• Zaloguj się
  • Zarejestruj się

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        28 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        26 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • GREGG BRADEN: Human by Design – Człowiek jako Projekt

        Luty 19, 2019

      • Najważniejsza konferencja marketingowa tej wiosny – Michael E. Porter gościem Golden Marketing Conference

        Luty 18, 2019

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Dom pogrzebowy lublin on:

        Dieta na receptę

      • Żaneta Geltz on:

        Kwadrans dla Ziemi

    1

    Ciekawostki · Jedzenie · Jedzenie · Sposoby na zdrowie · Zoom na produkty

    Polska kuchnia okiem obcokrajowca. „Pięć powodów by zakochać się w polskim jedzeniu”.


    • dodany przez Krzysztof Paszkiewicz
    • Czerwiec 8, 2015

    hipoalergiczni_polska_kuchnia_ogórekPolska kuchnia narodowa ma złą sławę. Także wśród nas samych. Często nawet nie przypuszczamy, że w odpowiednim wydaniu może być zdrowa i lekka. A nawet wegetariańska, wegańska czy bezglutenowa. Czasem trzeba spojrzeć na pewne rzeczy z zewnątrz. To właśnie spojrzenie obcokrajowca może nam pokazać walory tego, co na naszych stołach gości od pokoleń.

    Polskie jedzenie szybko zyskuje na popularności, szczególnie teraz, gdy słusznie miniona epoka komunizmu ustąpiła stabilnej ekonomicznie i demokratycznej Polsce, pozwalając jej tym samym rozkwitnąć. Minęło 25 lat od upadku komuny, w tym czasie Polska zmieniła się wręcz nie do poznania. Sposób myślenia w kategoriach braków dawno już minął. Obecnie polskie jedzenie jest szybkie, świeże i dobrze dostępne a firmy z sektora spożywczego i gastronomicznego popychają kraj do przodu w szybkim tempie.

    Oto moje pięć powodów, dla których warto zakochać się w polskim jedzeniu:

    1. Polska posiada gwiazdkę Michelin, uliczne jedzenie i festiwale czekolady

    Warszawski szef kuchni Wojciech Amaro utrzymał swoją gwiazdkę prestiżowego przeglądu Michelin drugi rok z rzędu, pomagając tym samym miasto dotrzymać kroku takim stolicom jak Londyn. Podczas gdy restauracje epoki komunizmu był albo ‘w podziemiu’ albo ograniczały się do subsydiowanych przez państwo barów mlecznych, dziś sezonowość i lokalne produkty rządzą kartami dań komponowanymi przez polskich szefów kuchni, którzy szkolili się w najlepszych lokalach świata takich jak El Bulli i Noma.

    Wykwintna kuchnia w Polsce ma także tę zaletę, że jest dość tania w porównaniu do równorzędnych odpowiedników w innych częściach Europy. Karty w stolicy i poza nią oferują dania takie jak krem z dyni z olejkiem, ravioli z dziczyzną i masłem rozmarynowym a także mus czekoladowy z yuzu na deser.

    Inspirowane Ameryką uliczne jedzenie i związane z tym festiwale mnożą się w całej Polsce pokazując, że jest to kraj nowoczesny, kwitnący, chłonący zachodnie trendy. Dawna stolica kraju Kraków jest gospodarzem corocznego Street Food Festival sierpniu, który przyciąga najlepsze food trucki i gości z całego świata, podczas gdy w listopadzie w Warszawie odbywa się Międzynarodowy Festiwal Czekolady i Słodyczy. Fani kuchni tradycyjnej powinni spróbować corocznego Festiwalu Pierogów w Krakowie, który w tym roku odbywa się już po raz dwunasty.

    1. Polskie jedzenie może być wegetariańskie, wegańskie czy bezglutenowe

    Weganin czy wegetarianin ma odwiedzić Polskę? Nie ma sprawy. Był czas, kiedy mięso dominowało w jadłospisie polskich kuchni i restauracji, jednak dziś zdrowa żywność, świeże warzywa i pozycje w menu takie jak burgery z roślin strączkowych, falafel czy surówki to norma. Specjalistyczne diety również nie są już wyzwaniem, a posiłki bezglutenowe stają się coraz popularniejsze. Jedna z popularnych warszawskich jadłodajni oferuje klasyczne, wegańskie i bezglutenowe zapiekanki – czyli grillowane bagietki z przybraniem przypominającym pizzę. Kawiarnie, bary z sokami i małe piekarnie coraz częściej spełniają różne potrzeby dietetyczne. Jednym z moich ulubionych polskich wegetariańskich dań są kopytka – małe kluski podawane z leśnymi grzybami. Grzybobranie uważano kiedyś za polski sport narodowy, więc przygotujcie się na wiele potraw z grzybów i leśnych zbiorów, w tym jagód i ziół.

    1. Tradycyjne polskie jedzenie rozgrzeje Cię zimą

    Regionalne polskie potrawy jak i te bardzo tradycyjne dania określane jako kuchnia staropolska przeżywają drugą młodość. Pierogi, czyli ręcznie lepione polskie kluski, wciąż są jedną z najbardziej znanych polskich potraw. Mogą być wypełnione ziemniakami i serem, kapustą, grzybami, mięsem a nawet owocami. Następnie gotowane lub smażone, a według bardzo starych przepisów nawet pieczone. Poza domową kuchnią można je jeść w lokalach zwanych pierogarniami, które właśnie w tym daniu się specjalizują. Pierogi to znakomite uliczne jedzenie, także warto rozglądać się za straganami serwującymi świeże i gorące.

    Inne rozgrzewające potrawy to między innymi barszcz, czyli zupa z buraków, oraz placki ziemniaczane, stanowiące rodzaj naleśnika podawanego z gulaszem, sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną. Na deser Polska chwali się swoimi pączkami i klasycznymi naleśnikami nadzianymi kremowym serkiem.

    1. Polska kuchnia ukształtowana jest przez wiele kuchni świat

    Może ci się wydawać, że trudno będzie znaleźć znahipoalergiczni_jabłka_polskane ci danie w kuchni polskiej. Jest wręcz przeciwnie, ponieważ wiele polskich dań wzorowanych jest na kuchni z innych krajów Europy. W 1518 roku włoska królowa Bona Sforza przybyła do Polski, aby wyjść za mąż za króla Zygmunta Starego. Przywiozła ze sobą włoskich kucharzy. Co prawda zboża i sezonowe warzywa były już wtedy w Polsce znane, to królowa Bona miała zaszczepić w kraju znajomość pomarańczy, cytryn, fig, szparagów, karczochów, pomidorów i granatów. Później, w XVIII wieku, duży wpływ na polskie potrawy wywarła kuchnia francuska, a położenie Polski na trasie tureckich szlaków handlowych dawało jej dostęp do licznych przypraw i egzotycznych składników takich jak goździki, cynamon, woda różana i migdały.

    1. Polskie jedzenie doskonale komponuje się z wódką

    Wódkę produkowano w Polsce już od średniowiecza, niektóre zapiski mówią nawet o VIII wieku. W swojej pierwotnej postaci stanowiła lek ludowy. Zaskakująco, wódka nie była na liście najważniejszych towarów eksportowych Polski w 2013 roku. Faktycznie Polska eksportuje głównie jabłka, ser, wieprzowinę, drób, wędzone ryby, pomidory i inne świeże lub mrożone owoce zarówno do sąsiednich państw jak i do państw położonych dalej jak Chiny, Wielka Brytania czy Zjednoczone Emiraty Arabskie. Spytajcie jednak kogokolwiek z czego najbardziej znana jest Polska i jestem pewna, że wódka będzie na czołowych pozycjach.

    Dziś żeby otrzymać oznaczenie autentycznej Polskiej wódki, musi być ona produkowana na terenie tego kraju, z tradycyjnych zbóż takich jak żyto, pszenica i jęczmień lub też z ziemniaków. Coraz bardziej popularnie są tournée kulinarne, gdzie tradycyjna kuchnia starannie dobrane wódki są na pierwszy planie.

    Polskie dania, które szczególnie dobrze pasują do wódki to śledź, tradycyjne wędliny, konserwowe warzywa w tym grzyby, dania z wieprzowiny jak kotlet schabowy. Słodsze wódki jak krupnik, śliwówka czy wiśniówka znakomicie komponują się z deserami.

    Nie macie czasu żeby odwiedzić Polskę? Wszędzie znajdują się polskie enklawy. Polska diaspora należy do jednych z największych na świecie, możliwe więc, że już odwiedziliście „Małą Polskę” w swoim własnym sąsiedztwie. Ponieważ ten rok stanowić będzie dziesiątą rocznicę wejścia Polski do Unii Europejskiej, Wielka Brytania i inne kraje Europy miały zauważyć u siebie wzrost liczby polskich restauracji i sklepików. Dzięki temu polskie jedzenie jest dostępne także poza granicami kraju.

    Ren Behan – jest brytyjską autorką artykułów o tematyce kulinarnej, stylistką i fotografem. Więcej informacji o niej znajdziesz na jej blogu Ren Behan Food. Ren wspiera kampanię „Polska. Spring into new.” Prowadzonej przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP na upamiętnienie 25 rocznicy upadku komunizmu.

    Tekst oryginalny

     

     

    Tags: polska kuchnia

    • Poprzedni artykuł Astma. Co choremu wolno, a czego nie powinien?
    • Kolejny artykuł Babi Targ – letnie wietrzenie szaf!

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    1 Komentarz

    1. meble kuchenne na wymiar lublin pisze:
      6 lutego 2019 o 14:41

      Wszystko się zgadza, tylko jak przyjedzie ktoś z zagranicy to i tak kończy podboje kulinarne w Polsce na pierogach i bigosie 😉

       
      Odpowiedz

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni_porady_alergiku_przywitaj_wiosne_w_pelnej_gotowosci Przywitaj wiosnę w pełnej gotowości Kwiecień 22, 2013
    • Bieg-czas-na-wzrok-hipoalergiczni-3 Pobiegli wspólnie dla podopiecznych domów dziecka Październik 16, 2018
    • hipoalergiczni-sniadanie-na-trawie Śniadanie na trawie Lipiec 21, 2012
    • hipoalergiczni-PROLAKTYNA-2018 PROLAKTYNA 2018 – trzecia edycja konferencji poświęconej karmieniu piersią Luty 21, 2018
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-sanara-patronat_1920x1080GREGG BRADEN: Human by Design – Człowiek jako Projekt19 lutego 2019
      • Golden-marketing-hipoalergiczni-porter-w-polsceNajważniejsza konferencja marketingowa tej wiosny – Michael E. Porter gościem Golden Marketing Conference18 lutego 2019
      • prenumerata-hipoalergiczni-luty-2019-news-coverMagazyn Hipoalergiczni – zimowe wydanie 2019 już w sprzedaży!1 lutego 2019
      • hipoalergiczni-niepotrzebnie-narazeni-baner-zaneta-geltz-fot.pexels.comNiepotrzebnie narażeni26 stycznia 2019
      • Dom pogrzebowy lublin on:Dieta na receptę
      • Żaneta Geltz on:Kwadrans dla Ziemi
      • kosmetyki wegańskie on:Kwadrans dla Ziemi
      • NSP Polska on:Bezglutenowa ciąża. Holistyczne podejście do leczenia bezpłodności.
    • POLECAMY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • PRENUMERATA

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dziecko eko etykiety gluten konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna medycyna chińska nauka objawy odkwaszanie organic prawo profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Facebook

    • Filmy

      • hipoalergiczni-esben-lunde-larsen-minister-srodowiska-i-zywnosci-2017-zaneta-geltzDania wzywa cały świat do pilnych działań!14 sierpnia 2018
      • hipoalergiczni-happy-evolution-2018-targi-Organic-and-Natural-Dubaj-1Targi Ekologiczne na Bliskim Wschodzie – podwajają swoją powierzchnię!12 sierpnia 2018
      • plakat-hipoalergiczni-festiwal-filmowy-fair-trade-4Fair Trade Film Festival – Kraków, Wrocław, Warszawa18 października 2017
      • hipoalergiczni-szamala-5-rytuałów-tybetańskich-marta-gładuń-żaneta-geltzGimnastyka podnosząca odporność7 października 2017
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Wywiady

      • Golden-marketing-hipoalergiczni-porter-w-polsceNajważniejsza konferencja marketingowa tej wiosny – Michael E. Porter gościem Golden Marketing Conference18 lutego 2019
      • prenumerata-hipoalergiczni-luty-2019-news-coverMagazyn Hipoalergiczni – zimowe wydanie 2019 już w sprzedaży!1 lutego 2019
      • Processed with VSCOcam with hb1 presetGluten jest bezużyteczny?13 stycznia 2019
      • hipoalergiczni-kwadrans-dla-ziemi-banerKwadrans dla Ziemi31 grudnia 2018
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • HOTJAR

    • Najnowsze

      • GREGG BRADEN: Human by Design – Człowiek jako Projekt19 lutego 2019
      • Najważniejsza konferencja marketingowa tej wiosny – Michael E. Porter gościem Golden Marketing Conference18 lutego 2019
      • Magazyn Hipoalergiczni – zimowe wydanie 2019 już w sprzedaży!1 lutego 2019
      • Niepotrzebnie narażeni26 stycznia 2019
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Dom pogrzebowy lublin on:Dieta na receptę
      • Żaneta Geltz on:Kwadrans dla Ziemi
      • kosmetyki wegańskie on:Kwadrans dla Ziemi
    • O nas

      Portal hipoalergiczni.pl działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej