To już kolejna edycja Plebiscytu Ekologicznego organizowanego przez redakcję czasopisma HIPOALERGICZNI we współpracy z partnerującymi stowarzyszeniami i fundacjami. Plebiscyt ma na celu integrację polskiej sceny ekologicznej poprzez wyłanianie najbardziej zasłużonych bohaterów ekologii w Polsce – spośród nadesłanych w czasie naboru nominacji. Niezależne Jury oceniło tym razem 48 kandydatur i wybrało 23 nazwiska, które poznaliśmy podczas drugiego dnia Targów naturaFOOD i beECO, czyli 28 października 2023 r.
Pomysłodawczyni plebiscytu, Żaneta Geltz, przywitała przybyłych gości oraz złożyła podziękowania szacownemu Jury oraz partnerom wydarzenia, po czym przystąpiła do odczytu Toplisty:
-
13 Laureatów
-
10 Wyróżnionych
Oto nazwiska 13 Laureatów,
których nagrodzono medalem:
Nazwisko Laureata | Nazwa podmiotu | Kategoria, w której przyznano medal |
1. Krystyna i Robert Wagnerowie | WAGNERÓWKA Gospodarstwo Ekologiczne | GOSPODARSTWO ROLNE |
2. Anna i Mirosław Lech | EKO ARONIA Gospodarstwo Ekologiczne | PLANTATOR OWOCÓW MIĘKKICH |
3. Anna Jaworska | ROYAL GREEN (dystrybutor Open4Nature) | PRODUCENT HERBAT |
4. Solange Olszewska | Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. sp.k. | PRODUCENT ŻYWNOŚCI ZWIERZĘCEJ |
5. Urszula i Krzysztof Romańczyk | P.P.U.H. NIRO Sp. z o.o. | PRODUCENT URZĄDZEŃ |
6. Beata Golec | SFERADO Certyfikowane Materace | PRODUCENT AKCESORIÓW DOMOWYCH |
7. dr n. med. Barbara Majkowska-Wojciechowska | Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Astmę i Choroby Alergiczne | MEDYCYNA/ EDUKACJA |
8. dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW | SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO | NAUKOWIEC |
9. Damian Kopecki | BIAŁY OBRUS SP. Z O.O. – Mięsna Paczka | KOALICJA |
10. Bogdan Smolorz | BIOPIEKARZ – KANAŁ YT | KANAŁ YOUTUBE |
11. Rafał Smykowski | ZIARNO ŚWIADOMOŚCI | FILM |
12. Zuzanna Szmidel | Regeneratywnie.pl | BLOG |
13. Szymon Bujalski | Dziennikarz dla Klimatu | OSOBOWOŚĆ |
A oto Laureaci trzeciej edycji Plebiscytu Ekologicznego ORGANIC LIFE TOP 50, którzy otrzymali dyplom i medal ORGANIC LIFE:
- Kategoria – GOSPODARSTWO ROLNE:
Krystyna i Robert Wagnerowie
WAGNERÓWKA Gospodarstwo Ekologiczne
Robert i Krystyna Wagnerowie prowadzą ekologiczne gospodarstwo rolne zwane „Wagnerówką”, prowadzą uprawy głównie owocowo-warzywne, np. aronię, z której tworzą zdrowe herbaty, soki i nalewki, porzeczki czerwone i czarne, jabłka, patisony, cukinie, kabaczki, fasolkę szparagową, ogórki, koper, czosnek, pietruszkę, marchewkę, buraki, cebulę, itd. Na skutek ich pracy powstają niezliczone weki, które są oferowane na sprzedaż. W gospodarstwie znajduje się też nieduża pasieka, z której pochodzi miód wielokwiatowy, a także ogród ziołowy. Wagnerówka to miejsce, gdzie od dekad prowadzona jest bardzo pieczołowicie i radośnie edukacja Polaków na temat, czym jest rolnictwo ekologiczne. Gospodarstwo rolne istnieje od 1978 roku. Gospodarstwo otrzymało wiele nagród m.in. w 2010 r. „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne na Dolnym Śląsku”, w 2011 r. tytuł „Gryf Dolnośląski”, a w 2016 roku – produkty: topinambur kiszony i pierogi gryczane wyróżniono jako „Najlepsze produkty Dolnego Śląska”. Robert Wagner posiada Złoty, Srebrny i Brązowy Krzyż Zasługi „Zasłużony dla Województwa Wałbrzyskiego”.
- Kategoria – PLANTATOR OWOCÓW MIĘKKICH:
Anna i Mirosław Lech
EKO ARONIA Gospodarstwo Ekologiczne

fot. natura FOOD & beECO (Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.)
Aronię pozyskują z własnej, blisko 20-sto hektarowej, plantacji. Ekologiczna Aronia, to rodzinne gospodarstwo, ale i marka produktów. Od niemal 30 lat przetwarzane są tu i propagowane owoce aronii, a także prowadzona jest sprzedaż produktów z tych owoców. Ponad 40 tysięcy krzewów aronii rośnie na zboczach Gór Orlickich, nieopodal Kudowy Zdroju – terenie stworzonym do ekologicznej uprawy. Owoce są zbierane ręcznie i przetwarzane w niewielkich przetwórniach. Wśród produktów są np. „Sok z aronii 100 %” – intensywny, cierpki i bez dodatków – zalecany przy wielu schorzeniach (m.in. w nadciśnieniu, cukrzycy, miażdżycy) oraz „Tercet zdrowia” – sok, syrop i herbata z owoców aronii i rokitnika – kompozycja witaminowa będąca źródłem całego wachlarza mikro i makroelementów, witamin oraz antyoksydantów. Są również: susze, dżemy, syropy, a także słodycze, np. aronia w czekoladzie.
Nagrodę odebrała córka wraz z mężem:
Aleksandra Lech-Nowicka
i mąż Przemysław Nowicki
- Kategoria – PRODUCENT HERBAT:
Anna Jaworska
ROYAL GREEN (dystrybutor Open4Nature)
Mieszkając przez wiele lat w Holandii odkryła produkty Royal Green, gdy szukała dla siebie i swojej rodziny zdrowej, ekologicznej żywności. Przekonała się o wyjątkowej kompozycji pełnowartościowych składników, zachwyciła ją też filozofia marki nawiązującej do życia w rytmie Natury. Pożegnała się z pracą w korporacji i wprowadziła wyroby Royal Green na polski rynek. Marka Royal Green powstała po to, aby propagować zdrową, ekologiczną żywność: herbaty i naturalne suplementy zawierające pełne spektrum roślin, ziół, grzybów witalnych i alg. Wszystkie są dostarczane w postaci „whole food” – zawierające całość składników odżywczych danej rośliny czy zioła.
- Kategoria – PRODUCENT ŻYWNOŚCI ZWIERZĘCEJ:
Solange Olszewska
Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. sp.k.

fot. natura FOOD & beECO (Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.)
W Zagrodzie Szczęśliwych Zwierząt uprawiane są warzywa, zboża, zioła, krzewy i drzewa owocowe. Hodowane jest ptactwo domowe, świnie wełniste rasy Mangalica i krowy (głównie mleczne) oraz pszczoły. Na terenie Zagrody można także spotkać owce, kozy, bydło domowe garbate Zebu. Zwierzęta mają bardzo dobre warunki życia: ptactwo wodne ma stały dostęp do wody, a krowy i świnie żyją na wolnym wybiegu, podobnie jak kury i perliczki. Rozmnażanie odbywa się w sposób naturalny, a cielęta dorastają przy matkach. Żywienie jest w cyklu zamkniętym. Zwierzęta karmione są tylko tym co rodzi tutejsza ziemia, a uzyskany nawóz wykorzystywany jest do wzbogacania gleby pod uprawy i łąki – wszystko według zasad rolnictwa biodynamicznego, którego podwaliny stworzył R. Steiner.
Nagrodę odebrała reprezentantka Zagrody:
Mariola Szymonik
- Kategoria – PRODUCENT URZĄDZEŃ:
Urszula i Krzysztof Romańczyk
P.P.U.H. NIRO Sp. z o.o.

