Wszystko zaczyna się na talerzu…
gdzie proponujemy Wam położyć zdrowe warzywa, oczyszczające zioła i lokalne specjały. Prawdziwa, naturalna żywność, uważność w gotowaniu, lokalni dostawcy, produkty uczciwie produkowane lub hodowle certyfikowane ekologicznie. Zgłaszajcie pomysły na rozwój wolnej kuchni, świata BACK TO THE ROOTS.
Odwiedź pozostałe światy:
LESS IS MORE – mniej chemii, więcej zdrowia, więcej piękna.
DO IT YOURSELF – – piękno i funkcjonalność zrobione własnoręcznie z niepozornych materiałów.
YOUR MOVE – ruch i naturalne remedia drogą do szczęścia i zdrowia.
Czytaj dalej
Czy kwaśne naprawdę jest kwaśne? O czym decyduje równowaga kwasowo-zasadowa? Jeśli chcesz zacząć odkwaszanie i nurtują Cię te pytania – czytaj dalej. Dr Mirosław Mastej wyjaśnia czemu warto jeść bardziej zasadowo i omawia stojące za tym medyczne fakty. |
|
Coraz więcej dowiadujemy się o niespodziewanych skutkach niedoborów witaminy D. Choć wiążemy tę witaminę typowo z właściwą budową kości, to ma ona bardzo istotny wpływ na odporność na infekcje a także rozwój alergii. Czy witamina D będzie lekiem przyszłości? |
|
O ciemnych stronach słodkiej cukrowej rozpusty opowie Justyna Sosnowska-Skrabacz, na co dzień redaktor prowadząca miesięcznika Zdrowie Menadżera. Podpowie również jak zdrowo osłodzić sobie jadłospis, a także zdemaskuje wszelkie cukry i słodziki kryjące się pod enigmatycznymi wpisami na etykietach. |
|
Cukier ani nie krzepi, ani nie jest zdrowy. Czym go zatem zastąpić? Czy jest słodki ideał, który nie zaszkodzi naszemu zdrowiu, będzie pochodził z naturalnego źródła i zarazem nie będzie sprzyjał tyciu? Wejdź w świat stewii! |
|
Odkryj cudowne właściwości „żywego” enzymatycznego musu z papai, a już nigdy nie sięgniesz po suplementy w pigułkach. |
|
Jedzenie to też terapia. Poznaj sekret diety raw food z rąk nowojorskiego szefa kuchni. |
|
Dr Mastej tym razem jest naszym przewodnikiem po różnorodnych olejach. Pokazuje przy tym, że nie każdego tłuszczu należy unikać jak ognia. |
|
Garść bezglutenowych przepisów prosto od Moniki Mrozowskiej. Nawet bezglutenowiec może być łasuchem. |
|
O ayurvedzie, zdrowym odżywianiu po polsku i wszechobecnej kaszy mówi w wywiadzie Maia Sobczak z Qmam Kasze. |
|
Naturalne karmienie to najlepszy sposób żywienia człowieka od pierwszych chwil jego życia. Tylko dlaczego tak mało o tym mówimy i tak niewiele robimy, aby pomóc tym mamom, które mają z karmieniem problemy? Tomasz Chodkowski przybliża sprawy laktacji. |