Można już rezerwować miejsca na kolejną edycję Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Poland (do niedawna – WorldFood Warsaw), która odbędzie się w dniach 7-9 marca 2019r. tradycyjnie w Warszawskim Centrum EXPO XXI.
Targi WorldFood stanowią jedyne w swoim rodzaju wydarzenie w stolicy Polski, które w całości skupione jest na szeroko pojętym sektorze spożywczym i gastronomicznym, obejmując produkcję, przetwórstwo, dystrybucję i sprzedaż żywności i napojów. Właśnie tutaj, co roku branża spożywcza spotyka się, aby poznać nowości produktowe i nawiązać cenne kontakty biznesowe. Duże znaczenie ma podejście organizatora, który olbrzymią wagę przykłada do rozwoju Targów zgodnie z oczekiwaniami wystawców i zwiedzających. – Na bieżąco analizujemy potrzeby rynku spożywczego, a po każdej edycji targów – opinie i uwagi ich uczestników. Dzięki temu wspólnie tworzymy targi, których rzeczywiście potrzebuje branża– mówi Agnieszka Szpaderska, Dyrektor Targów WorldFood Poland. Targi są miejscem negocjacji biznesowych oraz dyskusji na aktualne tematy i problemy nurtujące branżę, nie brakuje również atrakcji i wydarzeń merytorycznych.
Na targach WorldFood Poland międzynarodowe i lokalne firmy zaprezentują produkty w następujących sektorach:
- Food&Drinks – produkty spożywcze, owoce i warzywa, mięsa, przetwory mleczne, słodycze i przekąski, oleje, napoje bezalkoholowe, kawa i herbata etc.
- EcoFood – produkty organiczne, żywność certyfikowana, naturalna i tradycyjna
- NutraFood – nutraceutyki, suplementy diety, odżywki
- Ingredients – dodatki i aromaty do żywności
- Wine&Spirits – wina, napoje spirytusowe, piwa i cydry
- FoodTech – technologia i usługi dla przetwórstwa spożywczego.
7 marca zapraszamy w imieniu Redakcji Hipoalergiczni na nasz wykład podczas Targów WorldFood Poland:
Organic Food – najsilniejsza przewaga konkurencyjna tej dekady. Jaką wartość oferuje konsumentom? Czy należy zainteresować się trendem „Zero Waste”?
Natomiast 9 marca Żaneta Geltz przedstawi kolejne zagadnienie uczestnikom wydarzenia, a mianowicie:
Certyfikaty dla alergików traktuj poważnie!
Będzie mowa o tym, które obietnice są rzetelne ze strony producentów, a które nie. Poznamy najbardziej rozpoznawalne systemy certyfikacji produktów dla alergików i poznamy zalety – zarówno dla konsumenta, jak i dla producenta. Aby dowiedzieć się szczegółów – odwiedź stoisko HIPOALERGICZNI podczas wydarzenia.
Dlaczego warto być z nami podczas WorldFood Poland?
- możliwość prezentacji i promocja oferty firmy
- nawiązanie nowych kontaktów handlowych
- pozyskanie partnerów biznesowych z kraju i zagranicy
- wymiana doświadczeń i poszerzenie wiedzy, m.in. poprzez udział w panelach dyskusyjnych
- business to business – odwiedzający targi to specjaliści o ściśle sprecyzowanych celach biznesowych
- darmowa usługa matchmakeing’u, umożliwiająca zaaranżowanie spotkań z potencjalnymi kontrahentami jeszcze przed rozpoczęciem targów
- spotkania z kupcami z sieci handlowych
- Konkursdla Wystawców oZłoty Medal WorldFood
PROGRAM WORLDFOOD POLAND 2019
7 MARCA – CZWARTEK
FORUM KONFERENCYJNE 1, HALA 1
11:00 -11:30 Ceremonia otwarcia targów
11:30 -13:00 DEBATA OTWARCIA: Bezpieczeństwo i jakość żywności wyzwaniem dla podmiotów gospodarki żywnościowej
Pod patronatem Polskiej Federacji Producentów Żywności
• Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• Czesław Siekierski, Przewodniczący Komisji Rolnictwa w PE
• Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności
• Jarosław Pinkas, Główny Inspektor Sanitarny
• Andrzej Romaniuk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Art. Rolno-Spożywczych
• Andrzej Wojciechowicz, ekspert KE branży FMCG
• Wiesław Różański, Prezes UPEMI
