Cake Festival Poland to już nie tylko największa wystawa i konkurs dekoratorów tortów i słodkości. Tegoroczna edycja to także doskonała oferta stref, w których zagoszczą specjaliści od prowadzenia biznesu, marketingu, ekologii, lodziarstwa i nie tylko! Hipoalergiczni pierwszy raz uczestniczą w tym festiwalu!
Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Nic więc dziwnego, że trzecia edycja największego święta sugarcrafterów prezentuje się jako wyjątkowo bogaty kawałek tortu. Zgodnie z tradycją, zwiększyła się liczba kategorii konkursowych, a także liczba uczestników konkursu o tytuł The Best of Cake Festival Poland.
W tym roku 23-24 października w kultowym Katowickim Spodku zaprezentuje się ponad 500 prac w 14 różnych kategoriach, w tym ponad 40 prac dzieci i młodych dekoratorów. – mówi Danuta Bujak, współorganizatorka Cake Festival-u.
Jak powstają wspaniałe cukrowe dzieła pokażą na scenie głównej znane sugacrafterki z Polski i z zagranicy, m.in. Sylvia Mancini, Katarzyna Osiecka, Gabriela Rüscher, Jarka Sipkova, Sylwia Baumgart.
W tym roku na scenie wystąpią po raz pierwszy goście specjalni spoza słodkiej branży. Organizatorzy postanowili zadbać o całościowe spojrzenie na prowadzenie własnej pracowni oraz firmy i zaprosili ekspertów, którzy opowiedzą o nadchodzących trendach żywieniowych, dbaniu o własną markę i rozwoju osobistym.
Wystąpią, m.in. Żaneta Geltz – redaktor naczelna magazynu “Hipoalergiczni”, Zbigniew Bańkowski – właściciel marki Life Welness, Marcin Juchniewicz – coach i współtwórca platformy szkoleniowej – Eduneo.
Jeśli ktoś przeoczy ich wystąpienie lub też będzie mieć apetyt na więcej informacji, będzie mógł porozmawiać z zaproszonymi gośćmi w strefach tematycznych, które również zagoszczą na Cake Festivalu premierowo.
Ponadto nie zawiodą najlepsi wystawcy zagraniczni i polscy, dzięki którym miłośnicy dekoracji zaopatrzą swoje pracownie w nowe akcesoria i doskonałe surowce – bo tort zawsze może być jeszcze ciekawszy, niż do tej pory!
Strefa Zrównoważonego Biznesu
“Eko” to najprężniejszy trend, który kształtuje wszystkie strefy życia współczesnego człowieka. Obecny jest również w słodkim biznesie! Jak uczynić swoją pracownię bardziej ekologiczną? Czy jest możliwa realizacja trendu “zero waste” w pieczeniu ciast? Specjaliści goszczący w Strefie Zrównoważonego Biznesu będą przekonywać, że tak! I zrobią to nie tylko w teorii. Podczas pokazu użycia nowoczesnego blendera oraz prasy o tłoczenia olejów powstaną ekologiczne mąki, pulpy, a także ciasteczka całkowicie wykonane z resztek pozostałych w procesie tłoczenia. Okazuje się, że to, co uchodzi za odpad ma bardzo szerokie (i smaczne!) zastosowanie. Ponadto może stać się kosmetykiem. Tu zobaczycie też jak powstaje wegański makijaż i przekonacie się, że bycie eko to filozofia życia, a nie tylko to, co ląduje na talerzu.
W Strefie Zrównoważonego Biznesu spotkacie
– Żanetę Geltz – wydawcę i redaktor naczelną pierwszego w Polsce magazynu dla alergików – HIPOALERGICZNI, a także twórczynię stowarzyszenia Happy Evolution, którego misją jest promowanie zdrowego stylu życia z domieszką skandynawskiego minimalizmu. Opowie o 10 krokach do kupowania „mniej a lepiej”, żeby pozbyć się nie tylko zbyt wysokich kosztów, ale i zbędnych kilogramów! Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz tutaj >> link.
