• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • ZAKUPY
  • Filmy

    Hipoalergiczni

    Lekko o alergii, poważnie o alergenach

    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube
    • Alergia
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Wydarzenia
    • Partnerzy
      • Patroni
    • Media
    • Happy Evolution
      • 10 KROKÓW
      • Happy Card
      • BACK TO THE ROOTS
      • LESS IS MORE
      • DO IT YOURSELF
      • YOUR MOVE
    • Kontakt
      • O Nas
      • Redakcja
      • Prenumerata
    • Wywiady
    • Newsroom
    • Dziecko
    • Porady
    • Recenzje
    • Polecane
    • Blogi
    • Eksperci
    • BYLI U NAS
    • Konkursy
    • Zapytaj Doktora
    • ZAKUPY
      • Najpopularniejsze

        komentowane

      • Nowa plaga – nużeniec

        39 komentarzy

      • To może być HIT !!!

        39 komentarzy

      • Najnowsze artykuły

        Co nowego?

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego

        Styczeń 8, 2021

      • Twój oddech potrzebuje pomocy?

        Grudzień 23, 2020

      • Komentarze

        Najnowsze

      • Tomson on:

        Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?

      • Krystyna on:

        To może być HIT !!!

    0

    Jedzenie · Porady · Sposoby na zdrowie

    Cudze chwalicie, a swego nie znacie – przysmaki regionalnie


    • dodany przez Małgorzata Sip
    • Grudzień 6, 2013

    hipoalergiczni_cudze_chwalicie

    Bardzo dobrze, jeśli się rozwijamy i korzystamy z dobrych wzorców, smacznych przepisów i produktów z całego świata. Na pewno świadczy to o naszej otwartości i chęci poznawania wszystkiego co nowe. Zarówno dla zdrowej diety, jak i kształtowania naszej osobowości, czy stylu życia będzie jeszcze lepiej,  jeśli nie będziemy odcinać się od tego, co jest dostępne blisko nas.

    Regionalny sposób odżywiania jest popularny na całym świecie. My też możemy się tak żywić, promując rodzime produkty i przepisy. Potrawy z kuchni śródziemnomorskiej, meksykańskiej czy chińskiej powinny stanowić tylko pewne urozmaicenie naszej diety. Nie zapominajmy o wspaniałych produktach z naszego regionu, które w nowych aranżacjach często „biją na smak” te pochodzące z dalekich krain…

    Olej z lnianki

    Lnianka jest rośliną oleistą, inna jej nazwa to lnicznik siewny (Camelia sativa, rodzina Brassicaeae). Roślina ta była uprawiana już 2000 lat temu! Wiemy to m.in. z odkrytych wykopalisk na Dolnym Śląsku, gdzie w glinianych garnkach z epoki brązu znaleziono jej nasiona. Roślina ta była powszechnie uprawiana na terenie całej Polski, a występowała pod różnymi nazwami: rydz, rydzyk, ryżyk, lennica, lnianka, judra. Powszechnie stosowana nazwa rydz, tłumaczona jest małymi wymaganiami glebowymi, udawała się nawet na piaskach. Porzekadło „lepszy rydz, niż nic” właśnie odnosi się do tej mało wymagającej rośliny.

    Niestety do XIX wieku została prawie wyparta w uprawie na większą skalę przez rzepak i len. Na szczęście coraz częściej sięgamy do starych upraw, sprawdzonych produktów i sposobów odżywiania. Taki renesans spotkał też Zawiera dobre proporcje kwasów omega-3 i omega-6, co jest bardzo korzystne dla osób z problemami krążenia. lniankę i otrzymywany z niej olej. Olej jest tłoczony na zimno, dzięki czemu mamy pewność, że wszystkie wartościowe składniki będą w nim zachowane. Zawiera on bardzo dobre proporcje kwasów omega-3 i omega-6, co jest bardzo korzystne dla osób z problemami krążenia. Jest bardzo bogaty w antyutleniacze np. witaminę E, co jest dobrą wiadomością dla każdej kobiety dbającej o odpowiednie nawilżenie skóry. W sumie ma 90% kwasów nienasyconych, a jedna łyżeczka dziennie takiej porcji w/w kwasów w postaci oleju, znacząco obniża poziom „złego” cholesterolu. To wszystko ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Olej ma charakterystyczny korzenny smak, co świetnie komponuje się z różnymi sałatkami, śledziami czy po prostu jako kleks do moczenia pieczywa.

