
- biegunka,
- wymioty,
- ból brzucha
Skóra:
- wysypka,
- świąd,
- inne zmiany skórne
Układ oddechowy
- u niemowląt tzw. sapka, czyli utrudniane oddychanie nosem bez wydzieliny,
- przewlekły katar,
- chrypka,
- duszność,
- kaszel
Układ nerwowy
- bóle głowy,
- silne zmęczenie,
- nadpobudliwość
Na szczególną uwagę zasługuje wyjątkowo niebezpieczna, silna reakcja organizmu na alergen – wstrząs anafilaktyczny. Stanowi on zagrożenie życia, w przypadku jego wystąpienia należy niezwłocznie udać się do lekarza. Jest to gwałtowna ogólnoustrojowa reakcja, obejmująca zespół objawów, między innymi: świąd, obrzęk twarzy i błon śluzowych, obniżone ciśnienie, szybki i płytki oddech, utrata przytomności.
Do najczęstszych alergenów pokarmowych zaliczamy:
Pokarmy białkowe:
- Mleko krowie
- Mleko kozie
- Jaja
- Mięso
- Ryby
Napoje:
- Kakao i czekolada
- Słodzone napoje gazowane
- Herbata
- Kawa (rzadsze przypadki)[pullquote align=”right”]Każdy pokarm może wywołać reakcję alergiczną lub pseudoalergiczną i w konsekwencji objawy chorobowe w różnych narządach.[/pullquote]
Pokarmy pochodzenia roślinnego:
- Orzechy
- Seler
- Ziemniak
- Marchew
- Truskawki
- Jabłka
- Pieprz
- Cynamon
- Gałka muszkatołowa
- Cytrusy
- Warzywa strączkowe
Skąd się biorą alergie pokarmowe?
Przewód pokarmowy wyścielony jest błoną śluzową. Dzięki temu, że połączony jest z rozbudowanym aparatem immunologicznym, nerwowym i hormonalnym, organizm ma zapewnioną ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Ściana przewodu pokarmowego zawiera wiele rodzajów komórek układu obronnego, niezbędnych do zapoczątkowania odpowiedzi organizmu na czynniki zewnętrzne. Celem takiej organizacji tych narządów jest stopniowe wytwarzanie tolerancji na antygeny trafiające tą drogą do organizmu.
Im większy kontakt od niemowlęctwa z naturą, tym lepiej wykształcona tolerancja. Czynniki rozwijające tolerancję na antygeny:
- Karmienie piersią
- Nieprzesadnie sterylne warunki w dzieciństwie
- Proste naturalne jedzenie z dużą ilością surowych warzyw i owoców oraz ryb i nasion
Jeżeli te warunki nie pojawiają się w toku rozwoju organizmu, zwiększa się podatność na alergie. Nazywane jest to „hipotezą higieny”.
Oprócz czynników utrudniających rozwijanie tolerancji na antygeny we wczesnym okresie życia, powstawaniu alergii przewodu pokarmowego sprzyjają nawyki prowadzące do zaburzeń pracy grasicy – narządu odpowiedzialnego za produkcję limfocytów T kontrolujących procesy obronne.
Co powoduje zaburzenia pracy grasicy?
- Zbyt krótkie karmienie piersią w dzieciństwie
- Nadmiernie sterylne warunki w dzieciństwie
- Niedokładne żucie pokarmu (do żołądka i jelit dostają się duże kęsy pożywienia niedostatecznie wstępnie obrobione)
- Nadmiar cukru, mięsa, mleka i ich przetworów – silnie zakwaszają treść żołądka i jelit
- Nadmiar związków chemicznych stosowanych w przemyśle spożywczym
- Obecność pasożytów, grzybów, bakterii Helicobacter pylori
- Nadużywanie alkoholu, kawy, mocnej herbaty, niektórych leków przeciwbólowych
[Źródło: „Alergia” Danuta Myłek]
ludzie zawsze ze wszystkim lubia przesadzać najpierw są nie ekologiczni do bólu żyją na luzie jedzą co chcą potem alergia co jak dlaczego to mnie spotkało no a potem jak w religii następuje nawrócenie i eko szał nawet ździebka okruszka na ziemię nie rzuci bo to boli naszą planetę,ja to mam głęboko w dupie co kto myśli swoje wiem i staram się żyć jak rozsądne zwierzę nie mówię że zawsze się to udaje ale czasem efekty są nie najgorsze….
ja zawsze miałam hopla na punkcie higieny:)) a teraz czytam że co za zbyt czysto to nie zdrowo i ciężko mi się do tego przystosować..jednym słowem zbytnia sterylność sprawia,że sami na siebie bat kręcimy w postaci alergii?? to dla mnie ciekawa nowina warta ,że tak powiem przetrawienia:)
dobry artykuł nieźle napisany muszę przyznać,że każdy laik coś z niego przyjmie dla siebie i dobrze bo rozumiem co jest tu napisane zamiast zawiłych treści czy lekarskiego czasem bełkotu:)) oby powstawało więcej takich stronek jak wasza:)) bo na pewno wiedza przydaje się tym którzy dopiero wchodzą w świat alergii