• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego

        Styczeń 8, 2021

      • Twój oddech potrzebuje pomocy?

        Grudzień 23, 2020

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Tomson on:

        Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?

      • Krystyna on:

        To może być HIT !!!

    4

    Jedzenie · Porady · Sposoby na zdrowie · Wywiady

    Smak to alchemia w ustach


    • dodany przez Anna Siódmak
    • Marzec 14, 2014

    hipoalergiczni_szef_irek_ciastoZdrowie zaczyna się od odżywiania. W Kalifornii czy w Londynie na warsztaty raw food, czyli surowego jedzenia przychodzi nawet 1000 osób jednorazowo. W Polsce to wciąż jedynie ciekawostka. Nowojorski, a teraz także polski kucharz, Irek, tłumaczy nam, na czym polega fenomen raw food i w jaki sposób przenieść tę dietę do Polski.

    Hipoalergiczni: Co to jest dieta raw food, czy jedzenie surowych warzyw na pewno mi nie zaszkodzi?

    Irek: Dieta raw food to niezwykle silny prąd żywieniowy, który powstał w USA. Przestawiają się na nią przede wszystkim hipoalergiczni_irek_czekoladabardzo bogaci ludzie, świadomi. Można powiedzieć, że zagłębiem tego ruchu jest Kalifornia, tam zresztą rodzi się większość ruchów związanych ze zdrowym życiem. Dieta raw food w takiej formie, w jakiej znana jest w USA w Polsce nie miałaby racji bytu. Ja osobiście bardzo ją zmodyfikowałem, między innymi odrzucając produkty najczęściej wywołujące alergie. W wersji amerykańskiej tego sposobu odżywiania roi się od bananów, nerkowców, a także produktów, które na surowo niekoniecznie nam służą. U mnie składniki są czysto terapeutyczne, a potrawy wręcz zaprojektowane, aby korzystnie wpływać na zdrowie.

    H: Czy rola blendera w tej diecie ma rzeczywiście znaczenie?

    I: Blender odgrywa bardzo ważną rolę w diecie raw food. Można powiedzieć, że pełni on podobną funkcję do gotowania – rozdrabnia komórki warzyw i owoców, aby Preparację w blenderze nazwałbym imitacją gotowania.były łatwiej przyswajalne. Wszystko dzięki temu, że jego ostrze obraca się nawet 37 000 razy na minutę. Takie jedzenie jest surowe, ale nie jest nieobronione. Dzięki preparacji w blenderze na pewno staje się łatwiej strawne. Nazwałbym to nawet imitacją gotowania. W gotowaniu komórki pękają pod wpływem temperatury, a tutaj są mechanicznie cięte, ale efekt jest ten sam. Kiedy ja przygotowuję zupę dla osoby, która ma problemy z trawieniem, być może nie wchłania tak szybko pokarmu, wrzucam do blendera nawet takie dodatki jak orzechy czy słonecznik.

    H: Czy warzywa są ciężkostrawne?

    I: Należy pamiętać, że te warzywa, które teraz trafiają na nasze stoły zostały poddane kilkusetletniej selekcji. Uprawiano tylko te, które są smaczne i miękkie. Gdyby ktoś miał okazję spróbować jakiegokolwiek warzywa rosnącego na dziko, przekonałby się, że jest w nim gorycz, jego struktura jest bardziej zbita, mniej przystępna dla człowieka. Nie ma w naturze czegoś takiego jak marchew czy buraki, to wszystko wytworzył postęp rolnictwa. Niezwykle ważne znaczenie ma dla nas smak. Jako kucharz uważam, że smak to taka alchemia, która dzieje się w ustach, która powoduje wydzielanie się śliny – najwspanialszej substancji, jaką produkuje nasze ciało. Dobry kucharz w restauracji zawsze pamięta, że ślinka musi lecieć.

    hipoalergiczni_szef_irek_pizzasH: Nazywa Pan swoją dietę terapeutyczną, co to oznacza?

    I: Bardzo nie lubię słowa dieta, bo kojarzy się z jakimś wyrzeczeniem, z czymś do czego się trzeba zmuszać. Wolę piękne polskie słowo – żywienie, bo jedząc, odżywiamy organizm. Żywienie terapeutyczne bierze więc pod uwagę działanie i potrzeby naszego układu pokarmowego. To jest terapia dla naszego żołądka, ale dzięki temu też dla naszego samopoczucia.

    H: Podobno radził się Pan szamanów. Czy w USA szamani pełnią ważną rolę?

    I: O tak, konstytucja Stanów Zjednoczonych broni prawa do kultu religijnego. Indiańscy szamani mogą więc praktykować swoje ceremonie, a także stosować rośliny znane z wpływu na świadomość bez prawnych konsekwencji. Nikt im nie zabroni importowania kaktusów z Meksyku. Ta szamańska tradycja jest więc wciąż żywa i co najważniejsze chroniona.

    H: Co zawiera Pana napój terapeutyczny, skąd pomysł na taki produkt?

    I: To jest napój, który powstał u mnie w kuchni. Z kolegą założyłem firmę z zamysłem, aby robić coś zdrowego. Zaczynaliśmy w naprawdę prostych warunkach – sami rozlewaliśmy do butelek, sami naklejaliśmy etykiety. Zainwestowaliśmy w wózeczek doczepiany do roweru i ruszyliśmy w przejażdżkę po Manhattanie, po sklepach ze zdrową żywnością. To był wtedy jedyny niepasteryzowany napój na rynku, więc zostawialiśmy w każdym sklepie raptem po kilka sztuk napoju. Po jakimś czasie sprzedaż bardzo wzrosła, najpierw to były setki, w końcu tysiące. Musieliśmy zatrudnić ludzi do sprzedaży. A co to jest dokładnie? Napój na bazie kurkumy z imbirem, sokiem z cytryny, kardamonem, solą…Wszystko ekologiczne i świeże.

    H: Czy tradycyjna polska kuchnia jest Pana zdaniem zdrowa?

    I: Tradycyjna polska kuchnia ma nam wiele do zaoferowania. Nie wiem, co się z nią teraz stało, ale po powrocie do Polski po ponad 20 latach, widzę, że polskie stoły Trudno wymagać od Polaków, aby jedli surowe warzywa i owoce przez cały rok, bo to nie jest ten klimat.zdominowała moda na różne obce smaki. Ja, co prawda, mówię o diecie raw food, ale jak już wspomniałem, trudno wymagać od Polaków, aby jedli surowe warzywa i owoce przez cały rok, bo to nie jest ten klimat. To, co jest piękne w polskiej kuchni to sezonowość, która rządziła nami przez wiele setek lat. Zimą nie jadało się wcale owoców, tylko kapustę, ogórki kiszone, ziemniaki, to co dało się przechować. Kasze to przecież doskonałe bogactwo wszelkich minerałów. Nie bez powodu zimą mamy ochotę na ciepłą zupę – to naturalny odruch, potrzeba ogrzania organizmu, gdy za oknem temperatury nie rozpieszczają. Latem, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców, surowe jedzenie jak najbardziej, a zimą nie ma nic piękniejszego niż ziemniaki ze smalcem.

    H: Czyli nie warto być żywieniowym fundamentalistą?

