Na modnym warszawskim Targu Śniadaniowym w dniu 30 czerwca 2019 r. miały miejsce akcje prezentujące walory polskiej borówki, degustacje świeżych owoców i przetworów: z malin, jeżyn, aronii, czarnej i czerwonej porzeczki, a także z minikiwi i jagody kamczackiej. Plantatorzy od 4 lat budują znajomość daty rozpoczęcia zbiorów w Polsce: wypromowali 1 LIPCA – Dzień Polskiej Borówki. Swoją konsekwencją przekonali media i handel. Praktycznym celem promocji jest wytworzenie apetytu na te polskie super owoce!
Tytuł kampanii – „Lato z borówkami” – pomaga realizować ten cel, a ostatnio przybrał on rozszerzone brzmienie:
1 lipca obchodzimy Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki
1 lipca to także święto coraz bardziej polskiej borówki. Sposób rozpoczęcia sezonu to już tradycja. Co roku plantatorzy wybierają najmłodszego w swoim gronie. W tym roku pierwszej degustacji dokonał 15-miesięczny Krzyś, syn plantatorów z Janolina w gminie Rawa Mazowiecka. Symbolem święta stała się, rekomendowana w codziennej diecie, filiżanka polskich superowoców.
Polskie owoce to nasz skarb narodowy. Nasz klimat pozwala na uprawę fantastycznych owoców, które ze względu na barwę, są najzdrowsze na świecie. Im bardziej czerwone tym lepiej chronią nas przed niekorzystnym wpływem środowiska. Korzystajmy, jedzmy. Latem łatwo wprowadzić je do diety. Powinniśmy spożywać je codziennie! – mówi dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO – Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
To są nasze źródła zdrowia, odporności i młodości. Borówkę, która jest fioletowa, bogata w antocyjany polecam łączyć z niebieskimi ekranami, których mamy wokół siebie tak dużo. Skojarzmy niebieski kolor owoców ze wzrokiem. Malina to powinno być nasze pierwsze skojarzenie z odpornością, długim zdrowiem i przeziębieniami, których możemy uniknąć. Zapamiętajmy: owoce, które tutaj dzisiaj widzimy to jest żywność funkcjonalna, która nam ratuje zdrowie. – mówi Żaneta Geltz, redaktor naczelna Magazynów Hipoalergiczni i Happy Evolution, które edukują Czytelników w kwestiach pochodzenia chorób, sposobów leczenia oraz zrównoważonego rozwoju.
Polskie super owoce możemy jeść od maja do października. Od majowych truskawek, po jesienne odmiany malin. Pół roku to jest czas, w którym można skutecznie budować nawyk codziennej konsumpcji. Zachęcamy do zjedzenia filiżanki codziennie. Mówimy o jagodowej sztafecie, tak by ta oferta przełożyła się na ich codzienną konsumpcję. Cieszy nas też odkrycie potencjału tego święta! – mówi Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Polska jest dumna! Polak potrafi – jesteśmy czołowymi producentami owoców jagodowych. W tym roku borówka i 6 innych gatunków pokazały się razem. To też jest budujące. To wszystko owoce znakomite pod kątem zdrowia i długowieczności. Trzeba je promować w formie świeżej i przetworzonej! – mówi doc. dr hab. Stanisław Pluta, prof. Instytutu Ogrodnictwa.
Dzień Polskiej Borówki
Kampanię realizuje Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, a jej branżowym koordynatorem jest Fundacja Promocji Polskiej Borówki.
Dzień Polskiej Borówki jest inicjatywą plantatorów. Promowany jest sukces, standardy produkcyjne, walory produkowanych w Polsce owoców oraz wspólnota celów, jaką udało się w ciągu ostatnich dwudziestu lat zbudować. To wygodna przekąska, która spełnia wszystkie potrzeby nowoczesnego konsumenta. Wyjątkowo zdrowa i polska.
Polskość jest wyzwaniem dla producentów borówki wysokiej, do której przylgnęła u nas nazwa innego kraju. Polskość skutecznie budowały relacje z każdej kolejnej plantacji – w Nidku koło Wadowic, w Powielinie koło Serocka, Romanowi, Sompolno, w Grzymalinie koło Legnicy, Pustkowej Górze, Ozorkowie. Dlatego pokazywanie plantatorów i plantacji jest tak ważne.
Wspólną promocję roli owoców w diecie oraz święto polskich owoców honorowym patronatem objęli Jan Krzysztof Ardanowski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jarosław Jan Pinkas – Główny Inspektor Sanitarny, Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego, Jarosław Stawiarski – Marszałek Województwa Lubelskiego, prof. dr hab. Wiesław Bielawski – Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO – p.o. Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz Grzegorza Pięta, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
fot. Maciej Myłek, Dorota Próba, Marcin Geltz
Cztery z miliona propozycji podania i spożywania super owoców polskich:
Zapraszamy na króciutką impresję z Dnia Owoców i Dnia Borówki Polskiej:
Już teraz zapraszamy za rok na wyśmienite święto i superowocowe degustacje! >> latozborowkami.pl