• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego

        Styczeń 8, 2021

      • Twój oddech potrzebuje pomocy?

        Grudzień 23, 2020

      • Komentarze

        Najnowsze

      • antyglifo on:

        Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!

      • Edzia on:

        Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.

    1

    Ciekawostki · Jedzenie · Porady · Sposoby na zdrowie · Zapytaj Doktora

    Zakwaszenie okiem lekarza


    • dodany przez Krzysztof Paszkiewicz
    • Lipiec 22, 2014

    hipoalergiczni-zakwaszenie-lekarzSłysząc “odkwaszanie” myślimy o skomplikowanych dietach, współczynnikach pH i innych medycznych pojęciach, które przeciętnemu człowiekowi trudno jest zrozumieć. Zależy nam jednak na tym, aby żyć zdrowiej i jeść zdrowiej, tak jak to robili nasi przodkowie. O naukowych faktach kryjących się za intuicyjnym dążeniem do naturalności opowiada dr Mirosław Mastej.

    Słowem wstępu

    O kwasowości lub zasadowości mówimy głównie w przypadku wodnych roztworów. Czysta woda, zawierająca jedynie cząsteczki H2O, jest obojętna biologicznie i chemicznie dla naszego organizmu. W przyrodzie czystą wodą jest jedynie woda deszczowa. Sztucznie natomiast potrafimy wyprodukować wodę destylowaną, czyli oczyszczoną z innych składników (atomów, związków chemicznych). Taka woda także jest obojętna. W praktyce codziennej mamy jednak do czynienia z wodą, w której rozpuszczone są w mniejszych, czy większych ilościach atomy różnych pierwiastków oraz złożone związki chemiczne.  Te składniki mogą powodować, że woda przestaje być obojętna dla organizmów żywych, w tym człowieka. Naukowo brak obojętności roztworu wodnego nazywamy kwasowością lub zasadowością (często używamy zamiennie słów zasadowy i alkaliczny, ale oznaczają one to samo). W pewnym uproszczeniu wygląda to tak, iż w roztworze kwaśnym jest więcej rozpuszczonych jonów wodoru (H+), a roztworze zasadowym więcej jest jonów wodorotlenowe (OH–). Dla oceny nasilenia kwasowości lub zasadowości roztworu używamy skali liczbowej, zwanej skalą pH, gdzie 7 oznacza roztwór obojętny, a wartości mniejsze niż 7 (aż do zera) wskazują na coraz to większą kwasowość, zaś większe niż 7 (aż do 14) na rosnącą zasadowość roztworu. Oczywiście może się zdarzyć, że wodny roztwór będzie zawierał duże, ale zrównoważone ilości składników o charakterze kwasowym (typu H+) i zasadowym (typu OH–) i wówczas będzie miał odczyn (charakter) obojętny. W praktyce łatwo można sprawdzić odczyn roztworu za pomocą papierka lakmusowego.

    hipoalergiczni-kwasowość-skala-ph

    Skala pH

    Posiłki także zawierają w sobie wodę i można je potraktować, jako bardzo gęste roztwory wodne. Zatem to, co codziennie pijemy i spożywamy ma swoją kwasowość lub zasadowość. Przeważnie pH pokarmu i wody zbliżone jest do 7 ( w zakresie 6-8), czyli jest obojętne. Przykładowe wartości pH napojów na tle substancji nie do spożycia przedstawia załączony tabelka. Ciekawostką jest pH Coca-coli, wynoszące 2,5 (mocno kwaśny napój), czyli zbliżoną do octu lub soku z cytryny. Nie czujemy tej kwasowości, gdyż jest zamaskowana dużą ilością cukru. Kwaśne są także piwo i kawa. Pite w dużych ilościach z całą pewnością przyczyniają się do zakwaszenia organizmu.

    Nie jesteśmy w stanie spożyć większej ilości czegoś bardzo kwaśnego (pH poniżej 2) lub zasadowego (pH powyżej 12), gdyż doszłoby do uszkodzenia jamy ustnej i przełyku. Po prostu białka naszego ciała ulegają denaturacji (rozpadowi) w skrajnie kwaśnym lub zasadowym środowisku. Już z tego wstępu widać jak istotne jest dla organizmu utrzymanie wartości pH w bezpiecznych lub korzystnych lub niezbędnych dla określonych sytuacji granicach. Trudno jednak w praktyce codziennej badać i mierzyć chwilowe pH w tkankach, komórkach, wnętrzu narządów naszego ciała. Tym bardziej, że to pH będzie się z minuty na minutę zmieniać, a to w górę (ku zasadowości), a to w dół (ku kwasowości). Oczywiście w ramach nauk biologicznych i medycznych takie eksperymenty przeprowadzano i wiemy dość dokładnie jak organizm żywy sobie radzi, aby utrzymać pH w korzystnym dla siebie zakresie. Używamy też pojęcia równowaga kwasowo-zasadowa. Dla jej utrzymania organizm stosuje kilkanaście, precyzyjnie wyregulowanych i bardzo skomplikowanych mechanizmów biologicznych i chemicznych. Biorą w nich udział m.in. płuca, nerki, wątroba, krew i krwinki czerwone, cały przewód pokarmowy, skóra. W mózgu istnieją receptory sprawdzające non-stop stężenie substancji kwasowych i zasadowych, jakie rozpuszczone są we krwi przepływającej w pobliżu tych receptorów. Na tej podstawie uruchamiane są szybkie lub nieco wolniejsze mechanizmy wyrównawcze. Ogólnie nazwano je układami buforowymi. Złożoność regulacji równowagi kwasowo-zasadowej dowodzi jak ważne dla życia biologicznego jest utrzymanie właściwego pH środowiska wewnętrznego organizmu.

    Jesteśmy wodnym roztworem.

    Zwykle o tym nie myślimy, ale nasze ciało zawiera 60-70 % wody. I prawdę mówiąc od strony chemicznej jest niczym innym tylko WODNYM ROZTWOREM różnych składników. Poczynając od jonów H+ i OH– wymienionych na wstępie, poprzez szereg jonów wpływających na lokalne pH w danym miejscu ciała, jak np. Na+, K+, Cl–, Ca++, Mg++, HCO3–, do tysięcy różnych innych chemicznych związków, które mogą wpływać na pH. Na co dzień nie myślimy o sobie jak o wodnym roztworze, gdyż mamy skórę, szkielet, całą swoją skondensowaną masę, a więc wydaje nam się, że tej wody jest niewiele. Ale gdy pomyślimy o krwi to dostrzegamy, że jest to płyn wodny. Tym bardziej dostrzeżemy, że mocz, pot, łzy i ślina są „wodnymi roztworami”. Czy zastanawiałeś się, dlaczego łzy są słone? Zawierają bardzo dużo jonów sodowych Na+, ale mają też kwaśny odczyn pH. A mocz? Pewnie miałeś kiedyś robione badanie moczu i na początku wyników najczęściej napisane jest „odczyn moczu (lub pH moczu): kwaśny”. W praktyce medycznej prawidłowe pH moczu wynosi około 6,0, gdyż tą drogą organizm pozbywa się nadmiaru jonów H+ (odkwasza to organizm, i jest to jeden z elementów układów buforowania). W przypadku łez i moczu kwaśny odczyn jest prawidłowy. Ale nie wszędzie w naszym ciele jest tak samo. Są miejsca bardziej kwaśne, ale są też zasadowe.

    Jaką wodę pijemy?

    Jak już pisałem w przyrodzie tylko deszczówka jest czystą wodą (H2O). Kiedy woda deszczowa spadnie na ziemię wsiąka w glebę, do

    hipoalergiczni-zakwaszenie-naukowo

    fot. Elżbieta Pruss

    wód gruntowych, do podziemnych zbiorników wodnych (gdzie może przebywać nawet miliony lat), jest wchłaniana przez rośliny, spływa do rzek i mórz, zamarza w lodowcach, itd. We wszystkich tych sytuacjach styka się z różnymi związkami chemicznymi i pojedynczymi atomami różnych pierwiastków. Niektóre z nich swobodnie rozpuszczają się w wodzie, inne zaś z trudem i tylko w niewielkich ilościach. Jeszcze inne wymagają do rozpuszczenia w wodzie niewielkiej przemiany polegającej na oddaniu od siebie lub przyjęciu do siebie jednego elektronu. Zjawisko to nazywamy w chemii dysocjacją. Jeżeli jakiś atom lub cząsteczka chemiczny odda elektron to staje się jonem dodatnim (tak zwanym kationem), a jeżeli przyjmie tenże elektron to staje się jonem ujemnym (anionem). Wymieniony wcześniej H+ jest kationem, a OH– anionem. Woda, jaką pijemy, czy w jakiej się myjemy (poza deszczówką:-) zawiera zawsze pewną ilość kationów, anionów i substancji obojętnych swobodnie rozpuszczających się w niej. Woda źródlana najczęściej ma zrównoważoną ilość kationów i anionów, a więc jest obojętna. Woda źródlana ma w sumie około 200 do 400 miligramów rozpuszczonych składników na 1 litr swej objętości (a więc niewielkie ilości). Natomiast tak zwane wody mineralne (pozyskiwane ze specjalnych ujęć głębinowych lub miejsc, w których właśnie przez tysiące lub miliony lat doszło do rozpuszczenia się większych ilości składników lub rzadkich i nietypowych minerałów) zawierają około 2000 – 3000 miligramów wszystkich rozpuszczonych składników na 1 litr. Mogą to być zjonizowane formy magnezu, żelaza, jodu, wapnia, sodu, potasu, ale też rzadszych pierwiastków, jak miedź, mangan, selen, chrom, a nawet złoto i srebro, czy inne tzw. pierwiastki śladowe lub związki chemiczne. Jednym z najczęstszym jest anion wodorowęglanowy HCO3–, który odpowiada za zasadowość wody mineralnej.