fot. natura FOOD & beECO (Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.)
Producent młynków ręcznych i elektrycznych do domowego przemiału zboża na świeżą pełnowartościową mąkę i płatki – marki Schnitzer. Jest to możliwość wykonania świeżego przemiału w domu z zakupionych, ekologicznych ziaren. Przygotowanie płatków i świeżej mąki do wypieku chleba zajmuje kilka minut, a korzyści zdrowotne dla użytkownika są ogromne. Młynek Campo w całości produkowany przez firmę NIRO Bio z siedzibą w Boronowie. To połączenie elegancji, prostoty, funkcjonalności, użyteczności, trwałości i zdrowia.
Do produkcji używane jest wysokiej jakości drewno bukowe nasączone olejem lnianym. Kamienie mielące, które odlewane są w tym zakładzie, są z naturalnego korundu i wystarczają na dziesiątki lat użytkowania młynka. O młynkach mówi się, że są na całe życie, gdyż lata pracy i doświadczeń pozwoliły firmie na stworzenie bezawaryjnego i trwałego młynka, który cieszy całe rodziny.
Młynek Campo z walcami kamiennymi polecany jest tylko do suchych ziaren zbóż, natomiast w młynku z walcami nierdzewnymi (walce wykonane ze stali kwasoodpornej), można też zgniatać oleiste nasiona, jak len czy słonecznik.
- Kategoria – PRODUCENT AKCESORIÓW DOMOWYCH:
Anna Nieradzik
SFERADO Certyfikowane Materace

fot. natura FOOD & beECO (Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.)
Producent materacy SFERADO ze zdejmowalnym pokrowcem z materiału Eco SILVER/CARBON, zawierającego m.in. węgiel, srebro oraz tencel – pozyskiwany z celulozy drzewnej – w 100% naturalny, nie wywołuje alergii i jest przyjazny dla skóry.
Materac ortopedyczny VitaSen Exclusive chroni przed żyłami wodnymi, promieniowaniem elektromagnetycznym, dzięki srebru eliminuje bakterie i roztocza.
Produkty posiadają certyfikat ekologiczny Oeko-Tex i spełniają najsurowsze kryteria jakościowe (dla zdrowia kręgosłupa) i ekologiczne (są nietoksyczne i naturalne).
Nagrodę odebrała reprezentantka firmy:
Beata Golec
- Kategoria – MEDYCYNA/ EDUKACJA:
dr n. med. Barbara Majkowska-Wojciechowska
Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Astmę i Choroby Alergiczne

fot. natura FOOD & beECO (Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.)
Od 1983 r. Barbara Majkowska-Wojciechowska jest aktywnym członkiem założycielem Stowarzyszenia Pomocy Chorym na Astmę i Choroby Alergiczne, przy Klinice Immunologii i Alergii Uniwersytetu Medycznego, Katedry Pulmonologii, Reumatologii i Immunologii Klinicznej w Łodzi. Od czterech dekad działa jako wolontariusz pełniąc funkcję członka zarządu i sekretarza.
Wielokierunkowo i czynnie realizuje główną misję Stowarzyszenia, jaką jest niesienie wszechstronnej pomocy pacjentom cierpiącym na choroby alergiczne oraz dążenie do poprawy jakości ich życia.
Poza organizacją działa również na polu edukacji medycznej i ekologicznej poprzez działalność wykładową i publicystyczną.
- Kategoria – NAUKOWIEC:
dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
Pracownik naukowo-dydaktyczny SGGW w Warszawie – od 2017 r. kieruje Zakładem Żywności Ekologicznej w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka. Jej główne zainteresowania badawcze to jakość żywności ekologicznej i jej wpływie na zdrowie. Autorka ponad 140 publikacji naukowych i popularnonaukowych dotyczących m.in. porównania żywności z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej, a także aspektów asortymentowych i konsumenckich. Jest zaangażowana w ważne badania naukowe dotyczące żywności ekologicznej. Konsekwentnie krzewi wiedzę na ten temat wśród szerokich rzesz studentów i całego społeczeństwa.
- Kategoria – KOALICJA:
Damian Kopecki
BIAŁY OBRUS SP. Z O.O. – Mięsna Paczka
Mięsna Paczka to: certyfikowane ekologiczne mięso, mrożone w szczycie świeżości, z chowu bez antybiotyków, od polskich rolników, z darmową dostawą w całej Polsce. Każdy uczestnik w łańcuchu dostaw ma uczciwy zarobek, dzięki czemu rolnik nie musi iść na skróty w zakresie hodowli, co się często dzieje pod presją dużych sieci. Z Mięsną Paczką hodowca może stawiać na rozwiązania naturalne. Klient komponuje Mięsną Paczkę w sklepie online, a zamrożone i zapakowane próżniowo mięso zostaje wysłane pod wskazany adres w ustalonej dacie, poprzez sklep online.
- Kategoria – KANAŁ YOUTUBE:
Bogdan Smolorz
BIOPIEKARZ – KANAŁ YT
Prowadzi unikalny kanał YouTube propagujący etykę w biznesie, sztukę dzielenia się (nie tylko wiedzą), edukację medyczną, ale i miłość do bliźniego. Zawodowo zajmuje się pieczeniem chleba na zamówienie dla osób na diecie bezglutenowej z zaburzeniami tolerancji pokarmowej, ale jego hobbistyczna działalność medialna stopniowo przeistacza się w centrum edukacji, a także propagacji wiedzy o tradycyjnej sztuce wypiekania chleba we własnym domu.
- Kategoria – FILM:
Rafał Smykowski
ZIARNO ŚWIADOMOŚCI
Stworzył pełnometrażowy film dokumentalny „Ziarno Świadomości” o suwerenności żywnościowej i ratowaniu tradycyjnego rolnictwa ekologicznego. Podtrzymuje tradycję rodzinną polegającą na prowadzeniu kina objazdowego – poszukuje partnerów do emisji filmu w całym kraju. W filmie porusza historię własną, ale przede wszystkim historię ludzi, którzy się nie poddają i prowadzą gospodarstwa rolne bez chemii rolnej i ciężkich maszyn rolniczych. „Ziarno świadomości” to film o tym, że w obliczu chaosu na globalnych rynkach żywności, kryzysu zbożowego, napływu schemizowanych plonów z zagranicy, warto zadbać o nasze lokalne, rodzime, naturalne rolnictwo. Głównym bohaterem jest Pedro Dogor, rolnik – pasjonat, który w sposób wzruszający i bardzo osobisty przeprowadza widza przez świat starych odmian roślin, naturalnej genetyki, idei spółdzielczości i potencjału polskich gleb – naszej największej polisy ubezpieczeniowej.
- Kategoria – BLOG:
Zuzanna Szmidel
Regeneratywnie.pl

fot. natura FOOD & beECO (Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.)
Wymyśliła mobilny jajowóz – kurnik bez podłogi, dzięki któremu kury mogą cieszyć się nowymi roślinami i świeżą dostawą żyjątek. Wraz z mężem prowadzi stado 40 owiec, 25 jagniąt i barana! Rozpoczęli wspólną podróż z rolnictwem, ale i z blogiem inspirującym do powrotu do natury. P
rzetłumaczenie książek Joela Salatina – jednego z największych głosicieli rolnictwa regeneratywnego – umożliwiło im propagację ogromnej wiedzy o regeneratywnym rolnictwie na terenie Polski. @regeneratywnie
- Kategoria – OSOBOWOŚĆ:
Szymon Bujalski
Dziennikarz dla Klimatu
Autor książki „Recepta na lepszy klimat. Zdrowsze miasta dla chorującego świata”. Dziennikarz, którego oburza niesprawiedliwość świata i postanowił to zmienić. Zajmuje się kryzysem klimatycznym, ochroną środowiska, zrównoważonym rozwojem miast i prawami zwierząt. Prywatnie weganin żyjącym bez samochodu, który lubi ubierać się w second handzie.
Prowadzi stronę Ziemia na Rozdrożu, bierze udział w debatach, panelach i konferencjach – zarówno jako prowadzący, jak i uczestnik/edukator.
____

fot. natura FOOD & beECO (Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.)
W dalszej części wydarzenia odczytano również podmioty i osoby
wyróżnione za swoją działalność i dorobek:
Nazwisko Wyróżnionych | Nazwa podmiotu | Kategoria, w której przyznano wyróżnienie | |
1. Marta Bałon | Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko Bałon” | GOSPODARSTWO PASIECZNE | |
2. Marta i Wojciech Głuch | QUERIA – energia z dębu | PRZETWÓRSTWO OWOCÓW | |
3. Roman Kluska | Prawdziwe Jedzenie Sp. z o.o. | PRODUCENT SERÓW | |
4. Tomasz Knioła | PTAKI W MIEŚCIE – NAUKOWCY ZJEDNOCZENI DLA PTAKÓW | KLUB | |
5. Jacek Karczewski | Stowarzyszenie Ptaki Polskie – JESTEM NA PTAK! | STOWARZYSZENIE | |
6. Anna Urbanowicz | Fundacja Nasz Dom | FUNDACJA | |
7. Ewa Zgrabczyńska | Poznańskie ZOO | DZIAŁACZ NA RZECZ ZWIERZĄT | |
8. dr Andrzej Kroszczyński | @drkroszczynski | LEKARZ | |
9. Sandrine Regiec | Konferencje antyGMO | Edukacja na rzecz dzieci | |
10. Ben Lazar | Wydawca książki: Ogród leśny, Tomas Remiarz | KSIĄŻKA |
- Kategoria – GOSPODARSTWO PASIECZNE
Marta Bałon
Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko Bałon”
Twórcy miodów oraz wyrobów na bazie produktów pszczelich, jak miody wielokwiatowe i leśne, miód z pyłkiem kwiatowym i propolisem, pierzga w miodzie i inne kompozycje. Pasieka jest objęta certyfikatem ekologicznym i znajduje się na Podkarpaciu. Wyroby zalecane są szczególnie w schorzeniach alergicznych, działają wspierająco również na drogi oddechowe, naczynia krwionośne i polecane są w przypadku wyczerpania fizycznego i psychicznego. Pierzga w miodzie posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i odtruwające – regeneruje tkankę wątrobową. Szczególnie polecana jest w leczeniu: stanów chorobowych jelit, anemii, nadciśnieniu, w chorobach układu nerwowego, w schorzeniach wieku starczego, łuszczycy oraz zaburzeniach wzroku. Pyłek kwiatowy to białkowy środek spożywczy i leczniczy, odnawiający uszkodzone i starzejące się komórki organizmu ludzkiego, leczy miażdżycę, stany pozawałowe, zaburzenia krążenia obwodowego, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość, schorzenia gruczołu krokowego, schorzenia nerwowe i psychiczne, zaburzenia starcze, stany wyczerpania. Zawiera w swoim składzie aminokwasy egzogenne oraz biopierwiastki.
- Kategoria – PRZETWÓRSTWO OWOCÓW
Marta i Wojciech Głuch
QUERIA – energia z dębu

fot. natura FOOD & beECO (Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.)
Korzystając z grantu „Dolnośląski Bon na Innowacje”, wspólnie z dietetykami i naukowcami z wrocławskich uczelni stworzyli prototypowe formuły napoju QUERIA energia z dębu – bez dodatku cukru i sztucznych składników. Po testach konsumenckich powstały 4 napoje na bazie kawy żołędziowej oraz owocu białej morwy: classic, z nutą imbiru, mięty i lawendy.
Gama tych produktów oferowana jest osobom poszukującym wzmacniających napojów, nowych smaków, ale i prozdrowotnych wartości, dbającym o dostarczanie organizmowi cennych, naturalnych składników, o szczupłą sylwetkę – bowiem QUERIA, ze względu na zawartość błonnika oraz białej morwy, to także „energy for slimming”. Napoje nie zawierają glutenu, dostarczają magnezu, potasu, pomagają regulować poziom cukru.
- Kategoria – PRODUCENT SERÓW
Roman Kluska
Prawdziwe Jedzenie Sp. z o.o.
Każda partia mleka i sera jest wielokrotnie badana, w tym bezpośrednio przed opuszczeniem mleczarni podczas, gdy przepisy UE nakazują badanie tylko dwóch partii w miesiącu. Mleko jest nieporównywalnie czystsze niż poziom narzucony przez wymogi UE, dlatego sery w warunkach chłodniczych można przechowywać długo, a termin przydatności to najczęściej gwarancja nuty smakowej, bowiem ser nieustannie dojrzewa. Mleczarnia jest jedną z najlepiej wyposażonych małych mleczarni na świecie, w tym w unikalne laboratoriom mikrobiologiczne i fizykochemiczne. Do mleka nie są dodawane żadne jego substytuty.
- Kategoria – KLUB
Tomasz Knioła
PTAKI W MIEŚCIE – NAUKOWCY ZJEDNOCZENI DLA PTAKÓW
PTAKI W MIEŚCIE: INICJATYWA NAUKOWCÓW – ZJEDNOCZENI DLA PTAKÓW. W Unii Europejskiej mają miejsce rozmowy na temat Dyrektywy Ptasiej. Akcji specjalnie nikt nie firmuje, nikt jej nie organizuje, aby nikogo nie wykluczyć ani nie wyróżnić. Podpisało ją ponad 70 organizacji i 434 naukowców z całego kraju z niemal wszystkich ośrodków uniwersyteckich i niezależnych działaczy.
- Kategoria – STOWARZYSZENIE
Jacek Karczewski
Stowarzyszenie Ptaki Polskie – JESTEM NA PTAK!
Stowarzyszenie Jestem na pTAK! Chroni ptaki bagiennych krajobrazów. Pomysłodawca kampanii „Bądź na pTAK! Jest aktywista, przyrodnik i autor książek ornitologicznych Jacek Karczewski, który organizuje spacery ornitologiczne pt. „Zobacz ptaka”. Kiedy mówi o ptakach – rosną mu skrzydła, a czasami pojawiają się pióra we włosach.
- Kategoria – FUNDACJA
Anna Urbanowicz
Fundacja Nasz Dom
Fundacja Nasz Dom jest obywatelską organizacją działającą od 1990 roku. Przeciwdziała społecznemu wykluczeniu osób bezrobotnych, niepełnosprawnych i niezamożnych. dorosłe osoby w spektrum autyzmu i ich rodziny. Buduje aktywność społeczną i współpracę środowisk. Dba o otoczenie naturalne i produkuje zdrową żywność.
- Kategoria – DZIAŁACZ NA RZECZ ZWIERZĄT
Ewa Zgrabczyńska
Poznańskie ZOO
Według swoich fanów powinna otrzymać pokojową nagrodę Nobla za starania o dobrostan Osób Zwierzęcych. Dyrektorka Poznańskiego ZOO słynie z nieustannej walki o dobro zwierząt porzuconych, w niełasce, cierpiących i takich, które znaleziono na granicach państwa podczas przemytu. Znajduje sposoby, aby zwierzęta trafiły do swoich oryginalnych habitatów, do sanktuariów lub miejsc, gdzie nie będą cierpiały w klatkach. Sama posiada w domu kilka uratowanych Osób Zwierzęcych, którym udziela schronienia.
- Kategoria – LEKARZ
dr Andrzej Kroszczyński
@drkroszczynski
Andrzej Kroszczyński jest lekarzem specjalistą rehabilitacji medycznej, który uzyskał tytuł w Stanach Zjednoczonych. Jego specjalizacją jest bezoperacyjne leczenie przepukliny oraz bólu kręgosłupa. Jego podejście do pacjentów jest holistyczne, patrzy na człowieka całościowo, nie ograniczając się jedynie do narządów i tkanek. Chętnie dzieli się swoją wiedzą i pasją systematycznie prowadząc edukację za pomocą kanałów mediów społecznościowych i Youtube.
