31 maja 2024 r. miał miejsce wykład Żanety Geltz, autorki książki „Co Ci szepcze brzuch?” wydawnictwa HIPOALERGICZNI, o tym, dlaczego chorujemy i co powinno zniknąć z naszych talerzy. Wójt Gminy Boronów, Krzysztof Bełkot, zaszczycił spotkanie swoją obecnością wykazując zainteresowanie edukacją zdrowotną dla mieszkańców.
Wykład Żanety Geltz, autorki książki „Co ci szepcze brzuch?” ściągnął mieszkańców Boronowa i okolic
Dlaczego chorujemy?
Co robić, by żyć dłużej?
Co jeść, a które produkty wyeliminować z talerza?
O co chodzi z żywnością eko?
Skąd bierze się plaga takich chorób jak: rak, cukrzyca, alergia?
Na te i wiele innych pytań odpowiedziała podczas wykładu autorka książki „Co ci szepcze brzuch?” – Żaneta Geltz, która na zaproszenie Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Boronowskiej, Gminnego Ośrodka Kultury oraz lokalnej wytwórni makaronów Niro-Bio, przybyła do Boronowa, by wygłosić wykład dla lokalnej społeczności.
Zaproszona publicystka, Żaneta Geltz, należy do grupy polskich wydawców, którzy zmieniają świadomość Polaków, współtworząc boom na zdrowy styl życia. To, co było fanaberią dla niewielu, dziś staje się już celem i standardem dla milionów. Inspirowana duńskim modelem ekologii na co dzień, zaraża polskich lekarzy, konsumentów, przedsiębiorców i artystów pasją do chcenia mniej i postawienia na bezkompromisową etykę w każdej sferze życia.
Podczas wydarzenia autorka książki przedstawiła kilkanaście wypowiedzi naukowców, lekarzy oraz fragment materiału wideo, które miały na celu naukowe podejście do kwestii ostrożności w odniesieniu do żywności, którą kupujemy do naszych domów z dyskontów i hipermarketów.
Jak się okazuje, 97% produktów rolnych w Polsce to żywność pochodząca z rolnictwa „konwencjonalnego”, a jedynie 3% – z rolnictwa prowadzonego zgodnie z zasadami ekologii. Czyli bez zastosowania syntetycznych środków ochrony roślin. A więc 97% żywności na naszych stołach może być skażona przynajmniej kilkoma, jeśli nie kilkudziesięcioma nawozami (widniejącymi w rejestrze dozwolonych ponad 2500 preparatów w Polsce!).
Glifosat, substancja aktywna tzw. GBH (Glyphosate Based Herbicides), czyli herbicydów opartych na glifosacie, jest analizowany przez wielu badaczy i niezależnych naukowców na całym świecie.
Wiele krajów postanowiło stopniowo ograniczać możliwość jego aplikacji w wybranych miejscach czy uprawach (np. społeczności rodziców nie zgadzają się na stosowanie herbicydów na trawnikach wokół przedszkoli czy na płacach zabaw, gdzie czyha na dzieci coraz groźniejszy koktajl chemiczny).
Glifosat jest podejrzewany o wpływ na powstawanie wielu niepotrzebnych, acz groźnych schorzeń, takich jak ostre zapalenie nerek, autyzm, cukrzyca, udary, nowotwory. Międzynarodowa Organizacja ds. Raka IARC ogłosiła w 2015 r., iż glifosat jest prawdopodobnie kancerogenny u ludzi. Niekończącą literaturę prezentującą wyniki badań można znaleźć w sekcji BIBLIOGRAFIA w książce „CO CI SZEPCZE BRZUCH?”.
W spotkaniu udział wzięli głównie mieszkańcy miejscowości Boronów, członkinie Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Boronowskiej, przedstawicielki Gminnego Ośrodka Kultury, ale również obecni byli Wójt Gminy Krzysztof Bełkot i obsada firmy Niro-Bio, która zapewniła oprawę cateringową dla blisko 100 uczestników wykładu.