    Woda mineralna może mieć tak duże stężenie składników, że nie nadaje się do picia ze względu na swój odczyn (nadmiernie zasadowy, lub kwaśny) lub ze względu na szkodliwe stężenia któregoś z rozpuszczonych składników. Taką wodę ewentualnie dopuszcza się do wypicia jedynie po rozcieńczeniu inną, odpowiednio dobraną wodą. Nic innego się wówczas nie robimy, jak poprzez zmieszanie dwóch roztworów o różnych właściwościach uzyskujemy trzeci o już odpowiednim pH i korzystnym stężeniu potrzebnych minerałów.  Nasz organizm tak samo działa w razie potrzeby. Zagęszcza, rozcieńcza, dodaje lub odejmuje jakiegoś kationu lub anionu, czy określonego związku chemicznego, aby przywrócić lokalną równowagę kwasowo-zasadową. Pijąc właściwą wodę możemy organizm wspomóc, ułatwić mu, a nawet w pewnych sytuacjach całkiem wyleczyć niektóre choroby. Jeżeli kupujesz w sklepie wodę do picia warto przeczytać dokładnie etykiety ze składem, określić czy to woda źródlana czy już mineralna (10 x większa suma składników mineralnych niż w źródlanej). Na każdej etykiecie musi być podana suma składników mineralnych oraz ilości poszczególnych kationów i anionów składających się na tą sumę.  Oczywiście ilości poszczególnych składników mają kolosalne znaczenie dla właściwości leczniczych danej wody mineralnej. Na szczęście większość wód mineralnych w polskich sklepach ma charakter zasadowy, a więc w sytuacji, gdy większość ludzi cierpi na zakwaszenie organizmu picie takich wód jest korzystne. Należy jednak uważać w sytuacji gdybyśmy mieli jakieś schorzenie (albo dietę) powodujące alkalizację organizmu, aby nie pić wód mineralnych o zasadowym odczynie. Dobrze jest skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

    O roli równowagi kwasowo-zasadowej w naszym zdrowiu przeczytasz w drugiej części 

    Mirosław MastejDr n. med. Mirosław Mastej – lekarz z zawodu i powołania. Prowadzi „Centrum Zdrowia dr Mastej” w Jaśle. Orędownik zdrowego żywienia. Jego obszary zainteresowania to m.in.: wpływ diety i środowiska na funkcjonowanie organizmu człowieka, immunologia i alergologia, a także wiele innych pokrewnych dziedzin medycyny.

    Tags: dietaodkwaszaniezdrowa żywność

    • Poprzedni artykuł Dlaczego mam zakwaszony organizm?
    • Kolejny artykuł Zakwaszenie okiem lekarza część 2

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    1 Komentarz

    1. Zakwaszenie okiem lekarza | Woda To Paliwo pisze:
      18 maja 2015 o 22:42

      […] Autor: Krzysztof Paszkiewicz  Źródło: hipoalergiczni […]

       
      Odpowiedz

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni-targi-zero-waste-2018-warszawa Targi Zero Waste – sposób na oszczędny i ekologiczny styl życia Listopad 5, 2018
    • gdy-skora-cierpi-poznaj-jej-choroby-i-sposoby-leczenia Gdy skóra cierpi – poznaj jej najczęstsze choroby i sposoby leczenia Luty 24, 2017
    • Hipoalergiczni celiakia a nieceliakalna nadwrażliwość na gluten Celiakia a nieceliakalna nadwrażliwość na gluten Czerwiec 11, 2019
    • hipoalergiczni_zoom_na_produkty_jedzenie_przewodni_po_kuchni_indyjskiej Przewodnik po kuchni indyjskiej Maj 15, 2013
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Roztocze w powiększeniuJak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Oily skin and clear skin. Two photos before and after. Portrait of a girl with problem skinZmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • Żaneta Geltz Happy Evolution BanerHappy Evolution – wybierz coś dla siebie6 grudnia 2020
      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • hipoalergiczni-czy-od-sprzatania-mozna-miec-astme1Czy od sprzątania można zachorować? Astma a środki czyszczące i odkażające30 listopada 2020
      • hipoalergiczni-wywiad-piotr-czajkowski-talent-motywuje-do-wdziecznosci-11Talent motywuje mnie do wdzięczności – mówi artysta malarz Piotr Czajkowski14 listopada 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Twój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Zmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
    • Multishop24
    • Komentarze

      • antyglifo on:Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić? Obszerne, medyczne opracowanie dr Danuty Myłek!
      • Edzia on:Nie stresuj się, łatwiej powiedzieć trudniej zrobić.
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej