.
Piwo bezalkoholowe też uczula, kiedyś całą imprezę piłem tylko bezalkoholowe piwo i mimo, że następnego dnia kaca brak to nos zawalony, że nie dało się oddychać na żadną dziurkę.
mam znam ,cholernie wkurza i nie wiadomo co z tym zrobić ? ja nie mam siły ,nie mogę się napić drinka ani piwa bo dzieje się masakra jakaś , czasem się zastanawiam dlaczego ja ,ale lekarze nie są w stanie nic mi powiedzieć więc lepiej nie pić , chociaż stres działa podobnie