    I: Absolutnie nie, zdrowe żywienie powinno otwierać nam oczy i poszerzać horyzonty, a nie sprawiać, że nie dostrzegamy prawdziwych problemów. Na przykład soja jest bardzo nieprzyjazną rośliną w uprawie, jeśli chodzi o środowisko. Jest wycinane mnóstwo połaci lasów, aby zasiać soję, która zresztą jest w ogromnej części modyfikowana genetycznie. Jestem jak najbardziej sercem z ideą wegetarianizmu, ale nie oszukujmy się, jeśli rolnik ma świnię i w domu się nie przelewa, to nie może skazać swojej rodziny na głód w imię wyższych idei. On musi zjeść tę świnię i nie można mieć mu tego za złe. Inną kontrowersję stanowią ogromnie modne owoce morza. Co to za pokarm dla Polaka? Często wiezione są tysiące kilometrów w substancjach, które je konserwują. To nie jest ani zdrowe, ani bezpieczne. Zdrowe żywienie więc tak, ale z rozsądkiem, dopasowane do warunków, w jakich żyjemy.

    hipoalergiczni_szef_irek_portret

    Szef Irek – jak sam o sobie mówi, jest kucharzem terapeutą. Karierę zaczynał w słynnej nowojorskiej restauracji „Jubb’s Longevity”. Jest twórcą napoju terapuetycznego Tumeric. Obecnie wraz z żoną i synkiem żyję między Nowym Jorkiem a polską wsią.

     

    Więcej na: http://szefirek.pl

    Tags: alergia pokarmowadietazdrowa żywność

    • Poprzedni artykuł Jak się robi kobiecy biznes w Poznaniu?
    • Kolejny artykuł Dekalog zaradnej mamy

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    4 Komentarze

    1. justyna pisze:
      26 marca 2014 o 14:17

      Zapraszam do obejrzenia programu kulinarnego Irka “Żywienie terapeutyczne” w Tagen :) pysznie i zdrowo :)

       
      Odpowiedz
    2. Adamus pisze:
      15 marca 2014 o 17:21

      no i pięknie ,jak facet się weźmie za coś to efekty widać ,fajnie,że ktoś dostosowałł tę nowość do naszej diety i możliwości i aż serce rośnie,że ziemniaczki ze smalcem są dobre zimą:).do takich pyr zupka kapuśniaczek i palce lizać..

       
      Odpowiedz
    3. Angelika pisze:
      14 marca 2014 o 21:00

      zamawiam tę czekoladę!!!! Gdzie można kupić???

       
      Odpowiedz
      • Agnostik pisze:
        18 marca 2014 o 15:08

        ja tez…wyglada pieknie i az slinka leci……mmmmmm kocham jeść a słowo alchemia kojarzy mi sie z dawnymi szmanami i czymś magicznym:)

         
        Odpowiedz

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni-piramida-zywienia-ruch Co jeść – czyli nowa piramida żywienia wg Uniwersytetu Hardvard Listopad 2, 2015
    • hipoalergiczni_usa_9_produktów_mąka Dozwolone w Ameryce, zabronione gdzie indziej: 9 produktów spożywczych, o których trzeba wiedzieć Marzec 27, 2015
    • hipoalergiczni_sposoby_na_zdrowie_inne_hipoalergiczne_wnetrza Hipoalergiczne wnętrza Maj 6, 2013
    • hipoalergiczni-dom-alergika-mtł-łódź-2017-0 Projekt „Dom Alergika” to pomysł dla zdrowych i przezornych oraz dla alergików zainteresowanych wyjściem z alergii Październik 29, 2017
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Roztocze w powiększeniuJak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Oily skin and clear skin. Two photos before and after. Portrait of a girl with problem skinZmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • Żaneta Geltz Happy Evolution BanerHappy Evolution – wybierz coś dla siebie6 grudnia 2020
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • hipoalergiczni-czy-od-sprzatania-mozna-miec-astme1Czy od sprzątania można zachorować? Astma a środki czyszczące i odkażające30 listopada 2020
      • hipoalergiczni-wywiad-piotr-czajkowski-talent-motywuje-do-wdziecznosci-11Talent motywuje mnie do wdzięczności – mówi artysta malarz Piotr Czajkowski14 listopada 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Twój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Zmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
      • Patrycja on:Co warto przeczytać jesienią? Książki polecane przez redakcję.
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej