Polska kuchnia narodowa ma złą sławę. Także wśród nas samych. Często nawet nie przypuszczamy, że w odpowiednim wydaniu może być zdrowa i lekka. A nawet wegetariańska, wegańska czy bezglutenowa. Czasem trzeba spojrzeć na pewne rzeczy z zewnątrz. To właśnie spojrzenie obcokrajowca może nam pokazać walory tego, co na naszych stołach gości od pokoleń.
Polskie jedzenie szybko zyskuje na popularności, szczególnie teraz, gdy słusznie miniona epoka komunizmu ustąpiła stabilnej ekonomicznie i demokratycznej Polsce, pozwalając jej tym samym rozkwitnąć. Minęło 25 lat od upadku komuny, w tym czasie Polska zmieniła się wręcz nie do poznania. Sposób myślenia w kategoriach braków dawno już minął. Obecnie polskie jedzenie jest szybkie, świeże i dobrze dostępne a firmy z sektora spożywczego i gastronomicznego popychają kraj do przodu w szybkim tempie.
Oto moje pięć powodów, dla których warto zakochać się w polskim jedzeniu:
-
Polska posiada gwiazdkę Michelin, uliczne jedzenie i festiwale czekolady
Warszawski szef kuchni Wojciech Amaro utrzymał swoją gwiazdkę prestiżowego przeglądu Michelin drugi rok z rzędu, pomagając tym samym miasto dotrzymać kroku takim stolicom jak Londyn. Podczas gdy restauracje epoki komunizmu był albo ‘w podziemiu’ albo ograniczały się do subsydiowanych przez państwo barów mlecznych, dziś sezonowość i lokalne produkty rządzą kartami dań komponowanymi przez polskich szefów kuchni, którzy szkolili się w najlepszych lokalach świata takich jak El Bulli i Noma.
Wykwintna kuchnia w Polsce ma także tę zaletę, że jest dość tania w porównaniu do równorzędnych odpowiedników w innych częściach Europy. Karty w stolicy i poza nią oferują dania takie jak krem z dyni z olejkiem, ravioli z dziczyzną i masłem rozmarynowym a także mus czekoladowy z yuzu na deser.
Inspirowane Ameryką uliczne jedzenie i związane z tym festiwale mnożą się w całej Polsce pokazując, że jest to kraj nowoczesny, kwitnący, chłonący zachodnie trendy. Dawna stolica kraju Kraków jest gospodarzem corocznego Street Food Festival sierpniu, który przyciąga najlepsze food trucki i gości z całego świata, podczas gdy w listopadzie w Warszawie odbywa się Międzynarodowy Festiwal Czekolady i Słodyczy. Fani kuchni tradycyjnej powinni spróbować corocznego Festiwalu Pierogów w Krakowie, który w tym roku odbywa się już po raz dwunasty.
-
Polskie jedzenie może być wegetariańskie, wegańskie czy bezglutenowe
Weganin czy wegetarianin ma odwiedzić Polskę? Nie ma sprawy. Był czas, kiedy mięso dominowało w jadłospisie polskich kuchni i restauracji, jednak dziś zdrowa żywność, świeże warzywa i pozycje w menu takie jak burgery z roślin strączkowych, falafel czy surówki to norma. Specjalistyczne diety również nie są już wyzwaniem, a posiłki bezglutenowe stają się coraz popularniejsze. Jedna z popularnych warszawskich jadłodajni oferuje klasyczne, wegańskie i bezglutenowe zapiekanki – czyli grillowane bagietki z przybraniem przypominającym pizzę. Kawiarnie, bary z sokami i małe piekarnie coraz częściej spełniają różne potrzeby dietetyczne. Jednym z moich ulubionych polskich wegetariańskich dań są kopytka – małe kluski podawane z leśnymi grzybami. Grzybobranie uważano kiedyś za polski sport narodowy, więc przygotujcie się na wiele potraw z grzybów i leśnych zbiorów, w tym jagód i ziół.
-
Tradycyjne polskie jedzenie rozgrzeje Cię zimą
Regionalne polskie potrawy jak i te bardzo tradycyjne dania określane jako kuchnia staropolska przeżywają drugą młodość. Pierogi, czyli ręcznie lepione polskie kluski, wciąż są jedną z najbardziej znanych polskich potraw. Mogą być wypełnione ziemniakami i serem, kapustą, grzybami, mięsem a nawet owocami. Następnie gotowane lub smażone, a według bardzo starych przepisów nawet pieczone. Poza domową kuchnią można je jeść w lokalach zwanych pierogarniami, które właśnie w tym daniu się specjalizują. Pierogi to znakomite uliczne jedzenie, także warto rozglądać się za straganami serwującymi świeże i gorące.
Inne rozgrzewające potrawy to między innymi barszcz, czyli zupa z buraków, oraz placki ziemniaczane, stanowiące rodzaj naleśnika podawanego z gulaszem, sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną. Na deser Polska chwali się swoimi pączkami i klasycznymi naleśnikami nadzianymi kremowym serkiem.
-
Polska kuchnia ukształtowana jest przez wiele kuchni świat
Może ci się wydawać, że trudno będzie znaleźć znane ci danie w kuchni polskiej. Jest wręcz przeciwnie, ponieważ wiele polskich dań wzorowanych jest na kuchni z innych krajów Europy. W 1518 roku włoska królowa Bona Sforza przybyła do Polski, aby wyjść za mąż za króla Zygmunta Starego. Przywiozła ze sobą włoskich kucharzy. Co prawda zboża i sezonowe warzywa były już wtedy w Polsce znane, to królowa Bona miała zaszczepić w kraju znajomość pomarańczy, cytryn, fig, szparagów, karczochów, pomidorów i granatów. Później, w XVIII wieku, duży wpływ na polskie potrawy wywarła kuchnia francuska, a położenie Polski na trasie tureckich szlaków handlowych dawało jej dostęp do licznych przypraw i egzotycznych składników takich jak goździki, cynamon, woda różana i migdały.
-
Polskie jedzenie doskonale komponuje się z wódką
Wódkę produkowano w Polsce już od średniowiecza, niektóre zapiski mówią nawet o VIII wieku. W swojej pierwotnej postaci stanowiła lek ludowy. Zaskakująco, wódka nie była na liście najważniejszych towarów eksportowych Polski w 2013 roku. Faktycznie Polska eksportuje głównie jabłka, ser, wieprzowinę, drób, wędzone ryby, pomidory i inne świeże lub mrożone owoce zarówno do sąsiednich państw jak i do państw położonych dalej jak Chiny, Wielka Brytania czy Zjednoczone Emiraty Arabskie. Spytajcie jednak kogokolwiek z czego najbardziej znana jest Polska i jestem pewna, że wódka będzie na czołowych pozycjach.
Dziś żeby otrzymać oznaczenie autentycznej Polskiej wódki, musi być ona produkowana na terenie tego kraju, z tradycyjnych zbóż takich jak żyto, pszenica i jęczmień lub też z ziemniaków. Coraz bardziej popularnie są tournée kulinarne, gdzie tradycyjna kuchnia starannie dobrane wódki są na pierwszy planie.
Polskie dania, które szczególnie dobrze pasują do wódki to śledź, tradycyjne wędliny, konserwowe warzywa w tym grzyby, dania z wieprzowiny jak kotlet schabowy. Słodsze wódki jak krupnik, śliwówka czy wiśniówka znakomicie komponują się z deserami.
Nie macie czasu żeby odwiedzić Polskę? Wszędzie znajdują się polskie enklawy. Polska diaspora należy do jednych z największych na świecie, możliwe więc, że już odwiedziliście „Małą Polskę” w swoim własnym sąsiedztwie. Ponieważ ten rok stanowić będzie dziesiątą rocznicę wejścia Polski do Unii Europejskiej, Wielka Brytania i inne kraje Europy miały zauważyć u siebie wzrost liczby polskich restauracji i sklepików. Dzięki temu polskie jedzenie jest dostępne także poza granicami kraju.
Ren Behan – jest brytyjską autorką artykułów o tematyce kulinarnej, stylistką i fotografem. Więcej informacji o niej znajdziesz na jej blogu Ren Behan Food. Ren wspiera kampanię „Polska. Spring into new.” Prowadzonej przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP na upamiętnienie 25 rocznicy upadku komunizmu.
i bardzo dobrze ,kuchnia polska jest super ,wódka niekoniecznie musi być ale kocham pierogi i barszcz czerwony , mój facet robi rewelacyjne pierogi ze szpinakiem ,każdy z nas się nimi zajada ,najlepsze w nich jest to że każdy do środka może dodać to co lubi , nie zapomnijmy o naszych polskich kiszonkach w których wiedziemy prym
Wszystko się zgadza, tylko jak przyjedzie ktoś z zagranicy to i tak kończy podboje kulinarne w Polsce na pierogach i bigosie 😉