Wydaje nam się, że dzieci lubią tylko frytki i nuggetsy. Nie znamy zbyt wielu matek, które podają swojej pociesze szpinak z czosnkiem albo koktajl z warzyw. A jednak KATARZYNA JANKOWSKA jest absolutnie pewna, że nie doceniamy wyobraźni naszych dzieci i faktu, że są one największymi smakoszami na ziemi. Jeśli chcecie poznać czarodziejską różdżkę, którą posługuje się autorka słynnego bloga Mama Alergika Gotuje, skupiona na zdrowej kuchni, to zerknijcie na tę subtelną, ale niebywale wymagającą kreatorkę dań bez alergenów.
Żaneta Geltz: Skąd czerpiesz pomysły na przepisy, które nie zawierają alergenów?
Katarzyna Jankowska: Czasem zastanawiam się czy to błogosławieństwo, czy przekleństwo? Wchodzę na bazar ze zdrową żywnością lub do sklepu i gdy widzę te wszystkie uśmiechające się do mnie warzywa, owoce i kasze, w głowie roi mi się od pomysłów do czego je wykorzystać. Sięgam po telefon i od razu notuję to, co właśnie wymyśliłam. W domu zabieram się do działania, ale w trakcie tworzenia znów powstają nowe wizje dań. Proces się nie kończy, bo po raz kolejny wybieram się na zakupy i tak na okrągło. Inspiracje czerpię także z programów kulinarnych, książek i podróży.
ŻG: Jaką stosujesz zasadę doboru składników do swoich potraw?
KJ: Moje życiowe doświadczenia oraz wiedza, dzięki wielu szkoleniom, konferencjom, w których brałam i nadal biorę udział, są już tak duże, że postanowiłam dzielić się nimi w formie książek: „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”, „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, a ostatnio napisałam kolejną: „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi.”
Jedni uwielbiają konie, mają wielką pasję i realizują się w grze na fortepianie, inni w balecie, a ja mam słabość do czarowania w kuchni dla małych i dużych smerfów. Okazuje się, że nie tylko jest to potrzebne, bo lekarzom nie starcza czasu na edukowanie rodziców alergika podczas wizyty w przychodni, co do jutra mają włożyć do garnka czy koszyka w sklepie, ale jest to również bardzo ważne, aby osoby, którym wydaje się, że alergia ich nie dotyczy, też rozważyły zmianę w swojej lodówce. To nie jest moje subiektywne zdanie. Konsultowałam wiele przepisów z dietetykami i alergologami, którzy specjalizują się w alergiach.
Wszystkie dania, które znajdziesz na moim blogu czy w książkach – nie zawierają mleka, jajek, orzechów, kakao, selera i miodu. Ponad połowa z nich jest dodatkowo pozbawiona glutenu. Większość dań jest wegańskich i bez dodatku zwykłego cukru.
ŻG: Dla kogo jest najnowsza książka – tylko dla rodziców alergików?
KJ: Moje przepisy są nie tylko prostym rozwiązaniem dla rodziców alergików, ale dla osób dorosłych, które nagle dowiadują się, że ich żywienie musi się zmienić, a także dla rodziców wszystkich dzieci, które zasadniczo powinniśmy ZAWSZE żywić zdrowo.
Może to dziwne, ale zależy mi również na wciąganiu do bezalergennej kuchni również osoby, które nie zastanawiają się nad wartością swojego talerza, zjadając „cokolwiek” w pośpiechu lub ciągle to samo. Te osoby mogą skorzystać, o dziwo, najwięcej, bo im lekarz nie zwraca uwagi na to, że jedzeniem nie może być tablica Mendelejewa…
Pisząc moją trzecią książkę i tworząc jej czarodziejską oprawę myślałam o tysiącach matek, które mają tak zwanego Tadka Niejadka. Każda mama za równowartość dwóch biletów do kina, otrzyma książkę, niczym bilet do krainy czarów z przepisami, które gwarantują niezwykłą zabawę z własnym dzieckiem. Chcę pokazać, że jeśli wejdziemy na inny poziom rozmowy z dzieckiem i stworzymy bajkowe akcenty, które – jak czarodziejska różdżka – mogą nadać niezwykłą moc naszym rytuałom kuchennym (jak choćby wsypywanie przypraw do zupy, nazywając je magicznym pyłem wróżek, czy posypką ze smoczych skrzydeł).
Łączenie zabawy, która jest niby tylko gotowaniem – ze światem baśni, który jest dziecięcą codziennością – możemy sprawić, że starczy inspiracji do zdrowszego życia nie tylko dla naszych dzieci, ale także ich kolegów i połowy kuzynów. Może warto spróbować?
Książka będzie dostępna w przedsprzedaży w sklepie MAG już od 6 maja: www.mamaalergikagotuje.pl, zapraszam!
„Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi” to poradnik pełen kolorowych, apetycznych zdjęć, ilustracji i prostych przepisów, które dziecko przygotuje samodzielnie lub z pomocą opiekuna. W książce znajdziemy materiał pt. „30 MAGicznych wskazówek dla rodziców „Tadka Niejadka”. Jedną z nich jest właśnie wspólne gotowanie z dziećmi. Książka zawiera 60 zdrowych przepisów na wiosnę i lato. Książka ma charakter edukacyjny poprzez krótkie rymowanki, ciekawostki na temat różnych potraw, produktów, litery alfabetu, infografikę o witaminach i minerałach.
W gotowaniu pomagają mi MAGiczni bohaterowie. To rysunkowe postaci w wieku od 3 do 12 lat. Przedstawione są na początku książki. Książka ma bawić, uczyć, zainteresować, sprawić, by dziecko nie bało się „dziwnych produktów”. Przepisy mają wyszukane nazwy jak np. „Eliksir dodający skrzydeł” zamiast „Owsianka”. To książka dla wszystkich dzieci, nie tylko dla alergików.
Patroni medialni: Wirtualna Polska, Magazyn Hipoalergiczni, Magazyn Vita, Dni Alergii, Radio Kolor, Mamo To Ja, Twoje Dziecko, Dzieci są ważne. Patronat Merytoryczny: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Katarzyna Jankowska
Znana także jako MAG. Wyczarowała dotychczas ponad 1000 przepisów bez jajek, mleka, soi, kakao, selera, orzechów i miodu. W tym ponad 500 przepisów dodatkowo bez glutenu i cukru. Swoją kuchnię opiera głównie na ekologicznych i naturalnych produktach. Jej porady i przepisy doceniają alergicy, osoby na diecie bezglutenowej, weganie, ale też biegacze. Propaguje zdrowy styl życia i udowadnia, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Od pięciu lat życie zawodowe koncentruje na działaniach związanych z blogiem i pisaniem książek. Prywatnie jest mamą 22 letniej Natalii – studentki medycyny i 12 letniego Konrada, dzięki, któremu powstały jej blog i książki.
Pasjonatka gotowania i biegania, z listą marzeń, które spełnia krok po kroku. www.mamaalergikagotuje.pl
Warzywa ,owoce ,soki dania niecodzienne kolorowe ,może warto zacząć dbać o siebie i swoją rodzinę ,jestem w miejscu za którym albo choroba albo zacznę dokonywać dobrych wyborów dla siebie
Nie znam pani przepisów ,ale chętnie spróbuje ,moje dzieci uwielbiają kolorową i nie codzienną kuchnię i ja zresztą również ,nie ma jak eksperymenty z pysznymi i zdrowymi daniami , które znikają od razu gdy się pojawią na stole ,zdrowe nawyki żywieniowe wynosimy z domu i jeśli chcemy mieć zdrowe dzieci uczmy je od podstaw zasad zdrowego żywienia:)