• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • To może być HIT !!!

        40 komentarzy

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami

        Luty 20, 2021

      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?

        Luty 15, 2021

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Jurek on:

        Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard

      • Ewa on:

        To może być HIT !!!

    0

    Ciekawostki · Jedzenie · Porady · Sposoby na zdrowie · Wywiady

    Ocean uczy życia – rozmowa z André Sampaio Teixeira


    • dodany przez Agata
    • Listopad 5, 2020

    hipoalergiczni-andre-teixeira-instagram-2Jak poznać tajemnicę szczęścia? Jak uczyć się żyć chwilą i w zgodzie z naturą? Popatrz na… ocean. – Jest odbiciem naszych pragnień, lęków, całego życia – poświadcza swoją praktyką Portugalczyk André Sampaio Teixeira.


    Agata Źrałko-Hekman: Czy surfcoach może być lifecoachem?

    hipoalergiczni-andre-teixeira-fot-kat-piwecka-wywiad-2André Sampaio Teixeira: Od małego mam bardzo bliski kontakt z oceanem. Aby nauczyć ludzi surfowania, sam musiałem go dobrze poznać, wiedzieć, jakie aspekty mają wpływ na falę. Zwykle ludzie mają wysokie oczekiwania wobec sztuki surfowania. Nie zdają sobie sprawy z tego, że ocean cały czas się porusza i ciągle się zmienia, więc trzeba do tych zmian się na bieżąco dostosowywać.

    Pracuję z naturą i ludźmi, zauważyłem, że wiele działań i postaw, które moi podopieczni mają podczas surfowania, są podobne do podejścia, jakie mają do własnego życia. Umysł współczesnego człowieka jest pełny. Możesz więc zobaczyć dobre aspekty życia i pasji lub pracować na różne sposoby, które pomogą Ci osiągnąć cel.

     

    A.Ź.H.: Jaki związek ze szkoleniem surfingu mają zajęcia jogi?

    A.S.T.: Stosujemy Ashtanga Yoga – ten sam rodzaj jogi, którego używam podczas codziennych sesji porannych. Gdy rozpoczynam dzień, muszę dobrze się rozgrzać, idealnie połączyć ciało z umysłem, aby się skupić, oddychać lepiej, silniej i bardziej elastycznie. Uczę tego moich kursantów.

     

    A.Ź.H.: Proponujesz kuchnię makrobiotyczną. Jaki jest Twój cel?

    hipoalergiczni-andre-teixeira-instagram-1A.S.T.: Rzecz w tym, aby ludzie wiedzieli, co jedzą. Sposób, w jaki jemy, jest także częścią naszego stylu życia, który ma pomóc w rozwijaniu naszego potencjału zgodnie z prawami natury. Dokonywanie codziennych wyborów przyczynia się do poprawy jakości życia własnego i społecznego. Osobiście zaczynam swój dzień od praktyki jogi, po wypiciu szklanki ciepłej wody z kurkumą i cytryną. Potem przygotowuję posiłek składający się ze smażonych warzyw, posilam się też owocami, lubię dodawać do napojów chlorellę, spirulinę i jęczmień. W ciągu dnia podjadam suszone owoce i cenię sobie wczesny obiad, np. zupę i porcję warzyw. Czasem jem rybę z połowów lub zamówioną od miejscowego rybaka. Kieliszek czerwonego wina z Alentejo jest zawsze mile widziany podczas kolacji.

     

    Uczestnicy kursów uczą się, jak korzystać z ekologicznej farby indygo, aby uzyskać różne odcienie niebieskiego i zrozumieć barwienie tkanin. Dzięki temu doceniają zrównoważony cykl produkcji ubrań.

     

    Warto jednak od czasu do czasu robić przerwy zarówno od spożywania kawy, jak i wina, a potem można wznowić ten rytuał. Mamy wtedy lepsze odczuwanie sygnałów ze swojego ciała.

    Mój tryb życia jest bardzo aktywny – staram się dzielić dni pomiędzy surfowanie, lekcje surfowania, czas prowadzenia firmy i spędzanie udanych dni z moimi dziećmi. Mateus ma prawie 8 lat, a Indii ma 6 miesięcy. Obecnie pracuję nad otworzeniem nowego pensjonatu „Guest House” w Porto Covo, który będzie 2 minuty pieszo od oceanu.

     

    A.Ź.H.: W jaki sposób zrównoważony rozwój jest włączony w Twoją codzienną praktykę – własną i uczestników?

    A.S.T.: Widzę, że ludzie są coraz bardziej świadomi ilości używanego plastiku. Ale jest jeszcze dużo do zrobienia – szczerze liczę na to, że kiedyś wszyscy zrozumieją negatywny wpływ tego materiału na przyrodę i na nasze codzienne życie. Używam rzeczy z plastiku, jeśli jest to naprawdę konieczne. Za każdym razem, gdy wracam znad oceanu, przynoszę torbę pełną plastikowych znalezisk.