- Kategoria – EDUKACJA NA RZECZ DZIECI
Sandrine Regiec
Konferencje antyGMO
Propaguje zdrową żywność ekologiczną posługując się modelem francuskim – zachęca do dbania o długofalowe zdrowie dzieci począwszy od zdrowia płodu u kobiet w ciąży. Zorganizowała wiele konferencji i dyskusji naukowych na temat szkodliwości GMO, podkreślając zagrożenia jakie niesie ze sobą rzekomo genialna modyfikacja organizmów. Tworzy projekty ekologiczne i aktywnie propaguje ekologiczny styl życia, skupiając się na roli, jaką odgrywa zdrowa dieta matki w życiu przyszłych dzieci.
- Kategoria – KSIĄŻKA
Ben Lazar
Wydawca książki: Ogród leśny, Tomas Remiarz
Ilustrowany, praktyczny przewodnik dla gospodarstw, społeczności i przedsiębiorstw. Tomas Remiarz przedstawia czytelnikowi koncept dojrzewającej społeczności lasów jadalnych w klimacie umiarkowanym. Wydawca: Ben Lazar, filozof i rolnik w jednej osobie.
Wspólnymi siłami sprawiamy, iż ekologia w Polsce rozkwita. Gala to swojego rodzaju pretekst do integracji i nieco rozrywkowy sposób na łączenie ludzi wokół jednej sceny. Ekologicznej sceny. Bez promowania zagranicznych korporacji i międzynarodowych hipermarketów.
Tuż po odczytaniu Toplisty, redakcja czasopisma HIPOALERGICZNI poczęstowała szczęśliwców oraz przybyłych Gości lampką prosecco dla uczczenia doniosłej chwili i zaprosiła na Ekologiczną Sesję Networkingową polegającą na natychmiastowej i skutecznej wymianie kontaktów pomiędzy zebranymi uczestnikami. To nieuchronnie (jak widać na podstawie poprzednich lat) prowadzi do rozpoczęcia nowych kontaktów biznesowych, nawiązania współpracy, a także do powstawania nowych pomysłów na ekologiczne, innowacyjne produkty, które by nie powstały, gdyby nie ta półgodzinna soczysta sesja networkingowa!

fot. natura FOOD & beECO (Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.)
Już dzisiaj zapraszamy Państwa do odwiedzania strony www.organicznezycie.pl, gdzie co rok dodawane są nazwiska kolejnych osób zwyciężających w tymże plebiscycie, dzięki czemu wszyscy możemy korzystać z rekomendacji niezależnego Jury, które stosuje najwyższe kryteria wyboru wyróżnionych. Wszyscy: konsumenci, producenci, ale także pacjenci i lekarze, możemy korzystać z listy, czyli najlepszych źródeł nie tylko produktów, ale również literatury, inicjatyw i pomysłów na bardziej ekologiczne życie.
Zapraszamy też do obejrzenia fotorelacji z poprzednich edycji:
2022
Zachęcamy Państwa również do zgłaszania swoich kandydatów, których uznają Państwo za nieokryte jeszcze gwiazdy sceny ekologicznej poprzez formularz, który cały czas jest aktywny i już teraz gromadzi kandydatury na przyszły rok:
https://organic-life.tips/pl/formularz-top-50
Dziękujemy Państwu za uwagę oraz zaangażowanie i zapraszamy do korzystania z oferty nagrodzonych.
Dziękujemy Organizatorowi Targów naturaFOOD i beECO, firmie MAKIS, za zaproszenie do przeprowadzenia odczytu listy nazwisk Laureatów i Wyróżnionych w czasie trwania tegorocznej edycji wydarzenia w Hali EXPO w Łodzi.
Hashtag: #ListaORGANICLIFETOP50
Strona: www.organicznezycie.pl
Gorące podziękowania dla zarządu Targów Natura Food i beECO firmy MAKIS za użyczenie przestrzeni audio-wizualnej na zasadach pro bono, a także Fundacji im. St. Karłowskiego i Stowarzyszeniu Demeter Polska za wsparcie finansowe w produkcji materiałów drukowanych. Pozostałych Partnerów prezentujemy tutaj>.
PROMOCJA