Kontrowersyjne pytania, rozstrzygające odpowiedzi, najwyższej jakości wiedza i tłumy ludzi w strefie Magazynu Hipoalergiczni, a zwłaszcza wokół sceny debat. Z roku na rok, począwszy od 2014 r., rosnąca liczba osób chce wiedzieć, jak radzić sobie z alergią, jaki tłuszcz stosować, czy pić mleko czy nie, jaki chleb jeść na śniadanie i czy głodówka to dobry pomysł. Debaty Magazynu Hipoalergiczni tym razem przyciągnęły tysiące osób, media i co ważne – najlepszych ekspertów z Polski i z zagranicy.
Gdy Magazyn Hipoalergiczni po raz pierwszy debiutował podczas Dni Alergii, oferował poradę jednego eksperta i dwie debaty w pobliżu strefy kulinarnej, dysponując stoiskiem o powierzchni zaledwie 12m2. Rok temu ekipa czasopisma zaoferowała 8-osobowy zespół konsultacyjny na 27m2 oraz dwie debaty 2-godzinne na specjalnie zorganizowanej przestrzeni zbudowanej z palet, by słuchacze mogli wygodnie usiąść. W tym roku Hipoalergiczna Strefa liczyła już 130m2 łącznie ze sceną, której pojemność pozwoliła nie tylko na zorganizowanie 10 debat, ale na pomieszczenie wszystkich zainteresowanych. Choć nie obyło się bez miejsc „stojących” i osób spoczywających na wykładzinie.
Skąd ten fenomen? Pytania bez ogródek
W każdym temacie jesteśmy narażeni na rozbieżne opinie, na kłótnie środowisk, na niejednoznaczne odpowiedzi, będąc ostatecznie skazanym na swój własny rozsądek. To właśnie zdrowy rozsądek podpowiada uczestnikom Dni Alergii, by przyjść i posłuchać, co mówią autorzy bezpardonowych artykułów, które publikowane są na łamach magazynu Hipoalergiczni. Dlaczego jedni twierdzą, że cukier zabija, a inni twierdzą, że bez energii z cukru umiera mózg, dlaczego środowiska profesorów twierdzą, że mleko to źródło wapnia, a dietetycy przestrzegają przed spożywaniem go, bo powoduje osteoporozę, co myśleć o nagonce na wegetarian, którzy na świecie uważani są za wizjonerów przyszłej dietetyki?
Nie da się odpowiedzieć na tę długą listę jednym zdaniem, dlatego redakcja magazynu przygotowała ogień pytań do profesorów, lekarzy, dietetyków, położnych i toksykologów, by przybliżyć PRAWDĘ.
Co z tym mlekiem?
Najwięcej kontrowersji wzbudziła tematyka mleka krowiego, które zdaniem ekspertów światowych jest już skazane na niedobrą sławę. Podczas, gdy jeszccze Profesor Maciej Kaczmarski popiera spożywanie mleka krowiego, jako źródło wapnia i wit. D3, to dr Danuta Myłek podsuwa pomysły na napoje roślinne i łączenie ich ze spożyciem spiruliny, a prowadząca debaty, Żaneta Geltz, sugeruje całkowite odstawienie kartonikowych „niby-mlecznych” produktów i szukanie tych z listkiem BIO lub alternatywnych źródeł białka i wapnia.

Na czym smażyć?
Równie dużym zainteresowaniem cieszyła się debata poruszająca kwestię wyboru tłuszczu do smażenia i smarowania pieczywa. Tym razem, okazało się, że zarówno dr Danuta Myłek, jak i dr Mirosław Mastej stali na jednym, spójnym stanowisku, iż najgorszym naszym wyborem jest margaryna (w każdej postaci zalecono nam wyrzucenie jej do kosza lub skreślenie z listy zakupowej raz na zawsze), a drugim w kolejności – odradzanym tłuszczem – okazał się olej rzepakowy i słonecznikowy, oferowany jako „olej do smażenia”. Szok publiczności oraz lawina pytań sprawiły, że debata przeciągnęła się, ale dzięki temu widownia dowiedziała się, na czym dokładnie smażyć i czym smarować:
– masło klarowane (ghee), smalec (najlepiej gęsi), olej kokosowy i olej palmowy (oba nierafinowane) – zalecane są do smażenia
– masło klarowane (ghee), smalec, oliwa z oliwek, olej lniany, inne oliwy – do pieczywa (ale również do innych potraw podawanych na talerzu, np. sałaki, ziemniaki w mundurkach, itp.)
Uczestnicy notowali skrzętnie zasłyszane porady i już nie dadzą się więcej nabrać natarczywym reklamom, gdyż od teraz wiedzą dlaczego dany tłuszcz szkodzi, a które tłuszcze są potrzebne dla wspierania naszego zdrowia.
Zalecane dawki dzienne w zależności od naszej wagi wynoszą:
– 1-2 kosteczki masła (jak porcja hotelowa) dziennie oraz
– 1-2 łyżki oliwy/oleju dziennie
Zamiennikiem dla w/w tłuszczów mogą być różnego rodzaju orzechy oraz pestki, np. dyni lub ziarna słonecznika.
Astma i histamina
Fantastyczne debaty udało się przeprowadzić z udziałem Profesora Krzysztofa Buczyłko, zarówno w temacie zagadkowej histaminy, wraz z dr Mirosławem Mastejem, a także w obszarze astmy – tu z niezawodną dr Danutą Myłek. Mogliśmy dowiedzieć się tego, że histamina sama w sobie nie jest zła, ani toksyczna, a jednak jej nadmierna produkcja lub zawartość w żywności (przetworzonej, zakażonej bakteriami) może powodować udrękę u osób z nadwrażliwością, zwaną „Histamine Intolerance”. Często mylona z objawami alergii, nie jest tak bardzo szkodliwa, ale często niewłaściwie łagodzona lekami na alergię, podczas, gdy pacjentowi potrzebny jest enzym zwany „DAO”.
W przypadku astmy uczestnicy debaty wymienili szereg przyczyn, począwszy od przyczyn o podłożu alergicznym, przez podłoże genetyczne, stresowe, przez warunki lokalowe (wilgoć, grzyb lub pleśń na ścianie, roztocze kurzu domowego), aż po szczególną, aspirynową astmę spowodowaną nadwrażliwością na niesteroidowe leki przeciwzapalne.
Nie ma żartów jak się okazuje, gdyż w przypadku nieleczonej astmy, pacjentom grożą gwałtowne, nawet zagrażające życiu napady duszności. Astma na ogół może być mylona z przewlekłym nieżytem nosa, infekcją wirusową, czy nawet ze zwykłym kaszlem.
Rodzicu, skąd masz to wiedzieć?
Dwie kolejne debaty, w tym jedna kierowana do przyszłych rodziców, a druga do obecnych rodziców, poruszały zagadnienia dotyczące źródeł wiedzy na temat diety dziecka. Co ma jeść kobieta w ciąży, a potem dziecko – by uniknąć alergii? Na pytania odpowiadali lekarze: dr Mirosław Mastej, dr Danuta Myłek, położne: Ewa Janiuk, Jolanta Petersen, dietetyczka Dorota Łapa i szefowa centrum edukacyjnego Anna Osińska. Okazuje się, że patrząc na przykład skandynawski, prócz samego jedzenia, jest sporo innych sposobów na profilaktykę alergii, z czym zgodziła się zarówno publiczność, jak i rozmówcy:
– redukcja stresu i pośpiechu – a w zamian więcej „luzu” i śmiechu
– redukcja niepokojących relacji i oddalanie się od negatywnych osób
– redukcja pachnących kosmetyków i środków chemicznych, również w pracy
– ignorowanie tak zwanych „dobrych rad” wszechwiedzących znajomych i mądrych cioć
– więcej ekologii, zieleni i naturalnych rozwiązań
– więcej ruchu i przebywania na świeżym powietrzu
– stosowanie świadomego oddechu i praktyk wyciszania, a także rozweselania się
– otaczanie się pozytywnie myślącymi osobami, widzącymi szanse i rozwiązania
Nie zabrakło sporu o to, do kogo najpierw powinna się udać ciężarna, czy do lekarza czy do położnej, jednak co do jak najdłuższego karmienia naturalnego stanowisko było w 100% zgodne i spójne, iż powinno ono trwać ile to tylko możliwe.
Bardzo ciekawym okazał się głos gościnnie zaproszonego Jędrzeja Mamysa, 18-letniego bohatera sierpniowego wywiadu okładkowego opublikowanego w magazynie Hipoalergiczni. Ustosunkował się on do hipotez rozmówców, co może działać na dzieci, by zaczęły swoją przygodę ze zdrową żywnością i przestały korzystać z fastfoodów. Wcale nie jest to – jak się okazuje – przekonywanie do jedzenia marchewek zamiast batoników, czy przekonywanie o walorach chipsów z pasternaku, ale dwie inne przyczyny:
– motywacja sportowa, budząca zainteresowanie pożywieniem wynikające z porad trenera
– wartość przypisana zdrowiu na talerzu w domu rodzinnym – czyli nie tylko uwaga rodziców przywiązywana do żywności, ale także praktyka wspólnych posiłków.