Po części wykładowej, prowadząca odpowiedziała na kilkanaście pytań zadawanych przez widownię przez kolejne 2 godziny, która zdawała się nie mieć dość odpowiedzi, gdyż – jak mówili uczestnicy – istnieje duży zamęt wokół tematu zdrowia i żywności w mediach i zwykły konsument już nie wie w co wierzyć. Autorka na koniec skorzystała z przygotowanego poczęstunku w postaci ekologicznych wypieków, ekologicznych przetworów z ziół i warzyw, a na koniec otrzymała upominkowe materiały dotyczące regionu Boronowa od GOK, SMZB oraz flagowy młynek do samodzielnego mielenia od lokalnego producenta ekologicznego Niro-Bio.
Uczestnicy przyznali, że chcieliby więcej takich spotkań, podczas których mogą dowiedzieć się dokładnie co im służy, co szkodzi zdrowiu i jakie praktyki warto wprowadzić na co dzień. Autorka podkreślała, że nie ma sensu wydawać dużych sum pieniędzy na suplementy diety i rozmaite preparaty z apteki, jeśli popełniamy podstawowy błąd w postaci pasywnej antybiotykoterapii, czyli spożywania żywności z marketów skażonej glifosatem w sposób niezgodny z zaleceniami producentów preparatów. Podkreśliła, iż od lat 90-tych rolnictwo stosuje środki z glifosatem do desykacji roślin, czyli do osuszania ziaren tuż przed ich zbiorem i dotyczy to nie tylko wszelkich zbóż, jak pszenica i nasion oleistych, jak rzepak, ale wielu innych płodów rolnych. Opowiedziała przy tym własną historię, jak wyszła z 6 przewlekłych chorób, zmieniając żywność z marketów na żywienie ekologiczne. Straciła przy tym 18 zbędnych kilogramów, które okazały się być również efektem skażenia żywności. Publiczność miała okazję zobaczyć dokumentację zdjęciową i uzyskać informację, jak dokładnie przeprowadzić podobną zmianę również u siebie.
Organizatorem spotkania było Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Boronowskiej, Gminny Ośrodka Kultury oraz lokalna wytwórnia makaronów Niro-Bio.
O książce „Co ci szepcze brzuch?”
Każdy codziennie dokonuje wyboru tego, co je. Ale czy wybieramy właściwie? Czy dysponujemy rzetelną i niezależną wiedzą o tym, co nam rzeczywiście pomaga, a co szkodzi? I które produkty realnie wzmacniają naszą odporność, byśmy zachowali zdrowie i witalność? Książka Co ci szepcze brzuch? Żanety Geltz to pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą bądź muszą wzmocnić lub uleczyć swój układ odpornościowy.
Autorka całkowicie nowe światło na zawartość naszych talerzy i nawyki żywieniowe. Wiedza w niej przedstawiona oparta jest na najnowszych badaniach naukowych. Powstała za zgodą i z udziałem lekarzy oraz naukowców, dla których ważniejsze jest zdrowie pacjentów niż zyski producentów leków czy żywności. Tytuł jest dostępny w księgarniach online i w wybranych sklepach ekologicznych i jest niezwykle aktualny w kontekście obecnych wątpliwości Polaków, która żywność jest bezpieczna do spożycia.
Tysiące rozmów z czytelnikami magazynu Hipoalergiczni oraz uczestników naszych wydarzeń pozwoliły mi stworzyć coś w rodzaju listy „100 pytań do…”, a potem dzięki współpracy z ekspertami – zderzenie rzeczywistości pacjentów z najnowszą wiedzą dotyczącą żywienia. Efektem tych działań jest ta książka. Niektóre informacje w niej podane mogą wprawić czytelnika w zakłopotanie, a inne… wydać się oczywiste – pisze autorka we wstępie i podkreśla, że wszystkie proponowane w książce zmiany w zakresie stylu życia i odżywiania mają na celu wzmocnienie odporności organizmu oraz eliminację substancji szkodliwych z naszych talerzy.
Zapewnia, że wiedza zawarta w książce to uniwersalny przepis na zdrowie, a dowodem na to jest ona sama, jej rodzina oraz świadectwa wielu osób, które wprowadziły proponowane zmiany w swoim życiu.