13:30 –14.30 Panele pod patronatem Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego
I panel: Zachowania konsumentów na rynku żywnościowym – ocena stanu, kierunki zmian, wpływ na przemysł spożywczy
Paneliści:
• dr Urszula Kłosiewicz-Górecka, starszy analityk w Polskim Instytucie Ekonomicznym; wiceprezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego
• Marek Moczulski, prezes Zarządu Bakalland S.A
• Jarosław Król, prezes Zarządu fundacji MERCATUS ET CIVIS
• prof. Krystyna Gutkowska, Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW
• Kamil Dąbrowski –Pluskwa, prezes Federacji Konsumentów
14:40-15:40
II panel: Handel artykułami żywnościowymi – szanse i zagrożenia
Paneliści:
• Andrzej Maria Faliński, prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego
• Renata Juszkiewicz, prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji
• Monika Tyska, wicedyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
• Maciej Ptaszyński, Dyrektor Generalny Polskiej Izby Handlu
• Grzegorz Rykaczewski, Santander Bank Polska, analityk sektora rolno-spożywczego
FORUM KONFERENCYJNE 2, HALA 3
11:30 –12:00 System jakości Certyfikowany Produkt (CP) jako narzędzie promocji produktów z owoców i warzyw
Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków
12:00 –12:30 Mięso in vitro –zagrożenie czy szansa dla sektora żywności? Problemy prawne
Daniel Szostek, Patryk Kalinowski, Centrum Prawa Żywnościowego
12:30 –13:00 Innowacyjna, bezodpadowa obróbka żywności – Zero Waste
Marianna Pinczés, CEO, Grapoila-VirginOilPress Kft.
13:00 –13:30 Potencjalne kierunki rozwoju rynku żywności ekologicznej. Dokąd zmierza rynek?
Karol Przybylak, Biokurier
13:30 –13:45 Zmiany w strukturze dystrybucji ekoproduktów
Michał Nowak, Ekodostawcy
13:45 –14:00 Świadomość polskich konsumentów dotycząca ekożywności
Karolina Kałdońska, Ekodostawcy
14:00 –15:00 Organic Food –najsilniejsza przewaga konkurencyjna tej dekady. Jaką wartość oferuje konsumentom?
Żaneta Geltz, Hipoalergiczni
15:00 –15:30 Superfoods, vegan, eko i „freefrom” – nowe trendy konsumenckie
Małgorzata Krześniak, SYS
15:30 –16:00 Mała firma, wielki potencjał – roślinne star-upy podbijają rynek
Witek Sysiak, SYS
PROGRAM WORLDFOOD POLAND 2019
8 MARCA – PIĄTEK
Prowadzący
Andrzej Maria Faliński, Prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego
Kooperacja a technologie w łańcuchach dostaw FMCG
Paneliści
• Prof.Benjamin Nitsche, Berlin University of Technology. Dep. of Logistics
• Andrzej Wojciechowicz, wiceprezes, Stowarzyszenie Forum Dialogu Gospodarczego, ekspert KE branży FMCG
• Prof. Halina Brdulak, Szkoła Główna Handlowa
• Andrzej Dzięciołowski, audytor niezależny
• Prof. Grażyna Śmigielska, Uniwersytet Ekonomiczny Kraków
• Przemysław Nowak, Pomona Company, dyrektor handlowy
Jakość i bezpieczeństwo w łańcuchach dostaw FMCG
Paneliści
• Prof. Stanisław Kowalczyk, Szkoła Główna Handlowa
• Dr Janusz Liber, doradca ds. bezpieczeństwa
• Artur Jadeszko, prezes ATC Cargo S.A
• Andrzej Siess, Raben, Dyrektor Public Affairs
• Joanna Kozłowska, wiceprezes, BRONISZE Warszawski Rolno – Spożywczy Rynek Hurtowy
Prawo –polityka –biznes. Eksport żywności do USA. Wymagania FDA dla eksporterów żywności na rynek USA w świetle ustawy o modernizacji bezpieczeństwa żywności (FSMA)
Prezentacja: Jacek Sztabowski, ProFOOD Consulting; dyskusja otwarta
14:00 – 15:00 Panel Polskiego Stowarzyszenia Elektromobilności
Źródła OZE, Efektywność Energetyczna, elektromobilność jako odpowiedź na rosnące ceny energii
Prowadzący
Adrian Małachowski, Przewodniczący Sekcji Fotowoltaicznej Polskiego Stowarzyszenia Elektromobilności
Paneliści
• Daniel Raczkiewicz, niezależny ekspert ds. energetycznych
• Jacek Bzdurski, prezes Zarządu IEN S.A.