Najmłodszy rozmówca robił wrażenie rozgrywającego, na wzór swojej pasji sportowej.

Z zapachem czy bez?
Najmniej znanym obszarem, jaki został poruszony podczas debaty, okazał się temat kosmetyków i środków powodujących alergie kontaktowe. Ewa Daniel, toksykolog z AllergyCertified, przedstawiła trendy światowe – zachęcające nie tylko alergików do sięgania po środki pielęgnacyjne pozbawione jakichkolwiek perfum, a nawet naturalnych substancji czy olejków zapachowych. Argumentowała to faktem, iż skóra nie potrzebuje zapachu, aby się regenerować, a jeśli lubimy czymś pachnieć, to lepiej nałożyć ulubiony perfum lub esencję – na końcówki włosów lub na ubranie. Odradzała również sztuczne konserwanty w kosmetykach, a zamiast – podawała nazwy naturalnych, zdrowych konserwantów, czyli wit. C oraz wit. E (Citric Acid, Tocopherol). Po debacie, stoisko organizacji certyfikującej bezpieczne dla alergików produkty, odwiedziło wiele polskich i zagranicznych firm, by poznać kryteria przyznawania stosownego znaku. Redakcja Magazynu Hipoalergiczni poleca uznane systemy certyfikacji dla alergików:
– AllergyCertified
– ECARF
– Astma-Allergi Danmark

Oczyszczamy się!
Na koniec wydarzenia, redakcja zaserwowała – wydawałoby się – najmniej zobowiązujący temat, a mianowicie DETOX. I tu niespodzianka. Pytaniom nie było końca, dietetyczki Dorota Łapa i Anna Krasucka nie nadążały z odpowiedziami, zarówno na pytania prowadzącej jak i publiczności, i w efekcie, debata trwała 2h zamiast planowanej 1h. Najbardziej interesujące okazały się podstawy odkwaszania organizmu na co dzień, tak zwanymi domowymi sposobami. Co jeść i co pić, by sukcesywnie oczyścić organizm i nie doprowadzić do jego zakwaszenia? W odpowiedzi, każdy uczestnik mógł odebrać ze stoiska Hipoalergiczni ściągę ze stroną nr 6 z poradnika Happy Evolution, gdzie zawarta jest pomocna tabela, do przywieszenia na lodówkę. Anna Krasucka i Dorota Łapa przybliżyły też szczegóły swoich wyjazdowych sesji oczyszczających, na które zaprosiły wszystkich chętnych.
Nie tylko samymi debatami uraczył publiczność Magazyn Hipoalergiczni, ale także tysiącami egzemplarzy, przekazanymi w prezencie osobom, które pojawiły się z pytaniami lub w sprawie bezpłatnych konsultacji – na stoisku.
Porad udzielali:
– dr n. med. Danuta Myłek – alergolog, dermatolog, autorka książki „Od lekarza do kucharza”
– dr n. med. Mirosław Mastej – lekarz rodzinny
– dietetyczki – Dorota Łapa i Magdalena Lubiewska z Orkiszowych Pól
– terapeuci – Berta i Marcin Rogus z Centrum Medycyny Naturalnej
– toksykolog – Ewa Daniel z duńskiej organizacji certyfikacyjnej AllergyCertified
Tłumy osób nie odstępowały naszego stoiska na krok. Chyba nie ma takiej możliwości, abyśmy byli w stanie zaspokoić potrzeby wszystkich oczekujących…
Pokój Alergika – Premiera!
Jako zupełną nowość, redakcja zaprezentowała zwiedzającym oraz mediom wyjątkowy na skalę krajową, a może nawet europejską – projekt „Pokój Alergika„, w którym zebrane zostały różnorodne rozwiązania, sprzyjające osobom z alergiami lub astmą. Ale o tym – w odrębnej fotorelacji, do której już teraz zapraszamy!
Zobacz krótki film!
