30 sierpnia 2018 roku odbyło się World Food Summit 2018. Dzisiaj przypominamy relację z tego wydarzenia. Bo mimo że od konferencji minęły prawie trzy lata, zmiany środowiskowe, o których mówili prelegenci, są jeszcze ważniejsze do przyjęcia.
Relacjonowała: Żaneta Geltz
„W moim domu, od czasu do czasu dzieci mają za zadanie opróżnić lodówkę, zanim kupimy nowe jedzenie. A to oznacza, że muszę być czasami nielubianym, wymagającym rodzicem, ale wierzę, że najlepsi rodzice muszą tacy być. Musimy edukować wszystkie dzieci, żeby kupowały i konsumowały żywność z pokorą, gdyż nauka pokazuje, że to właśnie nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie kształtują nas na resztę życia. Wszyscy odczujemy różnicę, jeśli będziemy mieć odpowiednie narzędzia, wiedzę i umiejętności. Dlatego musimy zrobić wszystko, by mieć pewność, że wszystkie dzieci mają daną szansę na życie, gdzie będzie miejsce na zdrową dietę, na zdobycie umiejętności, by samodzielnie móc przygotować jedzenie, a także na wiedzę o ograniczeniach planety. […] Poprzez współpracę jesteśmy w stanie wytworzyć wspólny ruch na rzecz zrównoważonego rozwoju świata, na rzecz dobra naszych dzieci. Ale wiele rzeczy musi się zmienić, by zapewnić lepszą żywność dla większej liczby ludzi” – tymi słowami Jej Królewska Wysokość Następczyni Tronu Danii Księżna Mary, Grevinde af Monpezat, żona następcy tronu duńskiego Fryderyka, powitała przybyłych gości podczas inauguracji wydarzenia “World Food Summit 2018” 30 sierpnia b.r. w zamku Christiansborg – siedzibie duńskiego Parlamentu1.
Wśród wielu wystąpień i prelekcji głos zabrał również Niko Grünfeld, szef Departamentu Kultury i Rekreacji w duńskim Ministerstwie Środowiska i Żywności: „Bycie organicznym jest częścią zielonego profilu Kopenhagi – a gmina odgrywa tu ważną rolę. Mamy największą gminną kuchnię organiczną w Danii, serwującą codziennie 70 000 domowych posiłków, gdzie 90% jest ekologicznych.”
Nasz globalny system żywnościowy jest zepsuty
Profesor Oceanografii Biologicznej Katherine Richardson twierdzi, że: „Nasz globalny system żywnościowy jest zepsuty! Ponad 1,5 miliarda ludzi cierpi z powodu niedożywienia spowodowanego zbyt małą lub zbyt dużą ilością jedzenia! Ponad 70% słodkiej wody używanej przez ludzi wykorzystywane jest w rolnictwie. Jednocześnie, to rolnictwo przyczynia się w dużym stopniu do powodowania przez człowieka zmian klimatycznych poprzez emisję gazów cieplarnianych. Przekształcenie dziewiczych obszarów naturalnych w grunty rolne jest główną przyczyną utraty różnorodności biologicznej. Obecnie około połowa obszaru wolnego od lodu na Ziemi jest wykorzystywana do produkcji żywności, a jej większość (odpowiednik połączonych obszarów Ameryki Północnej i Południowej) – do hodowli zwierząt lub do ich żywności, a jednak około jednej trzeciej żywności, produkowanej globalnie, jest marnowana. Jest to oczywiste, że nigdy nie będziemy w stanie wykarmić kolejnych 2-3 miliardów ust po prostu poprzez skalowanie obecnych praktyk. Fundamentalna transformacja światowego systemu żywnościowego jest “niemile widziana, ale konieczna”, jeśli mamy zamiar wykarmić ludzkość w przyszłości.” Na koniec niezwykle intensywnych dwóch dni szczytu w Parlamencie, nastąpił moment kulminacyjny, czyli ceremonia podpisywania umów z 9 państwami, które zadeklarowały aktywną realizację postanowień Szczytu Żywnościowego w Kopenhadze i odpowiednie raportowanie rezultatów w najbliższej przyszłości. Redakcja magazynu HIPOALERGICZNI uczestniczyła jako jedyne media z Polski, by zapewnić Czytelnikom najświeższe doniesienia z krajów, które nie patrzą biernie na losy planety, ale biorą sprawy w swoje ręce i zapraszają inne kraje do poważnej zmiany. Więcej na stronie duńskiej szczytu „Better Food for More People”: www.bfmp.dk.
Jedno z najlepszych wydarzeń w Europie! Bite Copenhagen 2018
Równolegle do Szczytu Żywnościowego w Parlamencie (WFS), odbywała się wystawa ekologicznych produktów w Bella Center Copenhagen, pod szyldem „Bite Copenhagen”. Goście szczytu mieli szansę w dniach 30-31 sierpnia zapoznać się z trendami i innowacjami w branży spożywczej oraz poznać takie ciekawostki, jak burgery wegańskie do złudzenia przypominające mięsne, lody dla diabetyków całkowicie organiczne, miody ziołowe, pieczywo z listkiem bio czy batony, jako żywność funkcjonalna. Odwiedzający mogli zapoznać się z ofertą 130 wystawców i poznać absolutne hity, które są w stanie zmienić światową ofertę nie tylko produktów spożywczych, ale również rozwiązań gastronomicznych. Możliwość degustacji i rozmowy z producentami to tylko część atrakcji, gdyż dodatkowo można było wysłuchać wykładów na scenie o niemarnowaniu żywności, o zasadach „zero waste” w handlu i w kuchni, a także o zdrowiu. Wystawę odwiedziło ponad 10 000 osób, a nasza redakcja była jedyną polską prasą relacjonującą to wydarzenie. Zachęcamy polskich producentów do rozważenia udziału w przyszłorocznej edycji – więcej informacji na: bitecopenhagen.dk.
mieszkając na wsi ,widzę jak ludzie są podzieleni na tych eko i na tych nastawionych na forsę ,co z tym zrobić? jak być eko jak sąsiad ci pryska ogród jakimś dziadostwem? co zrobić żeby przekonać go żeby poszedł na jakość ? tacy ludzie bywają bardzo krótkowzroczni i nie myślą o tym co zostawiają dla naszych dzieci:((
Myślę ,że należało by wrócić do czasów gdy nie było glifosatu na każdym polu ,modyfikowanych genetycznie nasion , człowiek pracował żeby jeść , może praca była ciężka ale za to ludzie byli zdrowsi ,mniej raka wywołanego opryskami mniej alergii teraz idziemy na tzw ,,łatwiznę ,,ale nikomu na zdrowie to nie wyjdzie a co będzie dalej?