Ból głowy, katar, zapalenie stawów, zatrucie pokarmowe, przeziębienie. Wszystkich nas spotykają różne dolegliwości zdrowotne. Jak im zapobiec? Sięgnąć po przyprawy! Oto sześć naturalnych specyfików, dzięki którym unikniemy nieprzyjemnego bólu i wizyty u lekarza.
KURKUMA
Ta, znana już z czasów starożytnych, przyprawa słynie ze swoich właściwości cytotoksycznych. Kurkumina znajdująca się w niej niszczy komórki nowotworowe oraz zapobiega ich powstawaniu. Kurkuma jest przeciwzapalna, goi układ pokarmowy, a jej regularne stosowanie reguluje poziom trójglicerydów i insuliny we krwi.
CYNAMON
Ta chętnie dodawana do słodkich potraw przyprawa zawiera aktywny składnik o nazwie aldehyd cynamonowy. Zmniejsza on poziom „złego” cholesterolu (LDL), jednocześnie poprawiając stan „dobrego” cholesterolu (HDL). Cynamon zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, dzięki czemu słabnie ryzyko cukrzycy. Natomiast wysoka zawartość przeciwutleniaczy chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i działaniem wolnych rodników. jadowitych użądleniach i ukąszeniach.
IMBIR
Imbir to przyprawa, bez której nie wyobraża sobie życia żaden mieszkaniec Azji. Olejek zawarty w kłączu imbiru ułatwia trawienie, łagodzi mdłości i bóle miesiączkowe. To najlepszy lek na przeziębienie i migrenę, ponieważ jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Imbir ma także działanie odkażające i odświeżające, a szczypta sproszkowanej przyprawy dodana do kawy niweluje wszystkie jej szkodliwe właściwości.
KARDAMON
Kardamon to jedna z najstarszych przypraw. Wspaniała dla osób na diecie, ponieważ, dzięki regulowaniu przemiany materii, wykazuje działanie odchudzające. Ponadto ma właściwości antyseptyczne, wspomaga wchłanianie pokarmów, ułatwia trawienie białek oraz przeciwdziała zapaleniom jamy ustnej. Pomaga w łagodzeniu bóli reumatycznych. W Chinach kardamon stosowany jest także jako antidotum przy jadowitych użądleniach i ukąszeniach.
CHILI
Wiele osób twierdzi, że ostre przyprawy im szkodzą. To nieprawda. Wbrew pozorom chili działa korzystnie na przewód pokarmowy, reguluje perystaltykę jelit, a kapsaicyna w nim zawarta ma działanie przeciwnowotworowe. Papryka chili działa także na chroniczne bóle głowy czy stawów. Wystarczy 1/8 łyżeczki dodana do potrawy, aby poczuć dobre działanie tej ostrej papryczki.
TYMIANEK
Tymianek jest dobry na ostre zatrucia pokarmowe. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie oraz zwalcza gronkowca, a nawet bakterię E. Coli. Ponadto przyprawa ta wzmacnia sprawność układu nerwowego, pobudza sprawność umysłową oraz jest świetnym środkiem na kaszel. Zaleca się spożywania ok. pół łyżeczki tymianku trzy razy w tygodniu.
Przyprawy dzięki uprzejmości Natur Bio
Opracowała: Daria Antonatus