System Pięciu Elementów pomaga zrozumieć niekończące się powiązania, jakie dotyczą każdego aspektu naszego życia. System ten to także element diagnostyki w medycynie chińskiej, traktującej człowieka jako całość w rozumieniu poszczególnych elementów jego ciała i emocji, ale również jako całość w rozumieniu jednostki jako elementu wszechświata, przyrody, natury, otaczającej rzeczywistości, środowiska.
System Pięciu Elementów został rozwinięty przez chińskich mędrców, którzy postrzegali rzeczywistość w kategoriach najbardziej bezpośrednich związków (obecnie często niedocenianych lub wręcz niedostrzeganych). Zauważyli oni na przykład, że zaburzenie równowagi nerek jest związane z lękiem i stanem kości.
Nieodłącznym towarzyszem tego systemu jest teoria Yin-Yang, która omówiona została już w jednym z poprzednich artykułów [http://hipoalergiczni.pl/osiagnij-rownowage-yin-i-yang/] Definicje yin i yang są bardzo proste i w sposób jasny przedstawiają wszystko to, co nas otacza, łącząc w pary przeciwieństw (np.: kolor zimny i ciepły). Zasada Yang jest aktywna, a zasada Yin bierna, jednak nic nie jest całkowicie Yin, ani całkowicie Yang. Symbol Yin-Yang pokazuje Yin zawarte w Yang jako ciemną kropkę na jasnym polu oraz Yang zawarte Yin jako białą kropkę na ciemnym polu. Jeśli więc weźmiemy jakikolwiek kolor zimny i zaczniemy go „rozkładać” na poszczególne barwy, to z pewnością znajdziemy w nim jakiś ciepły element, a jeśli „rozłożymy” kolor ciepły, znajdziemy w nim element zimnej barwy.
Na ile słuszne są te teorie?
Kilka tysięcy lat od tych odkryć, ich prawdziwość została potwierdzona przez niezliczonych lekarzy i terapeutów z powodzeniem praktykujących medycynę chińską. Zgodnie z teorią pięciu przemian nasz organizm pozostaje pod wpływem pięciu smaków. Każdy z nich ma swoje unikalne właściwości, które oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie. Poznajmy rolę smaków w naszym życiu:
Smak ostry:
- smak o naturze YANG, rozszerzający i rozpraszający
- smak ostry ogrzewający, pobudza krążenie krwi i energii
Jakie spełnia funkcje w naszym organizmie smak ostry:
- wnika do płuc i oczyszcza je ze śluzu (nie wolno stosować jednak smaku ostrego ogrzewającego, gdy w organizmie występują stany tzw. gorąca)
- poprawia funkcje trawienne, zarządzane przez śledzionę i trzustkę i rozprasza gazy z jelit
- „nawilża” nerki, które mają wpływ na wszelkie płyny organiczne, dzięki czemu zwiększa się ilość śliny i potu po spożyciu na przykład imbiru, zaś gorące ostre zioła ogrzewają i rozluźniają wychłodzone nerki
- pobudza krążenie krwi i wzmacnia serce
- wzmacnia osłabione funkcje wątroby
Smak słodki o naturze YANG często dzielony na :
- słodki pełny – bardziej wzmacniający i tonizujący
- słodki pusty – bardziej oczyszczający i ochładzający- większość owoców
- smak harmonizujący o działaniu spowalniającym i rozluźniającym
Wpływ smaku słodkiego na nasze ciało i spożywane pokarmy:
- buduje aspekt YIN organizmu- tkanki i płyny i dlatego wzmacnia osoby szczupłe i suche
- pokrzepia osłabiony organizm
- uzupełnia niedobór
- energetyzuje, a zarazem rozluźnia ciało, nerwy i mózg
- łagodzi nieprzyjemny smak gorzkich produktów
- hamuje ostry przebieg choroby
- słodkie pożywienie w postaci węglowodanów złożonych (zboża, warzywa, strączkowe), o ile nie mają natury ochładzającej , nadają się do leczenia osób ,,zimnych’’ i ,,niedoborowych’’
Smak słony:
- natura YIN
- działanie ochładzające, kierujące energię w dół i do wnętrza
- ma zdolność uziemiania
- nawilża suchość
- zmiękcza stwardniałe guzy i zesztywnienia
- poprawia trawienie
- odtruwa organizm
- może działać przeczyszczająco na jelita, a także wywoływać wymioty
Kiedy warto sięgnąć po pokarmy o smaku słonym:
- nieco zwiększamy ten smak w celu zmiękczenia np. stwardniałych węzłów limfatycznych, katarakty i innych stwardnień mięśni i gruczołów
- również przy zaparciach, obrzękach i bólu brzucha
- zewnętrznie przy stanach zanieczyszczenia krwi z oznakami ,,gorąca’’, jak np. większość wyprysków skórnych
- do płukania bolącego gardła i przy wszelkich infekcjach górnych dróg oddechowych
- przy ropnych stanach w obrębie jamy ustnej, do szczotkowania zębów (sól musi być wówczas bardzo drobna)
- gdy chcemy przeciwdziałać gromadzeniu się toksyn w ciele
- gdy narzekamy na brak apetytu
Smak kwaśny:
- natura YIN
- ochładzający
- wywołuje zaciśnięcie
- działa skupiająco, ściągająco i pochłaniająco, dlatego służy zapobieganiu i lub odwróceniu nieprawidłowego wpływu płynów organicznych i energii oraz osuszaniu i umacnianiu tkanek
Jakie objawy powinny zachęcić nas do smaku kwaśnego:
- nietrzymanie moczu
- nadpotliwość
- krwotoki
- osłabione, obwisłe tkanki, wiotczejąca skóra
- hemoroidy
- wypadanie macicy
Smak gorzki
- natura YIN
- ochładzający
- powoduje lekki skurcz
- skłania energię ciała w dół
- działa redukująco na osoby z „nadmiarami” ( krzepkie, ekstrawertyczne, z grubym nalotem na języku, donośnym głosem i zaczerwienioną twarzą )
- działa przeciwgorączkowo
- wysusza płyny
- wyprowadza z organizmu wilgoć
- niektóre gorzkie pokarmy i zioła działają przeczyszczająco i mogą wywołać wypróżnienie
Właściwości zdrowotne gorzkiego smaku:
- pomocny w leczeniu stanów zapalnych i zakażeń
- stosowany przy zaparciach
- służy usuwaniu nadmiaru wilgoci w przypadku niektórych chorób
Wszystkie smaki dokładnie jak witaminy – mogą szkodzić w nadmiarze lub wywoływać przykre skutki w niedoboru. Dlatego warto dążyć do harmonii i starać się dobierać smaki z umiarem.
Bożena Wilczyńska-Hoffmann prowadzi od 20 lat gabinet URODA, w którym wykonuje zabiegi polepszające stan skóry i samopoczucie.
Jako nieodłączną część zabiegów upiększających, poprawiających kondycję skóry i ciała, uznaje prawidłowe żywienie swojego organizmu.
Prowadzi cykliczne warsztaty, na które zaprasza osoby poszukujące sposobów na zrównoważone jedzenie, harmonię z własnym ciałem i lepszego planowania swojego nastroju.
Warto poznać jakie są metody i techniki gotowania, kolejność przemian na zajęciach praktycznych. Może się okazać,że zdobytą wiedzę wykorzystamy po prostu w naszej kuchni. Rosół nie zawsze musi być na mięsie i nie trzeba go gotować kilka godzin dla smaku. Odpowiednio wrzucane warzywa, przyprawy, oleje dają niepowtarzalny smak rosołu kiedy gotuje się go w obiegu 5 przemian. A dodam, że jedna z mniej wymienianych zasad jest to, że jeśli tylko można istnieje wybór od którego smaku/przemiany zaczniemy co wpływa na właściwości zdrowotne rosołu. Przykład: można zacząć od wody zimnej lub gorącej a każda z nich należy do innej przemiany.
a mogłaby Pani podać link do przepisów na rosół wg różnych zasad?