Chcesz poznać bezpieczne i rzeczywiście hipoalergiczne kosmetyki, które są polecane dla alergików przez światowe instytucje certyfikujące? Chciałbyś wiedzieć, jak oczyszczać ciało, ale też swoje otoczenie bez ryzyka utraty zdrowia i urody? Z pewnością chodzi ci już po głowie bezpieczna pielęgnacja i ochrona ciała przed starzeniem! Jeśli jesteś rodzicem, to zapewne chcesz poznać te właściwe preparaty, które polecają specjaliści, a nie hostessy w drogerii. Zaskoczymy cię rozwiązaniami Zero Waste i zaleceniami dietetycznymi dla utrzymania zdrowia skóry i skutecznych metod walki z zapaleniami, które codziennie śledzisz w swoim lustrze!
Mając przed oczyma słowo „łazienka”, myśli nasze krążą wokół kremów, past do zębów, szczotek do włosów, zapachów i mnogości wariantów szamponów, żeli pod prysznic i środków higienicznych w rozmaitych opcjach. Nie są nam obce słowa „pH skóry” czy „probiotyk”. Jednak czy mamy w głowie dokładną mapę, jak się poruszać w świecie łazienki, gdy mamy na domowym pokładzie chociaż jednego alergika?
Chcemy pokazać ci unikalny projekt, gdzie kosmetyczka spotyka się z lodówką, a ekologia to coś więcej niż EcoCert na etykiecie. Gdzie znaczenie ma filozofia życia Zero Waste, a także sprawdza się przysłowie „mniej znaczy więcej”.
Twój krem odmładzający jest w warzywach!
Na bazie tysiąca wywiadów przeprowadzonych przez ostatnie 5 lat na łamach magazynu Hipoalergiczni, możemy ci polecić NIEZBĘDNIK DLA ZDROWIA I URODY, bez którego żaden krem-cud nic nie zdziała!
CYNK, WAPŃ, SELEN, MAGNEZ
Są niezbędne codziennie. O cynku i wapniu przeczytasz wiele informacji w tym wydaniu, o magnezie możesz poczytać w serwisie www.hipoalergiczni.pl pod hasłem „Wyluzuj”, natomiast selen jest niezbędny dla wzmacniania układu odpornościowego i redukcji stanów zapalnych. Selen znajdziesz w mięsie, podrobach, rybach, jajkach, orzechach brazylijskich.
Witamina A to grupa związków chemicznych: retinol i jego pochodne oraz ß-karoten i niektóre inne karotenoidy. Pełni ona szereg funkcji, np.: jest warunkiem dobrego widzenia, bierze udział w procesach wzrostowych w różnicowaniu komórek organizmu, wspiera regenerację komórek, działa ochronnie na nabłonek skóry i błon śluzowych, pełni funkcję ochronną przed działaniem wolnych rodników i ich pochodnych tlenowych. Witamina A w produktach pochodzenia zwierzęcego występuje w formie retinolu i jego pochodnych. Najważniejszym jego źródłem są podroby, niektóre gatunki ryb, jaja. W produktach roślinnych występuje w postaci karotenoidów (prowitaminy A). Wśród nich najważniejszą rolę gra b-karoten. Znajdziemy ją w marchwi, szpinaku, czerwonej papryce, sałacie, w owocach: w morelach, brzoskwiniach, śliwkach i wiśniach.
Kompleks witamin: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B7 (biotyna), B9 (B11, kwas foliowy), B12 (kobalamina). Godną uwagi jest wit. B12 – olbrzymią dawkę informacji znajdziesz w naszym serwisie online oraz B3, czyli niacyna. Ta ostatnia bierze udział w ponad 500 reakcjach w naszym organizmie. Brak tej witaminy powoduje powstanie wielu chorób, które znikną już po kilku tygodniach zażywania zestawu B complex. Niacyna to naturalny kosmetyk zmniejszający utratę wody w skórze, wpływający na procesy odnowy naskórka, pobudzający produkcję kolagenu – składnik dzięki któremu skóra staje się gładka i zdrowa, a zmarszczki powstają później. Niacynę spotkamy w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, kiełkach roślinnych. Na braki niacyny narażają się osoby odchudzające się. Tracąc masę ciała, szybko zaobserwujemy, że nasza skóra staje się obwisła, o znacznie głębszych zmarszczkach. Gdy zabraknie nam wit. B12 mogą pojawić się m.in.: stany zapalne ust, niemiły zapach ciała i wiele innych dowodów niedoboru.
Witamina C obejmuje sumę kwasów askorbinowego i dehydroaskorbinowego. Człowiek jej nie syntetyzuje, nie ma możliwości jej magazynowania, a więc może być dostarczona tylko z pożywieniem we właściwych ilościach. Potrzebna jest nam w procesach m.in.: w syntezie kolagenu, hormonów steroidowych i karnityny, co wpływa na przyspieszenie procesu gojenia się ran i zrastania kości, w normalizacji odporności na choroby o podłożu bakteryjnym i wirusowym, gdyż ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Braki witaminy C poznamy po takich objawach, jak: zaburzenia w tworzeniu kolagenu (brak elastyczności skóry), zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych i cholesterolu, osłabienie naczyń włosowatych i możliwość wystąpienia krwawych wybroczyn w różnych narządach, osłabiona odporność na infekcje, osłabienie organizmu, zmęczenie, brak apetytu, i inne. Najbogatsze źródła tej witaminy, to nać pietruszki, papryka czerwona, brokuł, czarna porzeczka, truskawki, kiwi, cytrusy2.
Witamina D3 bierze bardzo duży udział w regulacji funkcji układu odpornościowego. Jej brak może powodować liczne choroby – nowotwory, choroby autoimmunologiczne, infekcyjne różnego rodzaju. Wpływa ona na pracę układu immunologicznego, a dokładnie na jego komórki: makrofagi, limfocyty B i T, eozynofile i neutrofile. Wpływa też na produkcję katelicydyny, czyli białka o właściwościach bakteriobójczych. Żywność zawierająca witaminę D3, to: tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka). Ale najlepsze jej źródło stanowi produkcja skórna przy udziale promieni słonecznych. Od około 10 marca do 15 października przy kącie padania powyżej 30º możemy liczyć na skuteczną syntezę D3. Kąt padania powyżej 30º będziemy mieć na płaskim terenie od około 11.00 do 15.003.
Witamina E odgrywa rolę przeciwutleniacza. Zapobiega gromadzeniu się nadtlenków lipidowych i wolnych rodników, a także uszkodzeniu naczyń krwionośnych. Chroni nasze ciało przed ryzykiem degeneracyjnych chorób metabolicznych. Opóźnia procesy starzenia. Źródłem tej witaminy są: tłuszcze roślinne, zboża, warzywa, jak na przykład biała kapusta, czerwona papryka, nać pietruszki, szpinak, pomidor. Jeśli chodzi ci po głowie suplementacja, a nie spożywanie warzyw, to wiedz, że witamina E, aby była przyswojona musi być wyłącznie pochodzenia naturalnego.
FITYNOCYDY
Zawarte w cebuli, czosnku, porze i szczypiorku (bogatych też w wit. A, B, C i E, oraz selen, magnez i żelazo) działają bakteriobójczo i grzybobójczo, dzięki zawartości związków siarkowych.
KISZONKI
Źródło dobroczynnego mikrobiomu, który nie tylko zbawiennie wpływa na procesy trawienne, ale warunkuje optymalne przyswajanie maksymalnej ilości substancji odżywczych z dostarczanego pożywienia. Głównym sprawcą tej optymalizacji jest zawarty w kiszonkach kwas mlekowy, będący produktem rozkładu cukrów prostych, który powoduje namnażanie dobrych bakterii. Kwas ten powstrzymuje rozrost baterii gnilnych i korzystnie wpływa na naszą odporność. To właśnie bakterie probiotyczne (zawarte w kiszonkach), produkują witaminę C w procesie fermentacji, dlatego kapusta kiszona będzie jej zawierała znacznie więcej, niż biała surowa.
OWOCE
Powinny stanowić ekwiwalent ok. dwóch jabłek dziennie, czyli niezbyt dużo (z uwagi na dużą zawartość cukrów), jednak to one są źródłem wielu witamin, minerałów i błonnika. Najlepiej spożywać surowe lub lekko pieczone, a jeśli soki, to tylko z wyciskarek wolnoobrotowych, pod warunkiem, że spożyjemy również pozostały miąższ, na przykład dodanych do ciasteczek. Najbogatszym – pod względem urody i zdrowia skóry – jest awokado, które traktowane jest jako bogaty suplement diety. Jest naszym źródłem takich substancji odżywczych, jak: witamina E, kwas foliowy, potas, magnez i błonnik. Zawiera największą ilość luteiny spośród ogólnodostępnych owoców, jak również beta-karotenu i witaminy E. Ze względu na obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wzmaga bioaktywność związków, uznanych jako przeciw kancerogenne.
NASIONA
Nasiona słonecznika, lnu, sezamu, czarnuszki czy pestki dyni to bogate źródła dobroczynnych kwasów tłuszczowych. Siemię lniane zawiera błonnik pokarmowy, witaminę E, cynk oraz przeciwutleniacze. Mielone siemię lniane, nasiona słonecznika czy pestki dyni czy inne nasiona – warto dodać do sałatki, do kasz lub do past opartych na strączkach. Nasiona można dodawać do bułeczek i ciasteczek. Stanowią one materiał budulcowy błon komórkowych i źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) i umożliwiają ich wchłanianie. Objawy niedoboru NNKT objawiają się np.: spowolnieniem wzrostu, zmianami skórnymi (skóra sucha, cienka, łuszcząca się, odbarwiona, przepuszczalna), zwiększoną wrażliwością na infekcje, pogorszeniem przebiegu gojenia się ran, itd.
ORZECHY
Najbardziej wskazane są orzechy laskowe, włoskie i pekan, ale także migdały (ok. garść mieszanki dziennie) korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejszają też ryzyko chorób układu oddechowego i nowotworów. Zawdzięczamy to dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, witaminy E i licznych minerałów: potas, wapń, magnez. Oliwa natomiast oprócz tego, że stanowi cenne źródło kwasów tłuszczowych, odpowiada za zmniejszoną zapadalność na choroby cywilizacyjne. Naturalne antyoksydanty obecne w oliwie: fenole, sterole, karotenoidy, skwalen i tokoferol – chronią nas przed działaniem wolnych rodników, których nagromadzenie w naszym ciele prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych.
Bądź na bieżąco i polub @Hipoalergiczni oraz @DomAlergika na Facebooku. Niech nie ominą cię ważne informacje!
jednym słowem zdrowe jedzenie nada nam zdrowy wygląd oraz młodość i radość ,co jest bardzo wazne dla każdej kobiety ,dzieci i panów ,jesli tak to działa to oprócz praktyki jogi zabieram się za komponowanie optymalnego jadłospisu….