Uszkodzona bariera skóry umożliwia penetrację substancji chemicznych i czynników zakaźnych. Uszkodzenie może być wywołane wysuszeniem skóry na skutek nieodpowiedniego mydła. Może to powodować stan zapalny i osłabienie, powodując zaburzenia równowagi mikrobiologicznej skóry. Wzrost złych bakterii, takich jak Staphylococcus aureus czy Propionibacterium acnes wytwarza szkodliwe enzymy, które mogą powodować trądzik.
TEKST: dr Sanghyun Lim
ROZMAWIAŁA I TŁUMACZYŁA: Paulina Owczarzak-Baran
Paulina Owczarzak-Baran: Ostatnio dużo mówi się o tym, że pozytywne bakterie są istotne dla naszego życia i zdrowia, co to dokładnie oznacza?
dr Sanghyun Lim: Ludzki mikrobiom jest to zbiór wszystkich mikroorganizmów żyjących w naszym organizmie. Zróżnicowany zakres bakterii jest klasyfikowany do dobrych bakterii, które odgrywają ważną rolę w odporności i odżywianiu, a także złych bakterii wytwarzających toksyny. W pewnych okolicznościach, takich jak stres, antybiotyki i szkodliwe środowisko – równowaga mikrobiologiczna zostaje zakłócona, a ciągła dysbioza może nas doprowadzić do choroby.
POB: Czy nie możemy po prostu pić kombuchy i jeść sfermentowanych warzyw, aby zachować równowagę? Jakie jest wyzwanie, przed którym stoimy?
SL: Zrównoważona mikrobiota jelitowa wiąże się rzeczywiście ze zdrowym stylem życia. Wymaga ona czynnika wzrostu i rozwoju, który jest głównie dostarczany z pożywienia. Tak więc ważne jest, aby jeść dobrej klasy posiłki, które pomogą utrzymać równowagę bakterii jelitowych. Często jesteśmy narażeni na śmieciowe jedzenie, które zaburza bakterie w naszych jelitach i wywołuje choroby, jednocześnie sprawiając, że nie jest nam wcale tak łatwo go odrzucić. Mimo, że poprawia się jakość życia, to stan homeostazy bakterii jelitowych jest zagrożony przez szkodliwe czynniki środowiskowe i pokarmowe. Można spożyć sfermentowaną herbatę i warzywa, to jednak nie wystarczy, by utrzymać skład i funkcję zdrowej mikrobioty w jelitach, ponieważ musimy wziąć pod uwagę szereg innych niekorzystnych czynników. Wskazana jest interakcja probiotyków z dozą własnych bakterii, która kolonizuje się w jelicie, co pozwala na utrzymanie równowagi mikrobiotycznej jelit.
POB: Producenci niektórych wyrobów spożywczych przekonują nas, że powinniśmy kupować ich produkty, ponieważ zawierają one „bakterie mlekowe”. Czy powinniśmy im wierzyć i kupić, czy jest to tylko sztuczka marketingowa?
SL: Bez wątpienia interwencja probiotyków jest pomocna dla jelit, a także w ograniczeniu złych bakterii. Prowadzone są badania kliniczne z udziałem probiotyków w przypadku różnych chorób, takich jak cukrzyca, atopia, otyłość, a nawet nowotwory. NCBI, czyli Krajowe Centrum Informacji o Biotechnologii, umożliwia dostęp do informacji biomedycznych i genomowych, a na obecną chwilę (październik 2017 r.) dostarcza już ponad 2800 prac naukowych dotyczących badań klinicznych z zastosowaniem probiotyków. Istnieją niezbite dowody na to, że interwencja probiotyczna jest słuszna, aby utrzymać i odzyskać zdrowie. Nawet zdrowe osoby powinny przyjmować probiotyki, gdyż jest to pomocne dla utrzymania homeostazy bakterii jelitowych poprzez promowanie szybszego odzyskiwania równowagi lub zmniejszenia postępowania zaburzenia mikrobioty, powstałego na skutek działania czynników szkodliwych.
Każdy gatunek lactobacillus i bifidobacterium znane jako probiotyki, mają różne geny, posiadające swoją własną charakterystykę. Probiotyki produkowane przez różne firmy mogą zatem wykazywać różne efekty ze względu na różne poziomy tolerancji wobec kwasów żółciowych i kolonizacji powierzchni śluzówki w przewodzie pokarmowym. Technologia powlekania chroniąca probiotyki przed kwasami i gwarantowana ilość bakterii oparta na technologii fermentacji jest ważnym czynnikiem przy uważnym wyborze probiotyków.
A jeśli o tym mówimy, to probiotyki Duolac (Cell Biotech) są pokryte podwójną powłoką, która pomaga przeżyć w kwaśnym odczynie pH2 w żołądku, a kolonizacja bakterii w jelicie będzie lepsza niż bakterii bez powlekania.
POB: Co dokładnie robią bakterie dla równowagi naszej skóry?
SL: Warstwa bakteryjna wpływa na układ odpornościowy skóry przez wzajemne relacje. Ponadto, mikrobiota skóry przyczepia się do wolnych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do niskiego pH ~ 5 na skórze, powodując środowisko niekorzystne dla wzrostu szkodliwych bakterii. Uszkodzona bariera skóry umożliwia penetrację substancji chemicznych i czynników zakaźnych. Może to powodować stan zapalny i osłabienie skóry, powodując zaburzenia równowagi mikrobiologicznej skóry. Wzrost złych bakterii, takich jak Staphylococcus aureus [Gronkowiec złocisty] czy Propionibacterium acnes [trądzik] wytwarza szkodliwe enzymy, które mogą powodować trądzik.
Bakteriocyny wydzielane przez probiotyki mogą hamować wzrost patogenów na skórze, tworząc zagłębienia w ścianach komórek niechcianych bakterii. Preparaty Lacto Clear korzystają z naturalnych bakteriocyn pochodzących z probiotyków działających na niekorzyść szkodliwych bakterii, a nie zawierających dobre bakterie. Pomagają one w szybkim czasie przywrócić normalną równowagę bakteryjną skóry, co ostatecznie ją również chronić. Są to 3 preparaty pielęgnacyjne o całkowicie odmiennym zadaniu w porównaniu do zwykłych kosmetyków.
POB: Jaka grupa wiekowa jest najbardziej narażona na niedobór bakterii?
SL: Kompozycja i różnorodność ludzkiej mikrobioty zmieniają się wraz z biegiem lat. Dlatego też wszystkie grupy wiekowe potrzebują odpowiedniego uzupełnienia probiotyków. Na przykład dziecko karmione piersią ma w diecie więcej bifidobacterii – które odgrywają rolę w budowaniu odporności i odżywianiu małych dzieci – niż karmione mlekiem sztucznym. W przypadku niemowląt aktynobakterie, w tym bifidobacteria jako główne bakterie, są niezbędne dla ich zdrowia. U dorosłych stosunek masy kostnej wzrasta, a równowaga bakteryjna jest najważniejszym czynnikiem utrzymania zdrowego stylu życia. Wadliwa mikrobiota jest głównym czynnikiem utraty zdrowia. W starszym wieku różnorodność bakteryjna ulega dramatycznej redukcji, co prowadzi do rozwoju choroby.
Stosowanie probiotyków o odpowiedniej kompozycji w zależności od wieku jest więc szansą na utrzymanie zdrowego trybu życia. Produkty Duolac takie jak Doulac Baby, Duolac Kids, Duolac D-drops, Duolac Moms, Duolac Gold są doskonałym przykładem rozwiązania, stosowanym od wielu lat.
POB: Czy dzięki bakteriom żyjemy dłużej?
SL: Naukowcy określają mikrobiom drugim co do ważności genomem, zaraz po genomie ludzkim, co określa znaczenie bakterii dla zdrowia ludzkiego. Pozwolę sobie tutaj przedstawić, jak ważny jest mikrobiom dla naszego zdrowia za pomocą wyniku eksperymentu opublikowanego przez magazyn „The Science” w 2013 roku. Otóż mikrobiota wyodrębniona z bliźniąt (jedna z sióstr szczupła, druga otyła) została przeniesiona do dwóch grup myszy wolnych od mikrobów. Kilka tygodni po spożywaniu diety o wysokiej zawartości węglowodanów, myszy skolonizowane przez drobnoustroje pochodzące od szczupłej siostry wyglądały szczupło, ale druga grupa myszy z mikrobiotą od otyłej siostry – była otyła. Takie badania wskazują, że probiotyki są w stanie zarządzać mikrobiotą w pozytywny sposób, dlatego tak wiele podmiotów zajmuje się wytwarzaniem probiotyków.
Naukowcy twierdzą, że nadeszła era mikrobiomu, co wskazuje na znaczenie dobroczynnych bakterii dla zachowania zdrowia. Probiotyki są kręgosłupem, a także spustem dla utrzymania homeostazy bakterii jelitowych. A więc jakość życia jest zależna od drugiego genomu w naszym ciele.
Słowniczek:
* mikrobiom – całkowita pula genów bakterii i pozostałych mikroorganizmów w danym miejscu (np. jelicie człowieka, na jego skórze)
* mikrobiota – liczba sumaryczna bakterii i pozostałych mikroorganizmów współistniejących w danym miejscu (np. jelicie człowieka, na jego skórze)
Dr Sanghyun Lim
jest absolwentem Uniwersytetu Dalhousiego w Kanadzie oraz Uniwersytetu A&M w Teksasie (USA), dr nauk biologicznych, specjalista biochemii i inżynierii genetycznej. W Cell Biotech Co., Ltd. zajmuje się badaniami naukowymi. Wykładowca podczas międzynarodowych konferencji w zakresie „Dobrych i złych bakterii w jelicie” w Korei, w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych i Belgii, a także autor wielu publikacji do takich czasopism jak: „Frontiers in Microbiology”, „The Americas Journal of Plant Science and Biotechnology”, czy „Journal of Plant Biology”.
Więcej informacji: www.cellbiotechint.com,
kontakt w sprawie współpracy: mhh@cellbiotechint.com