Metale takie jak rtęć, ołów i arsen znane są ze swojej toksyczności. Okazuje się jednak, że ich szkodliwość ma znacznie bardziej długofalowe skutki niż jednorazowe zatruwanie naszych organizmów. Metale ciężkie potrafią także wpływać na funkcjonowanie ludzkiego układu odpornościowego.
Dlaczego szkodzą?
Metale ciężkie mogą kumulować się w organizmie i działać jak wolne rodniki. Uszkadzają wówczas komórki, powodując szereg dysfunkcji. Bardzo łatwo też o nadmierne spożycie tych pierwiastków wraz żywnością. Akumulują się bowiem w innych żywych organizmach i wraz z przechodzeniem kolejnych ogniw łańcucha pokarmowego jest ich coraz więcej.
Gdzie można je spotkać?
Niestety odpowiedź brzmi – wszędzie. Metale ciężkie pochodzące z zanieczyszczeń przenikają do gleby i wody, dalej do roślinności, następnie zjadane są przez zwierzęta, by ostatecznie znaleźć się na naszym talerzu.
Szczególnie duże ilości rtęci możemy znaleźć w drapieżnych rybach morskich, takich jak rekin, marlin czy makrela królewska. Ryby te znajdują się na szczycie piramidy pokarmowej w swoich środowiskach, dlatego w ich mięsie gromadzi się najwięcej metali ciężkich. Poza tym rtęć znajduje użycie w amalgamatowych wypełnieniach dentystycznych, oparach i spalinach paliw zawierających ten metal oraz w konserwantach w szczepionkach.
Ołów można znaleźć w starego typu farbach i produktach ceramicznych, w spalinach paliw kopalnych, odpadach z produkcji broni, przedmiotów metalowych i osłon przeciw promieniowaniu radioaktywnemu.
Arsen używany jest jako konserwant do drewna, w pestycydach, półprzewodnikach i akumulatorach samochodowych. Występuje także w nieoczyszczonej wodzie i rybach.
Jakie są skutki zatrucia metalami ciężkimi?
- Ze strony układu nerwowego: rozdrażnienie, obniżona koncentracja, utrata pamięci, bezsenność, depresja, niepokój, zmiany w odczuciu smaku i zapachu, różnego rodzaju niewyjaśnione bóle, zmęczenie, szumy uszne
- Ze strony układu odpornościowego: przewlekłe lub częste infekcje (wirusowe, bakteryjne lub grzybicze), choroby autoimmunologiczne, alergie. Związki rtęci są także rakotwórcze
- Ze strony układu krążenia – arytmia, wysokie ciśnienie krwi, kardiomiopatia
- Ze strony skóry: zapalenia skóry, alergie skórne
- Ze strony układu hormonalnego: niedoczynność tarczycy, niedocukrzenie, choroby nadnerczy, bezpłodność
- Ze strony układu trawienia: nietolerancje pokarmowe, przerost flory bakteryjnej lub grzybiczej, nawracające choroby pasożytnicze, skurcze brzucha, objawy zespołu jelita drażliwego
- Ogólnoustrojowe: przedwczesne starzenie, zmęczenie, fibromialgia
Alergia na metale ciężkie
Metale ciężkie mogą również być przyczyną nadwrażliwości typu IV. Nie jest to alergia w pełnym tego słowa znaczeniu – nie jest zależna od przeciwciał i ma charakter reakcji opóźnionej związanej z bezpośrednim kontaktem z danym pierwiastkiem.
Immunotoksyczność
Metale ciężkie wykazują się szkodliwym wpływem wobec układu odpornościowego człowieka. Mogą zarówno go osłabić, powodując tym samym częste infekcje, jak i rozregulować, przyczyniając się do nadmiernej produkcji mediatorów procesu zapalnego i zwiększając tym samym podatność na alergię. Kontakt z ołowiem jest jednym z czynników ryzyka astmy u dzieci.
Leczenie i zapobieganie
Należy ograniczać spożycie pokarmów, których metale ciężkie gromadzą się w dużych ilościach, a także unikać zanieczyszczonych terenów. Zatrucie metalami ciężkimi jest leczone przy pomocy czynników chelatujących. Są to substancje, które wiążą cząsteczki metali, czyniąc je nieaktywnymi i pozwalając na ich bezpieczne wydalenie z organizmu.
Witam. Mam pytanie..pracuje przy szlifowaniu metalu..od jakiedos czasu zauwazylam swedzenie nosa, zmieniony zapach i wysypke na ciele z wiekszymi plamkami i grudkami..nic nie swedzi.. dodam ze mam uczulenie na nikiel
Agnieszko, warto zrobić test i skonsultować się z alergologiem: http://www.alergologia.com.pl – nasza redakcja nie jest w stanie zastąpić wizyty lekarskiej, oględzin i diagnozy alergologa. Ale z pewnością ciało pokazuje wyraźnie, że „coś mu szkodzi”.
ponoć trzeba jeść dużo warzyw zielonych, typu pietruszka czy szczypiorek, bo zawierają substancje, które nas uzdrawiają i bilansują; mój tata je to codziennie na śniadanie! 😉
Sama tego nie robię, ale od czasu do czasu faktycznie kupuję natkę pietruszki, bo wierzę, że daje więcej niż smak.
to ja chyba muszę się na królika przerobić,nie da się obejść bez tego?przecież ja wolę konkrety no mięsko jakieś jajeczko czy kaszaneczke ludzie przecież niedługo nic nam jeść nie dadzą kobitki zlitujcie się czy taki bigosik to nie zawiera jakiś odtrutek ? bo jak tak to zaraz każę żonie gotować i basta no ile można wcinać zielonkę….ja wysiadam ,żona juz mnie do dietetyka zapisałą i żyć nie daje..
szaleństwo,nie wiadomo w czym tych wszystkich metali nie ma?zresztą mamy czasem niewielki wpływ na to gdzie mieszkamy i co wtedy??kiedyś budowano bloki z wielkich płyt sam azbest znam osoby, które chorowały na raka lub których bliscy zmarli na nowotwory…dzieci które się tam rodziły i rodzą żyją z astmami alergiami i strach myśleć czym jeszcze ale niewiele można zrobić żeby ustrzec ich przed tymi wszystkimi zagrożeniami które czyhają co dzień tuż za ścianą….może azbest to nie metale cięzkie ale skutki po nim opłakane
no to teraz już w ogóle nie wiem co mam jeść,czy w ogóle idzie się ustrzec czegoś czego nie widać i nawet nie wiemy czy jest to w jedzeniu marketowskim czy nie?? przecież nie jesteśmy w stanie sprawdzać każdego produktu ,kurcze blade czy to znaczy że mamy w ogóle nie jeść? przynajmniej bym szybko schudł:P ale co dalej? CO MAM JEŚĆ ŻEBY ŻYĆ ZDROWO I SIĘ NIE TRUĆ?
Wszystko to prawda, tylko czy można naprawdę tego uniknąć w 100%?????
Rtęć w rybach? szok 🙁