• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • To może być HIT !!!

        40 komentarzy

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami

        Luty 20, 2021

      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?

        Luty 15, 2021

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Jurek on:

        Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard

      • Ewa on:

        To może być HIT !!!

    0

    Jedzenie · Porady · Sposoby na zdrowie

    Rozgrzewające jedzenie i napoje Co jeść, gdy na zewnątrz straszy mróz?


    • dodany przez Asia Wieruszewska
    • Luty 15, 2016

    herbata2

    W zimowe dni największą zmorą jest doskwierający zewsząd chłód. Czy oprócz ciepłych ubrań i zaszycia się w domowych pieleszach możemy zrobić coś jeszcze, żeby rozgrzać nasze ciała i umysły? Odpowiedź znajdziemy w naszych kuchniach i spiżarniach.

    W myśl filozofii Wschodu

    Tradycyjna Medycyna Chińska dużą wagę przykłada do właściwości miódchłodzących bądź rozgrzewających pożywienia. Według systemu pięciu przemian wszystkie produkty spożywcze mają w sobie specyficzną dla siebie energię, która może chłodzić lub rozgrzewać organizm. I tak na przykład wśród produktów ogrzewających znajdziemy pikantne przyprawy takie jak pieprz, chili, imbir czy mieszanki typu curry lub garam masala. Bardzo rozgrzewać mają też mocne alkohole.Słabsze właściwości ogrzewające mają mieć niektóre warzywa takie jak marchew, czosnek, cebula oraz liczne zioła w tym tymianek, rozmaryn czy bazylia. Po przeciwnej stronie spektrum znajdziemy chłodzące produkty takie jak większość owoców i warzyw. Według medycyny chińskiej znaczenie ma także sposób, w jaki przygotowujemy potrawy. Gotowanie w wodzie, na parze czy jedzenie na surowo „ochładza” produkty. Pieczenie, smażenie czy grillowanie ma mieć odwrotne działanie.

    Tradycja czasem powinna ustąpić rozsądkowi

    kakaoChociaż Tradycyjna Medycyna Chińska liczy sobie już tysiące lat, to po dziś dzień nie udało się udowodnić prawdziwości niektórych z jej twierdzeń czy skuteczności niektórych terapii. Podobnie sprawa ma się z właściwościami termicznymi pożywienia i zaleceniami dietetycznymi na zimniejsze pory roku. Z całą pewnością powinniśmy stronić zimą od spożywania wysokoprocentowych alkoholi. Chociaż przynoszą one subiektywne odczucie ciepła, to faktycznie powodują one poszerzanie się naczyń krwionośnych i przyspieszają wychłodzenie organizmu. Nie powinniśmy także unikać świeżych owoców i warzyw. Odpowiednia ilość witamin w czasie zwiększonej zachorowalności jest podstawą zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.

    Jak żyć?

    Co zatem powinniśmy jeść? Przede wszystkim nasza dieta zimą i jesienią powinna być bogata w witaminy i minerały(sole mineralne), a także energię z właściwego źródła. Ze względu na niską temperaturę nasze ciała będą potrzebowały więcej „paliwa”. Dieta zimowa nie powinna być zbyt ciężka i tucząca – zimą herbatałatwiej o przybranie na wadze. Hitem zimowych jadłospisów powinny być ciepłe napoje, szczególnie różnego rodzaju napary – herbaty tradycyjne, ziołowe czy owocowe. Fantastyczne zimą jest również kakao, które możemy przygotować zarówno z użyciem mleka jak i wody. Znakomicie smakuje z dodatkiem cynamonu. Stawiajmy także na pożywne zupy z dużą ilością warzyw. Krem z brokułów, zupa marchwiowa czy z białej kapusty nie tylko rozgrzeją, lecz także skutecznie zwalczą głód. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na warzywa i owoce zimą. Wśród świeżych możemy mieć ograniczony wybór, a te dostępne mogą być mniej bogate w składniki ze względu na brak odżywczego słońca. Sięgajmy wówczas po mrożonki, kiszonki czy domowe przetwory. Zbierane w szczycie sezonu nie tracą cennych witamin, te kiszone wręcz potrafią być bardziej wartościowe niż świeże. Jeśli chodzi o źródła energii, zadbajmy o to, by nie były to łatwo przyswajalne proste cukry. Zainteresujmy się warzywami korzeniowymi – świetne zimą są potrawy z buraków – dodajmy do tego różne rodzaje kasz. Na śniadania zjadajmy za to zawsze coś ciepłego, najlepiej produkty zbożowe.

    Gorąca owsianka z owocami to znakomity początek dnia!

    Krzysztof Paszkiewicz

    Tags: dietażywność

    • Poprzedni artykuł Efektywność energetyczna motorem rozwoju
    • Kolejny artykuł Dla kogo jest krem Baby?

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni_maz_na_porodowce Mąż na porodówce – sekrety szczęśliwego rodzinnego porodu Listopad 19, 2013
    • hipoalergiczni_sposoby_na_zdrowie_inne_alergia_przyprawiajaca_o_bol_glowy Alergia przyprawiająca o ból głowy Maj 23, 2013
    • Hipoalergiczni okładka przycisk w pilocie uspokój dziecko Przycisk na pilocie: „Uspokój dziecko” nie działa!? Czerwiec 27, 2019
    • Hipoalergiczni_Spis-tresci-luty-2019-Kamila-szczawinska-kopia Magazyn Hipoalergiczni – wiosenne wydanie 2019 już w sprzedaży! Maj 1, 2019
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • pexels-anna-shvets-hipoalergiczni-zero-wasteCzy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • hipoalergiczni-jak-nie-dać-się-złamać-fizjoterapeuta-Joanna-WieruszewskaJak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-bio-piekarz-bogdan-smolorz-banerBogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • hipoalergiczni-wywiad-monika-ptak-korbacz-ajurwedyjska-droga-do-odpornosci-dietaAjurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Bogdan Smolorz upiecze bezglutenowy chleb dla osób z wykluczeniami20 lutego 2021
      • Czy możemy utrzymać styl życia zero waste w czasach pandemii?15 lutego 2021
      • Jak nie dać się złamać? Jak naturalnie stymulować organizm do samoleczenia?12 lutego 2021
      • Ajurwedyjska droga do odporności – radzi Monika Ptak-Korbacz4 lutego 2021
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Jurek on:Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard
      • Ewa on:To może być HIT !!!
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej