Po zimie zwykle przychodzi czas na uprzątnięcie domowego bałaganu. Zaglądamy wówczas w miejsca, do których nie zerkaliśmy często od wielu miesięcy. Zanim zabierzemy się za sprzątanie powinniśmy uświadomić sobie kilka rzeczy.
Przygotuj się
Do porządków przystępujmy przygotowani. Wyposażmy się w rękawice z nieuczulającego materiału, dobrze również mieć pod ręką maskę i gogle, zwłaszcza gdy jesteśmy uczuleni na kurz lub zarodniki pleśni.
Uwaga na detergenty
Przy sprzątaniu zwykle używamy jakiegoś rodzaju środków czyszczących. Te które znajdziemy w sklepach rzadko są całkowicie nieszkodliwe – możemy w nich znaleźć dodatki zapachowe, barwniki, duże ilość środków powierzchniowo czynnych czy też żrący chlor, jak w wybielaczach. Dla naszego zdrowia najlepiej jest sprzątać przy użyciu wody z mydłem, bądź naturalnym kwasem takim jak ocet.
Zaczynamy sprzątanie – pokój dzienny i sypialnia
Tutaj zwykle jest najmniej pracy i najmniej potencjalnie szkodliwych substancji. Jeżeli nie zaniedbywaliśmy regularnego odkurzania, wystarczy umyć podłogi przygotowanym roztworem i wyczyścić dywany, jeśli takie posiadamy. Do dywanów polecamy czyszczenie parą wodną bądź dobrej jakości odkurzaczem z odpowiednią filtracją. Tylko wtedy pozbędziemy się kurzu, roztoczy i innych alergenów uwięzionych między włóknami. Zadbajmy o to, by sięgnąć do wszystkich zakamarków, gdzie mógł się gromadzić kurz i brud. Dobrze jest wyprać tekstylia, z których korzystaliśmy, a także przeczyścić tapicerki mebli. Jeśli w trakcie sprzątania korzystaliśmy z detergentów – wywietrzmy po wszystkim pomieszczenie. Opary nie będą wówczas drażnić domowników. Jest to tym bardziej istotne w sypialni.
Kuchnia i łazienka
W kuchni jak i łazience mamy zwykle do czynienia z wilgocią. Sprzyja to rozwojowi grzybów pleśniowych. Powinniśmy regularnie prać ręczniki, a także unikać stosowania dywaników w łazience. Siedliskiem groźnych grzybów i bakterii mogą być też elementy wyposażenia – w przypadku armatury i ceramiki raczej nie obejdziemy się bez detergentów. Pamiętajmy jedynie o dokładnym spłukaniu czyszczonych elementów czystą wodą. W kuchni naszym głównym przeciwnikiem będą pozostałości jedzenia, opary powstałe podczas gotowania i wszechobecny tłuszcz. Tutaj również nie polecamy tekstylnych elementów wystroju – będą chłonąć tłuszcz i wilgoć, z czasem zaczną nieprzyjemnie pachnieć i będę rezerwuarem mikrobów, których nie chcemy mieć w pobliżu jedzenia. Będąc w kuchni warto przejrzeć zapasy jedzenia. Nic nie jest wieczne a zbyt długo przechowywane jedzenie może być niebezpieczne. Dotyczy to również mrożonek. Z zasady nie należy jeść niczego co było mrożone dłużej niż rok.
Piwnica
Piwnice czy spiżarnie to prawdziwe wyzwanie w trakcie sprzątania. Grzyby pleśniowe mają prawdziwy raj w ciemnych i wilgotnych pomieszczeniach, a takie właśnie są nasze piwnice. Nawet nie próbujmy sprzątać tam bez odpowiedniej ochrony. Jeśli pomieszczenie piwniczne wykorzystujemy w roli spiżarni, to pod żadnym pozorem nie przechowujmy tam nic poza jedzeniem. Przypadkowe skażenie żywności zawsze jest możliwe. Sprawdzajmy także czy butelki i słoiki są szczelnie zamknięte – niezauważone przez nas naruszenie zamknięcia może sprawić, że zapasy się popsują i nie będą nadawały się do spożycia.
myjąc łazienkę można użyć sody cytryny i octu , to najlepszy sposób na czystość w domu i jest bezpieczny w porównaniu z chemią ze sklepu , nie ma w nich czynników pobudzających astmę czy inne schorzenia jak egzemy