Eksperci, których wypowiedzi znalazły się w książce, byli prelegentami czterech edycji Forum Alergii organizowanej przez magazyn Hipoalergiczni na zaproszenie organizatorów targów naturaFOOD & beECO w Łodzi. To dr n. med. Barbara Majkowska-Wojciechowska, dr n. med. Danuta Myłek, dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, dr inż. Urszula Sołtysiak. W przystępny i przekonujący sposób dzielą się z czytelnikiem wiedzą zdobywaną przez lata, często popartą doświadczeniem osobistym, co dodatkowo zwiększa jej wartość.
Warto zauważyć, że Czytelnicy do tej pory nie posiadali tak wyczerpującego i niezależnego źródła informacji na temat szkodliwości glifosatu w odniesieniu do zdrowia człowieka, w tym płodności i zagrożeń dla rozwoju ciąży.
Co ci szepcze brzuch? jest książką absolutnie dla każdego, kto interesuje się zdrowiem swoim oraz najbliższych, chce zachować smukłą sylwetkę i zdrowie, niezależnie od wieku i płci. Książka została wzbogacona o rozdział stanowiący skrótowy poradnik – podsumowanie przytoczonych faktów i zaleceń dotyczących sposobów odżywiania się, a także o rozdział wyjaśniający tajniki żywności ekologicznej (zasady certyfikacji) oraz najnowszą piramidę żywieniową polecaną przez Uniwersytet Harwarda.
„Książka, którą dla Państwa przygotowałam, to efekt wieloletniej pracy – nie tylko mojej, wielu naukowców, specjalistów – ale również Państwa. Skrzętnie notowałam nurtujące Państwa pytania i wątpliwe kwestie, z którymi mierzy się pacjent u różnych lekarzy. Nie zmarnowałam inspiracji od ani jednej zbłąkanej duszy, która szukała u nas pomocy. Dzięki prowadzeniu wielu wydarzeń podczas dużych imprez targowych i festiwalowych, gdzie zbierała się zaangażowana publiczność oraz zaproszeni przeze mnie naukowcy i lekarze, miałam możliwość przytaczania wszystkich tych zagadnień i stawiania ekspertów w ogniu pytań na oczach zebranych uczestników. Powstały dzięki temu zapisy audio, które potem przelaliśmy na papier, a podczas pandemii, która stała się dla nas okresem ciszy (bez wystąpień na żywo), opracowałam dla Państwa wywiad-rzekę. Każdy, kto uczestniczył choć w jednej z blisko 10 debat pod naszym szyldem wie, że nie ma dla nas tematów tabu, a nasi eksperci to najwyższa próba etyki zawodowej. Książka jest więc źródłem wiedzy niefiltrowanej przez żadne grupy interesów, zrzeszenia producentów czy lobbystów danej branży.” ~ Żaneta Geltz
O autorce:
Żaneta Geltz – filolog języka angielskiego, ekonomistka, ekspertka ds. komunikacji marki, publicystka, trenerka rozwoju osobistego. Jest dziennikarką specjalizującą się w badaniu związku pomiędzy występowaniem zjawiska alergii i ekologią w codziennym życiu. Pisze o edukacji, zrównoważonym rozwoju, roli szczęścia w życiu człowieka, o dobrostanie zwierząt, permakulturze i wpływie organicznego stylu życia na zdrowie obecnych i przyszłych pokoleń. Jurorka w konkursach skupionych na wyłanianiu produktów korzystnych dla zdrowia człowieka i bezpiecznych dla otoczenia. Wydawczyni i redaktor naczelna niezależnych czasopism i serwisów informacyjnych o charakterze medyczno-naukowym: Hipoalergiczni.pl, Diabetyczni.pl, Antyzapalni.pl, Onkologiczni.pl, Organicznezycie.pl oraz Akademiaekologiczna.pl.
Więcej o książce:
https://butik.hipoalergiczni.pl
https://sklep.niro-bio.pl/ksiazka-co-ci-szepcze-brzuch,3,1915,1998
#COCISZEPCZEBRZUCH