     

    hipoalergiczni-andre-teixeira-instagram-colouringA.Ź.H.: Dlaczego uczniowie w Twojej szkole uczą się farbowania tkanin?

    A.S.T.: Jest to program, który promuję. Uczestnicy kursów uczą się, jak korzystać z ekologicznej farby indygo, aby uzyskać różne odcienie niebieskiego i zrozumieć barwienie tkanin. Dzięki temu doceniają zrównoważony cykl produkcji ubrań.

    W tym warsztacie stosowany jest całkowicie naturalny proces barwienia.

    Od małego mam bardzo bliski kontakt z oceanem. Aby nauczyć ludzi surfowania, sam musiałem go dobrze poznać, wiedzieć, jakie aspekty mają wpływ na falę. Zwykle ludzie mają wysokie oczekiwania wobec sztuki surfowania. Nie zdają sobie sprawy z tego, że ocean cały czas się porusza i ciągle się zmienia, więc trzeba do tych zmian się na bieżąco dostosowywać.

    A.Ź.H.: Surfing, joga, zajęcia z medytacji, zrównoważona produkcja odzieży, ale także promowanie organicznych, zdrowych posiłków i wszystko to w relaksującym otoczeniu. Jak ludzie reagują na tydzień lub miesiąc spędzony w ten sposób? Czy rozwijają swoją wrażliwość?

    A.S.T.: Ludzie chcą zrezygnować z rutyny, chcą zrobić coś nowego, poznać ludzi o różnych zainteresowaniach. Gdy pokazuję ludziom inny styl życia, o którym wielu nigdy nie myślało, są zaskoczeni. Niektórzy po kilkukrotnym przyjeździe tutaj zmieniają swoje życie, chcą mieszkać nad oceanem. Przeprowadzają się i rozwijają wrażliwość poprzez kontakt z naturą.

     

    A.Ź.H.: Czy uważasz, że zmiana sposobu spędzania wakacji z 4-5 gwiazdkowych hoteli z basenem na taki ekologiczny kurs, może wpłynąć na zdrowie ludzi?

    A.S.T.: Zdecydowanie! Po kilku dniach moi uczniowie czują się lepiej, codziennie sięgają po zdrową i ekologiczną żywność, mają wiele aktywności na świeżym powietrzu. Każdy ma czas na odpoczynek, na czytanie książki lub na spacer po plaży.


     

    BIGWAVE_PORTOCOVO_NOMADNE-hipoalergiczni-andre-teixeira-instagram-4André Sampaio Teixeira – urodzony i wychowany w Alentejo w Portugalii. Czuje się głęboko związany ze swoim regionem. Jest zapalonym surferem. Sędziowanie i rywalizacja w konkursach dała mu niezbędną wiedzę z zakresu nauczania surfingu.

    W 2003 r. otworzył własną Surfschool, Costazul-Surf-Alentejo. Koncentrując się na holistycznej i profesjonalnej perspektywie, tworzy autorski program dla osób w każdym wieku – nie tylko po to, by ćwiczyć umiejętności, ale by rozwijać zaufanie, budować połączenie z oceanem i przekazywać wiedzę. Oprócz codziennych sesji surfowania praktykuje jogę i jujitsu. costazul@costazulsurf.com.

     


    hipoalergiczni-andre-teixeira-fot-kat-piwecka-wywiad-4


    magazyn-hipoalergiczni-pakiet-konesera

    Tags: barwnikiHipoalergicznimedycyna alternatywnaorganicprofilaktykastyl życiazdrowa żywnośćzdrowieżywność

    • Poprzedni artykuł Łazienka Alergika – zero toksyn i alergenów!
    • Kolejny artykuł Jak oswoić się z alergią? Kompendium wiedzy alergika

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni-orkisz-to-zycie-biobabalkscy-2 Orkisz to życie. Życiodajny orkisz potrafi wzmocnić i uodpornić organizm. Lipiec 22, 2020
    • hipoalergiczni_ciekawostki_zapomnij_o_strzykawkach Zapomnij o strzykawkach – podjęzykowa metoda odczulania Kwiecień 24, 2013
    • hipoalergiczni-krem-pod-oczy-2019 Czy warto stosować krem pod oczy? Październik 30, 2019
    • hipoalergiczni-mus-papai-franz-brenner Moc zaklęta w owocu papai Lipiec 28, 2014
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • pexels-anna-shvets-hipoalergiczni-zero-wasteCzy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • hipoalergiczni-jak-nie-dać-się-złamać-fizjoterapeuta-Joanna-WieruszewskaJak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • Jak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • Ajurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej