W części czwartej Dr Mastej w prosty i przystępny sposób radzi jak przy pomocy jedzenia utrzymać prawidłowe pH organizmu. Czy istnieje prosta metoda na to jak jeść smacznie i zdrowo, nie narażając się przy tym na nadmierne zakwaszenie? Czy możemy wrócić do naszych korzeni i odzyskać równowagę?
Dieta a odkwaszanie.
Pierwsza prosta rada brzmi nie jedz pożywienia o niskim pH (kwaśnego), a jedz to wysokim pH (lekko zasadowe).
To dość proste, jeżeli wiemy jakie pH ma dany posiłek, napój, woda, czy pokarm stały. Jeżeli znajdziesz taką informację na etykiecie to świetnie, a jak nie ma to zapytaj sprzedawcę, a jak nie wie to poszukaj w podręczniku dietetyki (internecie) lub, co polecam, udaj się do dietetyka po poradę i ustal z nim swoją dietę.
Druga rada już nie jest prosta. Brzmi ona: nie jedz takich pokarmów, które wymuszają w organizmie produkcję kwasów (kwaśnych związków chemicznych), a jedz takie, które przestawiają metabolizm organizmu na wytwarzanie środowiska zasadowego. To już jest trochę bardziej skomplikowane, gdyż trzeba mieć wiedzę medyczną lub dietetyczną z zakresu metabolizmu człowieka. Dla przykładu sok z cytryny, który jest mocno kwaśny (pH około 2,4) i zawiera w sobie dużo kwasu askorbinowego (witaminy C) w organizmie człowieka wywołuje takie reakcje, iż w sumie prowadzi do podniesienia pH (odkwasza, czyli zwiększa zasadowość), natomiast cukier (glukoza, fruktoza, sacharoza), z natury obojętny w rozworze wodnym, po spożyciu przekształcany jest w wielu reakcjach chemicznych, tak iż zakwasza organizm, a u cukrzyków wręcz może doprowadzić do ostrej kwasicy metabolicznej. Ta druga rada nigdy nie będzie prosta i łatwa do zrozumienia, gdyż tak jak wcześniej pisałem mamy w sobie bardzo precyzyjne, bardzo wydolne układy buforowe, działające natychmiast (minuty), jak i długoterminowo (dni, miesiące). I jest niemal niemożliwe wyliczenie, czy też opracowanie ilościowe i czasowe zaleceń dla konkretnego chorego, co, kiedy i ile ma zjadać, aby uzyskać konkretne pH i konkretny efekt. Nie da się tego zrobić tak jak dla leków, które mają dawkę, mają określone pory zażycia itp.
Tym niemniej dla „ogólnie zdrowych” osób (to jest nie chorujących na jakąś ostrą, ciężką, albo przewlekł metaboliczną chorobę typu cukrzyca) podaję poniżej listy produktów spożywczych w zależności od tego, czy zakwaszają, czy odkwaszają organizm człowieka. Jeżeli masz (lub podejrzewasz) zakwaszenie organizmu po prostu unikaj produktów zakwaszających i przestaw się na spożywanie produktów alkalizujących („uzasadawiających”, przesuwających pH w stronę zasadową). Nie wnikaj jednak jak i dlaczego te zakwaszają a nie alkalizują lub odwrotnie, mimo, że jeden jest kwaśny, a inny słodki, a inny słony lub gorzki. Więcej czasu poświęcisz na wyjaśnienie mechanizmów takiego działania niż warto, a mniej czasu zostanie na delektowanie się jedzeniem. Smacznego.
Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 – 5,0:
- Mięso i wędliny – szczególnie wieprzowina
- Cukier i produkty zawierające cukier
- Sztuczne słodziki
- Biała mąka pszenna i produkty pochodne
- Biały ryż
- Sery żółte
- Kawa
- Czarna herbata
- Kakao i czekolada
- Sól
Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 – 6,0:
- Ryby
- Jaja
- Chleb żytni
- Płatki zbożowe
- Makaron pełnoziarnisty
- Ryż brązowy
- Orzeszki ziemne
- Piwo
Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:
- Twaróg
- Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
- Kasza gryczana
- Makaron sojowy
- Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
- Otręby
- Fruktoza
Produkty neutralne pH 7,0:
- Masło świeże
- Śmietana
- Serwatka
- Jogurt naturalny
- Oleje roślinne
Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 – 8,1:
- Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy – sałatki), czarna rzodkiew
- Soki warzywne świeże bez cukru
- Owoce: kiwi, arbuz, ananas
- Soki owocowe świeże bez cukru
- Owoce: daktyle, figi, rodzynki
- Grzyby: prawdziwki, kurki
Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 – 7,1:
- Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
- Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona
Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:
- Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
- Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
- Zielona herbata
- Oliwa z oliwek
- Migdały
- Maślanka
Używki i napoje alkoholowe:
- Kawa czarna działa silnie zakwaszająco
- Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
- Czarna herbata – działa silnie zakwaszająco
- Herbata zielona – działanie słabo zasadotwórcze
- Wytrawne wino – działanie słabo zasadotwórcze
- Piwo ― działanie lekko lub średnio kwasotwórcze
- Alkohole wysokoprocentowe: działanie silnie kwasotwórcze
Przy odkwaszaniu codziennie spożywaj jak najwięcej produktów zasadotwórczych.
Na koniec jeszcze dwa zdania o ziołach. Mają one niewielkie działanie w odkwaszaniu czy bezpośrednim przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Jeżeli już to pokrzywa, kocanka, rzepik i szelężnik. Można o nich poczytać w innych źródłach.
Dr n. med. Mirosław Mastej – lekarz z zawodu i powołania. Prowadzi „Centrum Zdrowia dr Mastej” w Jaśle. Orędownik zdrowego żywienia. Jego obszary zainteresowania to m.in.: wpływ diety i środowiska na funkcjonowanie organizmu człowieka, immunologia i alergologia, a także wiele innych pokrewnych dziedzin medycyny.
myślałam ,że kiedy organizm jest zakwaszony to wtedy nie ma opcji żeby wyhodował się w nim grzyb , a teraz już sama nie wiem co mam myśleć ,czyli człowiek powinien mieć bardziej zasadowe środowisko w sobie? a co z dietą ketogeniczną która uważana jest za leczniczą? czym się kierować w wyborze diety?
[…] Autor: Krzysztof Paszkiewicz Źródło: hipoalergiczni […]
[…] części czwartej dr Mastej zajmie się bliżej dietami […]