    Sałatka z roszponki z olejem z lnianki

    • opakowanie roszponki (rukola też jest ok),
    • garść orzechów włoskich,
    • parę pomidorów suszonych,
    • jajka przepiórcze ugotowane na twardo (po 2 szt./os) i przekrojone,
    • kilka pomidorków koktajlowych,
    • kiełki słonecznika,
    • parę większych wiórków oscypka,
    • w wykwintnej postaci dodatkowo plasterek wędzonego łososia lub pstrąga.

    Wszystkie składniki położyć na półmisku, delikatnie wymieszać, posypać solą morska, skropić sokiem z cytryny, a na koniec polać olejem rydzowym.

    I już… wykwintna, zdrowa sałatka z polskim rodowodem!

    Śledzie po wielkopolsku (idealne na Boże Narodzenie)

    Składniki:

    • 6 -8 filetów solonych śledzi matiasów,
    • 1 cebula,
    • 1 słoiczek marynowanych kurek,
    • 6 ogórków małosolnych,
    • 1 butelka oleju z lnianki

    Śledzie moczymy minimum 2 godziny w zwykłym mleku. Następnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2cm kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę, i sparzamy na sitku wrzątkiem, potem przelewamy zimną wodą. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Kurki odsączamy z zalewy. W miseczce lub słoikach kładziemy warstwami śledzie, cebula, ogórki, kurki, następnie zalewamy wszystko olejem z lnianki. Po spałaszowaniu śledzików, możemy jeszcze raz wykorzystać olej lokując tam koleją partię pysznych rybek.

    Smacznego!

    Tags: dietaprofilaktykazdrowa żywność

    • Poprzedni artykuł Nowotwory a występowanie alergii
    • Kolejny artykuł Gdy lekarz przepisuje przysiady i bieganie…

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Podobne wpisy

    • hipoalergiczni-pij-mleko-albo-lepiej-nie Pij mleko, albo lepiej nie … Styczeń 15, 2017
    • hipoalergiczni-piate-forum-alergii-natura-food-2020 Naukowo o tym, dlaczego powinniśmy unikać żywności skażonej glifosatem Październik 28, 2020
    • 2014_11_23 Hipoalergiczni.pl Dni Alergii 1 Czy Dni Alergii są potrzebne? Listopad 26, 2014
    • hipoalergiczni-grypa Grypa? Nie musisz brać chemicznych środków, wystarczy sama natura. Kwiecień 17, 2016
    • Ad
    • Najnowsze

      • Recent Posts
      • Comments
      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Czy Twój oddech potrzebuje pomocy? Para na mrozieTwój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Roztocze w powiększeniuJak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Oily skin and clear skin. Two photos before and after. Portrait of a girl with problem skinZmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • Żaneta Geltz Happy Evolution BanerHappy Evolution – wybierz coś dla siebie6 grudnia 2020
      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • ZAMÓW DEMO DO SALONU OPTYCZNEGO

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Filmy

      • hipoalergiczni-czeremcha-zwyczajna-marzena-andrzejewska-1DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia: CZEREMCHA ZWYCZAJNA – odmładza i wspiera wzrok4 lipca 2020
      • beautiful-blue-eyes-close-up-dhyamis-kleber-pexelscom-hipoalergiczni-anna-ambroziakMoże to wcale nie alergia, tylko przewlekły zespół suchego oka? Dr n. med. Anna Ambroziak odpowiada1 czerwca 2020
      • hipoalergiczni-dobre-ziolo-marzena-andrzejewska-bluszczyk-kurdybanek-4DOBRE ZIOŁO Marzena Andrzejewska przedstawia BLUSZCZYK KURDYBANEK, który goi i oczyszcza30 maja 2020
      • brzoza-biala-hipoalergiczni-marzena-andrzejewska-2DOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: BRZOZA BIAŁA działa oczyszczająco7 maja 2020
      • hipoalergiczni-miodunka-macerat-marzena-andrzejewska-kwiatDOBRE ZIOŁO – Marzena Andrzejewska przedstawia: MIODUNKA PLAMISTA działa antyzapalnie3 kwietnia 2020
    • Ad
    • Ad
    • Facebook

    • Ad
    • PROMOCJA

      Słoiki ze sztućcami
    • Ad
    • Ad
    • NASZE PROJEKTY

    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Ad
    • Tagi

      • alergeny alergia alergia kontaktowa alergia pokarmowa alergia skórna alergia wziewna alergolog astma AZS barwniki bawełna organiczna chemia ciąża dieta dom dom alergika dziecko eko etykiety gluten Hipoalergiczni konserwanty kosmetyki leczenie magazyn Hipoalergiczni medycyna medycyna alternatywna nauka objawy odkwaszanie organic profilaktyka proszek do prania psychologia roztocza rośliny styl życia substancje zapachowe targi testy uczulenie wydarzenia zdrowa żywność zdrowie żywność
    • Wywiady

      • hipoalergiczni-dr-krzysztof-danielewicz-wywiad-1Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • pexels-kaboompics-com-hipoalergiczni-woda-pitna-hanna-marliereCzy zabraknie nam wody pitnej? Co radzi Polakom Hanna Marlière?8 grudnia 2020
      • hipoalergiczni-czy-od-sprzatania-mozna-miec-astme1Czy od sprzątania można zachorować? Astma a środki czyszczące i odkażające30 listopada 2020
      • hipoalergiczni-wywiad-piotr-czajkowski-talent-motywuje-do-wdziecznosci-11Talent motywuje mnie do wdzięczności – mówi artysta malarz Piotr Czajkowski14 listopada 2020
    • Ad
    • Ad
    • Ankieta

      Jaki rodzaj alergii pojawił się u Ciebie lub u Twoich bliskich?




      Zobacz wyniki ankiety

      Loading ... Loading ...
    • Ad
    • Ad
    • Najnowsze

      • Będą liczyć się podstawowe umiejętności do życia i przetrwania – mówi dr Krzysztof Danielewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa międzynarodowego8 stycznia 2021
      • Twój oddech potrzebuje pomocy?23 grudnia 2020
      • Jak zwyciężyć walkę z alergenami roztoczy?21 grudnia 2020
      • Zmiany skórne u pacjentów z COVID-19 i powikłania – Koronawirus a alergia15 grudnia 2020
    • Multishop24
    • Komentarze

      • Tomson on:Candida cz.2. Jak rozpoznać candidę?
      • Krystyna on:To może być HIT !!!
      • anna_vitaminove on:Czy klej z sosny to samo zdrowie?
      • Żaneta Geltz on:Prawa alergika w miejscu pracy
      • holaola on:Nowa plaga – nużeniec
      • Patrycja on:Co warto przeczytać jesienią? Książki polecane przez redakcję.
    • O nas

      Portal Hipoalergiczni działa na rzecz społeczności alergików, zapewniając najnowsze wiadomości ze świata nauki, medycyny, w szczególności promujących bezpieczne i sprawdzone sposoby eliminacji alergenów z codziennego życia. Wydawany tytuł: Portal Hipoalergiczni zarejestrowano w międzynarodowym systemie informacji o wydawnictwach ciągłych i oznaczono symbolem: ISSN 2544-2953. Czytaj dalej...
    • Szukaj

    • Start
    • Czym jest alergia?
      • Alergeny
      • Drogi oddechowe
      • Układ pokarmowy
      • Skóra
      • Inne
    • Etykiety bez tajemnic
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Zoom na produkty
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Sposoby na zdrowie
      • Jedzenie
      • Kosmetyki
      • Chemia
      • Inne
    • Partnerzy
      • Patroni
      • DOM ALERGIKA polecane produkty
    • O Nas
      • Redakcja
    • Kontakt
    • Mapa strony
    • Regulamin
    • Polityka prywatnosci
    • hipoalergiczni na facebookuhipoalergiczni na facebooku
    • hipoalergiczni na Twitterzehipoalergiczni na Twitterze
    • hipoalergiczni na YouTubehipoalergiczni na YouTube

    © Copyright 2012 Hipoalergiczni Newsroom by GC Media & Marketing

    Photos powered by Shutterstock.com

    Wszystkie treści zawarte na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z treści nie powinna być traktowana jako porada lekarska i nie może być stosowana jako zastępstwo konsultacji z lekarzem, gdyż nie umożliwia diagnozy choroby. Jeśli masz problem ze swoim zdrowiem radzimy skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub stosownym specjalistą. Autorzy artykułów dokładają największej staranności, aby zapewnić najwyższą wartość merytoryczną treści, lecz nie ponoszą odpowiedzialności za wynik wykorzystania prezentowanych porad lub treści. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

    Pliki cookies, inaczej zwane „ciasteczkami”, stanowią wsparcie przy wzbogacaniu portalu hipoalergiczni.pl. Dzięki nim możemy maksymalnie dopasować treści do potrzeb i zainteresowań czytelników.Dowiedz się więcej