• Sylwia Koch-Kopyszko, prezes zarządu UPEBI (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Biogazowego), prezes Zarządu PSEM (Polskiego Stowarzyszenia Elektromobilności)
• Michał Baranowski, ekspert ds. elektromobilności, dziennikarz Menedżera Floty, ekspert PSEM, prezes spółki ELOCITY
• Rafał Bielas, Wydział Elektryczny Politechniki Warszawskiej
FORUM KONFERENCYJNE 2, HALA 3
10.30-10.40 Otwarcie Panelu
Piotr Kciuk, Wiceprezes, Krajowa Rada Suplementów i Odżywek
10.40-11.00 Notyfikacja suplementów diety – wybrane zagadnienia
Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Wspólnik, Partner Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j.
11.00-11.20 Drożdże selenowe – omówienie najnowszych badań i odkryć biotechnologicznych
Dr inż. Marek Kieliszek, Adiunkt w Katedrze Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
11.20-11.40 Suplementacja diety sposobem na utrzymanie właściwej odporności organizmu
Dr n. med. Krzysztof Błecha, Laboratorium Medycyny Naturalnej Bonimed Krzysztof Błecha
11.40-12.00 Suplementy diety – trendy, moda czy konieczność?
Dr Daniel Modnicki, Colfarm S.A. Zakłady Farmaceutyczne
12.00-12.20 Reklama suplementów diety kierowana do specjalistów
Dr Joanna Uchańska, Managing Associate, Radca Prawny, Chałas i Wspólnicy
12.20-12.40 Suplementy diety – rola i jakość z perspektywy farmaceuty
Mgr farm. Michał Byliniak, Prezes ORA w Warszawie, Okręgowa Izba Aptekarska
12.40-13.00 Rola KRSiO w tworzeniu społecznie odpowiedzialnej branży suplementów diety
Piotr Kciuk, Wiceprezes, Krajowa Rada Suplementów i Odżywek
13.00-13.20 CDMO – więcej niż wytwórca. Kontraktowy rozwój i produkcja suplementów diety
Dr Anna Michalak, DyrektorR&D, Curtis Health Caps sp. z o.o.
13.20-13.40 Aktualne trendy w badaniach nad innowacyjnymi suplementami diety
Dr Karolina Rudnicka, Adiunkt w Katedrze Immunologii i Biologii Infekcyjnej, Uniwersytet Łódzki
13.40-14.00 Autoryzacja health claims
Mgr inż. Grażyna Osęka, Food Consultant, Partner, Foodie Sp. z o.o. Sp.k.
14.00-14.20 Autoryzacja substancji dodatkowych
Mgr inż. Iwona Kowalczyk-Andrzejewska, Food Consultant, Partner, Foodie Sp. z o.o. Sp.k.
14.20-14.40 Przykłady strategicznych praktyk wzorniczych wspierających marki
Jakub Śwircz, dr Maciej Konopka, Partnerzy, Brandy Design
14.40-15.00 Nowa procedura dotycząca Novel food
Marta Łanoch, Starszy Prawnik, Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp.j.
15.00-15.20 Nowe Rozporządzenie dotyczące wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika środka spożywczego
Magdalena Wawrzyniak, Radca prawny, Wspólnik, Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp.j.
15.20-15.40 Eksport suplementów diety – wyzwania prawne i jak im sprostać
Michał Tracz, Associate, Life Sciences Practice, Domański Zakrzewski Palinka sp. k.
15.40-16.00 Current threats in the EU regulatory System: safety assessment as a tool for product classification?
Michael Horn, Chair, European Federation of Associations of Health Product Manufacturers (EHPM)
16.00-16.20 Jak efektywnie zlecać produkcję kontraktową i rozwój suplementów w Polsce?
Małgorzata Dolžan, Business Development Director, Sensilab Polska Sp. z o.o.
PROGRAM WORLDFOOD POLAND 2019
9 MARCA – SOBOTA
Poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego Restauratora, przygotowane z tradycyjnych polskich produktów i specjałów przekazanych przez Wystawców.
Dr Anna Wojtasik, Instytut Żywności i Żywienia
12:00 –12:30 Dietetyk jako najbardziej wymagający klient branży spożywczej
Justyna Bylinowska, Dietetycy.org
12:30 –13:30 Certyfikaty dla alergików traktuj poważnie
Żaneta Geltz, Hipoalergiczni
Rezerwacja stoisk na Targi WorldFood Poland 2019 możliwa jest po wcześniejszym kontakcie z organizatorem targów.
Tel.: +48 395 66 93, info@worldfood.pl