– Zbigniewa Bańkowskiego – wielkiego promotora świeżo tłoczonych olejów pozyskiwanych z najróżniejszych roślin. Na strefie zaprezentuje wielofunkcyjne wyciskarki, blendery oraz prasy do tłoczenia olejów, a także podzieli się bogatą wiedzą dotyczącą dobroczynnych właściwości orzechów i nasion.
– Davina Reeves-Ciara – miss Nowego Jorku oraz żona dietetyka, Ireneusza Ciary, zdradzi sekrety pięknego wyglądu oraz doskonałego zdrowia, które – jak deklaruje – zawdzięcza jedzeniu. Opowie o tym, że dlaczego w Polsce łatwiej jest być na diecie raw food, niż gdziekolwiek indziej – będąc Gościem Specjalnym na stoisku Magazynu HIPOALERGICZNI.
Już teraz zerknij na jej vloga! >> therapeuticmama.com
Strefa Elektromobilności
Polskie Stowarzyszenie Elektromobilności udowodni, że istnieje aletrnatywa dla tradycyjnych środków pojazdu. Dlaczego warto zamienić je na te napędzane elektrycznie? Czym takie pojazdy różnią się od tych spalinowych? Uczestnicy będą mogli sprawdzić sami. W Strefie pojawią się, m.in. bus elektryczny, skuter gastronomiczny oraz skuter Askoll, a także stacje ładowania. Tu spotkacie Annę Różańską, pomysłodawczynię i realizatorkę kampanii “Kobieta za kółkiem elektryka”, która promuje ekologiczne rozwiązania dla przedsiębiorczych kboiet. A także ekspertów, którzy z chęcią doradzą w tematach takich jak: ubezpieczenia, źródła finansowania, wyposażenie i akcesoria samochodowe.
Strefa Lodziarstwa/ Lodów
Prócz mody na eko, duże znaczenie ma również trend produktów rzemieślniczych. To, co powstaje w niewielkich pracowniach, od podstaw i wedle starych receptur jest najczęściej również ekologiczne. W tym roku w Polsce furorę zrobiły przede wszystkim rzemieślnicze lody, których ikoną stał się właściciel Lodziarni pod Orzechem i Mistrz Polski w Lodziarstwie – Tomasz Szypuła. Jego doskonałych lodów będzie można spróbować właśnie w tej strefie. Degustować można będzie słynnych lodów z awokado z olejem z pestek dyni, a także sorbetu z malin i buraków oraz lodów czekoladowych muscavodo. Niecodzienną atrakcję będzie też stanowić pokaz z degustacją, którą poprowadzi cała ekipa reprezentacji Polski, którzy walczyli w finale Coppa dell Mondo della Gelateria w Rimini – Tomasz Szypuła, Damian Wiśniewski, Łukasz Parzymski i Rafał Macała. Będzie okazja spróbowania mistrzowskich dzieł lodowych, w tym lodów oscypkowych z żurawiną, batonika i tortu, które stanowiły stół pokazowy podczas finału słynnego konkursu. Atrakcji dostarczą również pokazy Damiana Wiśniewskiego, który wykona rzeźbę artystyczną z plastycznej czekolady, pt. Ninth Heaven oraz Rafała Macały, który z kolei na żywo stworzy elementy rzeźby z karmelu i krokantu. Prócz tego – najnowsze trendy, techniki i porady speców branży.
