Po zaprezentowaniu kilkudziesięciu zwycięzców naszego plebiscytu BLOG PRZYJAZNY DLA ALERGIKA chcemy przybliżać Wam kolejnych bohaterów, ale już nie przez pryzmat samej sylwetki, ale również prezentując najciekawsze przepisy, które mogą zachęcić Was do urozmaicania nawyków – nie tylko w gotowaniu! Zgłaszajcie się Blogerzy, nominujcie swoich Ulubieńców Czytelnicy, czekamy na najciekawszych kandydatów, inspirujących do hipoalergicznego stylu życia, wolnego od toksyn i alergenów!
Weganon to on i jego blog. Weganin. Nie znajdziesz tu przepisów z zastosowaniem produktów pochodzenia zwierzęcego. Na blogu odkryjesz za to mnogość roślinnych składników: kasz, ziaren, zbóż, orzechów, strączków, roślin zielonych i bulw, roślin dziko rosnących. Krok po kroku zobaczysz, jak przemieniać buraka, strączki i inne warzywa w smaczne czekoladowe ciasta. Przetworzysz popularne chwasty w pasty na pieczywo czy do makaronów. Zmienisz pestki, ziarna i orzechy w mleka roślinne. Gotowanie to jego pasja. Uwielbia to robić i dzielić się tym z innymi. Dlatego organizuje warsztaty i pokazy kulinarne. Kuchnia to jego żywioł i miejsce wypoczynku.
Żaneta Geltz: Dlaczego zająłeś się blogiem, kulinariami i fotografią?
Paweł Ochman: Nie jestem zawodowym kucharzem. Blog powstał na prośbę znajomych. Chcieli mieć pod ręką znane im i nowe przepisy. Założenie bloga stało się również postanowieniem noworocznym. Zrealizowałem je i realizacja ta trwa do dziś.
ZG: Dlaczego o kuchni roślinnej?
PO: Z przyczyn światopoglądowych i również zdrowotnych. Kuchnia roślinna daje nieograniczone możliwości kulinarne. Z każdą potrawą uczę się nowych smaków, tekstur. Poznaje składniki. Fotografia? Na samym początku było trudno. Robienie zdjęć potraw to nie pejzaże czy twarze. To umiejętność dobrania tła i kompozycja. Nie jestem zawodowym fotografem. Jestem amatorem, który każdego dnia uczy się czegoś nowego.
CZEKOLADOWA TARTA PORZECZKOWA
NA SPÓD:
1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
1 szklanka pestek słonecznika
1/3 szklanki czarnych porzeczek
NA MASĘ:
200 g czekolady ok. 70%
3-4 łyżki syropu daktylowego lub innego
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka tłustego mleka roślinnego (sojowe, migdałowe,
kokosowe, orzechowe)
1 szklanka czarnych porzeczek
1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość tłuszczu
min. 17% i kokosa 75%), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
1 łyżka nierafinowanego cukru pudru lub innego słodziwa
kolorowe porzeczki i listki mięty do ozdoby
Spód:
- Orzechy i pestki słonecznika zmielić na drobne okruszki np. malakserem, dodać porzeczki i ponownie zmiksować – powinna powstać gliniasta masa jak na trufle.
- Dno i boki formy wylepić masą, następnie wstawić na 15 min. do zamrażarki.
- Poluzować dno i boki, by masa swobodnie wyszła, pozostawić w formie.
Masa:
- Mleko podgrzać z syropem aż zacznie parować, wyłączyć grzanie.
- Dodać cynamon i połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia.
- Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Masę wylać na spód.
- Z puszki wyjąć tylko białą, stałą część, dodać słodziwo i ubić na puszysto.
- Ułożyć na warstwę czekoladową, na wierzch ułożyć porzeczki i listki mięty.
- Tarte wstawić do lodówki aż masa stężeje, można wszystko przyspieszyć i włożyć do zamrażarki.
WEGAŃSKIE CIASTO „Leśny Mech”
SKŁADNIKI:
2 szklanki maki orkiszowej
½ szklanki oleju, np z pestek winogron
sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżka mielonego lnu + 3 łyżki wody
1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
2 łyżeczki z lekka górka proszku do pieczenia
1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 g
¾ szklanki jasnego brązowego cukru trzcinowego, najlepiej bio
1 puszka mleka kokosowego (powyżej 80% kokosa i 17% tłuszczu) wstawiona na kilka godzin do
lodówki + 2 płaskie łyżki pudru trzcinowego + owoce
PRZYGOTOWANIE:
- Szpinak rozmrozić w opakowaniu.
- Len zalać wodą, wymieszać i odstawić na 15 min. dodać mleko, cukier i zmiksować mikserem na najwyższych obrotach kilka minut.
- Następnie cienką strużką dodawać olej oraz sok i skórkę z cytryny.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać ciekłe do suchych składników i wmieszać mikserem na niskich obrotach.
- Na koniec dodać całą zawartość opakowania szpinaku wraz z woda, zmiksować kilka chwil.
- Dno formy o sr. ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować cienko olejem i oprószyć mąką. Wylać masę.
- Piec 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180°C, ciasto dobrze wystudzić, ściąć wierzch i odłożyć.
- Z puszki wyjąć tylko białą stałą część mleka kokosowego i dokładnie zmiksować z cukrem i rozsmarować na cieście.
- Odciętą część ciasta pokruszyć palcami na krem kokosowy, na wierzch ułożyć owoce i wstawić na 2-3 godziny do lodówki aż krem stężeje.
Zielone Lody Z SOSEM Z SUROWEGO KAKAO
SKŁADNIKI:
3 spore dojrzałe banany
1 duże dojrzałe awokado
skórka i sok z 1 dużej cytryny
1 łyżeczka chlorelli
3-4 łyżki syropu z agawy + 1 łyżka do sosu
15 sporych listków mięty
3 łyżki płynnego oleju kokosowego
1 łyżeczka surowego kakao w proszku
PRZYGOTOWANIE:
- Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, włożyć do zamrażarki i pozostawić aż całkowicie zamarzną.
- Do malaksera włożyć listki mięty, sok i skórkę z cytryny, chlorelle, syrop i obrane awokado, wszystko dokładnie zmiksować.
- Dodać zamrożone banany i ponownie zmiksować na gładko, wówczas konsystencja lodów jest idealna.
- Jeśli mają być bardziej zwarte, to warto przenieść je do pojemnika i wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
- Olej kokosowy wymieszać z syropem i kakao. Nałożyć lody do pucharków i polać sosem
Smacznego !
Czytelnicy, czekamy na najciekawszych kandydatów, inspirujących do hipoalergicznego stylu życia, wolnego od toksyn i alergenów! Nominacje blogu Weganon zgłosiła studentka medycyny Justyna Palutkiewicz z Poznania.