Eksperci i Goście Specjalni Magazynu Hipoalergiczni
Na stoisku Magazynu Hipoalergiczni uczestnicy Dni Alergii i Targów Ecorganica mogli liczyć na bezpłatne konsultacje dietetyków oraz badania diagnostyczne w wykonaniu uznanych specjalistów, a także na burzliwe i liczne debaty w wykonaniu naszych najlepszych ekspertów.
Profesor dr hab. nauk med. Krzysztof Buczyłko – alergolog i otolaryngolog, autor 300 publikacji, promotor 33 doktoratów oraz hasła: „Poznaj swoją alergię”. Były Kierownik Zakładu Alergologii Uniwersytetu Medycznego, Szef NZOZ Centrum Alergologii w Łodzi, ul. M. Kopernika 67/69.
Prof. dr n. med. Maciej Gustaw Kaczmarski – twórca i wieloletni kierownik Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Pierwszy dyrektor Uniwersyteckiego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Białymstoku. Specjalista w dziedzinie pediatrii, alergologii, gastroenterologii oraz gastroenterologii dziecięcej. Autor i współautor licznych publikacji naukowych z dziedziny pediatrii, alergologii i gastroenterologii dziecięcej, a także trzech monografii poświęconych alergii i nietolerancji pokarmowej.
Dr n. med. Danuta Myłek – specjalista w zakresie alergologii i dermatologii, jest dyrektorem Przychodni Alergologicznej „ALERGIA” w Stalowej Woli i właścicielem Centrum Alergii „PROGRES” w Stalowej Woli. Jedyny polski członek American College of Asthma, Allergy and Clinical Immunology, oraz członek European Academy of Allergy and Clinical Immunology, Polskiego Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Lekarskiego-Sekcji Medycyny Psychosomatycznej. Autorka książek o alergii i książki “Od lekarza do kucharza”.
Dr n. med. Mirosław Mastej – lekarz z zawodu i powołania. Prowadzi „Centrum Zdrowia Dr Mastej” w Jaśle. Orędownik zdrowego żywienia. Medyczne obszary zainteresowania to m.in.: wpływ diety i środowiska na funkcjonowanie organizmu człowieka, chronobiologia, farmakologia, lipidologia, immunologia i alergologia.
Jolanta Petersen – położna po Duńskiej Szkole Położnych w Aalborg. Dyplom uzyskała w 1996 roku. Pracuje w Danii, Polsce i najwięcej na Grenlandii w Szpitalu im. Krolowej Ingrid w stolicy w Nuuk. Prowadzi fundacje “Poród bez Strachu”, wspolpracuje z Fundacja Rodzic po Ludzku. Członkini stowarzyszenia „Dobrze Urodzeni”.
Anna Osińska – pedagog, właścicielka jednej z najstarszych szkół rodzenia w Warszawie. Założycielka Polskiego Centrum Edukacji, w którym organizuje kursy i szkolenia dla położnych i pielęgniarek, zajmujących się opieką okołoporodową. Od 2012 r. realizuje projekt „Szkoła rodzenia dla każdej mamy”.
Ewa Janiuk – ekspert kampanii „Po prostu Położna“, położna z wieloletnim doświadczeniem, prowadzi opiekę przed- i okołoporodową nad kobietą, noworodkiem oraz rodziną. Prowadzi zajęcia w szkole rodzenia.
Ewa Daniél Eriksen – jest duńskim pracownikiem naukowym w dziedzinie technologii i planowania socjoekonomicznego, ze specjalizacją w toksykologii i ocenie ryzyka. Pracuje nad oceną ryzyka alergii w środkach chemicznych, szkoli farmaceutów z zakresu atopowego zapalenia skóry i wypowiada się w duńskich mediach na temat kosmetyków i alergii kontaktowej. Przez wiele lat współpracowała z duńską federacją Astma-Allergi Denmark w charakterze toksykologa. Jest szefem międzynarodowej organizacji certyfikującej produkty dla alergików AllergyCertified.com, której motto brzmi „One World – One Label”.
mgr inż. Dorota Łapa – dietetyk, specjalizuje się we wspieraniu leczenia dzieci dietą, promotorka zdrowia. Absolwentka Kierunku Fizjologia Żywienia Człowieka, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w Instytucie Avicenny z Francji. Z zawodu jest dietetykiem i pielęgniarką oraz zajmuje się aktywną promocją zdrowia i zdrowego stylu życia poprzez liczne działania edukacyjne. Jest moderatorem Ogólnopolskiej Kampanii ZdrowyPrzedszkolak.org oraz współtwórcą Kampanii ZdrowyUczen.org. Założycielka Centrum Naturalnego Odżywiania ORKISZOWE POLA w Poznaniu. Specjalizuje się również w odkwaszaniu organizmu prowadząc projekt oczyscorganizm.pl. Od lat kształci się w najróżniejszych kierunkach związanych z dietetyką i medycyną naturalną, m.in. w
ziołolecznictwie, TCM, medycynie św. Hildegardy, teoriach dotyczących diagnostyki alergii i nietolerancji pokarmowej ze szczególnym uwzględnieniem filozofii medycyny wschodniej.
Magdalena Lubiewska – specjalista dietetyki i planowania żywienia oraz dietetyki profilaktycznej i leczniczej. Absolwentka UAM, Podyplomowych Studiów Dietetyki i Planowania Żywienia na UP w Poznaniu, Dietetyki Profilaktycznej i Leczniczej wg TCM, uczestniczka licznych kursów i konferencji, dotyczących wpływu żywności na nasze zdrowie, zainteresowana dietetyką komplementarną, łączącą tradycje wschodnie z zachodnimi. Wolontariusz Akademii Walki z Rakiem w Poznaniu, zaangażowana w szerzenie wiedzy na temat wpływu żywienia na profilaktykę chorób onkologicznych, a przede wszystkim kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i dorosłych. Koordynator Koalicji Dietetyków przy Stowarzyszeniu PSYCHE SOMA POLIS. Współpracuje z Centrum Naturalnego Odżywiania ORKISZOWE POLA w Poznaniu. Prowadzi wykłady, warsztaty gotowania, udziela porad dotyczących odżywiania. Angażuje się w najróżniejsze Kampanie na rzecz zdrowego żywienia m.in. zdrowyprzedszkolak.org, We love eating, zdrowyuczen.org.
Anna Krasucka – doradca żywieniowy, dietetyk leczniczy, absolwentka „Dietetyki Leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” prowadzonej przez Inę Diolosa, sygnowanej przez francusko-niemiecki „Avicenna Instytut” założony przez Claude Diolosa. Założyła „PIĘĆ SMAKÓW Akademię Odżywiania dla Zdrowia“, w ramach której organizuje i prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania.
Berta Rogus – specjalistka hydrokolonoterapii, hirudoterapii i biochirurgii. Ukończyła szkolenie z zakresu hirudoterapii I stopnia w łódzkiej Akademii Zdrowia – Instytucie Medycyny Holistycznej oraz II stopnia w Centrum Medycyny Naturalnej HIRUDINEA. Wykonuje zabiegi lecznicze z zakresu: bóle serca, nadciśnienie, choroby płuc i oskrzeli, choroby przewodu pokarmowego, choroby wątroby, wrzody żołądka i dwunastnicy, wysoki cholesterol, alergie, choroby skóry, żylaki, zakrzepowe zapalenie żył, chorobę niedokrwienną, trudno gojące się rany, hemoroidy, choroby kobiece, bezpłodność, rwę kulszową, zapalenie korzonków nerwowych, bóle stawów, obrzęki powypadkowe, krwiaki i zakrzepy, choroby nerek, prostatę, impotencję, choroby kręgosłupa (bóle), agresję, histerię, nerwice, depresję, niektóre nowotwory, procesy starzenia. Prowadzi własne Centra Medycyny Naturalnej BERTA ROGUS www.med-bertarogus.pl
Marcin Rogus – terapeuta w Centrum Medycyny Naturalnej BERTA ROGUS, specjalista w zakresie terapii biorezonansowej, biochirurgii, hirudoterapii, twóra autorskich programów leczenia niegojących się ran i redukcji wagi. Publicysta i propagator medycyny naturalnej i holistycznej.
Lene Stiil – jest współzałożycielką i prezesem organizacji AllergyCertified. Jej misją jest ułatwianie konsumentom wyboru produktów pielęgnacyjnych, które można kupić zarówno w sklepie w Kopenhadze, Warszawie, Nowym Jorku, Londynie czy Tokio. W ciągu 18 miesięcy certyfikowano już 130 produktów. Przed założeniem AllergyCertified, Lene pracowała dla duńskiego parlamentu w obszarze ochrony środowiska.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć, oddających cząstkę wrażeń z wydarzenia:
Organizatorem Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej było Centrum Targowo – Kongresowe PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie, a osobą odpowiedzialną za całość wydarzenia była Dominika Banaszkiewicz i Anna Jakubowska, podobnie jak w poprzednich latach.
Fot. Michał Ozdoba