Strefa Rozwoju
Rozwój firmy to nie tylko inwestowanie w jeszcze lepsze surowce i nowoczesne sprzęty, ale przede wszystkim w samego siebie. Dbałość o równowagę między życiem osobistym a zawodowym, wygląd, zdrowie, a także jakość komunikacji z klientami – to wszystko ma wpływ na funkcjonowanie biznesu. W Strefie Rozwoju zagoszczą eksperci, którzy doradzą jak przekształcić swoje nazwisko w markę, która będzie cieszyć się renomą oraz przyniesie nie tylko zyski, ale przede wszystkim satysfakcję. Autorzy książek oraz znani szkoleniowcy udzielą konsultacji i odpowiedzi na wszystkie wasze pytania dotyczące samorozwoju. Poznasz nowoczesne narzędzia wsparcia biznesu od planu przez działanie z zespołem, sprzedaż, po końcową obsługę klienta. W tym kontakt z konsumentem w social mediach.
O to wszystko zadbają:
-
Marcin Juchniewicz z prelekcją “ Kluczowe kompetencje przedsiębiorcy XXI wieku
-
Piotr Sołtys z prelekcją “Koncepcja marketingu i sprzedaży, która wygrywa”
-
Anna Nitkiewicz, autorka książki “Strategia marki osobistej”, twórczyni Holistic Brand University
-
Marta Gierlińska, autorka książki “Awake Osiągnij spełnienie w 7 obszarach życia”
-
Anna Maria Wiśniewska, autorka książki “Twój wizerunek w social mediach”
-
Bartosz Słota (twórca agencji Grapes 360)
-
Sabina Tokarz-Polak, “Angielski w biznesie”
-
Piotr Sułkowski Dyrektor Krajowy Vantis Holding, prowadzi konsultacje dotyczące ścieżki rozwoju osobistego oraz biznesowego
-
Grzegorz Zięba – Technika Uwalniania – przekraczanie poziomów świadomości – technika efektywnego zarządzania emocjami
-
Piotr Cielecki – autor książki „Klucze do zmiany”
Budowanie swojej marki często zaczyna się od najbardziej podstawowej sprawy jaką jest wygląd. I o to zadbają odpowiednie ekspertki zajmujące się wizerunkiem osoby, takie jak stylistka, makijażystka, a nawet brafitterka. Doradzą jak łączyć kolory. które kolory oraz desenie pasują do konkretnej figury, a także jak dopasowywać do stroju torebki. I choć najważniejszy jest zawsze komfort, to trzeba pamiętać o panujących przy najróżniejszych okazjach dress-codach, które nie zawsze muszą być barierą w noszeniu modnych i wygodnych ubrań oraz dodatków.
Program CFP 2018
Scena główna Cake Festival Poland 2018
Wtorek 23.10.2018
12.00 – otwarcie festiwalu
12.15 – Żaneta Geltz “Kocham jeść, ale nie chcę tyć” – 10 kroków Happy Evolution
13.30 – Marcin Juchniewicz – Kluczowe kompetencje przedsiębiorcy XXI wieku
14.30 – Anna Nitkiewicz-Jankowska, Grzegorz Zięba – Technika uwalniania
– technika efektywnego zarządzania emocjami
15.00 – Sylvia Macini – pokaz sugarcrafterski
16.30 – Anna Różańska – “Elektromobliność dla biznesu”
17.00 – Zbigniew Bańkowski – “Zdrowe rewolucje”
17.30 – Jarka Sipkova – pokaz sugarcrafterski kwiatów
18.30 – Sylwia Baumgart – pokaz sugarcrafterski
20.00 – Zamknięcie pierwszego dnia festiwalu
Środa, 24.10.2018
12.00 – otwarcie festiwalu
12.15 – Katarzyna Osiecka – pokaz sugarcrafterski
13.30 – Piotr Sołtys – “Koncepcja marketingu i sprzedaży, która wygrywa”
15.00 – Gabriela Rüscher – pokaz sugarcrafterski
16.00 – wręczenie nagród
18.00 – zamknięcie festiwalu
Cake Festival Poland 2018: >>> cakefestivalpoland.com
23-24.10.2018, Al. Wojciecha Korfantego 35, Katowicki Spodek
KUP BILET > sprawdź cenę > cakefestival.abilet.pl
Zapraszamy do jesiennego wydania Mistrza Branży, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.