Książę Felix z Löwenstein, BÖLW: „Te naukowe spostrzeżenia pokazują, że ekologia stanowi przyszłościowy system gospodarczy, w którym ceny odzwierciedlają rzeczywistość środowiskową, a produkcja żywności jest zarządzana w sposób uczciwy i zrównoważony. Każdy hektar ziemi ekologicznej i każda żywność ekologiczna już przyczynia się do zrównoważonej przyszłości naszej planety. Rolnictwo ekologiczne to dla nas sposób, aby naprawdę skutecznie przekształcić naszą produkcję żywności.”
Ekologiczna produkcja działa na wielu poziomach. Chroni nasza wodę, poprawia żyzność gleby i zwiększa różnorodność biologiczną, chroni klimat, jest holistycznie zdrowa i zapewnia podstawowe warunki życia. Rolnictwo organiczne, produkcja żywności i handel służą wspólnemu dobru na całym świecie.
- Rolnictwo organiczne, produkcja i handel żywnością: Globalnie zaangażowanie we wspólne dobro!
- Organiczna produkcja odpowiada na kluczowe pytania o przyszłość
Gdy BIOFACH, wiodące na świecie targi żywności ekologicznej, zgromadzi międzynarodowy sektor ekologiczny, aby rozpocząć nowy rok w centrum wystawienniczym w Norymberdze w dniach 12- 15 lutego 2020 r., uczestnicy będą omawiać najważniejsze wyzwania przyszłości oraz odpowiedzi i rozwiązania dla ekologicznego sposobu prowadzenia działalności gospodarczej.
Louise Luttikholt, Dyrektor zarządzający IFOAM, nie ma wątpliwości: „Rolnicy ekologiczni, przetwórcy i handlowcy zapewniają wsparcie dla zrównoważonego rozwoju na wielu poziomach. W wielu krajach na całym świecie przyjazne dla środowiska sposoby prowadzenia działalności podlegają surowym przepisom. Jednak pozytywny wpływ tych praktyk wykracza daleko poza znak zgodności organu kontroli środowiska lub certyfikatu ekologicznego. Metody rolnictwa ekologicznego dostarczają inspiracji milionom – od rolników po konsumentów – i całych regionów do współpracy w celu osiągnięcia zrównoważonej przyszłości, w której żyją nasze wnuki Coraz więcej rolników przechodzi na rolnictwo ekologiczne, a coraz więcej osób wybiera produkty ekologiczne. Ale dla sektora ekologicznego „organiczny” oznacza więcej niż pozytywny rozwój gospodarczy. Ostatecznie chodzi o to, że chcemy pokazać nasze środowisko, wodę, glebę, różnorodność biologiczną, klimat i hodowcom szacunek, na jaki zasługują. Właśnie to chcemy podkreślić głównym tematem kongresu BIOFACH 2020”.
Prince Felix of Löwenstein, Przewodniczący Niemieckiej Federacji Producentów Żywności Ekologicznej (BÖLW) dodaje: „Rolnictwo ekologiczne i produkcja artykułów spożywczych mają bezpośredni wpływ na wszystkie żywe stworzenia, od najmniejszych drobnoustrojów w glebie i zwierząt w naszych gospodarstwach, po zdrowie i dobre samopoczucie ludzi. Firmy ekologiczne na całym świecie już pokazują, że opłaca się ostrożnie obchodzić się z naszymi zasobami naturalnymi. Gospodarka i ekologia nie wykluczają się wzajemnie. Na większą skalę widzimy, że ekologia odgrywa ważną rolę, która z kolei pozwala nam osiągnąć wiele ważnych celów – na wszystkich poziomach: cele zrównoważonego rozwoju (SDG) wyznaczone przez ONZ, a także cele środowiskowe, klimatyczne i ochrony zwierząt ustalone przez Niemcy i UE.”
Badania naukowe pokazują, że produkty ekologiczne już oferują rozwiązania kluczowych wyzwań przyszłości. Zostało to niedawno potwierdzone w największym na świecie badaniu przeglądowym przeprowadzonym przez Thünen Institute, federalny instytut badawczy w Niemczech, który stwierdził, co następuje:
• Rolnictwo ekologiczne chroni wodę: Rolnictwo ekologiczne zmniejsza ilość azotu wprowadzanego do gleby o 28 procent. W 71 procentach przypadków rolnictwo ekologiczne działało lepiej w przypadku zrzutów substancji krytycznych (azot, pestycydy).
• Rolnictwo ekologiczne utrzymuje i tworzy nową żyzną glebę: żyzność gleby odnosi korzyści z rolnictwo ekologicznego. Liczebność i biomasa populacji dżdżownic są odpowiednio o 78 procent i 94 procent wyższe.
• Rolnictwo ekologiczne promuje różnorodność biologiczną: rolnictwo ekologiczne ma pozytywny wpływ na różnorodność biologiczną. Ogółem gleby zarządzane ekologicznie mają o 34 procent większą różnorodność biologiczną. Liczba gatunków flory na gruntach ornych jest nawet o 95 procent wyższa w ramach zarządzania ekologicznego. W przypadku ptaków wzrost gatunków polowych wyniósł 35 procent.
• Rolnictwo ekologiczne wspiera walkę ze zmianami klimatu: gleby zarządzane ekologicznie mają średnio o 10 procent wyższą zawartość węgla organicznego i wyższą roczną stopę sekwestracji węgla wynoszącą 256 kg C / ha.
• Rolnictwo ekologiczne chroni zdrowie: Rolnictwo ekologiczne zapewnia, że szkodliwe substancje są trzymane z dala od naturalnych systemów i nie docierają do ludzi. Przetwarzanie produktów ekologicznych nie wykorzystuje szkodliwych dodatków. Klienci, którzy sięgają po produkty organiczne, wolą też świeżo przygotowane posiłki od dań gotowych, a także jedzą mniej mięsa.
• Rolnictwo ekologiczne generuje dochód dla całych rodzin: rolnictwo ekologiczne stanowi wiarygodne źródło dochodu dla ludzi na obszarach wiejskich. Daje to impuls do rozwoju obszarów wiejskich i ogranicza migrację do miast. Rolnictwo ekologiczne odgrywa zatem kluczową rolę w zrównoważonym rozwoju.
Według ekspertów branżowych przykłady te pokazują, że „ślad ekologiczny” to coś więcej niż tylko sukces gospodarczy. Książę Felix z Löwenstein, BÖLW: „Te naukowe spostrzeżenia pokazują, że ekologia stanowi przyszłościowy system gospodarczy, w którym ceny odzwierciedlają rzeczywistość środowiskową, a produkcja żywności jest zarządzana w sposób uczciwy i zrównoważony. Każdy hektar ziemi ekologicznej i każda żywność ekologiczna już przyczynia się do zrównoważonej przyszłości naszej planety. Rolnictwo ekologiczne to dla nas sposób, aby naprawdę skutecznie przekształcić naszą produkcję żywności.”
Louise Luttikholt, IFOAM: „Być może nie wiemy jeszcze dokładnie, jak będą wyglądały nasze systemy żywnościowe w przyszłości. Możemy jednak skorzystać z doświadczeń milionów rolników ekologicznych, firm przetwórczych i handlowców na całym świecie i wyciągnąć wnioski z innowacji wprowadzonych w rolnictwie ekologicznym. To, czego absolutnie potrzebujemy i co jest faktycznie możliwe, szybko stanie się jasne : zrównoważona produkcja artykułów spożywczych, która nie przekracza granic tego, ile nasza planeta może wyprodukować, i jest osadzona w naszych lokalnych społecznościach.Produkcja artykułów spożywczych, która dba o środowisko i zapewnia ludziom środki do życia w tym samym czasie! Dla nas ważne jest, aby klienci, producenci i politycy postrzegali transformację naszej kultury jedzenia jako szansę. Dlatego musimy go tego chwycić obiema rękami. Tylko wtedy, gdy naprawdę zrozumiemy jakie ogromne korzyści oferują organiczne produkty, będziemy w stanie udzielić systemowych odpowiedzi, zaangażować się w znaczącą dyskusję i dać skrzydła transformacji. W sektorze ekologicznym zdajemy sobie również sprawę z potrzeby ciągłego doskonalenia substancji organicznych, inwestowania w badania i szkolenia wykwalifikowanych pracowników oraz zaangażowania na szczeblu politycznym w celu przyspieszenia procesu transformacji.”
Co roku główny temat kongresu BIOFACH jest ustalany przez międzynarodowego patrona BIOFACH, IFOAM – Organics International; krajowego honorowego sponsora, Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (Niemiecka Federacja Producentów Żywności Ekologicznej, BÖLW); oraz wiodące na świecie targi żywności ekologicznej.
Pytania na których koncentruje się przyszły kongres BIOFACH:
• Jakie są pozytywne skutki rolnictwa ekologicznego i jaki jest jego wkład w utrzymanie różnorodności biologicznej? Jak rolnictwo ekologiczne wpływa na zawartość CO2 i różnorodność biologiczną? Jakie spostrzeżenia naukowe są dostępne w tym zakresie?
• W jaki sposób decydenci mogą zachęcać do transformacji rolnictwa i naszej kultury odżywiania oraz jakie strategie polityczne i komunikacyjne są najlepsze?
• W jaki sposób rolnictwo ekologiczne przyczynia się do globalnej walki z głodem i zmianami klimatu lub powiększania się obszarów pustynnych?
• Co ekologiczna produkcja czyni dla wspólnego dobra? Jak w zrównoważony sposób połączyć środowisko i gospodarkę? Jak ,na przykład, biedniejsze regiony czerpią korzyści z rolnictwa ekologicznego?

Abendveranstaltung im Rahmen der BIOFACH 2020 und VIVANESS 2020 Presseveranstaltung am 17. September 2019 in Wien.
Podziel się swoimi pomysłami na kongresie BIOFACH!
Kongres BIOFACH odbywa się równolegle z największymi na świecie targami żywności ekologicznej, a wiele jego wydarzeń będzie koncentrować się na głównym temacie kongresu: „Ekologia działa!”. Kongres BIOFACH, w którym bierze udział ponad 9 000 uczestników i prelegentów, jest największą międzynarodową platformą wiedzy i tworzenia sieci w branży. Po raz kolejny w 2020 r. wystawcy i goście, przedstawiciele mediów i decydenci polityczni są proszeni o przesłanie swoich tematów w ramach zaproszenia do zgłaszania pomysłów na stronie www.biofach.de/en/biofach-congress.
Weź udział w dyskusji w centrum wystawowym w Norymberdze od 12 do 15 lutego 2020 r. i wykorzystaj doroczne spotkanie branżowe jako trampolinę do kształtowania przyszłości!
- Karin Gromann, Minister Zdrowia z Austrii
- Drogeria w Wiedniu
- Kosmetyki z certyfikatem Demeter
- Targ warzywny
- Ekologiczne wina i sery
- Ekologiczne czekolady
- Konferencja prasowa w W
- Żaneta i Marcin Geltz by Faxi